Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
ОБУЧЕНИЕ НА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
ОТ СТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА СЕ ПРОВЕДЕ ВЪВ ВМА
 
 
Клиниката по ендокринология, диабет и генетика към Специализираната болница за активно лечение на детски болести, Дирекция "Здравеопазване" на Столичната община и фармацевтичната компания Санофи-Авентис организираха  обучение за над 230 медицински сестри от столични училища. Те се запознаха  с новите тенденции в профилактиката и превенцията на детското затлъстяване и грижи за деца със захарен диабет.
Курсът "Диагноза и профилактика на затлъстяването и захарния диабет сред учениците" се проведе на 1 и 2 април 2009 г. в аулата на Военномедицинска академия. По време на обучението бяха изнесени данни от проучване, направено във всички училища на Варна и региона. Те показват, че през последните 10-15 години затлъстяването при децата се е увеличило. Докато преди десетина години едва 12-13% от тях са били засегнати, то в момента със затлъстяване са 20% от учениците. В повечето от случаите на затлъстяване децата имат и сърдечно-съдови проблеми, а при някои са открити и изяви на диабет от тип II. Такава диагноза вече има при десетгодишни деца - нещо, несрещано преди години при тази възрастова група.
Обучението на медицинските сестри има за цел да ги подготви за провеждане на профилактика на затлъстяването в училище, както и да могат да асистират или да поставят инсулинови инжекции на деца с диабет.
 
Пресцентър на БАПЗГ