Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.04.2016)
 
        БРИТАНЕЦ ПРЕДПОЧЕТЕ ДА СЕ ЛЕКУВА У НАС, ЗА ДА НЕ ЧАКА В УЕЛС
        "24 часа" разказва за случай, при който британец е избрал лечение у нас, за да не чака в родината си. "Пловдивска болница се оказа спасението за 69-годишен англичанин, който не получил навременна грижа в родината си. Ричард Трифит е приет в УМБАЛ "Св. Георги", където ще му бъде поставена изкуствена коленна става. Пациентът обяснил, че в Уелс ще чака половин година за операцията, а не можел да търпи адските болки, които изпитвал при ходене. За това време щял и да осакатее. В болницата в Пловдив са насрочили интервенцията на следващия ден след хоспитализацията му", четем в изданието. От публикацията научаваме още, че мъжът се е установил в България преди 2-3 години и операцията му ще бъде безплатна, тъй като е плащал здравни осигуровки у нас. За ставата пък според ценоразписа на УМБАЛ "Св. Георги" ще трябва да плати 1800 лв.
 
        БЪЛГАРИ ОБУЧАВАТ МЕДИЦИ В ГЕРМАНИЯ, ИТАЛИЯ, ШВЕЙЦАРИЯ, КИПЪР И САН МАРИНО
        "Труд" се спира на изнесеното обучение на МУ - София. "Българи обучават медици в Германия, Италия (Новердрате), Швейцария (Киасо), Кипър и Сан Марино. От октомври наши преподаватели от Медицинския университет в София изнесено започват подготовка и на лекари в Кьолн. Това съобщи пред "Труд" академик проф. д-р Ваньо Митев, досегашният ректор на МУ-София. Като част от българския екип, който ще работи в Германия, може да бъдат припознати по отделни дисциплини и няколко немски преподаватели, които ще са на хонорар. Чужденците получават дипломи от Медицинския университет, обясни акад. Митев. Той уточни, че в момента на Запад преподаваме изнесено на около 800 медици", пише вестникът. След като вчера "Труд" оповести, че германската здравна система губи 1 млрд. евро годишно от измами, днес "Сега" дава повече подробности за схемата, като се позовава на доклад на Федералната криминална служба: "Според авторите на документа измамите са извършени предимно от фирми за амбулаторни грижи, основани от руски преселници в Германия. Те твърдят, че руски престъпни структури са разработили множество способи за източване на осигурителните фондове. Един от най-разпространените начини включва представяне на фалшиви отчети за извършени услуги. В случаите с пациенти, нуждаещи се от постоянни грижи, на престъпниците им се удавало да получават до 15 000 евро месечно за услуги, които никога не са предоставяли на клиентите си. Според представители на германската полиция подобни измами се вършат на територията на цялата страна, но са най-разпространени в столицата Берлин, както и в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Долна Саксония. Предполага се, че всяко пето евро, отпуснато от здравните каси за обгрижването на болни и възрастни хора по домовете им, е влизало в джобовете на тези престъпни структури." Грижите за възрастни и болни хора са огромен пазар, който през последните години постоянно се разраства, отбелязва вестникът и уточнява: "По данни на германското Министерство на здравеопазването здравноосигурителните каси и социалните служби харчат годишно повече от 20 милиарда евро."
 
        ДОЦ. КОСТАДИН АНГЕЛОВ: ДОПЛАЩАНЕ ОТ ПАЦИЕНТА ПО МАЛКО ЗА ВСИЧКО Е НАЙ-ЕФЕКТИВНИЯТ КОНТРОЛ
        Пациентът да получава чек лист в края на лечението си, в който да отбелязва всички процедури, през които е преминал, и за всяка от отбелязаните да доплаща по малко. Така директорът на УМБАЛ "Александровска" доц. Костадин Ангелов вижда въвеждането на доплащане в здравната система. "Аз съм много голям привърженик на контрола от страна на пациента в края на неговото лечение. Ако пациентът си доплаща много малко, но регламентирано и той държи накрая един чек лист, в който пише какво му е извършено в болницата като диагностични, като терапевтични процедури и чеква, чеква, чеква и в един момент за всяко нещо, което му е направено, той доплаща по малко. Колкото повече отбележи, толкова повече ще доплати. Ако това е факт, той никога няма да отбележи неща, които не са му направени. Този начин е най-ефективният контрол - саморегулацията в болницата", коментира той пред "БТВ". Запитан редно ли е частни болници да "обезкървяват" държавните, като привличат техни кадри, доц. Ангелов отбеляза: "Това е конкуренцията, това е нещо, за което всички сме се борили, ако няма конкуренция, не се стига до нищо добро. Да, частните болници привличат лекари от държавните болници с по-добро заплащане и по-добри битови условия. Това е факт", коментира той и посочи, че тъкмо конкуренцията е начинът да ставаш все по-добър в това, което правиш, съобщава още "Zdrave.net". Вторият опит на водещия да покаже колко "лоши" са частните болници също претърпя провал. Той отбеляза, че частни болници източват касата и за доказателство включи репортаж. От него обаче стана ясно, че частната пловдивска болница, набедена за източване на НЗОК, не е получила средства за неизвършена операция, след като сама е сигнализирала касата за това. От осигурителната институция пък са потвърдили, че средства за въпросната операция не са превеждани на болницата. Източване обаче е потвърдено за друга болница - тази във Враца, която не е частна. Лекарят, водил се на работа и там, и в Шумен, заяви, че не е стъпвал във врачанската болница и не може да каже кой е източникът на отчетите към касата за работата му там.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Пациент, за когото от здравното министерство обявиха, че е използван за източване на здравната каса, се появи лично в "БТВ", за да опровергае МЗ", пише днес "Сега" и припомня: "В частната болница "Медлайн" в Пловдив е бил приет пациент, за когото в медицинската документация след изписването му е посочено, че е била извършена операция. Пациентът е написал жалба, в която посочва, че такава операция не е била направена, обяви през уикенда зам.-министърът Ваньо Шарков, описвайки схеми за източване на НЗОК." Ежедневникът пише още: "Пациентът се оказа 83-годишният Хованес Микаян, който често се лекувал в "Медлайн". В края на февруари постъпил отново там заради кардиологични оплаквания. Бил там 4 дни, изписан е и дори пише благодарствено писмо на болницата. При едно от изследванията лекарите засичат маркер, според който има вероятност Микаян да има злокачествен тумор на простатата. Предложена му е спешна операция, но в последния момент той се отказал и напуснал болницата. Отишъл на следващия ден да си вземе епикризата, на която открил грешка. Пациентът подал жалба, но се отказал от нея няколко дни по-късно, след като разбрал, че лекарката, подписала епикризата, е уволнена. "Хората бяха много коректни. Веднага оправиха грешката, с което аз съм съгласен", обяви пред "БТВ" Хованес Микаян." Ежедневникът цитира и управителя на болницата д-р Невен Енчев, който казва: "Ние сме подали още тогава писмо до касата, че не желаем този пациент да ни бъде заплатен, защото не са спазени всички атрибути, за да бъде по клинична пътека". Според него нито пациентът, нито здравната каса са ощетени.