Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.04.2016)
 
        75% ОТ МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ ИСКАТ ДА НАПУСНАТ БЪЛГАРИЯ
        75% от завършилите Медицинския университет в София през 2015 г. искат да заминат в чужбина. Едва 25 на сто от новозавършилите 315 предпочитат да останат в България. Една от най-основните причини да заминат за чужбина лекарите изтъкват ниското заплащане. Останалите са пропуски в здравната система, трудното израстване в йерархията и липсата на съвременна апаратура. Статистиката съобщи проф. д-р Вихра Миланова, ректор на Медицинския университет. "Тази статистика не е приятна, но от друга страна, показва, че произвеждаме добри лекари", заяви проф. д-р Миланова пред "БТВ". По думите й младите лекари до 30 години са приблизително толкова, колкото са заминалите за целия този период, което е много тъжно. Тя е на мнение, че начинът, по който завършилите медицина могат да се включат в програмите за специализация е доста затруднен. Освен това са малко и болниците, които предоставят възможности за подобен стаж. Голяма част от младите хора, които желаят да специализират, като например докторанти и млади асистенти, не могат. За четирите месеца на 2016 г. общо 153 лекари са напуснали страната. Те са заминали за Англия, Германия, Ирландия, Швеция, Гърция и Кипър. В последните години се забелязва тенденцията и лекари със солиден стаж у нас да търсят реализация зад граница. Общо 31 383 лекари има в момента в България. Близо 35% от тях са на възраст между 51 и 60 години. До 30-годишна възраст са едва 8,83% от медиците. "Болницата не е в състояние да задържи кадрите си в материално отношение. С нейния бюджет и финансиране в никакъв случай няма да осигури такъв материален стимул към младите хора. Някои общини го правят, но колко биха могли?", коментира д-р Венцислав Грозев - председател на УС на БЛС.
"Решението е да се освободят критериите, по които младите лекари могат да се включват в специализациите, и в същото време да се поеме част от заплащането им и от държавата", изтъкна проф. Миланова.
 
        СДЕЛКАТА ЗА "ТОКУДА ГРУП БЪЛГАРИЯ"
        След като вчера "Телеграф" публикува информация по въпроса, а по-късно и агенция "Фокус" разговаря с председателя на БЧК Христо Григоров, днес немалка част от вестниците засягат въпроса с участието на хуманитарната организация в купуването на болница "Токуда". "Българският червен кръст е предложил оферта на болница "Токуда" за оказване на логистична помощ, след покупката й от партньор на организацията. Това съобщи за "Монитор" нейният председател Христо Григоров, след като излезе информация, че БЧК купува лечебното заведение", четем в изданието. "Наш партньор ни предложи тази идея. Стоте милиона за покупката няма да са от организацията ни, каза още Григоров. От страна на БЧК можем да помогнем с доброто си име и опит, един вид ноухау", поясни той. Григоров обясни, че партньорът е с добри финансови възможности в сферата на здравеопазването. Той увери, че засега е дал само принципно съгласие на партньора, но ако се стигне до подаване на конкретна оферта за покупката, ще бъде свикан Националният съвет на БЧК, който да гласува дали участват или не в начинанието", пише още вестникът и информира: "Две писма до семейство Токуда, с които "Монитор" разполага, е изпратил Христо Григоров от името на БЧК. В първото от 7 април БЧК излага идеята си за логистична подкрепа, ако болницата бъде купена. Във второто - от 18 април, той информира сем. Токуда, че упълномощеното от тях лице Артур Щерн (Артър Стърн, б.р.) не е проявило интерес към офертата на БЧК."
 
