Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.04.2016)
 
        ЕВРОПЕЙСКА ИМУНИЗАЦИОННА СЕДМИЦА 2016
        През настоящия 21-ви век всяко дете има правото да живее без опасността от заразни болести, от които може да се предпази чрез ваксиниране. Имунизациите са най-ефективното във финансово отношение съвременно достижение на медицинската наука, които спасяват ежегодно милиони деца от заболяване, инвалидизиране и смърт. На разположение са ефективни и надеждни ваксини срещу повече от 20 тежки заразни болести и много обещаващи нови ваксини са в процес на разработка, информира 'Zdrave.net". Добре функциониращите имунизационни системи са от особено значение за реализиране на една от целите на ООН за хилядолетието - намаляване на детската смъртност. За достигането на тази цел Световната Здравна Организация съвместно с УНИЦЕФ изпълнява Глобална Имунизационна Стратегия, която включва повишаване на? имунизационния обхват чрез насочване на общественото внимание към важността на имунизациите и организиране на различни активности сред рискови групи от населението. Организирането на имунизационни седмици стартира през 2003 г. в Северна и Южна Америка и има за основна цел повишаване съзнанието на обществото към важността на имунопрофилактиката. Едновременно с това инициативата се използва за допълване на имунизационния статус на трудно достъпните и маргинализираните групи от обществото чрез провеждане на имунизационни кампании срещу отделни заболявания. Първата Европейска имунизационна седмица (ЕИС) се провежда през 2006 г.,? България за първи път се включва в инициативата през 2008 г. Европейската имунизационна седмица 24 - 30 април 2016? ще е с насоченост към постигнатия прогрес по отношение елиминацията на морбили и рубеола, както и на оставащата празнина между защитените и уязвимите от ваксинопредотвратими заболявания хора.Основните послания на ЕИС 2016 са: необходимо е да се увеличат заинтересоваността и съпричастността, за да се запълни имунизационната празнина и да се постигне елиминация на морбили и рубеола на Европейския континент. Имунизацията е право и отговорност на всеки. Информирането на родителите за ваксините и болестите, от които те предпазват и професионалното обучение на медицинския персонал за ползите и рисковете от имунизациите, са единствените пътища за запазване на доверието и запълване на имунизационните празнини.
 
        ПОРЕДНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА ЧЕРЕН ДРОБ ВЪВ ВМА
        Днес във Военномедицинска академия бе извършена поредна чернодробна трансплантация - трета от началото на годината, съобщиха от лечебното заведение. Трансплантирането на органите бе осъществено от екипа на проф. д-р Никола Владов, д.м.н., началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия. Операцията е започнала около полунощ и е продължила 5 часа. Реципиентът е 57-годишен мъж с цироза на черния дроб, в много напреднал стадий. Донорът е 30-годишен мъж, пострадал при катастрофа в град Ямбол и настанен в Клиника по Анестезиология и интензивно лечение във ВМА. В момента състоянието на пациента е добро, предстои да бъде екстубиран, съобщи професор Никола Владов. Колективът на Военномедицинска академия изказва своята изключителна благодарност към близките, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която ще бъде спасен човешки живот.
 
        НОВА ИНТЕРНЕТ ПЛАТФОРМА ПОКАЗВА АПТЕКИТЕ В БЪЛГАРИЯ
        Българският фармацевтичен съюз представи интернет платформата "мАптека", която обединява данни от регистри на Министерството на здравеопазването, Изпълнителна агенцията по лекарствата, Регионалните здравни инспекции, Националната здравноосигурителна каса и Българският фармацевтичен съюз. Платформата предоставя информация за достъпа до фармацевтични услуги и фармацевтична грижа в цялата страна, стана ясно на пресконференция днес, съобщава "Zdrave.net". Изграждането на платформата е изцяло финансирано от БФС, а целта й е да дава бърза информация по зададени критерии за географското разположение на аптеките по области, общини и населени места, вкл. денонощни и работещи с НЗОК, дрогерии, магистър-фармацевти и различни статистистически данни. Председателят на съюза проф. Илко Гетов заяви, че "мАптека" ще е обществено достъпна и ще се използва от пациенти, фармацевти, медицински специалисти, институции и бизнес. "Чрез различни инструменти пациентите могат по всяко време да се информират за най-близката до тях аптека, в която се приготвят лекарства или се продава инсулин, аптека, която има сключен договор с НЗОК. На този етап платформата ще се актуализира на 3 месеца, целта е да се постигне актуалност на информация по всяко време на денонощието", каза авторът на проекта и главен секретар на БФС магистър-фармацевт Светослав Крумов. Той допълни, че все още съществуват статистически грешки в платформата, които ще бъдат отстранени с времето. "Има 10% натрупана грешка в регистъра на Изпълнителна агенция по лекарствата и 20% при локализацията на аптеките и дрогериите, тъй като много от тях са регистрирани на административен адрес", поясни Крумов.