Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.06.2016)
 
        ПРОМЕНИ ПРИ ЛЕКАРСТВАТА
        "По-ясни правила на фармацевтичния пазар и въвеждане на добрите европейски практики при формирането на цените на лекарствата - това е целта на промените в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Корекциите в документа бяха публикувани снощи за обществено обсъждане от Министерството на здравеопазването. Според прогнозите на ведомството, оглавявано от Петър Москов, с приемането на промените ще бъде оптимизирано изразходването на държавни пари за осигуряване на важни за населението медикаменти (ваксини, лекарства за СПИН, туберкулоза)", пише днес "Труд". "Още миналата седмица на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов похвали Петър Москов за мерките, които ще доведат до поевтиняване на цените на лекарствата у нас. Корекциите в наредбата са именно част от този план. Страната ни обаче трябва да изработи и стратегия за общи процедури за търгове на лекарства. Тогава здравният министър обяви, че договарянето на цените на медикаментите на територията на целия ЕС е несправедливо. Той увери, че през 2017 г. целият план за поевтиняване на лекарствата ще започне да работи", допълва вестникът. Какви точно са промените, от публикацията не става ясно.
 
        ПРЕВЕНЦИЯ НА ХИВ
        "Дума" се спира на плановете на МЗ за лечение на ХИВ и сексуално предавани инфекции у нас. "От 2017 г. дейностите за превенция и лечение на ХИВ и СПИН ще се финансират изцяло от бюджета на МЗ, става ясно от доклада на здравния министър Петър Москов по проекта на решение за приемане на Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Република България 2016-2020 г. ДУМА припомня, че до момента основно дейностите за превенция и лечение на ХИВ и СПИН у нас бяха финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, който от 2004 г. дава на България безвъзмездна финансова помощ. По данни на Европейския център за контрол на заболяванията честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ на 100 хил. души население у нас са близо 3 пъти по-малко, отколкото в Европа. Например Гърция е в състояние на предепидемична обстановка, а след като Глобалният фонд прекрати дейността си в Румъния, новорегистрираните случаи многократно се увеличиха. Припомняме, че фондът трябваше да се оттегли в края на 2015 г. и от т.г. държавата ни да финансира тези дейности, но ново споразумение удължи дейността му до края на 2016 г.", пише вестникът. "Новата национална програма предвижда 20 471 млн. лв. за 5 години, но не е сигурно дали това ще е достатъчно, защото Глобалният фонд досега инвестираше годишно между 5 и 10 млн. лв. Целите на националната програма са доста амбициозни, като се има предвид, че средногодишно се падат по 4 млн. лв. Намаляване със 75% на новите случаи на ХИВ инфекция, достигане до минимум 60% покритие на групите в най-висок риск, достигане през 2020 г. до 95% от бременните жени с изследване за сифилис и до 90% с изследване за ХИВ", информира публикацията и уточнява: "У нас от 49 регистрирани ХИВ серопозитивни през 2000 г. броят им достига 213 през 2014 г. Към момента в страната са разкрити 5 специализирани центъра за лечение на ХИВ/СПИН в градовете София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен. Към септември 2015 г. 1044 пациенти са на лечение и наблюдение в центровете: в София са 705 пациента, в Пловдив - 177, във Варна - 134, в Стара Загора са 13 пациента и в Плевен - 15."
 
        СЛУЧАИТЕ НА МЛАДИ ХОРА С ИНФАРКТ НА МИОКАРДА СТАВАТ ВСЕ ПОЧЕСТИ
        "Телеграф" алармира за зачестили инфаркти сред млади хора. "Случаите на млади хора с инфаркт на миокарда стават все почести, съобщи "Дарик". Кардиолози от болница "Тракия" спасиха 27-годишен младеж от Стара Загора, получил масивен инфаркт на миокарда. Само преди седмица в същото кардиологично отделение лекарите спасяват 35-годишен мъж, получил инфаркт. Младежите, които пушат, употребяват анаболни стероиди или знаят, че родителите им са пострадали от инфаркт, е добре периодично да се обръщат към кардиолог и да извършват редовни профилактични прегледи на сърцето, съветват лекари", четем в ежедневника.
 
