Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.06.2016)
 
        Д-Р НЕДЕЛЧО ТОТЕВ: СЪС СЪКРАЩАВАНЕТО НА БОЛНИЧНИТЕ ЛЕГЛА СЕ СЪКРАЩАВАТ И ДЕЙНОСТИТЕ - УСЛУГИТЕ, КОИТО ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ПРЕДЛАГАТ И ИЗВЪРШВАТ
        Някои ежедневници се спират на вчерашната пресконференция на болнични и пациентски организации във връзка с орязани легла при сключването на новите договори с касата. "С 3000 са намалени леглата в столичните частни болници след подписването на индивидуалните им договори за работа със НЗОК, съобщиха от Националното сдружение на частните болници. Драстично са орязани и леглата в 15 общински болници. Причината е прилагането на новата Национална здравна карта, обясниха лекарите", четем в "Труд". "В някои здравни заведения намаляването на леглата е между 20 и 90% или средно 65%. Със съкращаването на болничните легла се съкращават и дейностите - услугите, които лечебните заведения предлагат и извършват, обясни пред "Труд" д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България. Според Иван Димитров от федерация "Български пациентски форум" това неизбежно ще доведе и до двойно по-голямо чакане от страна на пациентите за операции, специалисти и т.н. По думите му една немалка част от хората ще се превърнат в здравни емигранти и ще се лекуват в други държави от ЕС. За терапията им НЗОК ще плаща на чуждите каси стойността, която е определена у нас, а останалото ще се доплаща от пациента, както е и у нас. Разликата обаче ще е в липсата на чакане и във възможността за бързо лечение. Към момента обаче НЗОК дължи на чужди здравни каси в Европа 160 млн. лв., посочи Димитров", допълва публикацията.
 
        СРЕЩА НА БЛС С ПОЛИТИЦИ, ОРЯЗАНИ БОЛНИЧНИ ЛЕГЛА И ПОРЕДНО ПОСЕГАТЕЛСТВО НАД ЛЕКАРИ
        "БСП ще внесе предложенията на лекарите за законодателни промени и ще постави въпросите им пред здравния министър и правителството още в петък. Това обеща соцлидерът Корнелия Нинова на представители на Българския лекарски съюз, които покани на среща на "Позитано" 20", пише днес "24 часа" и допълва: "Лекарите не дойдоха при нас, за да плачат за заплати или повече пари. Те настояват за контрол върху финансирането на системата", обясни тя."
       
        ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В ДУПНИЦА ПРОТЕСТИРА ЗАРАДИ СЪКРАЩАВАНЕТО НА БАЗАТА Й С 60 ЛЕГЛА
        Ръководството на Общинската болница в Дупница ще протестира пред комисията по здравеопазване в парламента заради съкращаването на базата й с 60 легла. Според новата здравна карта лечебното заведение ще остане със 126 легла. Със 105 се намаляват леглата в двете болници в Дупница по новата здравна карта - закриват се 60 легла в общинската и още 45 легла в частната болница "Св. Иван Рилски 2003", информира "БНР". Така Общинската болница остава със 126, а частната с 95 легла. Това предизвика голямо недоволство и протест от страна на ръководството на Общинската болница. Според директора ? Росен Тимчев изготвената здравна карта е несправедлива и омаловажава дейността, която извършват отделенията и екипите на здравното заведение. Общинската болница в Дупница е единствена в Югозапада, където се правят безкръвни операции, за разширяване на обема на тези операции са нужни средства, които обаче не са предвидени по клиничните пътеки. Във вътрешно отделение общопрофилните легла са намалени от 43 на 34. Най-ощетено е детско отделение, където има 30 разкрити легла, но те вече са 16. В хирургичното отделение от 14 леглата са намалени на 9. Засегнато е и родилното отделение, където от 16 разкрити легла са намалени на 10. Болницата, която има около 1 милион лева задължения, направи 10-процентно съкращение на персонала, закри отделението по хемодиализа, успяла да запази броя и набора на клиничните пътеки - 102. Орязването на леглата обаче ще затрудни работата на отделенията, ще се увеличат надлимитните дейности, които не са заплащат от Касата - за миналата година болницата не е получила около 120 хиляди лева. От болницата са изпратили протестна декларация до Лекарския съюз, проблемът с орязаните легла ще бъде внесен и в парламентарна комисия по здравеопазване, казаха от ръководството. Противно на тези реакции от частната болница няма такива реакции. Според главния лекар на заведението д-р Ени Лефтеров намаленият брой легла не създава финансови проблеми, защото то е на годишна база, дейността на болниците не се намалява, поясни той. В частната болница "Свети Иван Рилски 2003" в Дупница ще останат 95 легла, след като бъдат съкратени 45.
       
