Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.05.2016)
 
        ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ ИЗВЪРШИХА ОПЕРАЦИЯ НА ГЛАУКОМА С ИМПЛАНТ
        За първи път в България беше демонстрирана съвременна операция на глаукома чрез използването на вътреочен имплант. Това стана по време на международната среща на Съюза на очните лекари, съобщи "БНТ". Над 200 офталмолози от страната и чужбина се събраха, за да споделят опит и водещи технологии при лечение на заболяванията на очите. Проф. Джон Маршал - един от водещите световни офталмолози, заяви, че технологиите са все по-полезни - особено за по-възрастните пациенти, заради по-безболезнените процедури и най-вече заради значително по-краткото време за възстановяване.
 
        ЗАКРИХА ХЕМОДИАЛИЗАТА В ДУПНИШКАТА БОЛНИЦА
        Отделението по хемодиализа в МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Дупница е закрито по финансово-икономически причини. Персоналът, с изключение на един напуснал лекар, е назначен в други отделения, коментира "ДУМА". При закриването на хемодиализа са били шестима пациенти. За оцеляване на отделението са необходими поне 10 пациенти, коментира назначеният в края на февруари вр.и.д. управител на болницата Росен Тимчев. Дарители, научили за закриването, са опитали да демонтират предоставените безвъзмездно климатици, а Тимчев ги заплашил с полиция. Новият болничен шеф е известен с множество скандали от 2009 г. насам. Срещу него имаше жалба за източване на средства от дирекция "Вероизповедания", след което напусна ГЕРБ, премина в ДСБ, а после се върна в ГЕРБ.

         СПЕШНА ПОМОЩ ИМА ГОТОВНОСТ ЗА ДЕЙСТВИЯ ПРИ ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ, ТВЪРДИ ЗАМ.-МИНИСТЪР ШАРКОВ
        Екипите на Спешна помощ имат готовност за адекватни действия при евентуална терористична атака, каза здравният зам.-министър д-р Ваньо Шарков по време на симпозиума "Организационни и медицински аспекти на поведение при терористичен акт", който вчера се проведе в Клиниката по изгаряне на "Пирогов". Обучението се организира от Българското дружество по спешна медицина на Националната асоциация на работещите в спешната помощ, допълва още "ДУМА".
Лечебните заведения имат готовност да поемат около 300 пострадали, Националният център по трансфузионна хематология също има готовност да осигури кръв и необходимите препарати, каза Шарков. По думите му нарочно при тренировката не били казани кои са лечебните заведения, които ще поемат пострадалите, за да се провери тяхната готовност. Шарков подчерта, че и при терористични действия Спешна помощ трябва да стигне до 7 минути до мястото на инцидента.
 
       АКАД. ДАМЯН ДАМЯНОВ БЕ УДОСТОЕН СЪС ЗВАНИЕТО "ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА" НА ШУМЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ
        Водещият наш хирург акад. Дамян Дамянов на тържествена церемония вчера бе обявен за "Доктор хонорис кауза" на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".    Роден в с. Драгоево, близо до Шумен, акад. Дамянов винаги е говорил с любов за родния си край и неговите хора. Голям приятел на шуменските лекари, той е един от главните организатори на поредица от симпозиуми и национални научно-практически конференции в Шумен, посветени на актуални въпроси от областта на хирургията и на онкохирургията, четем днес в "Medical News".  Дълги години от своя професионален път акад. Дамянов е посветил на изграждането и развитието на съвременната българска хирургична школа. Негови възпитаници и последователи са десетки млади хирурзи, които се реализират успешно у нас и в чужбина. Той е сред най-уважаваните български лекари,   свързали съдбата си с една от най-старите ни университетски болници - "Царица Йоанна - ИСУЛ". От 1998 г. до май 2015 г. е председател на Съюза на учените в България, от 2012 г. е академик, а от 2013 г. - зам.-председател на БАН.