Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.05.2016)
 
        8 НА СТО ОТ БЪЛГАРИТЕ ЗНАЯТ КАКВИ СА ТЕХНИТЕ ЗДРАВНИ ПРАВА ПРИ ПЪТУВАНЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
        "Новинар" се спира на правата на пациента в Европа. "8 на сто от българите знаят какви са техните здравни права при пътуване в Европейския съюз. Това сочи доклад за състоянието на Директивата за трансгранично здравно обслужване. Данните показват, че европейците почти не знаят какви опции имат при здравен проблем, когато възникне, докато пребивават в държава от съюза", пише вестникът. И още: "Само 2 на сто от гражданите на ЕС се възползват от предоставените възможности да отидат в европейска държава, за да бъдат лекувани в специализирани здравни центрове. Малцина знаят, че 6 часа е безплатната спешна помощ за пациенти, попаднали в здравна нужда в друга страна от Евросъюза. Хората трябва да получат и целия пакет от документи, доказващи последващото лечение."
 
        ПРОКУРАТУРИТЕ НА ПРОВИНЦИИ В ГЕРМАНИЯ ВОДЯТ РАЗСЛЕДВАНИЯ СРЕЩУ ИЗМАМИ НА СЛУЖИТЕЛИ НА МЕСТНИ АПТЕКИ
        Материал на "Сега" се спира на злоупотреби в здравния сектор зад граница. "Прокуратурите на редица федерални провинции в Германия водят разследвания срещу измами на служители на местни аптеки, съобщи в. "Велт ам зонтаг". Става дума за получени от здравните каси пари за рецепти, по които обаче никога не са били отпускани лекарства. В престъпните схеми най-вероятно участват също така пациенти и лекари, които изписват дадените медикаменти. През м.г. само в една провинция здравната каса установи подобни измами и поиска от местни аптеки да възстановят 500 000 евро. Организацията "Трансперънси интернешънъл" изчисли, че източването на държавните здравни каси с подобни рецепти струва на страната годишно между 680 млн. и 2.72 млрд. евро. Според експерти от здравеопазването загубите за хазната на Германия са още по-големи от обявените официални данни, тъй като подобен вид измами могат да се разкрият и докажат много трудно", четем във вестника.
 
        ЗА ТРЕТИ ПЪТ: НАПАДЕНИЕ НАД ЕКИП НА СПЕШНА ПОМОЩ В ПЕРНИК
        Трети пореден случай на нападение над екип на Спешна помощ в Перник само в рамките на месец. Този път не забавянето на екипа предизвиква агресията, а тъкмо обратното - благодарение на проявената агресия екипът закъснява за друг адрес, информира "Нова ТВ". Нападнати са и полицаите, отзовали се на сигнала. Навръх Гергьовден 21-годишният криминално проявен Митко Митков пребива с юмруци шофьора на линейката. Извикал екипа заради рана на главата. 18-годишната приятелка на нападателя пък извадила нож. Когато дошла полиция, момчето се нахвърлило и на униформените. Митко Митков все още е в ареста, а приятелката му е освободена срещу подписка. Той е криминално проявен, има множество криминални регистрации по хулигански подбуди. Експертизи ще покажат дали момчето и момичето са били пияни, или дрогирани. Пред адвоката си нападателят твърдял, че не си спомня да е удрял. В деня, когато пребил шофьора на линейката, Митко бил неадекватен. Предния ден му били успокоително в болницата заради същата рана на главата, заради която потърсил помощ в спешното. Докато 21-годишният Митко Митков удрял с юмруци шофьора на линейката, а приятелката му размахвала нож, възрастна жена се нуждаела от спешна медицинска помощ. Заради нападението линейката се забавила. Въпреки това внучката на жената не подала жалба, защото се поставила на мястото на лекарите. Заради поредния трети случай на нападения над лекари в Перник областната управа ще свика среща.
 
        ОБЩИНА ПЛОВДИВ ПРОДАВА 7,5 ДКА ОТ ТРАНСПОРТНА БОЛНИЦА
        Делът на общината в сградата на Транспортна болница в Пловдив ще бъде продаден. Това съобщи вчера кметът на града Иван Тотев, цитиран от местни медии. "Общата разгъната площ на общинската част е 7500 кв. метра, а данъчната оценка, под която имотът не може да бъде продаден, е 7 млн. лв.", информира Тотев, допълва "Zdrave.net". Оценката на пазарната стойност на стоманобетоновата конструкция ще се възложи на лицензиран оценител. Условието за покупката е имотът да се използва единствено за предоставяне на здравни услуги. "Интерес към обекта има от 2014 г., но досега за цени не е говорено. Бъдещото предназначение на имота ще е за болница или за друго здравно заведение", посочи кметът на Пловдив.