Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.04.2016)
 
        БОЛНИЦИТЕ НЯМА ДА СА АД, РЕГИСТРИРАТ ГИ ПО НОВ ЗАКОН
        Болниците да не са АД и да не се регистрират по смисъла на Търговския закон, а по отделен нормативен акт, създаден специално за тях. Този вариант обмисля комисия в Министерството на здравеопазването, пише "Монитор". Идеята съобщи зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков по време на дискусията "Здравната реформа - проблеми и перспективи пред развитието на доходите, заетостта и достъпа до здравни грижи", която се проведе в София вчера. Той уточни, че промяната ще се отнася само за университетските и областните лечебни заведения с принципал здравния министър, както и общинските болници. За отделен закон, създаден специално за тези категории лечебни заведения, се обявиха и от КНСБ. Тази идея лансираме вече пета година най-сетне Министерството на здравеопазването се заинтересува и проумя, че тя е много по-добра, отколкото всички болници да са търговски дружества, но да се издържат от средствата в обществения фонд, каквато се явява Националната здравноосигурителна каса. Такъв бил модела в страни като Германия, Франция и Белгия.
Това поясни за изданието д-р Иван Кокалов - председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването и член на Надзорния съвет на НЗОК. Така контролът ще бъде по-ефективен, няма да се разпиляват средства само за заплати, мотивира се той. Според него сега в здравеопазването лобито на търговците е много голямо. 
По думите му предстои да се обсъжда отново дали лечебните заведения трябва да формират печалба, работейки с публични средства, които би трябвало да са предназначени само за лечение. Ако лечебните заведения не са търговски дружества, контролът ще бъде по-ефективен, категоричен е д-р Кокалов. Обмисля се регистрирането на болниците по специален закон да става така, както този въпрос е уреден във Франция, Германия и Белгия. Там не се изисква да формират печалба, ако работят изцяло в обществена полза, както например работят лечебните заведения, собственост на общините, на вероизповеданията или на фондации.
Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.
 
        ЦФЛД И ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ЩЕ ПЛАТЯТ 100 000 ЛВ. НА РОДИТЕЛИ, ЗАГУБИЛИ ДЕТЕТО СИ
        Фондът за лечение на деца и Министерството на здравеопазването да платят солидарно 100 000 лв. на родителите на момиченце, починало от лимфобластна левкемия. Това е решението на Пловдивския административен съд, цитирано от "Правен свят". Несъстоятелна до степен, граничеща с цинизма, груба и абсурдна. С тези думи Пловдивският административен съд е окачествил тезата на Фонда за лечение на деца и на Министерството на здравеопазването, че с отказа да се финансира процедура за 4-годишно момиченце с остра лимфобластна левкемия, не са причинени болки и страдания на родителите му. И заявява, че друг коментар просто е излишен, отбелязва изданието. Детето се казва Габриела и вече не е между живите. Тя не доживява дори произнесеното през 2011 г. решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), с което е признато, че момиченцето е било жертва на дискриминация от страна на фонда и министерството. По-рано същата година фондът отказва на детето лечение в чужбина. След това родителите на Габриела се обръщат към КЗД, която постановява, че е налице дискриминация спрямо момиченцето. Според КЗД до дискриминацията на детето се е стигнало не само заради отказа на фонда то да се лекува в чужбина. Предпоставка за нея е и бездействието на Министерството на здравеопазването. Ведомството, според комисията, е трябвало да създаде такива условия, които да гарантират, че по възможно най-ефикасен начин специалистите могат да се борят с усложненията и страничните ефекти, свързани с лечението на онкохематологичните заболявания. Постигането на тези условия е поставено като основна цел в Националната програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки в Република България 2007 - 2013 г. на Министерския съвет. Тя обаче не е изпълнена.
 
        "ИНИЦИАТИВАТА ЗА ИНОВАТИВНИ ЛЕКАРСТВА" ОТВАРЯ ВРАТИ ЗА БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ
        До 2024 г. най-голямото публично-частно партньорство в Европа - "Инициатива за иновативни лекарства" ще вложи в свои проекти 5 млрд. евро, като целта на тази инвестиция е създаването на нови лекарствени продукти за заболявания с непосрещнати до момента терапевтични потребности, както и на технологични решения и ноу-хау за динамично развитие на здравеопазването в страните членки на ЕС. Това бе съобщено днес при откриването на първия информационен ден на инициативата у нас, който се организира от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) като член на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации EFPIA, с подкрепата на МЗ и МОН. До този момент страната ни няма участие в инициативата, но вратите й за нас са отворени, подчерта директорът на ARPharM Деян Денев, допълва "Zdrave.net". В допълнение той поясни, че това е една много добра възможност наши академични структури и отделни изследователски екипи да се включат в сътрудничество с европейски консорциуми, които развиват такава дейност. Финансирането на IMI, която е основана през 2008 г., се осигурява поравно (50:50) от Европейската комисия и фармацевтичната индустрия, стана ясно още по време на дискусията в рамките на първия панел тази сутрин. Приоритетните области, които формират общата рамка на научноизследователската дейност (60 проекта), съвпадат изцяло с приоритетите на СЗО и са насочени към разработването на нови подходи за лечение и превенция в областта на невродегенеративните заболявания, психичните разстройства шизофрения, депресия и аутизъм, хроничната болка, контролът над инфекциите, имуномедиираните и метаболитните заболявания и онкологията с акцент върху персонализираните терапии като перспектива, подчертаха експерти от инициативата.
 
        ЗДРАВНАТА КАСА КОРИГИРА ПРАВИЛАТА ЗА РАБОТА НА  ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ
        Надзорният съвет на Здравната каса коригира правилата за работа на общопрактикуващите лекари, като се е съобразил с техните искания. Това заяви представителят на пациентите в надзора д-р Станимир Хасърджиев пред "Zdrave.net". Все още обаче се работи по правилата за работа на лечебните заведения, добави той.   Д-р Хасърджиев каза още, че на вчерашното си заседание надзорът е разгледал отчетите за здравоосигурителните плащания и за обемите медицинска дейност за първото тримесечие и разходите са в рамките на предвиденото в тазгодишния бюджет на Касата, въпреки че надхвърлят миналогодишния. Предстои да бъдат разгледани отчетите за месец март, но не се очакват изненади, тъй като и за март си важат правилата от миналата година, каза още той. Надзорът на Касата е бил запознат с доклад за десетте най-ресурсоемки клинични пътеки и тяхното разпределение в болниците в страната. "Оказва се, че на места е имало епидемия от инфаркти и хеморагични инсулти. София се оказва един провинциален град на фона на градове с по 30-40 000 жители. Този доклад показва къде изтичат парите ни и защо накрая на годината се оказва, че няма пари", отбеляза д-р Хасърджиев и изрази надежда, че документът ще стане обществено достояние.