Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.05.2016)
 
        ДИРЕКТОРЪТ НА БЪРЗА ПОМОЩ - ПЕРНИК: ИМАМЕ НУЖДА ОТ ОХРАНИТЕЛ ПРИ НОЩНИТЕ ДЕЖУРСТВА
        Имаме нужда от охранител при нощните дежурства, за да няма случаи на насилие, а и понякога се нуждаем и от помощ при качване на болния в линейката, каза за "БНТ" директорът на Бърза помощ в Перник д-р Валери Симеонов. Той открои, че се налага да се вика през 3-4 дежурства полиция да придружава лекарите до адреса. Но не може за всеки адрес да бъде викана полиция, допълни той. Продължава досъдебното производство срещу нападателите на спешен екип в Перник. Вчера трима души се нахвърлили върху екип на Центъра за спешна и неотложна помощ след фалшив сигнал за болен.
 
        ЛИПСАТА НА КОМУНИКАЦИЯ ПРИ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА СЕ УВЕЛИЧВА
        Фондът за лечение на деца няма намерение да спира работа. Очевидно има технически трудности, но правим всичко възможно, за да се подобри дейността на Фонда. Това заяви новият шеф на Фонда проф. Владимир Пилософ. Формулярът S2 не дава пари, а гарантира, че ако пациент се лекува в страна от ЕС, той ще се лекува на тамошните цени и след това НЗОК поема разхода. Така Пилософ коментира пред "НОВА ТВ" нов случай с болно дете, което може да спре да ходи според майката. Тя заяви, че има трудности в комуникацията с Фонда след ареста на бившия му шеф Павел Александров. Според Пилософ по конкретния случай няма проблем, тъй като случаят на Зорница се уточнява. Майката заяви, че дъщеря ? има нужда от S2 от клиника в Лондон, която е готова да лекува детето и попита кой в крайна сметка трябва да издаде формуляра. Срокът за представяне на формуляра е 10 юни. Сега сме 4-ти май, до 10-ти юни има време, отвърна Пилософ. Той обясни, че документите и конкретно за формуляра S2 управителят на НЗОК трябва да се подпише. Фондът помага при тази процедура "чисто административно", стана ясно от думите на Пилософ. Майката обаче отвърна, че от НЗОК са казали, че трябва да се кандидатства при тях и че не иска да минава през нова процедура от шест месеца.
 
        ВЪТРЕБОЛНИЧНИ ИНФЕКЦИИ, ЗАБАВЯНЕ НА ЛИНЕЙКА, ЛИПСА НА ЗЪБОЛЕКАРИ...
        "Глобално вътреболничните инфекции убиват 16 млн. пациенти за година, или на всеки 3 минути умира човек, заразен в здравно заведение. Числото е по-голямо, отколкото ако всеки ден става самолетна катастрофа и няма оцелели." Това пише днес "24 часа", като цитира становище от конференция в столицата, посветена на Световния ден за хигиена на ръцете 5 май. "В Европа всяка година във връзка с медицински грижи се заразяват 4 млн. души, като за 37 хиляди изходът от инфекцията е фатален, обясни доц. д-р Росица Вачева-Добревска, ръководител на лаборатория "Микробиология и вирусология" в "Царица Йоанна - ИСУЛ" и завеждаща Националния референтен център по превенция и контрол на вътреболничните инфекции. Този вид зарази водят до допълнителен болничен престой средно по около 16 млн. дни годишно. Към 36% от болничните инфекции са предотвратими, изтъкнаха лекарите. Важен елемент от тази профилактика е спазването на правилата за хигиена на ръцете на медицинския персонал. Тя е на пръв поглед банален, но всъщност много важен начин и за ограничаване на разпространението на патогени с множествена резистентност към антибиотици", отбелязва публикацията. "Въпреки това по данни на Световната здравна организация 39% от медицинския персонал не обръща внимание на хигиената на ръцете. Тази тенденция може да има фатални последици за пациентите основно при урологичните инфекции, свързаните с катетризация сепсиси, вентилационните пневмонии и инфекциите на хирургичното място", допълва вестникът.
 
        ЛИПСВАТ ДОСТАТЪЧНО БАЗИ ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ НА СТОМАТОЛОЗИ У НАС
        "Новинар" се спира на дейността на зъболекарите, където също има проблеми. "Липсват достатъчно бази за специализация на стоматолози у нас, а новозавършилите зъболекари имат възможност да добият практическата си квалификация към факултетите по дентална медицина. В момента експерти убеждават клиники да се сертифицират, за да могат да предложат на младите стоматолози повече места за специализация. Това коментира за "Новинар" председателят на българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов", пише изданието. "Междувременно новозавършили родни стоматолози предпочитат да стегнат куфарите и се отправят на гурбет в чужбина. Зад граница зъболекарите търсят по-добра житейска реализация и по-високо заплащане. Най-желани дестинации от родните стоматолози са Германия, Англия, Нова Зеландия, дори и Австралия, допълни експертът. С това се бележи и спад на интереса към специализация по дентална медицина на родна почва. Според данни от здравното ведомство за последните девет години у нас са специализирали около 240 стоматолози, като най-малко са придобилите практически познания по детска дентална медицина", информира още публикацията. "Всеки търси своето място под слънцето", коментира д-р Борислав Миланов, като допълни, че броят на новозавършилите стоматолози, излезли от редиците на родните висши учебни заведения, е напълно достатъчен за територията на страната ни, завършва вестникът.
 
        СЛУЧАИ НА ТРИ МЪРТВИ БЕБЕТА ВДИГНАХА НА КРАК ПОЛИЦИЯ И ПРОКУРАТУРА
        "Труд" пък събира в едно трите случая на починали бебета, за които стана ясно вчера. "Случаи на три мъртви бебета вдигнаха на крак полиция и прокуратура. Първият сигнал е от 30 април от карловското село Иван Вазово. В домашни условия 37-годишна софиянка ражда без лекарска помощ, но бебето загива. Едва след като губи детето си и след намесата на полицията жената постъпва в пловдивска лечебница с усложнения. Случаят е поет от районната прокуратура в Пловдив", пише вестникът. "Друго дете е открито мъртво в Кърджали. В понеделник сутринта трупчето на момиче е намерено в района на бившата млекопреработвателна станция в града. Назначена е съдебномедицинска експертиза, която да даде заключение за причините за смъртта, а МВР издирва родителите. При третия случай бебе е открито мъртво дома си в Рила. Двумесечното момченце имало вродено сърдечно заболяване. То било докарано в Благоевград от Спешния център в Рила във вторник сутринта, но вече е било мъртво. Лекарите се опитали да го реанимират, но безуспешно", четем още в "Труд".
 
        ПРОФ. СТОЯНКА ВЛАДЕВА: РЕВМАТОЛОГИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ СА СРЕД ГЛАВНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ИНВАЛИДНОСТ У НАС
        Над 100 хиляди души у нас са засегнати от ревматични болести, сочат данни на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания. Тревожно е, че болестта на Бехтеров засяга и млади хора, предава "БНР". Проф. Стоянка Владева, председател на Българското дружество по ревматология отбелязва, че малка част от пациентите търсят лекарска помощ през първите месеци. Само 47 процента от засегнатите от псориатичен артрит се обръщат към специалист през първата година. Ревматологичните заболявания са сред главните причини за инвалидност у нас, допълни проф. Стоянка Владева, която практикува в Стара Загора. По думите ? стресът и използването на различни медикаменти могат да провокират например ревматоидния артрит. Според Снежана Божинова, секретар на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания, хората у нас са запознати със заболяването, но все още битува мнението, че това е болест само на възрастните.