Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.04.2016)
 
        ПЕДИАТРИ ИСКАТ РЕГИСТЪР НА ВАКСИНИТЕ
        "Да се създаде единен електронен регистър, в който да се вписват всички ваксини, с които се имунизират децата и реимунизират юношите според задължителния имунизационен календар в страната. За това настояват от Българската педиатрична асоциация. Детските лекари, членуващи в нея, искат и национална програма, с която да се преразгледа имунизационният календар, като в него съкратят сроковете за някои реимунизации." Това четем днес в "Монитор", който уточнява, че според лекарите такъв единен електронен регистър може да бъде разработен и приет максимум до две години. "Чрез него джипитата ще могат да проследяват кога и срещу какво са били имунизирани техните пациенти, с каква ваксина според годината на раждане и дали са пропуснали или не реимунизация и по какви причини. Въвеждането на такъв регистър ще улесни доктора, ако човек смени местоживеенето си и своя личен лекар. Родителите също ще могат да следят онлайн имунизационния календар на децата си и ще знаят кога да ги заведат", пише изданието.
 
        СПЕЦИАЛНА КОМИСИЯ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯ РАБОТОСПОСОБНОСТТА НА ХОРАТА С ПРОЦЕНТ ИНВАЛИДНОСТ
        "Капитал Daily" пък разглежда новите предложения, свързани с ТЕЛК - системата у нас. "Специална комисия ще определя работоспособността на хората с процент инвалидност. Това е записано в работен документ на Министерството на труда и социалната политика, който ще бъде обсъждан през следващите месеци", информира изданието и продължава: "В състава на постоянно действащите регионални комисии за експертиза на работоспособността ще има лекари, социални работници и представители на Националния осигурителен институт. Осигурителният институт ще е органът, който ще контролира трудовата комисия." От социалното министерство правят уточнението, че това е първоначален документ и ако се постигне "сближаване на различните гледни точки", ще се пристъпи към изработване на необходимата нормативна база, уточнява публикацията. "Според документа медицинската експертиза се запазва, като тя ще определя вида и степента на увреждане. Досега териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) определяха процент на неработоспособност и ако той е поне 50%, получилият процент инвалидност може да се възползва от множество социални придобивки. След като човек е получил процент на неработоспособност от медицинската експертиза, той ще минава през втора комисия, която определя остатъчната му работоспособност. В документа е записано, че определянето ще се извършва по методики, съобразени с Международната класификация на функционирането, увреждането и здравето (ICF). Това беше едно от условията на национално представените бизнес организации. При определянето на възможността едно лице с трайно намалена работоспособност да полага някакъв вид труд ще се отчитат неговите квалификация, знания и опит, като ще се използват критериите и принципите на ICF, включително на свързаните с нея Международна класификация на болестите и отделните класификатори на функциониране на тялото, структури на тялото, дейности и участие, фактори на околната среда и техните критерии за оценка, пише в документа", допълва публикацията.
 
        Д-Р КАМЕН ДАНОВ: ОКОЛО 70% ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ СМЕНЯТ РАБОТНОТО СИ МЯСТО ИЛИ НАПУСКАТ СТРАНАТА НЕ ЗАРАДИ ПАРИ, А ЗАРАДИ ВЛОШЕН МИКРОКЛИМАТ
        "Дума" се спира на случая с тормоза на медсестри, оповестен от Медицинска федерация "Подкрепа". "Около 70% от професионалистите по здравни грижи сменят работното си място или напускат страната не заради пари, а заради влошен микроклимат. Това каза за "ДУМА" председателят на Медицинската федерация към КТ "Подкрепа" д-р Камен Данов, който коментира проблемите в гастроентерологичното отделение на Университетска болница "Александровска", пише изданието и припомня: "В синдиката е получен сигнал за тормоз от началника на отделението проф. Диана Василева Петрова над работещите там медицински сестри. Медицинските сестри се оплакали, че грубото отношение, обидите и тормозът се отразяват вече и на здравословното им състояние."
 
        СПЕЦИАЛНА ЛЕКЦИЯ ЗА НЕИНВАЗИВНАТА ХИРУРГИЯ ПРОВЕЖДАТ В МУ-ПЛОВДИВ
        Специална лекция за неинвазивната хирургия провеждат в МУ-Пловдив. Темата ще бъде "Неинвазивна хирургия с помощта на фокусиран ултразвук MR GUIDED FOCUSED ULTRASOUND". Лекцията е насочена към хирурзи, уролози и онколози и се провежда от Медицински университет - Пловдив съвместно с фирма Бултехномед - търговски партньор на Insightec Israel. Ще бъдат разкрити методите за лечение, щадящи пациента при извършването на операции, които са наложителни при тежки заболявания. Презентацията ще направи Рони Ягел - Вицепрезидент на международните пазари на INSIGHTEC. Лекцията ще се проведе на 28 април от 10 часа във Втора аудитория на Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив на бул. Васил Априлов 15А.
 
        НАД 1,6 МЛН. НАПРАВЛЕНИЯ ЗА СПЕЦИАЛИЗИРАНИ МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ ОТПУСКА НЗОК ЗА ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2016
        1 693 539 направления за специализирани медицински дейности са направленията за второто тримесечие на 2016. Това реши на свое заседание вчера Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса, съобщиха от пресцентъра на касата. Броят на направленията е с 80 645 повече в сравнение със същия период на 2015 г. За високоспециализирани медицински дейности са заложени 298 493 броя направления за остри случаи и диспансерно наблюдение, съобщава още "Zdrave.net". На първо място са обезпечени дейностите по профилактиката и диспансерното наблюдение на здравноосигурените. Остатъкът от допълнителните направления e определен за дейности при остри случаи, като разпределението им между общопрактикуващите лекари е извършено съобразно пациентската им листа, а при изпълнителите на СИМП - съобразно броя на отчетените и заплатени първични посещения и физиотерапевтични курсове през предходните три месеца. Общата сума на определените специализирани и високоспециализирани медицински дейности през второто тримесечие на 2016 г. се равнява приблизително на 52 579 000 лв. Определените средства за медико-диагностични дейности през второто тримесечие на 2016 г. са в размер на 20 999 225 лв. или с 1 804 049 лв. повече от определената стойност за МДД през второто тримесечие на 2015 г., когато размерът на средствата е бил 19 195 176 лв. От тях на първо място са обезпечени дейностите по профилактиката и диспансерното наблюдение на нуждаещите се пациенти. Остатъкът е определен за дейности за остри случаи, като разпределението при ОПЛ е извършено съобразно пациентската листа, а при специалистите от извънболничната медицинска помощ - съобразно броя на отчетените и заплатени първични посещения и физиотерапевтични курсове през предходните три месеца, информират още от касата.