Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.04.2016)
 
       МЗ РАЗКРИ ТРИ БОЛНИЦИ, ИЗТОЧВАЛИ ЗДРАВНАТА КАСА
        Схеми за източване на пари от здравната каса са установени в три болници у   нас - в МБАЛ във Враца и в частните "Царица Йоана" в Сливен, и "Медлайн" в Пловдив. Това обяви здравният зам.-министър Ваньо Шарков, информира "Сега".  Във Враца щетата е за над 200 000 лв. В тамошната болница се водел лекар, когото медицинските сестри изобщо не били виждали, но заплатата му била по-голяма от тази на директор. Същият лекар всъщност работи в Шумен. В частните болници в Пловдив и Сливен пък отчитали престой и извършени операции на пациенти, които изобщо не са били настанявани в лечебните заведения. В частната болница "Медлайн" в Пловдив е бил приет пациент, за когото в медицинската документация след изписването му е посочено, че е била извършена операция. Пациентът е написал жалба, в която посочва, че такава операция не е била направена. "Някой успява да се свърже с болния и след това пациентът пише второ писмо, в което посочва, че несъответствието в документацията вероятно е станало неволно", обясни Шарков. В частната болница "Царица Йоана" в Сливен пък имало случай, в който пациент отказал хоспитализация, но впоследствие получил епикриза, че е бил лекуван там. 
 
        НДК В ЛИЛАВО
        НДК грейна  в лилаво. Късно снощи фасадата на емблематичната за София сграда се оцвети за старта на кампанията за създаване на медицински центрове за третиране на заболяването муковисцидоза.  Рядкото заболяване муковисцидоза е мултисистемна генетична болест.  Тя поразява белите дробове и синусите, стомашно-чревния тракт, панкреаса, репродуктивната система, костите и ставите на пациентите. Заболяването не е лечимо, но при ранна диагностика и генно лечение е възможно организмът да функционира успешно - за тази цел непоразената част от тялото трябва да бъде третирана с медикаменти, за да работи като здрава, уточнява "БГНЕС".
 
        НАЙ-ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ОТ НАПРАВЛЕНИЯТА СА ЗА ЕНДОКРИНОЛОГ       
        Около 60% от пациентите си изпращаме на консултации без да имаме задължителен характер. 70% от този брой са за ендокринолог, по някаква причина. Това заяви д-р Гергана Николова - личен лекар от 19 ДКЦ, представител на Сдружението на общопрактикуващите лекари. "Не е необходимо нещо да бъде вменявано като задължение, когато имаме възможност да изпишем терапия. Много е неправилно това деление, когато се говори за доболнична помощ, а след това говорим за специалисти. Аз имам две специалности - "Обща медицина" и "Вътрешни болести" и не намирам за редно да не мога да изпиша една терапия на своя диабетно болен, когато преценявам, че това е във възможностите ми", заяви д-р Николова, цитирана от "БНР". Данните сочат, че около 30% от диспансерно болните не осъществят прегледите си, защото те не чувстват необходимост от това. Лекарите нямат механизъм, по който да принудят пациентите си да се прегледат и затова са поискали да отпадне изискването за поне един преглед при пациенти с добри показатели за някои заболявания. Д-р. Красимир Кулински, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за региона на Пазарджик, също заяви, че по-голямата възможност за наблюдение на диспансерно болните е положителна стъпка. "Доброто за пациента е, че се увеличиха диспансерните прегледи - бяха само 2 в началото. Другото добро е, че има увеличаване на изследванията. Ново изследване, което правим, е LDL холестерол. Много съм доволен и от отпадането на задължителните консултации", заяви той. Голяма част от пациентите са изпитали негативната страна на тези задължителни консултации на гърба си, защото е трябвало да използват направленията, когато се чувстват добре, а не когато имат нужда, обясни той. Понякога пък специалисти са сменяли терапията на хора, които са се чувствали добре.
       
        АДВОКАТЪТ НА АКУШЕРКАТА КОВАЧЕВА ОПИТА ОТНОВО ДА ОТЛОЖИ НАЧАЛОТО НА ПРОЦЕСА       
        Адвокатът на подсъдимата акушерка Емилия Ковачева поиска отвод на прокурора по делото - Николай Христов. Година след случая, при който акушерката едва не уби малката Никол, делото все още не може да тръгне, научаваме от "news.bg". До момента процесът е отлаган няколко пъти по искане на защитата. Днес адвокат Янев упрекна прокурора, тъй като разследването било "тенденциозно" и се работело единствено в насока да се докаже вината на Ковачева. Изтеклите записи пък довели до обществено напрежение срещу Ковачева. Наложи се няколко пъти съдът да прекъсва защитата и да го приканва да изложи конкретни доводи срещу участието на прокурора в процеса. Според съда Янев прави целенасочен опит да протака делото. Магистратите не уважиха искането на адвоката за отвод на прокурора, което означава, че процесът най-после може да тръгне. Очаква се изслушване на съдебно-психиатрична    експертиза - дали Ковачева е в състояние да участва в делото, както и разпит на нейни колеги от болницата.
 
        ДОЦ. КОСТАДИН АНГЕЛОВ: ЗАПЛАЩАНЕТО НА ДЕЙНОСТТА НА ОНКОКОМИТЕТИТЕ ОТ НЗОК Е ВАЖНА СТЪПКА НАПРЕД
        Фактът, че работата на онкокомитетите вече ще бъде заплащана от НЗОК е една много положителна промяна, защото досега болниците на практика финансираха сами тази дейност с вътрешен ресурс и по някакъв начин успяваха да компенсират загубите си от тази ситуация. Новото решение обаче е много по-справедливо и разумно. Това коментира директорът на УМБАЛ "Александровска" доц. Костадин Ангелов по време на медиен семинар през уикенда. По неговите думи стадий-ориентираният подход при онкологичните заболявания е основополагащ и правилното планиране на отделните етапи на лечебния процес е немислимо без участието на експертите от онкокомитета, четем в "Zdrave.net". Да бъде осигурена възможност за нормална работа на тези специалисти е много важно, както е важно и лечебното заведение да има гарантирано заплащане за тази дейност, поясни доц. Ангелов. Очакваме положително развитие и на проблема с остойностяването на клинична пътека 253 за палиативни грижи в онкологията, тъй като има немалко пациенти, които се нуждаят от такива, допълни още д-р Ангелов. В "Александровска" разработваме и специална "карта на пациента", в която ще бъдат подредени и обяснени на разбираем език всички стъпки на болния от приемането до изписването му, ще бъдат описани неговите права като пациент, но и неговите задължения, разказа още директорът на най-голямата ни университетска болница. Доц. Ангелов изрази още удовлетворението си от промените, свързани с дейността на специализантите. След втората година на специализацията им младите медици ще бъдат равноправни участници в лечебния процес и в работата на структурите, в които специализират, а подписът им във всички медицински документи ще бъде признаван. Тази стъпка е изключително навременна и важна, защото в цяла Европа стремежът е специализиращите лекари да имат осигурени пълноценни условия за развитие, а така също и да могат да поемат отговорност за работата си.