        ОЩЕ ПО ТЕМАТА "ТОКУДА ГРУП БЪЛГАРИЯ"
        "Труд" също разговаря с Григоров и съобщава, че "представители на Червеният кръст са присъствали на маркетинговите проучвания, които български бизнесмени правели в "Токуда".
        "Сега" пък цитира думи на председателя на БЧК пред "Фокус", които поясняват идеята за логистична помощ от страна на хуманитарната организация: "Имаме опит. Не е тайна, че още от миналия век БЧК има собствена болница. Не е тайна, че болница "Пирогов" е бивша собственост на БЧК. Бихме участвали с логистиката и бихме участвали в това да дадем възможността на лекарите за обменен опит в чужбина". И макар пред "Труд" Григоров да казва, че "Всичко това е по-добре да остане собственост на българи, отколкото да премине в ръцете на турски инвеститори", думите му пред "Фокус" гласят: "Даже ние сме готови, при положение че ние го закупим заедно с турските партньори, които ние изключително много уважаваме като специалисти, да направим една съвместна дейност".
        "24 часа" пък оповестява в заглавие: "Турци купуват "Токуда" за 80 млн. евро, БЧК ще я управлява". В публикацията четем: "Две турски вериги болници водят преговори за покупка на "Токуда" при цена 80 млн. евро. Има идея след сделката управлението да бъде възложено на БЧК. Това съобщи информиран източник за "24 часа". Никъде в публикацията по-нататък не се споменава дори и една турска верига болници. В следващите редове изданието също цитира думи на Григоров пред "Фокус", който казва, че "БЧК беше поканен от сериозни български партньори с добри финансови възможности в здравеопазването да бъдем партньори при евентуалното закупуване на болница "Токуда" и целия "Токуда комплекс". Ние дадохме принципно съгласие да участваме в процеса на закупуване на тази банка и болница".
        От няколко от публикациите пък става ясно, че към момента отговор от страна на семейство Токуда на новото предложение за покупка няма.
 
        МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ ЗА ИНТЕРВЕНЦИОНАЛНО ЛЕЧЕНИЕ НА МОЗЪЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ЩЕ СЕ ПЛАЩАТ ОТ ДЪРЖАВАТА
        Министерският съвет одобри промени в постановлението за изпълнение на държавния бюджет за 2016 година. С него се създава възможност със средства от държавния бюджет да се осигуряват медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчно-съдови заболявания, които не се заплащат от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, информират от правителствената пресслужба, като уточняват, че тези средства вече са разчетени по бюджета на здравното министерство за тази година. Очакваните резултати от реализацията на тази дейност са свързани с устойчиво намаляване на показателите за смъртност и степен на увреждане в резултат на мозъчно-съдови инциденти, респективно общо подобряване на показателите за здравното състояние на българските граждани, гласи още прессъобщението.
 
        Д-Р БОЙКО ПЕНКОВ: В Е-ПЛАТФОРМАТА ЗА ЛЕКАРСТВА НА МЗ СА СЕ РЕГИСТРИРАЛИ НАД 110 БОЛНИЦИ
        Около 1,5 млрд. лева публични средства през държава и здравна каса и още поне 1 млрд. лева от джоба на хората годишно се разходват за лекарства. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков пред БНТ. Той поясни, че този разход значително ще намалее с въвеждането на електронната платформа за търгове на лекарства. Д-р Пенков допълни, че платформата е заимствана от Италия. Там за две години са се включили 80% от болниците, а са спестени 18% от разходите. "В платформата, която ние правим за електронна търговия и доставка на лекарства, са се регистрирали над 110 болници, включително и частни. Болниците ще правят заявка за годишен период, тези заявки се обединяват и тогава търговецът на едро и производителят кандидатства за позицията. Който предложи най-ниска цена, печели тази позиция и доставя на всички болници, които са я заявили", каза зам.-министърът.
Допълнителните доставки щели да се правят чрез малки обществени поръчки през същата платформа. Това означавало, че ще има едно рамково договаряне за цялата година и множество малки договаряния за краткосрочни периоди. С въвеждането на пръстовия идентификатор пък осигурителните измами ще намалеят поне с 5%, категоричен беше д-р Пенков. "Между 13-15% годишно е нарастването на хоспитализациите у нас, докато в Европа е 2,5-3%. Причината е, че имаме свръхпредлагане на продукт от лечебните заведения. Искаме да избегнем излишните хоспитализации", каза той. Д-р Бойко Пенков допълни, че юридическите екипи на Министерството все още не са намерили формулата как болниците и личните лекари да не се регистрират по Търговския закон.