Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.05.2016)
 
        БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ В МБАЛ "СВЕТА СОФИЯ"
        Десетки безплатни прегледи, включени в Ден на отворените врати, са предвидени в МБАЛ "Света София" на 9 май 2016 година по повод 10-годишния юбилей на болницата, съобщават от лечебното заведение. Топ лекари от осем най-търсени специалности ще бъдат на разположение на пациентите. Те ще могат да бъдат консултирани напълно безплатно от специалисти в областта на акушерство и гинекология, ортопедия и травматология, неврология, неврохирургия, очни болести, хирургия, вътрешни болести и кардиология, физиотерапия и рехабилитация.
 
        БОЛНИЦА "ТРАКИЯ" ПРОВЕЖДА РАЗЯСНИТЕЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТА
        Болница "Тракия" заедно с Федерация "Български пациентски форум" и Студентския съвет на Тракийския университет се присъединява към Европейския ден за правата на пациентите. Фокусът на десетото издание на инициативата този път е върху опитите за намаляване на неефективността на здравните системи и повишаване качеството на здравните грижи. Също така върху провеждането на информационна кампания за възможностите за лечение на хората, както в собствените им държави, така и зад граница. В тази връзка утре, на 4-ти май, представители на Болница "Тракия" заедно с Федерация "Български пациентски форум" и Студентския съвет на Тракийския университет ще раздадат пред сградата на Общината в Стара Загора 4000 информационни брошури за правата на пациентите и възможностите им за лечение у нас и в страните от ЕС. Студенти по медицина от Тракийския университет ще измерват кръвното на желаещите граждани, информира "Zdrave.net". В България липсата на информираност и незнанието на пациентите за възможностите им за лечение е много по-голямо, показва проучването. Едва 8% са наясно с правата си за получаване на медицинска помощ в ЕС, а 31% се чувстват информирани за правилата у нас. Липсата на информация е сред основните причини, поради които само 2% от европейците плануват да се лекуват зад граница. По-доброто познаване на правата от страна на пациентите ще им помогне да се намалят разликите в достъпа и качеството до здравни грижи, смятат от ЕК. Европейският ден за правата на пациентите е честван за първи път през 2007 г. в Брюксел. На него са присъствали 180 делегати от 25 страни. Те са представлявали интересите на пациентите, институциите и доставчиците на здравни грижи. През 2002 г. мрежата от неправителставени организации Active Citizenship Network е приела Европейската харта за правата на пациентите. Тези принципи са залегнали в политките на повечето европейски държави.
 
        КОЛОСАЛНАТА СУМА ОТ 58 000 ЛВ. ДЪЛЖИ ЧИНОВНИК НА МЗ
        "Монитор"  информира за чиновник на МЗ, който дължи на ведомството 58 000 лв. "Колосалната сума от 58 000 лв. дължи чиновник на Министерството на здравеопазването от неплатени наеми за използваното от него служебно жилище. Това сочи справка, предоставена от ведомството на Агенция "Монитор". От нея става ясно, че наглият служител не е плащал за квартирата в продължение на пет години, въпреки че се е ширил в нея срещу договор за символичните стотина лева на месец. Той вече е изхвърлен от апартамента, а от МЗ са категорични, че ще си търсят парите по съдебен път", четем във вестника. "Въпросният чиновник всъщност е рекордьорът сред некоректните платци в държавната администрация. Както вече Агенция "Монитор" писа, сред длъжниците, които не плащат редовно за жилищата, обитавани от тях, има и служители на МС и Национална компания "Железопътна инфраструктура", както и надзиратели и магистрати. Съответните институции вече са предприели действия спрямо борчлиите. Общите задължения на всички некоректни квартиранти в създаденото при закриването на Транспортни войски Държавно предприятие "Транспортно строителство и възстановяване" например възлизат на 31 743 лв. Или наполовина на сумата, която сам е натрупал погнатият от МЗ наемател", пише още ежедневникът и отбелязва: "Оказва се също така, че докато МЗ разполага с едва 12, ведомствените жилища на разположение на военните са повече дори от тези на НКЖИ. Техният брой е точно 2573 и вървят с бонус от 110 гаража, отчетоха пред Агенция "Монитор" от МО".
 
