Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.06.2016)
 
        ЗДРАВНИ МИНИСТРИ ОТ ЕВРОПА ОБСЪЖДАТ ДОСТЪПА ДО ЛЕКАРСТВА
        Трудностите при гарантирането на достъп до ефективни лекарства ще обсъждат днес здравните министри на Европа. Дискусията ще бъде в рамките на редовно заседание в Люксембург на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, информират от пресцентъра на МЗ, информира "Zdrave.net". На заседанието Петър Москов ще направи изявление по проблемите при функционирането на здравните системи и опитите за стандартизация в здравеопазването. Здравният министър ще представи българската позиция и в дебата за заключенията на Съвета за укрепването на баланса във фармацевтичните системи на Европейския съюз и държавите-членки, подобряването на хранителните продукти, както и антимикробната резистентност. Министърът ще проведе и двустранни срещи, свързани с различни инициативи в сферата на лекарствената политика, съобщават още от здравното министерство.
 
        ЛЕКАР: ЛИНЕЙКИТЕ ВОДЯТ ПАЦИЕНТИТЕ В ОПРЕДЕЛЕНИ БОЛНИЦИ ЗАРАДИ 100 ЛЕВА
        България е на първо място по брой болници на глава от населението в Европа, но и на челно място по смъртност. Парите за здраве се увеличават всяка година, но никога не стигат, научаваме от "Нова ТВ". Болниците са търговски дружества и трябва да печелят. Принципът - повече пациенти, повече пари. Целта - нашите здравни вноски. Средството - клиничните пътеки, които никой не знае как се остойностяват. Принципът, на който трябва да се карат спешните пациенти е най-близкото лечебно заведение, в което може да бъде оказана помощ. Такава е заповедта, издадена от здравното министерство миналата година.  Това обаче не винаги се случва. "Линейките водят пациентите в определени болници. Плаща се 100 лева и това е публична тайна", коментира  проф. Генчо Начев - директор на болница "Св. Екатерина". Преди няколко месеца майката на Марияна Ганева пристига в София, за да помага на дъщеря си в отглеждането на малко дете. Един ден семейството й я намира паднала на земята. По неясни причини линейката с майката на Марияна, която е в столичния квартал "Хаджи Димитър", не отива в ИСУЛ, подминава Окръжна болница, "СофияМед", не поема към желания от пациента "Пирогов", а се озовава в ортопедична болница "Витоша". Там обясняват, че трябва смяна на тазобедрена става. Спешно. С началото на операцията настъпват усложнения. Жената е преместена в друга болница, но лекарите не могат да я спасят и тя умира. Това не е единственият случай. Преди няколко седмици от фитнес близо до Околовръстното шосе викат линейка, защото млад мъж се е почувствал зле. Пристигналите на място медици му обяснили, че трябва да го откарат в "СофияМед", въпреки че три болници са на почти еднакво разстояние от фитнеса. След като отказва офертата, пациентът хваща такси и отива в избраното от него лечебно заведение. Контролирането на притока на пациенти през линейките е един от лостовете за влияние на приходите на болниците. Съществуват и наказателни акции По неофициална информация през последните месеци на служителите на "Бърза помощ" е дадена устна заповед да не карат болни в "Сити клиник".
 
        СТОТИЦИ БОЛНИ ДЕЦА СА "НА ОПАШКАТА" СЛЕД АРЕСТИТЕ ВЪВ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕТО ИМ
        Най-малко 222 деца с различни тежки заболявания не могат да получат медицинска грижа, защото чакат становище от специалист, разглеждане от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина или са прехвърляни от заседание в заседание. Някои чакат вече 4 месеца. Това обяви в студиото на "БТВ" Десислава Хурмузова от съвета. Тя беше категорична, че след показния арест на предишния директор Павел Александров фондът работи безпрецедентно бавно. "По времето на Ива Станкова имаше 30-40 деца забавени. Такова нещо 222 деца аз не съм виждала", призна Хурмузова. Тя допълни, че има забавяне във входирането на документите и вписването на пациентите в регистъра на фонда, така че може да се окаже, че техният брой е даже още по-голям. Сред тях има и доста онкоболни деца. "Ракът не чака", подчерта Десислава Хумрузова. По думите й новото ръководство на фонда е "затрупано" от изключително специфична работа, като това не е било отчетено преди рокадите: "Искат да променят правилника, вероятно за да премахнат сроковете. Правилникът на никого не пречеше да си върши работата. Сега им пречи". Комуникацията с Обществения съвет също е минимална. "Ние не общуваме - задаваме въпроси по мейл, на които никой не отговаря. Единственото, което се иска от нас е да гласуваме електронно", заяви Хурмузова. Тя коментира, че сред пращаните за гласуване деца вероятно има и вече гласувани. От 20 април насам не е подписван и нито един протокол. Резултатите са налице - миналата година Фондът за лечение на деца е получил 150 000 лева от индивидуални дарители. За първото 6-месечие на 2016 г. събраните пари са едва 6000 лева. "Аз никога не бих дарила на този фонд в сегашния му вид. Защо да даряват, след като 220 деца чакат лечение?!", коментира и членът на обществения му съвет. "Далавера в този фонд не виждам. Далавера в министерството са 100% си мислели, че има, но сега виждат, че нещата са по-различни", коментира Десислава Хумрузова. Тя отбеляза, че вместо считаните за скъпи квартири във Франция за 60 евро на ден, сега децата и родителите им се пращат на хотел за повече пари и без възможност сами да си готвят и перат.
 
