Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.04.2016)
 
        ОНКОБОЛНИ СА ПОДЛАГАНИ НА НЕНУЖНО АГРЕСИВНА ХИМИОТЕРАПИЯ
        Лекарите масово тъпчат онкоболните с ненужна химиотерапия. Това твърди публикация във "Всеки ден", като се позовава на пациенти, лекуващи се в онкодиспансер. "Според тях специалистите им назначават най-тежката и агресивна терапия, без значение в кои стадий е туморът. Оправдавали се с това, че работят по медицински стандарти", обяснява изданието. Материалът разказва за онкоболна, оперирана в края на миналата година и след това отишла във въпросния онкодиспансер, за да й назначат химиотерапия. "Комисията, съставена от различни специалисти, й отрежда 8 вливания през 21 дни с възможно най-агресивните медикаменти. Тя изпаднала в шок и отказала да отиде в болницата, за да й направят процедурите. "Тогава се разрових в интернет и изчетох всичко, което ми попадна. Така разбрах, че има генетичен тест, който определя броя на циркулиращите в кръвта ми туморни клетки. Намерих и лаборатория, в която да ми направят изследването", разказва Алексиева. След като излезли резултатите, тя намерила специалист в Австрия, който да й назначи терапия, допълва "Zdrave.net'. Така жената направила само 4 курса, и то през 28 дни. С по-леката химиотерапия тя успяла да запази косата си, която иначе би опадала. Освен това много по-рядко й се гадело и била в сравнително добра кондиция, за да продължи да работи", пише изданието и информира: "Проверка на "Всеки ден" показа, че да се тъпчат раково болните със силни медикаменти, е масова практика. От една страна, специалистите у нас се извиняват с факта, че медицинските стандарти са разписани по този начин и те работят по тях. От друга - те се презастраховали, за да не се стигне до метастази." От публикацията става ясно още, че тестът, направен от онкоболната жена, е скъп и не се покрива от касата. Според пациентката, ако НЗОК поеме поне първото изследване, преди назначаването на вливанията, това ще спести част от средствата за онколекарствата, които заплаща на 100%. "Не разбирам защо се покриват 3 ин витро процедури на жени без деца, които също са много скъпи, а не може да се плати поне един кръвен тест на онкоболните", коментира тя.
 
        OБЩИНА СЕ ОПИТВА ДА ЗАПАЗИ ЛЕКАРИТЕ СИ, КАТО ДАВА СТИПЕНДИИ НА ОБУЧАВАЩИ СЕ
        "Монитор" разказва за пореден случай, при който община се опитва да запази лекарите си, като дава стипендии на обучаващи се. Този път става въпрос за един общински съветник от Панагюрище - инж. Стоян Христов, който е обявил конкурс за стипендия за младежи от общината, които искат да изучават медицина или да специализират в тази професия. "Общинарят е решил да дари месечното си възнаграждение на младеж от Панагюрище, който няма финансовата възможност да се изучава, и по този начин ще бъде подпомогнат. Единственото условие, което посочва, е когато завършат, да се върнат да работят в местната общинска болница "Събо Николов" или други медицински заведения на територията на общината", четем в "Монитор".
 
        ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА БОЛНИТЕ С ПАРКИНСОН
        "24 часа" се спира на проблемите на болните с Паркинсон. "Около 15 000 българи живеят с болестта на Паркинсон и 10% от тях са б напреднала и късна форма. Заболяването засяга предимно хората над 50-те, но се среща и в по-млада възраст." Това съобщи акад. Иван Миланов, директор на университетската неврологична болница "Св. Наум" и национален консултант по неврология. Експерти и пациентски организации дадоха старт на кампанията "Живот с паркинсон", която цели да повиши знанията на обществото за социалнозначимото заболяване", четем във вестника. "Науката напредва и само след няколко години ще може да се разчита на ранна диагноза чрез биопсия на червата и на превенция с ваксина, каза акад. Миланов. Работи се за утвърждаване на диагностика чрез изолиране на специфични клетки в червата, характерни при паркинсонизъм. Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-висок е шансът да бъде забавено развитието му", допълва публикацията.
 
        Д-Р КУЗМАН ГЕЛОВ: ЗА ОТЧИТАНЕ НА ДЕЙНОСТ НА ПОЧИНАЛ ПАЦИЕНТ ДОГОВОРЪТ С КАСАТА ВЕЧЕ ЩЕ СЕ ПРЕКРАТЯВА
        Няколко случая, в които лекари са отчели извършена дейност на вече починал пациент, са констатирали от РЗОК - Смолян за 2015 г. Това съобщи директорът на касата д-р Кузман Гелов, цитиран от "Dariknews.bg". Случаите са повече от пет, като ставало въпрос за отчитане на вторичен преглед, направен от специалист, или профилактичен и диспансерен такъв от семеен лекар във време, когато пациентът вече е починал. "Това нарушение се наказва със санкция от 50 лв., но от тази година за отчитане на такава дейност ще се прекратява договора с касата", категоричен бе д-р Гелов. Той не пожела да назове имената на лекарите, както и практиките, но уточни, че в някои от случаите става въпрос за по-късно отчитане на прегледа, през което време всъщност е настъпила смъртта на пациента. "Например, даден пациент е решил попътно да мине през лекаря в петък следобеда, медикът не го е върнал, прегледал го е, но отчел прегледа в понеделник. За съжаление обаче въпросното лице е починало през това време, а нарушението е засечено от системата", разясни още шефът на РЗОК - Смолян. За 2015 г. здравната каса в Смолян е извършила общо 511 проверки, от тях по линия на медицинския контрол са извършени 182 инспекции, при които са констатирани 271 нарушения. Финансовите проверки са 329, а констатираните нарушения са 431. Санкциите възлизат на около 150 000 лв. Според д-р Кузман Гелов финансовите санкции не са самоцел за касата, нито пък заплащането на контрольорите е свързано по някакъв начин с тях.
 
        ПРОФ. ВИХРА МИЛАНОВА Е НОВИЯТ РЕКТОР НА МУ - СОФИЯ
        Психиатърът проф. Вихра Миланова е новият ректор на Медицинския университет в столицата. Тя бе единственият кандидат, допуснат до участие в изборите. Отчетно-изборното събрание на МУ-София се проведе вчера. Проф. Миланова заменя акад. Ваньо Митев, който беше на този пост два мандата и няма право на трети. Тя е национален консултант по психиатрия и началник на клиниката по психиатрия в Александровска болница. През 2014 г. получи наградата на БЛС за цялостен принос в психиатрията. Пред "Стандарт" проф. Миланова коментира, че освен наука и образование, сред приоритетите й като ректор на МУ - София ще бъде и построяването на нови сгради за университета, обзавеждане и оборудване на лабораториите.