Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.06.2016)
 
        ИМА ПРИНЦИПНО СЪГЛАСИЕ БЪЛГАРИЯ ДА Е В ГРУПА С 11 ДЪРЖАВИ ЗА ПРЕГОВОРИ ЗА ВАКСИНИ
        Вече има обща позиция на 11 държави от Централна и Източна Европа да се изработи споразумение в областта на здравеопазването, с което да се определят обща стратегия и общи процедури при преговорите за медикаменти с големи фармацевтични компании, информира "actualno.com". Става въпрос главно за ваксини - като "Пентаксим" и "Еувакс Б", заради чийто внос от Турция се стигна до намеса на прокуратурата, която започна досъдебно производство заради цените, макар да имаше въпроси и дали тези ваксини са безопасни за ползване, като се стигна до изслушване на здравния министър Петър Москов в парламента. Сега пред Министерския съвет Москов обяви, че вече са набелязани конкретни стъпки, за да не може на практика двете единствени фармацевтични компании в Европа (бел. ред. - Sanofi и GlaxoSmithKline), които правят и доставят ваксини, да изнудват по-малки държави. Думичките принуда и изнудване бяха изречени преди време както от Москов, така и от предшественика му - служебния здравен министър д-р Мирослав Ненков. Точно проблемът с монопола беше изтъкнат от Москов като основен фактор да се търси договорка за "Пентаксим" с Турция. Цареше мускетарски дух, похвали се Москов пред правителството по повод инициативата. Той подчерта и, че е несправедливо "при едни и същи условия едно нещо да е 100 евро за германския фонд, друго е 100 евро за българския фонд". Москов емоционално подчертава инициативата, тъй като излизало, че властта не прави нищо срещу корупцията. Здравният министър дори призова да се разяснява ежедневно какво точно се прави и даде примери от своя сектор - разработена е методика за оценка на корупционния риск и на нейна база са направени 60 проверки в здравеопазването в рамките на миналата година. От тези проверки имало резултат "за 12 милиона лева грубо". "В едно търговско дружество, в следствие на работата на контролните органи на министерството и предписанията, самото ръководство на търговското дружество декларира 1 милион и 300 подобрени показатели за същите обществени поръчки и за същите показатели, и за същите неща. Понеже опозицията говори много, ще ви кажа и някакъв конкретен пример. В началото на 2013 г. Горанов освобождава конфискувани от митниците 13 контейнера и ги дарява на министерството, защото са пълни с втора ръка медицинско оборудване - легла, рентгени и т. н., някой си внесъл, митниците ги… Понеже опозицията в момента много говори кой какво контролира и не се бори с корупцията, тези 13 контейнера са дарени по времето на Таня Андреева безвъзмездно на фирма, без сключен договор. Така министърът е позволил имущество, собственост на МЗ на стойност 330 хиляди лева, да изчезне без насрещни финансови постъпления в МЗ. За скрап да ги бяха дали, щяха да вземат някой лев", обяснява Москов.
 
        "АДЖЪБАДЕМ СИТИ КЛИНИК" ПОЕМА МИЛИОН ПАЦИЕНТИ
        Със заявка за развитие на здравен туризъм и привличане на пациенти не само от Европа, но и от Русия и Украйна, вчера се роди най-голямата верига за здраве в България "Аджъбадем Сити Клиник". На официална церемония в столицата беше финализирана договорката по създаването й, след като Комисията за защита на конкуренцията потвърди сделката, при която "Аджъбадем" заедно със своето дъщерно дружество в Македония болница "Аджъбадем Систина" придобиха болница Токуда и нейното дъщерно дружество и едновременно с това се сляха с веригата лечебни заведения "Сити Клиник". Oт новата здравна група си поставят за цел да обслужват над 1 млн. български пациенти, както и да превърнат страната ни в притегателен високотехнологичен център за лечението на европейски и руски граждани, съобщава "Стандарт". Над 3000 медицински специалисти, 800 легла и 4 лечебни заведения е капацитетът на новата здравна група след обединението.   "Очакваме да спрем потока на български пациенти към лечение извън България, но и нещо повече - да развием т.нар. здравен туризъм. "Аджъбадем" има много добро ноу-хау в тази област, което ще използваме", каза Ангел Ангелов, инвеститор и председател на борда на директорите на веригата лечебни заведения "Сити Клиник".   Веригата болници "Аджъбадем" е частна здравна структура за диагностика и лечение в Турция, която има 18 многопрофилни болници и 13 медицински центъра. България е третата страна, в която турската здравна верига влиза след Ирак и Македония. Официалната документация за раждането на "Аджъбадем Сити Клиник" беше подписана от Мехмет Али Айдънлар, председател на УС и изпълнителен директор на "Аджъбадем", Илиан Григоров, изпълнителен директор на "Сити Клиник", Ангел Ангелов, председател на УС на "Сити Клиник", и Артър Стърн, представител на д-р Торао Токуда. Изпълнителният директор на новата мегаверига за здраве "Аджъбадем Сити Клиник" е Илиан Григоров, който досега заемаше тази позиция във веригата "Сити Клиник". За председател на УС на групата беше обявен Мехмет Али Айдънлар. "Аджъбадем Сити Клиник" цели да разшири присъствието си у нас с фокус и към амбулаторна дейност. От тази година някои медицински услуги, които досега се извършваха само в болниците, вече могат да се извършват и в извънболничната помощ под формата на амбулаторни процедури - химиотерапия, еднодневна хирургия, очни операции и др.  Гама нож, Да Винчи робот и роботизирана хирургия, включително и в кардиохирургията, трансплантационен център, център за лечение на неврологични заболявания и инсулти са сред планираните водещи технологии и дейности на "Аджъбадем Сити Клиник.  
 