        ВТОРИ ОПИТ ЗА РАЗДЕЛЯНЕ НА ОСНОВЕН И ДОПЪЛНИТЕЛЕН НА ПАКЕТА ЛЕЧЕНИЕ
        "Министерството на здравеопазването започва втория опит за разделяне на основен и допълнителен на пакета лечение, плащан от здравната каса. За обществено обсъждане е публикувана поправка в Закона за здравното осигуряване, в която се описва за кои болести и състояния ще има гарантирано лечение и за кои пациентите ще чакат", информира днес "Сега". "Пакетът вече веднъж беше разделен, но малко преди да влезе в сила, Конституционният съд обяви текста в закона за противоконституционен, тъй като беше прекалено общ и нямаше критерии, по които да се определя в поднормативните актове кои пациенти ще трябва да чакат и кои не. Заради решението на КС и тази година здравната каса работи само по един основен пакет, а разделянето му е отложено за 2017 г. В отменения текст пишеше само, че пакетът, поеман от НЗОК, е основен и допълнителен, а кои болести къде попадат и колко време се чака за лечение по допълнителния пакет, се определя с наредба на здравното министерство. МЗ написа и съответната наредба, като само в допълнителния пакет попаднаха едва 3 клинични пътеки. Тя обаче също беше отменена" , припомня ежедневникът и уточнява: "В новия текст на закона е описано как се определя кои заболявания попадат в двата пакета - дали лечението трябва да се осъществи незабавно, или може да се планира "за изпълнение в съответствие със стадия, развитието, тежестта и остротата на съответното заболяване и състояние".  Вестникът описва и конкретните заложени в двата пакета дейности.
 
        ЗА СЪБИРАНЕТО НА БОЛНИЦИ...
        "24 часа" се спира на реорганизация в Пловдив. "Бившата белодробна болница на бул. "Цариградско шосе" в Пловдив минава към МБАЛ "Св. Пантелеймон", известна като Втора градска. "Възложил съм на директора доц. Петко Недев да мисли варианти как да ползва сградата за следболнично лечение и да привлича пари от клинични пътеки", заяви зам.-кметът Розалин Петков. Според него това е вариант Втора градска да разшири дейността си. В момента тя се слави с най-доброто неврологично отделение в Пловдив", пише изданието и информира: "Заведението за първи път излезе на загуба с 600 000 лв., защото касата не му е платила надлимитните разходи." Очаква се МБАЛ "Св. Пантелеймон" да тръгне отново нагоре, след като придобие базата на белодробната болница. Тя е от година празна и се руши, тъй като заведението беше закрито, а пациентите - пренасочени към УМБАЛ "Св. Георги".
Другата закъсала общинска болница - "Св. Мина", очаква да получи гласуваните от местния парламент 1 млн. лв., съобщава още публикацията, като допълва: "Средствата предстои да се разпределят. Към доставчици дълговете й са 1,7 млн. лв. Има неплатени вноски към НАП в размер на 269 000 лв., а отделно й виси непогасен кредит в размер на 500 000 лв."
 
        КЛИНИКА ПО ИНФЕКЦИОЗНИ БОЛЕСТИ КЪМ ВМА ВЕЧЕ ПРИЕМА И ДЕЦА ОТ 12 ДО 18 Г.
        Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинска академия вече осъществява прием и на деца от 12 до 18-годишна възраст. Промените са в сила от 1-ви май и се основават на подписания нов рамков договор между болницата и Националната здравноосигурителна каса, съобщават от лечебното заведение. Клиниката по инфекциозни болести е една от най-големите в МБАЛ-София на ВМА, допълва " Zdrave.net". Тя е единствената в България за изолация и лечение на особено опасни инфекции и подготвени специалисти по медицински отговор на биотероризъм. Освен клинични грижи, специалистите в клиниката осъществяват 24-часова спешна и консултантска дейност и предоставят консултации по клинично лечение не само на заразни, но и на всички инфекциозни болести. В допълнение на другите дейности, клиниката извършва пълно проследяване на своите пациенти след изписване до пълното им възстановяване, отбелязват още от болницата.