Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.05.2016)
 
        ПРОФ. СТОЯН МИЛАНОВ: ЧАНТАДЖИИ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА РЕКЕТИРАТ "ПИРОГОВ"
        Вчера аз усетих рекет от страна на софийската здравна каса - че ако не подпиша този протокол, няма да си получим парите, заяви на извънредна пресконференция директорът на "Пирогов" проф. Стоян Миланов. "Какво е това чудо, в какви условия живеем", попита риторично той. Проф. Миланов каза още, че иска "да напомни на някои чантаджии от надзора на здравната каса в лицето на шефа на надзора", че тази болница произвежда здраве и медицинска добавена стойност, която е неизмерима, четем днес в "Труд". По думите му в протокола, който трябвало да подпише, имало безумия. Проф. Стоян Миланов обясни, че ако в момента в "Пирогов" дойде пациент с кръв в урината, той трябвало да бъде приет по клинична пътека, по която задължително да бъде опериран. Преди време "Пирогов" бил глобен заради двама пациенти - единият бил приет, а другият върнат, посочи директорът на болницата. "Някой много умело използва момента, за да нагнети напрежение. Нека го знае и министър Москов. Имам чувството, че някой се опитва да сложи прът в колелото. Може би отговорът "кой" е някъде там. Аз ще искам мандат от "Пирогов" да подпиша този договор. Дали Надзорния съвет е решил да преведе парите на "Пирогов", това е на негова отговорност. Дали има нещо като спешна пътека - парите трябва да бъдат преведени авансово", каза професор Миланов. "От Надзорния съвет казват, че не са спали събота и неделя, за да направят този пасквил. "Пирогов" не е спал 60 години. Това е подигравка в тази институция. Пълно е с грешки - имаме орязване на интензивни легла. Къде се връщаме 2007 година ли сме, 1997 година ли сме? Ако се случи катастрофа, кой ще плати?", заяви изпълнителният директор на "Пирогов" професор Миланов на извънредната пресконференция. По-рано тази сутрин Здравна каса излезе със заявление, че се очаква средствата към столичната болница ще бъдат преведени. Вчера лекарите в "Пирогов" обявиха, че са в стачна готовност, заради неизплатените заплати от април, както и че не са подписали договор със Здравната каза заради обидни условия, предложени на институцията. "Подобно бюджетиране поставя Пирогов на колене. 2300 човека в тази болница си чакат от месец април." Мениджърът на болницата не поиска оставки, а "да се влезе в час".
 
        Д-Р СТРАШИМИР ГЕНОВ: НЗОК НЯМА ПРЕДСТАВА ЗАЩО ДОГОВОРЪТ С НЕЯ Е ОБИДЕН ЗА "ПИРОГОВ"
        Към момента няма писмено депозирано, както и устно възражение в РЗОК или в Централното управление на касата по клаузите на договора от страна на "Пирогов". Това заяви пред БНТ директорът на дирекция "Болнична помощ" в НЗОК д-р Страшимир Генов във връзка с изявлението от ръководството на болницата, че договорът е обиден за лечебното заведение и няма да бъде подписан. По думите на д-р Генов, в столицата въпреки денонощната работа на районната каса договорният процес е бил затруднен заради високия брой лечебни заведения. Затова надзорът на касата взел решението средствата за април да бъдат изплатени на 100% авансово на болниците, които са подали заявления, но все още не са сключили договорите си с касата. "Това не важи само за София, а за цялата страна", уточни той. От думите му стана ясно още, че след сключването на договорите ще се направи анализ на плащанията и е възможно да се удържат или доплатят суми на болниците. "Но така или иначе хората ще си получат парите", допълни той. По отношение на ситуацията със сключване на договори с болници в страната пък д-р Генов заяви: "99% от заведенията за болнична помощ са със сключени договори. В София има известни затруднения, но така или иначе договарянето върви в очакваните от нас срокове и с необходимата оперативност." Той обясни още, че "Пирогов" е единствената болница, която досега е заявила, че няма да сключи договор - по причини, които засега не са ясни на касата, и отбеляза, че всички проблеми около този договор е можело да бъдат решени в диалог с касата, а не със съобщения в медиите. Шефът на дирекция "Болнична помощ" в касата се спря и на плащанията и контрола от страна на осигурителната институция. Той отбеляза, че лекарите са принудени от административен натиск да "източват на касата", отбеляза, че не ги оправдава, но ги разбира, защото: "Системата на заплащане е порочна. Колкото повече пациенти преминат през една болница, толкова повече пари се получават. Т.е. системата не трябва да бъде на единица пациент, а трябва да се промени", каза той. И увери, че контрол от здравната каса ще има.
 
