Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.06.2016)
 
        ОСТОЙНОСТЯВАНЕТО НА ТРУДА НА МЕДИЦИТЕ ЩЕ Е ГОТОВО ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ
        Проектонаредбата за остойностяване труда на медиците, готвена от МЗ, ще бъде готова през септември, четем в "Zdrave.net". Това е обещал министърът на здравеопазването д-р Петър Москов на лекарското съсловие на среща в БЛС вчера, съобщи зам.-председателят на съсловната организация проф. Огнян Хаджийски по време на кръгла маса на тема "Реформата в българското здравеопазване - позитиви и рискове за българските пациенти", организирана от АБВ в парламента. От своя страна лекарският съюз също прави опит да остойности медицинския труд, като за база са взети над 1000 параметъра от френската здравна система, каза още той. "Заради липсата на остойностяване на медицински услуги към този момент 90% от лекарите работят на частно. За това остойностяване се говори от 1991, но до ден днешен не е направено, защото ще покаже кои са скъпите неща в медицинската практика. Това пък коментира по темата доц. Стайко Спиридонов. "В момента заради начина на финансиране пациентът е гледан като една крачеща  банкнота. Ако не си доплати, няма да бъде лекуван както трябва", допълни той.
 
        ОЩЕ ОТ КРЪГЛАТА МАСА НА ТЕМА "РЕФОРМАТА В БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ - ПОЗИТИВИ И РИСКОВЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПАЦИЕНТИ"
        Още 11 000 сестри са необходими, за да е стабилна системата на здравеопазването. Това каза председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Това обаче е едва минимумът, отбеляза тя. Все още в България продължават да се търсят сестри в съотношение лекар към сестра, което по принцип е 1:0,9. Световният здравен стандарт обаче налага съотношението да е сестра към пациент, като една сестра се грижи за четирима пациенти, припомни Василева и информира, че в момента БАПЗГ  подготвя стандарти по здравни грижи и правила за добра здравна грижа в съответствие с европейските изисквания. Тя отново алармира, че всяка година професията напускат 1000 професионалисти по здравни грижи, най-вече медицински сестри и припомни основните проблеми на съсловието, които с години нито се променят, нито се решават: нереално ниското възнаграждение и отношението към сестрите, което, по думите й, е недостойно.
 
        86,5 МЛН. ЛЕВА ЗА БОЛНИЦАТА В БЕРКОВИЦА ОТПУСНА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО
        "Тя обслужва Берковица, Вършец и планинските села в района", съобщава днес "24 часа". "Средствата ще се използват за оказване на спешна медицинска помощ на пациенти, които не са хоспитализирани в лечебното заведение, финансирането е целево и отговаря на поставените от министерството критерии", допълва "Труд". Вестникът се спира и на средства, които ще се вложат в друга болница. "Общинската управа на Свищов и ръководството на местната болница разработиха проект на стойност 223 556 лева. Средствата ще бъдат вложени в лечебницата за подобряване на работната среда чрез безопасни условия на труд. Разработката е по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и ще бъде изпълнена за 16 месеца", информира публикацията. "С реализирането на проекта лечебното заведение ще получи реална подкрепа за развитие на своята конкурентоспособност. Основните дейности са свързани с разработване, адаптиране и въвеждане на система за управление на човешките ресурси, и обезпечаване на болницата със софтуер за тяхното управление", съобщи кметът на Свищов Генчо Генчев. Част от планираните дейности включва строително-монтажни работи в помещения за хранене, отдих и почивка на персонала на здравното заведение", четем още във вестника.
 
        КЛИНИКАТА ПО ВЪТРЕШНИ БОЛЕСТИ КЪМ УМБАЛ "СВ. АННА" С ЕВРОПЕЙСКИ СЕРТИФИКАТ
        Европейското дружество по хипертония сертифицира Клиниката по вътрешни болести към УМБАЛ "Св. Анна"АД-София, като един от трите центрове в България, където най-ефективно се изследва и лекува артериалната хипертония, допълва "Zdrave.net". Сертифицирането на центрове по хипертония е 10 годишна инициатива на ESH и е признание за високо ниво на диагностични и терапевтични възможности за всяко лечебно заведение. Това съобщиха от лечебното заведение. Началник на Клиниката по вътрешни болести е професор Димитър Раев, дмн. Той е почетен член (Fellow) на Европейското Кардиологично Дружество. Председател е на Работната Група по Хипертония към Българското Дружество по Кардиология и е дипломиран Европейски специалист по хипертония. Над 2 млн. бългapи страдат от apтepиaлнa хипepтoния, coчи cтaтиcтикa нa здpaвнoтo миниcтepcтвo. В Евpoпa стpaнaтa ни e нa eднo oт първите мecтa пo cмъpтнocт oт инфapкт и инcyлт, зa кoитo pиcкoв фaктop e именно виcoкoтo артериално нaлягaнe. Това се обяснява с ниската честота на контролиране на хипертонията. У нас прицелното артериално налягане е постигнато само при 37% от лекуваните хипертоници. Създаването на подобни центрове по артериална хипертония е стратегия на ESH за постигане на по-висок контрол на артериалното налягане и от там за редуциране честотата на миокардния инфаркт и мозъчен инсулт.
 
        НА БЕЗПЛАТНО УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ И ПРЕЗ ЛЯТОТО В "СОФИЯМЕД"
        Безплатното Училище за родители на болница "Софиямед" продължава и през летните месеци. Обновената програма с лекции на топ специалисти в областта на акушер-гинекологията, неонатологията и педиатрията стартира на 22-ри юни, а лекциите ще се провеждат всяка сряда в прохладната Конферентна зала на болницата от 15:00ч., съобщават от лечебното заведение. И в тази сесия от безплатни лекции бъдещите майки и татковци ще имат възможността да чуят съветите на изявени специалисти за най-важните аспекти на бременността, раждането и отглеждането на новороденото. Те ще могат да се упражняват на практика върху специална кукла бебе как да сменят памперси, как да поставят новороденото в правилната позиция за кърмене и оригване след хранене, как да го къпят и масажират, информира "Zdrave.net". През юни и юли бъдещите родители могат да посетят лекции по темите: "Физиологична (нормална) бременност и раждане", "Имунология на бременността", "Оперативно раждане - методи", "Раждане-нормално или секцио? - предпоставки, недостатъци, митове", "Подготовка за раждането - техники на дишане и релаксация по време на нормално раждане, поведение в предродилна и родилна зала", "Депресия по време на бременността и след нея", "Обезболяване на раждането". Най-горещият летен месец-август ще започне с една от най-важните практически лекции - "Първи грижи за новороденото у дома", и ще продължи с темите: "Ваксинационен календар на новороденото", "Здравословното хранене като фактор за правилното нервно-психическо развитие на новороденото", "Кърменето като превенция на социално-значимите заболявания". Програмата на безплатното Училище на "Софиямед" продължава до 12-ти октомври с теоретични и практични теми със съвети за правилно кърмене, здравословно захранване и преходно хранене, физиология на лактацията, адаптационни прояви на новороденото, най-честите здравословни проблеми през първата година от живота на детето и хигиена и грижа за кожата на новороденото. Традиционно на Училището гостуват презентатори, представители на водещи марки козметика за грижа за кожата на новороденото и майката, бебешки играчки и аксесоари.