Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.04.2016)
 
        ВТОРИ ТЕКСТ ОТ ЛЕКАРСТВЕНА НАРЕДБА ОТЛОЖЕН ЗА 1-ВИ СЕПТЕМВРИ
        "По-евтини лекарства ще има в аптеките от 1 септември. Това стана ясно, след като в сряда правителството отложи за тази дата влизането в сила на промените в наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти по предложение на здравния министър Петър Москов", пише днес "24 часа". "Наредбата регламентира определената за нашия пазар цена да не е по-висока от два пъти спрямо цената на производителя", информира изданието и коментира: "Това е второ отлагане на текст за евтините лекарства. През февруари кабинетът отложи отново за 1 септември влизането в сила на част от наредбата, която предвижда, че пациентите не могат да доплащат повече от 60% от цената на лекарството. Това е т.нар. ценови коридор, който се очаква да свали цените на над 800 медикамента с 10-15%. И тук забавянето е по молба на търговците."
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Телеграф" пък се спира на нерегулирана манипулация - тази за вадене на кърлеж от тялото. Според публикацията, манипулацията струва между 15 лв. и 80 лв., като в морските курорти цените са най-високи. "Оказва се, че няма фиксирани цени за премахването им в лекарските кабинети. Манипулацията може да се извърши от личния доктор. В случай че той откаже, трябва да ви издаде направление за хирург, с което премахването на гадината ще е безплатно, обясниха от НЗОК. Заради хроничния недостиг на талони за специалисти обаче, както и дългите опашки пред кабинетите на джипито много хора прескачат личния лекар и отиват директно при хирурзите в болниците, където си плащат. Всяко лечебно заведение определя само тарифата за премахването на паразита. В София цените за вадене на кърлежи в болниците започват от 20 лв. и могат да надхвърлят 40 лв., показа проверка на "Телеграф", четем в изданието, което допълва, че ако човек иска да изследва кърлежа за носителство на бактерията борения, причинител на лаймска болест, ще трябва да плати допълнително. "Това се прави в лаборатория, като цената също е различна", уточнява материалът. "В морските курорти сумата за вадене на кърлеж достига 60-80 лв., а във Варна обикновено взимат около 15 лв. В момента поне един човек на ден търси такава помощ, коментират паразитолози от РЗИ в морската столица. Миналата седмица в инспекцията са регистрирани общо 6 случая на ухапани от кърлежи, като 5 от тях са варненци и 1 от близките села. При ухапване се поставя и ваксина срещу тетанус, която също се купува от пациента и струва 10 лв. с манипулацията", четем още във вестника.
        "Стандарт" пък публикува мнението на председателя на НПО Станимир Хасърджиев по отношение на възродената идея болниците да престанат да бъдат търговски дружества. "Отдавна алармираме за този проблем. Бих могъл да кажа, че това е един от сериозните фактори, които превърнаха нашето здравеопазване в търговия, която в никакъв случай не брани интересите на пациента. Много пъти сме давали пример, че в много европейски държави лечебните заведения не са търговски дружества, нямат право да генерират печалба, съответно всички приходи, които те генерират, отиват за заплащане на персонала, за обучения, за закупуване на апаратура и т.н. Дори в САЩ, които се считат за една от най-търговски ориентираните системи, едва 15% от лечебните заведения всъщност са търговски дружества, а всички останали, големи, сериозни университетски болници, общински и т.н., са регистрирани не по търговския закон и наистина нямат право на такава печалба", коментира той. По думите му, това определя един нов облик на лечебните заведения, които от това да генерират някакви печалби, се връщат към основната функция на здравеопазването, която е да пази здравето. "От друга страна, ако лечебните заведения функционират по един нов начин, ще има доста по-справедливо разпределение на заплатите в тях. Факт е и в момента много малък процент от лекарите, които обикновено са на върха на йерархията, получават големи възнаграждения. Да не говорим за другия медицински персонал, каквито са медсестрите, лаборантите, санитарите, всички останали", казва още Хасърджиев. От думите му става ясно, че той е съгласен и с идеята лечебните заведения да работят по специален закон. "Там действат съвсем други закони, конкуренция, предлагане и т.н. . Така че редно е да се мисли за специален закон, в който да се уреди статутът им, да се уреди начинът, по който те функционират, включително заплащането на лекарите. Също така инвестициите в развитието на самото лечебно заведение", коментира шефът на НПО.
 
        ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ ЩЕ СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ПРЕЗИДЕНТ
        Аптекарският бос Веселин Марешки, който напоследък влезе в бизнеса с горива, ще се кандидатира за президентския пост. Това обяви самият той в предаването "Часът на Милен Цветков" по "Нова ТВ". Също както в аптеките си, и в своите бензиностанции бизнесменът поддържа по-ниски от масовите цени. Той отрече понижаването на цените на горивата в неговите бензиностанции във Варна да е част от предизборната му кампания. "Това не е нито лесно, нито евтино. До момента сме инвестирали над 10 млн. лева и много бой сме яли. Никой досега не се е противопоставил на картела. А и аз нищо не печеля от тази реклама", коментира Марешки. Той призова всички свои конкуренти за президентското кресло да отворят по една бензиностанция. "Доставната цена на газта е 60 ст., а в София се продава на почти 90 ст. Това е 50% надценка на бързооборотна стока. Ние в аптеките работим с 5-10%, магазините - до 20%. Нека всички българи го чуят. Ако във Варна ги нямаше нашите бензиностанции, и при нас щеше да е така. Ето това безобразие, ако аз бях президент, нямаше как да се случи. Защото щях да изляза веднага и да кажа: малтретират, мародерстват българския народ", обясни бизнесменът и заяви: "Ще защитавам интересите на хората на макс. Като президент мога само да остана в историята и предпочитам да е с нещо добро".