Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.04.2016)
 
        ПРОФ. ИЛКО ГЕТОВ ОГЛАВИ БЪЛГАРСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ВЕРИФИКАЦИЯ НА ЛЕКАРСТВАТА
        На 20 април 2016 г., девет месеца след като беше подписан Меморандумът за сътрудничество, излезе решението на Софийски градски съд за регистрация на "Българска организация за верификация на лекарствата" (БОВЛ) като сдружение с нестопанска с цел подпомагане прилагането в България на Директива 2011/62/ЕС за предотвратяване навлизането на фалшифицирани лекарства и осигуряване на снабдяването на пациентите с автентични лекарствени продукти, информира "Zdrave.net". Учредители на сдружението са пет организации, които представляват участниците в производството и разпространението на лекарства, а именно Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА), Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства, Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Българският фармацевтичен съюз. Страните се съгласиха, че при работата си ще спазват принципите на консенсус и сътрудничество, като позицията председател на сдружението ще се заема на ротационен принцип с едногодишен мандат за всяка от организациите членки. Първият председател на БОВЛ е проф. Илко Гетов, председател на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. Останалите членове на УС на БОВЛ по реда на тяхното ротационно председателство са Оля Василева, Николай Хаджидончев, Деян Денев и Христофор Иванов.
 
        ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА РАК, ЗА ОБУЧЕНИЕТО НА ПАРАМЕДИЦИ И ОЩЕ ЗА ЦФЛД
        "Използването на полимери може да подобри лечението на рак и да намали страничните ефекти от химиотерапията. Това обясни пред "Монитор" проф. Кольо Троев от Института по полимери при БАН. Според него резултатите от т.нар. радиопротектор са много добри. Доказателство са тестовете, проведени в Центъра по радиационна онкология при университета в Хюстън, САЩ преди време. За клинични изследвания обаче са необходими 600 000 лева. Проектът е бил замразен поради прекратяване на финансирането от Фонд научни изследвания. Учените ни обаче не се отказват и сега тестват нов полимер", пише днес "Монитор". "Наша докторантка ще има защита в края на юни в Медицинския университет - Варна. Ние сме единствените, които работят по този фосфоросъдържащ полимер, който получаваме у нас", коментира проф. Троев. Той обясни, че нискомолекулните лекарства за рак и СПИН са изключително токсични и унищожават и здравите клетки в организма. По този начин имунната система на пациента отслабва рязко. "Когато се прикачи нискомолекулност на полимерния носител, токсичността рязко намалява. Затова се възлага голяма надежда на тези лекарства. Важното е да се намери подходящ полимерен носител", каза още проф. Троев", пише изданието. И още: "Много е важно да избегнеш страничните ефекти, а ние попаднахме на много добър полимер - водоразстворим и нетоксичен. Но тук никой не се интересува от това. Ние дори не се стремим да патентоваме, защото това означава след това някой да ползва разработка ни. Въпросът е да намерим фирма, която да ни подкрепи, и да помогнем на пациентите", допълни ученият. Според него съвременните технологии тепърва ще залагат много на полимерите, тъй като производството им света вече достига 300 милиона тона годишно - по-голямо от това на чугун и стомана, взети заедно."
 
        ПРОФ. ВЛАДИМИР ПИЛОСОФ: ЩОМ ПАРИТЕ ЗА ФОНДА ИДВАТ ОСНОВНО ОТ МЗ, ТОГАВА ЗАЩО ДА НЕ ГО РЪКОВОДИ ТО
        "Първото и много важно нещо, което аз смятам, че не е правено досега, това е задълбоченият медицински анализ на случаите, които са заминавали досега в чужбина, за да може да се очертае една ясна картина на това какво липсва у нас и какво евентуално може да се направи, за да се преодолее." Това заяви днес пред "Bulgaria on Air" новият директор на Център "Фонд за лечение на деца" проф. Владимир Пилософ. Той призна, че сега ще има забавяне в превеждането на суми към клиники в чужбина за лечението на деца, изпратени от Фонда, като обясни това с "чисто технологични причини". Една от тях е, че след арестите миналата седмица, Фондът на практика в момента няма администрация. Възможно е да има и "технически проблеми" с решаването на някои казуси, прогнозира той и се извини предварително на засегнатите. Като проблем проф. Пилософ вижда факта, че в до момента в администрацията на Фонда за лечение на деца няма нито един лекар. "Тук има някакъв проблем, който трябва да бъде решен. Защото обработката на документите зависи от решението на тези, които ги обработват", обясни новият директор на Фонда. Вчера пък от думите му пред "БНР" стана ясно, че според него Общественият съвет не работи достатъчно добре, щом не организира дарителски кампании, както и, че щом парите идват основно от МЗ, то Фондът трябва да се ръководи от ведомството. Той отрече да съществува идея за закриване на ЦФЛД, като обоснова твърдението си с факта, че с него не са водени подобни разговори, допълва "Zdrave.net". "Аз мисля, че ако МЗ има такива намерения, може би щеше да ги сподели с мен. Но дори и да има такива намерения, това в никакъв случай няма да стане в близките дни", каза проф. Пилософ. Новият директор на Фонда заяви още, че стратегическата му цел е промяна в нормативните документи на организацията, които, по думите му, са доста остарели. "Работих с юристи и те също ме посъветваха да работя много сериозно по правилника, защото те са с доста дупки, пропуски, доста неясноти", каза той.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Стандарт" се спира на обучението на парамедици, като се фокусира върху един от ЦСМП, в които започва то. "70 младежи от Кърджали ще бъдат включени в обучението за придобиване на квалификация за парамедици. Курсът е част от програмата "Активни млади хора до 29-годишна възраст" на Министерството на труда и социалната политика, по която МЗ е кандидатствало специално, информира д-р Атанас Митков, директор на ЦСМП. Младите хора ще бъдат подбирани според конкретни критерии, едно от изискванията е да имат свидетелство за правоуправление на автомобил. След деветмесечния курс на обучение 35 души ще бъдат назначени на трудов договор в ЦСМП", пише ежедневникът.
        "Сега" пък отново се спира на случилото се миналата седмица във Фонда за лечение на деца, като го сравнява с друго събитие от преди няколко години. "Едно от най-гнусните неща, които се случиха при първия мандат на ГЕРБ, беше историята с бебето от фризера. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов излезе на трибуната в парламента и прочете на глас разпечатки от СРС-та, които - според него - доказваха, че четирима лекари от Горна Оряховица са убили умишлено недоносено бебе - вместо да направят всичко възможно да му помогнат да оживее, сложили го във фризера, за да умре. Доста бързо се оказа, че става дума за мъртвородено, и прокуратурата сама прекрати разследването. За Цветанов не последва нищо", припомня материалът. "Историята с показния арест на служителите на фонда за лечение на деца, последван от смехотворни обвинения, може и да не е чак толкова гнусна, колкото бебето от фризера, но от всички грозни акции на изпълнителната и съдебната власт е най-близо. Не защото гръмките обвинения и очерняне на някого, който след това се е оказал невинен, са по-малко отвратителни, а защото и в двата случая става дума за деца. Когато за жертва са посочени най-невинните, реакцията на публиката е коренно различна. И когато се окаже, че децата не са ощетени, а чисто и просто използвани, отвращението е пропорционално на шока, постигнат с "обвинението", коментира изданието и допълва: "Има и една съществена разлика между двата случая. При бебето от фризера пострадаха четиримата лекари от Горна Оряховица и до известна степен - докторите изобщо. Сега обаче ще пострадат болни деца - тези, които няма да получат лечение от фонда."