        ПРОФ. ОГНЯН ХАДЖИЙСКИ: ЛИМИТИРАНЕТО В БОЛНИЦИТЕ Е ДВОЙНО - ВЕДНЪЖ ПАРИЧНО, ВТОРИ ПЪТ - ПО ЛЕГЛА И ДИАГНОЗИ
        Българският лекарски съюз настоява болниците да имат правото да вземат гъвкави решения при разпределянето на пациенти в отделения, за да няма лимитиране на приема по диагнози. Заместник-председателят на съюза проф. Огнян Хаджийски, обясни в предаването "Преди всички", че на практика има лимитиране на леглата и финансирането на болниците. Реално лимитирането съществува - веднъж като пари, втори път с определянето и фиксирането на болнични легла - т.е. лимитиране по диагнози. "Няма единна методика за определяне на броя на леглата в отделенията на болниците, сключващи договори с Касата. Всяка Районна здравна каса определя това според различни критерии. Така леглата намаляват", подчерта той и даде пример с най-голямата болница в Смолян, където отчитат 30 на сто намаляване на леглата, за Златоград процентът е същият, а за Девин цифрите са още по-драстични - 65 %. БЛС е предлагал определянето на броя на леглата да става на базата на статистиката от миналата година. Като друг голям проблем проф. Хаджийски посочи разпределението на парите, които НЗОК праща към районните каси. За Враца например за май 2016  година те са били със 177 хиляди лева по-малко в сравнение със същия месец на миналата година, без да е ясно на какво точно се дължи разликата. БЛС настоява да се съобразяваме с броя на леглата, но да има мобилност в рамките на една болница, така че да не бъдат връщани пациенти. "Няма лекар, който да остави човек на улицата при 20 запълнени легла, независимо че е 21-вият пациент. Трябва да се правят въртележки, неща, които нормално не би трябвало да се случват. При запълнени легла, но при наличие на свободни операционни, даден пациент не може да бъде опериран и отива да търси друга болница, където да чака да бъде опериран", разказа още д-р Огнян Хаджийски. Според него дълговете на болниците се натрупват не от неправилно менажиране, а заради правото на избор и търсенето на конкретни болници заради специалистите в тях. "Целта на политическите срещи на ръководството на Лекарския съюз е да бъдат изготвени предложения за следващия рамков договор, които да бъдат подкрепени от парламентарно представените политически сили. Това би позволило навременното му обсъждане вместо в последния момент, в който на лекарите се дава договор в суров вид, в който те не могат да правят никакви промени", изтъкна проф. Хаджийски.
 
