Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
РЕФОРМАТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - ФИНАНСИРАНЕ И ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КАЧЕСТВЕНИ ЗДРАВНИ УСЛУГИ
 
 
Това бе темата на конферецнията, организирана от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Фондация "Фридрих Еберт". Тя се проведе на 24 март т. г. в сградата на КНСБ с участието на  представители на здравното министерство, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Българския лекарски съюз, Националната асоциация на работодателите в  здравеопазването,  Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване, пациентски организации, журналисти и др.
Кратка информация за състоянието на  здравеопазването в момента изнесе д-р Иван Кокалов, председател на ФСЗ към КНСБ. Той припомни, че недофинансирането е основна причина за всички останали проблеми, които са довели до масово недоволство от състоянието на здравната система както от страна  на изпълнителите на медицински услуги, така и на пациентите. Страната ни е класирана на 28 място от общо 31 по показатели като  спазване  правата на пациентите, качество на медицинските услуги, предлагане на фармацевтични продукти, наситеност на регионите със здравни услуги и т. н. Едно от основните изисквания - за равен достъп - не се спазва у нас, защото 17,8% от практиките в по-отдалечените селища не са заети, тъй като липсват желаещи да работят там.
"В България има 29 000 сестри и 34 000 лекари, а съотношението трябва да е точно обратното - на 1 лекар трябва да се падат поне по две медицински сестри - и това е минимумът"  -  каза проф. д-р Станка Маркова, председател на УС на БАПЗГ. Според нея, поради липсата на медицински сестри, чийто брой с всеки изминал ден застрашително намалява, е било премахнато изискването за това съотношение при акредитация на здравните заведения.  С години не се решават и други наболели въпроси като този, например, че никой личен лекар не може да приеме за пациент едно новородено, докато то не получи ЕСГРАОН, а регистрирането понякога се бави около два месеца. Ако в това време детето има нужда от медицинска помощ, семейството трябва да плати, за да я получи. По този начин най-рисковите деца остават без наблюдение. Освен това, ако една бременна жена не потърси сама медицинско лице, никой няма да знае къде ражда и какво ще се случи с нейното бебе. "На места, където трябва да работят 6 медицински сестри има  само една - представете си каква е нейната натовареност и как може да се справи с огромните  отговорности" - каза още проф. Маркова.  Според нея само в България за професионалисти по здравни грижи се учи 4 години, докато в другите европейски страни обучението е 3 години,  при това почти безплатно.  "Как ще задържим кадрите си, когато в Първа градска болница сестрите си купуват памук, за да могат да правят манипулации?" -  попита проф. Маркова.
Д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване каза, че българското здравеопазване, особено болничната система, има тежки дефекти. По думите й проблемите на изпълнителите на медицински услуги няма как да бъдат решени, докато липсва ясна и точна методика за формиране на работните заплати. Не е далече времето, когато страната ни ще трябва да внася педиатри, анестезиолози, медицински сестри, според д-р Виткова.
"Здравнонеосигурените лица са най-тежките случаи в българските болници и те са  за сметка не на държавата, а на изпълнителите на медицински услуги" - каза д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването. Според него реформата в здравеопазването отдавна е спряла, грубият административно-команден стил се е върнал, а Националната здравноосигурителна каса отдавна е одържавена. Здравеопазването е в основата на националната сигурност, но управляващите нехаят за това, каза още д-р Димитров. . 
Единственото оптимистично изказване бе това на заместник министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков. Според него близо две трети от автомобилния парк на спешната медицинска помощ е подменен, а до края на мандата на това правителство той ще бъде подменен на 100%. Голям успех е и  приемането на Национална здравна стратегия, на някои медицински стандарти , и т. н.
                                        Пресцентър на БАПЗГ
Специалисти отчетоха, че има прекалено раздута болнична мрежа

 
24 март 2009 | 11:38 | Агенция "Фокус"

София. Близо две трети от автомобилния парк на спешната медицинска помощ е подменен, а до края на мандата ще бъде подменен на 100%. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков на конференция по проблемите в здравеопазването в КНСБ, предаде репортер на Агенция "Фокус". Д-р Цеков посочи, че имаме прекалено раздута болнична мрежа и е редно част от услугите да бъдат изнесени в доболничната помощ. По думите му тази цел на реформата в здравеопазването не се случва в онези мащаби, в които се очакваше. "Броят на болничните заведения е сравнително голям - 400, но броят на болничните легла е съотносим с европейския показател", посочи д-р Цеков. Това очевидно не пречи броят на хоспитализациите да расте всяка година. Според д-р Цеков това се дължи на условията, в които са поставени да работят болничните заведения, като търговски дружества, които се стремят да увеличават броя на своите пациенти. Заместник-министърът на здравеопазването посочи, че се разработиха медицински стандарти, като остават да се доработят малко над 40 стандарта, което по думите му ще доведе до увеличаване на качеството на здравната услуга. "Цените на лекарствата, които се купуват с публични средства спаднаха с 20%", посочи д-р Цеков. Той посочи, че много от проблемите, които се дебатират са отразени в Националната здравна стратегия. "В последните две три години се наблюдава благоприятна тенденция намалява отрицателния демографския прираст. Нещо положително се случва в нашия живот - раждаемостта се увеличава, увеличава се средната продължителност на живота, някои от основните показатели са намалели, като например детската смъртност", заяви д-р Цеков.
"Към 2008 г. 85% от болничната помощ се заплащат от НЗОК. В това отношение реформата продължава напред. НЗОК стана основната институция, която заплаща здравните услуги в нашата страна", посочи д-р Цеков. "До края на мандата ще бъде възприета и националната програма и стандарта за вътрешноболнични инфекции. Направиха се усилия в областта на електронното здравеопазване", посочи д-р Цеков.
Заместник-министърът на здравеопазването отчете, че българският пациент трябва да бъде малко по-активно въвлечен в системата на здравеопазването. "Не се постигна твърде голямо увеличаване на процентът публични разходи, който се отделя за здравеопазване в нашата страна. Този процент трябва да бъде увеличен", каза още д-р Цеков.
Десислава АНТОВА