        НЗОК ПОСТАВЯ ПОД ТОТАЛЕН КОНТРОЛ ИНТЕРНЕТ КОМУНИКАЦИИТЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ
        Служителите на Националната здравноосигурителна каса ще бъдат подложени на тотален контрол при комуникацията им в интернет. Това става ясно от обществена поръчка за изграждането на "Система за анализ на правата и сигурност при работа с данни в мрежата на НЗОК", предаде репортер на "БГНЕС". Стойността на заданието е 65 000 лв. Комуникацията на 30 служители на НЗОК в централното управление на ул. "Кричим" в столицата ще бъде поставена под тотален контрол. Според заданието, системата трябва "да налага контрол на всички потребителски операции с възможно най-високото им детайлизиране: Кой? От къде? Кога? Какво?". Освен това системата трябва да позволява блокиране на "поверителни данни и комуникацията по електронна поща и в мобилни приложения като DropBox и Facebook", както и "да позволя наблюдението на уеб трафик включително уеб електронна поща, публикации в интернет, изпращане на файлове и други протоколи използващи HTTP". Ако обществената поръчка бъде реализирана, то ще има възможност и за "блокиране на конфиденциална кореспонденция по електронна поща, изпращана от мобилни устройства", т.е. под контрол ще бъдат поставени таблети и мобилни телефони. От заданието не става ясно, обаче, нито защо НЗОК трябва да следи кореспонденцията на собствените си служители, нито по какъв начин и от кого дадена информация ще се определя като "конфиденциална". Заданието за обществената поръчка е утвърдено от управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов.
 
        ДОЦ. СТАЙКО СПИРИДОНОВ: ФИНАНСИРАНЕТО НА БОЛНИЦИТЕ Е НАМАЛЕНО ТРИ ПЪТИ
        Не два, а три пъти се намалява финансирането на болниците от 1-ви април тази година. Това заяви изпълнителният директор на МБАЛ "Хигия" доц. Стайко Спиридонов по време на кръглата маса в Народното събрание за проблемите в здравеопазването, четем в "Zdrave.net". "Първи път: имаме исторически принцип на лимитиране на заплащането на здравните услуги. Това лимитиране обаче не се взима за цяла година, а за тримесечие. Т.е. всяко тримесечие се дават все по-малко и по-малко пари. Защо? Защото казахме, че ще направим здравна карта. Тя е направена точно така, че дадено лечебно заведение сключва договор с Касата за 10 легла, примерно, въпреки че разполага с 20. От тези 10 вкарваме 80-90% използваемост, тъй като 5 до 10% трябва да останат за спешна помощ. Така леглата всъщност стават 8, за които плаща Касата. Това е второто намаление. Третото се случва много елегантно и фино. Касата увеличава задължителния престой в болница по някои клинични пътеки, като така се ограничава използваемостта на едно легло. Ако една херния досега имаше престой 24 часа, сега е три дни. Каква е целта? Едното легло е ангажирано три дни, вместо трима пациенти ще мине само един и съответно ще бъде платен само един", поясни доц. Спиридонов. Той беше категоричен, че болниците трябва да са търговски дружества и дискусията по темата е излишна. "Три закона направиха път - Законът за лечебните заведения, за здравното осигуряване и за съсловните организации. Това беше стартът, но после постепенно всичко замря. Търговското дружество е една форма за самоиздържане на болниците, макар че не се случи", каза той. По думите му три са субектите, които са най-важните в здравеопазването. "Това са лекарят, пациентът и солидарното общество. Това трябва да е акцентът в нашето съвремие. Медицинските специалисти са косвени производители - колкото по-бързо излекуваме един пациент, толкова по-голямо производство имаме. Реално обаче имаме болен с недостатъчно финансиране за медицинските му потребности и достъп до медицинска помощ. Недоволен лекар, липса на саморегулация и самоконтрол, несправедливо и неточно разпределяне на средствата за пациента. Общество - невъзможност към този момент да осигури достатъчно прозрачно финансиране на пациентите. Парцелно се решават въпросите, а трябва да се решават кардинално", каза доц. Спиридонов.