        НОВ СЛУЧАЙ НА ПОБОЙ НАД МЕДИЦИ
        "Телеграф" съобщава за нов случай на побой над медици. "Роднини на 55-годишен мъж нападнаха медицински екип на Спешен център - Кюстендил преди два дни. До нелепата случка се стига, когато на тел 112 малко след 2 часа през нощта е подаден сигнал за припаднал мъж. При пристигането на екипа обаче лекарят само констатирал смъртта. При съобщаване на новината синът на покойника се разгневил, че не успели да спасят баща му и ударил с глава линейкаджията Енчо Стаменов, чупейки носа му. Последвали още множество викове, замерване с тежки предмети, а целият екип едва се измъкнал от мястото на инцидента", разказва вестникът. "Става въпрос за инцидент с българи в града. Вече проблем с ромските махали нямаме, работим с медиатори и те ценят труда ни. При този случай обаче роднините не са могли да овладеят яростта си от загубата на близък и са нападнали служителите", коментира шефката на Спешен център-Кюстендил д-р Анелия Георгиева", допълва публикацията. Ежедневникът коментира случилото се така: "Насилието над хората с бели престилки е толкова често явление, че вече се е превърнало в нормална част от нашето ежедневие. 50 екипа на Бърза помощ са били бити само през миналата година, докато са спасявали човешки живот. Макар насилието над лекари в България да е криминализирано, наказаните за това са пренебрежително малко. А насилниците са много. Хората, които посягат на лекарите, не осъзнават, че закъснението на екипите се дължи не на това, че лекарите пият дълго кафето си, а на липсата на кадри в системата и на нежеланието им да работят в Бърза помощ, където получават неадекватна за труда им заплата. В случая, когато лекарят пристига, пациентът вече е починал. В пристъп на гняв шофьорът на линейката бил набит от сина на починалия. В такива случаи единствено патрулка към линейката може да защити медиците. Защото е очевидно, че юмруците срещу спешните медици, които са последните мохикани в системата, не получават адекватно наказание".
 
        ПРОФ. ИВАН МИТОВ Е НОВИЯТ ДЕКАН НА МЕДИЦИНСКИЯ ФАКУЛТЕТ ПРИ МУ - СОФИЯ
        Чл. кор. проф. д-р Иван Митов, дмн, беше избран за декан на Медицинския факултет на Медицинския университет - София на вчерашното заседание на Общото събрание на факултета. Той бе избран с 509 гласа "за" от 766 гласували, а вторият кандидат за поста - проф. д-р Здравко Каменов, дмн, получи 231 гласа "за".  Недействителните бюлетини бяха 26, съобщават от университета. Чл.-кор. Митов бе два мандата заместник-декан на Медицинския факултет и ръководител на университетската катедра по медицинска микробиология. На събранието присъстваха 766 преподаватели, представители на студентите и администрацията, коментира "Zdrave.net". Те изслушаха отчета на досегашното ръководство и презентациите на двамата кандидати за декан - проф. Иван Митов и проф. Здравко Каменов, към които имаше множество въпроси по начина на преподаване и учебните програми. Медицинският университет е един от малкото, които нямат проблеми с това да увеличават заплатите на преподавателите си всяка година, да ремонтират общежитията на студентите, да плащат сметките си и да инвестират в ново оборудване и апаратура за университетските болници, както и в нови учебни зали. Причината е, че университетът привлича много чуждестранни студенти, като освен това е организирал изнесено обучение във Великобритания, Германия и Италия.
        35% От Българите Склонни Да Теглят Кредит За Здраве
        35% от българите са склонни на теглят кредит заради здравен проблем. За сравнение, само 9 на сто от европейците биха направили това. Данните са от проучване на икономическите нагласи на фирма за бързи кредити. Вероятната причина за това е във факта, че доплащането от джоба на пациента в здравната ни система по различни данни е около и над 50%. Подобно е положението и в образованието, където 27% от българите са склонни да теглят кредит, срещу пет пъти по-малко средно за Европа, допълва "Zdrave.net". Изследването е установило още, че всеки четвърти българин се опасява да не остане без работа, а причината е липсата на спестявания: 70% от запитаните казват, че нямат никакви заделени пари. Според проучването, най-често теглим кредит за ремонт, а на второ място са неочакваните разходи, като обаче при тези показатели българите не се отличават от средното за Европа. Изследването обхваща представителна извадка от 9220 души в 8 държави - България, Румъния, Унгария, Чехия, Полша, Словакия, Литва и Мексико. В проучването са участвали 523 българи.