        ВЕЧЕ СМЕНЯМЕ ДЖИПИТО ОНЛАЙН, НО И СТАРАТА СИСТЕМА С ФОРМУЛЯРИ СЕ ЗАПАЗВА
        До 30 юни може да избираме нов общопрактикуващ лекар.   Услуга за избор на общопрактикуващ лекар по електронен път стартира Националната здравноосигурителна каса, четем в "Стандарт". Онлайн изборът на джипи може да направим лично или да го стори родител или настойник на здравноосигурения.  За целта трябва да влезем в интернет страницата на НЗОК и от собственото си лично електронно здравно досие да отворим меню "Избор на личен лекар". Регистрационната форма за избор, подавана по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис от здравноосигурения или от неговия родител/настойник чрез Персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК. Щом изберем новия си личен лекар по електронен път, и ние, и новото ни джипи ще получим съобщение на посочен e-mail адрес или SMS на посочен телефон.  До 30 юни всеки здравноосигурен може да смени първоначално избрания личен лекар с друг, който е сключил договор с НЗОК, и по традиционния начин - чрез формуляр за смяна, който може да се разпечата от интернет страницата на институцията www.nhif.bg.
 
        РЯЗАНЕ НА ОБЩИНСКИ ЛЕГЛА И ПРОМЕНИ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ДКЦ-ТА В СТОЛИЦАТА
        Болничните легла в София ще бъдат орязани и в общинските болници. Това стана ясно от думите на зам.-столичния кмет Дончо Барбалов. Според него все пак няма да има недостиг на места в лечебните заведения в столицата. "За всяко отделение сме гледали заедно с управителите на болниците и директорите, така че всички са участвали в този диалог. Имаме едно пълно разбиране там, където се налага съкращаване на леглата, че това са на практика легла, които не са били добре използвани в последните години", обясни зам.-кметът, като увери, че това не е в ущърб на пациентите, а се прави по-скоро с цел подобряване ефективността на лечебните заведения. Той обясни още, че целта е не да се правят масови съкращения, а там, където използваемостта на леглата е ниска, те да бъдат орязани, намираме в "Zdrave.net". Дончо Барбалов съобщи още, че се правят смени на управители на диагностично-консултативни центрове, които не са с добри финансови резултати. От новите управители пък ще се очаква да оптимизират структурите си и да постигнат най-доброто като качество на медицинското обслужване и оптимално от финансова гледна точка, стана ясно от думите на Барбалов.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        НЗОК реже масово леглата на болниците, отбелязва днес "Сега". "Нови и нови болници обявиха, че здравната каса ще финансира по-малко от леглата им, а критериите за сключване на договорите за тази година са почти неизпълними", пише вестникът. "Вече стана ясно, че в София леглата на частната СБАЛ "Свети Лазар", за които ще плаща НЗОК, ще бъдат намалени с 84%. С 48% по-малко ще бъдат те в МБАЛ "Сердика". В други частни болници в страната като "Каспела", "Пълмед" и "Вита" орязването е между 33 и 50 на сто. В общинската болница в Севлиево спадът е с 51%. В Дупница и частната, и общинската болница имат намаление - от 160 на 96 в частната и от 180 на 120 в общинската", изрежда публикацията.
        "Дума" допълва информацията с още лечебни заведения: "Ръководството на общинската болница "Св. Иван Рилски" в Дупница ще протестира пред комисията по здравеопазване в парламента заради съкращаването на базата й с 60 легла. Според новата здравна карта лечебното заведение ще остане със 126 легла. Други 45 легла се закриват в частната болница в града "Св. Иван Рилски 2003". Така общинската болница остава със 126, а частната с 95 легла", пише вестникът.
        "Стандарт" пък алармира за проблемите при лечението на рак у нас. "България е сред страните, в които болните от рак живеят най-малко. Това сочи проучване на Европейската мрежа на раковите регистри, оповестено на Международния ден на победилите рака, който отбелязваме на 6 юни. На дъното по преживяемост на раковите заболявания редом с нас са още Естония, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Изследването е проведено сред над 9 млн. онкоболни в 29 държави. У нас едва 29% от мъжете с рак успяват да живеят 5 г. с болестта. При българките данните са малко по-оптимистични. Всяка втора онкоболна пациентка живее поне 5 г. след диагностицирането й. Според изследването само 60% от родните хлапета до 14 г., при които е открито раково заболяване, успяват да навършат пълнолетие. За разлика от връстниците им в Западна Европа, които в 80 на сто от случаите успяват да пораснат с болестта", пише ежедневникът.