        137 МАГИСТРИ И БАКАЛАВРИ ОТ ТРИ СПЕЦИАЛНОСТИ НА ФОЗ СЕ ДИПЛОМИРАТ В МУ - ПЛОВДИВ
        С тържествена промоция на 17 юни от 12.00 часа в ІV-та аудитория, Факултетът по обществено здраве на МУ-Пловдив изпраща своите 137 дипломанти - магистри и бакалаври от випуск`2016 на три специалности: "Обществено здраве и здравен мениджмънт", "Управление на здравните грижи" и "Управление на медико-социалните дейности и обществено здраве". Това съобщиха от учебното заведение. С "отличен" успех са 11 дипломанти, които ще получат индивидуално гравиран плакет "Награда на Ректора" за отличен успех. От дипломираните 137 студенти с "отличен" (над 5,50) успех от следването са 72 дипломанти. Специфично при магистърските и бакалавърските програми на Факултета по обществено здраве е, че те се явяват втора образователно-квалификационна степен за специалисти с вече придобито медицинско или немедицинско висше образование.
 
        ХИРУРЗИТЕ ТРЯБВА ДА ПЛАНИРАТ НЕОБХОДИМОСТТА ОТ КРЪВ ПРЕДВАРИТЕЛНО, КАЗА Д-Р НИКОЛАЙ АНДРЕЕВ
        "Конференцията няма научен характер, но с нея отчитаме дейността на цялата трансфузионна система в страната. С тази система здравеопазването се поддържа в тонус. Това е система, която има отношение към националната сигурност в страната. Ние не произвеждаме кръв и без кръводарители, колкото и да сме добри и с добри тестове да изследваме кръвта, няма да имаме кръв за болниците в страната". С тези думи директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Андреев откри 56-ата Национална конференция по трансфузионна хематология, четем в "Zdrave.net". "В България все още доброволното и безвъзмездно кръводаряване не достига желаните проценти, заложени от СЗО. До 2020 година СЗО е поставило задача пред всички здравни системи в света доброволното кръводаряване да стане 100%. У нас е между 65 и 80%, защото не се отзовават достатъчен брой кръводарители и неминуемо се стига до това близките да бъдат помолени да даряват кръв", каза още д-р Андреев. Един от големите проблеми в кръводаряването е липсата на координация между кръвните центрове. В закона е разписано, че кръвта, дарена в област Варна например, в която влизат още Търговище, Силистра, Шумен, Добрич, трябва да остане там и да е за този район. "Има начин да бъде взета, но се разчита на добрата воля на директора на Варненския център по трансфузионна хематология. Но тя трябва да бъде платена. Ако трябва кръв в София, ние, от нашия бюджет, трябва да я платим на Варненския кръвен център. А това са ни заплатите", каза д-р Николай Андреев пред журналисти преди началото на конференцията. Д-р Андреев обяви, че се готви промяна в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането. "Проектът вече е в министерството, за да можем да си кореспондираме между центровете и да обменяме кръв, когато стане някаква напечена ситуация, независимо дали става въпрос за пациент или някаква голяма катастрофа. Ако дойде пациент от Силистра да се оперира в София, близките му да могат да дарят кръв Силистра, а не да се налага да идват до столицата", каза той. Промяната в Закона ще промени и ситуацията с платените донори, смята д-р Андреев. Според него проблемът обаче се дължи не толкова на нормативната уредба, колкото на липсата на достатъчно агитация, както и липсата на предварително планиране на нуждите от кръв и кръвни съставки от болниците. "Лекарите не казват предварително на пациентите, че може да се наложи кръвопреливане при планова операция. Съобщават му го едва при постъпването в болница и тогава сред близките настава паника. Не е масово, но е факт. Неглижира се необходимостта от кръв предварително, за плановите пациенти. Всички хирурзи трябва да планират необходимостта предварително", отсече д-р Андреев.