        Д-Р ВАНЬО ШАРКОВ: НАДЗОРЪТ РЕШАВА ЗА САНКЦИИ НА СРЗОК, САМО 15 БОЛНИЦИ В СОФИЯ ПОДПИСАЛИ ДОГОВОР С КАСАТА
        На 10-ти юни Надзорният съвет на НЗОК ще вземе решение дали столичната здравна каса ще бъде санкционирана заради отказа на "Пирогов" да подпише договор с касата и неизпълнение на сроковете и с останалите столични лечебни заведения, които към 31-ви май все още не са подновили договорите си. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването и член на надзора д-р Ваньо Шарков пред журналисти след заседанието на НС. "Това, което решихме, е, че тъй като по последна информация в София са подписани договори само с 15 от 80 лечебни заведения - не по вина на лечебните заведения, да се разплатим с всички и утре ще им бъдат преведени парите. От миналия четвъртък те са по сметките на РЗОК, допълва още "Zdrave.net". В страната няма друго място, в което да не са подписани договорите и затова взехме решение на всички болници, без изключение, да бъдат преведени парите за април. Те нямат вина, че някой не се е справил със своята работа", каза д-р Шарков. Той допълни, че независимо от това, че ръководството на РЗОК-София беше извикано по спешност на Надзорния съвет, за да разясни ситуацията с "Пирогов", така и не е станало ясно защо проф. Миланов нарича условията в договора "унизителни". "Не знам какъв е проблемът с договора с "Пирогов". Представителите на столичната каса дойдоха, но без директора си и не можаха да кажат какво е било. Само твърдяха, че няма промяна във финансовите параметри", каза д-р Шарков.
 
        КАСАТА ИЗПЛАЩА АВАНСОВО 100% ОТ СРЕДСТВАТА ЗА АПРИЛ НА НЕПОДПИСАЛИТЕ ДОГОВОР БОЛНИЦИ
        Авансовите средства за оказаната от всяко лечебно заведение болнична помощ по клинични пътеки, амбулаторни процедури и клинични процедури, включително и медицински изделия и лекарствени продукти, прилагани в болничната медицинска помощ извън стойността на медицинската помощ за м. април т.г., вече са наредени по сметките им. Това съобщиха от пресцентъра на здравната каса. Припомняме, на вчерашното си заседание Надзорният съвет на касата реши да плати на болниците, които все още нямат сключен договор с НЗОК, средствата им за април. Решението бе взето, след като стана ясно, че проблемът със сключването на договорите е в столичната РЗОК, макар все още да няма информация защо СРЗОК се е забавила толкова с подготовката им за болниците в София. Размерът на средствата, които касата ще плати, е 100% от стойността на утвърдената за всяко лечебно заведение месечна стойност с Решение на НС на НЗОК, взето на 4 април т.г., информират още от касата.
 
        ДЕН НА ДЕТЕТО В АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА
        На 1 юни - Международният ден на детето, Фондация "Направи добро - Александровска" организира благотворително събитие за децата, лишени от родителски грижи и отглеждани в дом "Св. Иван Рилски". Събитието ще се проведе от 12.00 часа, на открито в двора на УМБАЛ Александровска. От село Разлив, община Правец, където се намира домът, ще пристигнат 43 деца на възраст от 8 до 18 години. Групата ще бъде посрещната от медицинските сестри на болницата, които ще разведат децата из някои от Клиниките и ще им разкажат за историята и дейностите на болницата и какво е да се работи на такова място. След края на обиколката, децата ще имат възможност да се насладят на сладки изкушения и весели игри в специално обособените кътове за игри, за хапване и забавления. С дарения от работещите в болницата (лекари, сестри, санитари и администрация) за всяко от децата е осигурен персонален подарък, който ще включва спортни обувки, спортен екип и много лакомства.
 
        МБАЛ- КЮСТЕНДИЛ ИМА СКЛЮЧЕН ДОГОВОР С НЗОК И ЗАПАЗВА ОБЕМА ОТ ДЕЙНОСТИ
        МБАЛ "Д-р Никола Василиев"- Кюстендил запазва общия обем от дейности, след сключване на новия договор с НЗОК, заяви пред"Фокус" д-р Александър Величков, изпълнителен директор на болницата. Той поясни, че МБАЛ вече има сключен договор с Районната здравноосигурителна каса "Договорът е до 31 март 2016 година. Като цяло мога да кажа, че задържаме същия вид и обем от дейности, с промените които са в национален мащаб", заяви д-р Величков и допълни, че някои пътеки преминават в процедури или в нови пътеки. "Имаме няколко нови клинични пътеки, създадени от здравната каса, ние отговаряме на условията за тях и сключихме договор. Една част от миналогодишните пътеки бяха трансформирани в амбулаторни процедури, отделно има клинични процедури и клинични пътеки. Истината е това, че запазваме обема от дейности както и миналата година", заяви д-р Величков.