Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.04.2016)
 
        ЕКСПЕРТИ: ТАЗИ ЗДРАВНА СИСТЕМА В МОМЕНТА НЕ УСТРОЙВА НИКОГО
        Тази здравна система в момента не устройва никого - нито пациентите, нито лекарите, и тази година няма да настъпи нищо по-хубаво от досегашния хаос в здравеопазването. Това коментираха пред БНТ председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев и акушер-гинекологът д-р Димитър Ленков. "Тази година разлики в лечението на пациентите няма да настъпят. Няма някакви кардинални промени на начина, по който хората влизат в болница или начина, по който си избират джипи или начина, по който си получават лекарствата. Има обаче приети законодателни промени, които ще доведат до малко по-добър контрол, до намаляването на изтичането на средствата от Здравната каса и се надявам все повече хора да се лекуват, повече деца, които имат нужда от лекарства, възрастни хора и т.н. Това обаче не е достатъчно. Тепърва предстои много работа с лекарите, с министерството, с политиците, защото за всички е ясно, че тази система в момента не устройва никой - нито пациентите, нито лекарите. Никой не е доволен от нея и нещата трябва коренно да се променят, за да може нещата да вървят в правилна посока", каза  д-р Станимир Хасърджиев. От своя страна д-р Димитър Ленков заяви: "От сега нататък ще лекувам пациентите си както до сега - в пълен хаос - нормативен, законотворчески и т.н. По отношение на търговците - кой промени така закона за лечебните заведения така, че те да се регистрират по Търговския закон, кой направи общопрактикуващите лекари еднолични търговци и после пациентите се оплакват, че тези търговци първо си гледат търговския интерес и не им остава време, защото те са счетоводители и пресмятат дали ще им стигнат парите до края на месеца, за да изпратят един пациент за уточняване на неговата диагноза и ако го изпрати и надвишат т. нар. регулативни стандарти, които касата е наложила дали ще дойдат да ги глобят. И въпросът е дали ще се наложи да платят от джоба си изследванията на пациента или не. Нищо по-хубаво от досегашния хаос в здравеопазването няма да настъпи тази година".
 
        МИНИСТЪР МОСКОВ РАЗСРОЧИ ОЩЕ ЕДНО ОБЕЩАНИЕ - ЗА ЕЛЕКТРОННИ ТАЛОНИ И РЕЦЕПТИ
        "До края на годината ще бъдат въведени е-идентификатор, е-здравно досие, е-рецепта и е-направление", обяви здравният министър Петър Москов пред "БНТ". Така той обясни как ще се намали бумащината при личните лекари, от която те се оплакват от години и която също беше предмет на недоволство при протеста им наскоро. 
Това обаче е поредно отлагане на електронните услуги в здравния сектор. Преди няколко месеца Москов обяви, че електронният талон за преглед при специалист и електронната рецепта ще бъдат въведени най-късно от април, т.е. вече трябваше да са факт. Преди това се очакваше направлението и рецептата да са електронни от края на миналата година, а като причина за отлагането се посочи забавено финансиране от ЕС.
Друго обещание на Москов в тази сфера беше въвеждането на електронна здравна карта. Тя трябваше да е факт също в края на 2015 г., но за нея вече дори не се говори. Частично ще бъде заместена от пръстовия идентификатор, който също ще закъснее с над половин година спрямо първоначалните заричания на здравния министър и се очаква най-рано през август. Отпечатъкът няма да има нищо общо с работата на лекарите, увери министърът по повод притесненията на общопрактикуващите, че така ще се засича реалното време за преглед, което по норматив е 15 минути и невинаги е нужно да се спазва. "Това са взаимоотношения между касата и здравноосигурените. Идеята е касата да има гарантирана информация, че вие й разрешавате да харчи пари от ваше име", обясни Москов.
 
        ЛЕКАРИТЕ БЯГАТ ОТ КОНТРОЛА, СМЯТА ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ
        Изказването на Бойко Борисов по проблемите на здравната система е един от акцентите в днешната преса. "Няма конфликт в здравеопазването, трябва да си говорят повече. Този път не се говори за пари. Моето впечатление е, че лекарите повече бягат от контрола, който искаме да сложим. Казах на министър Москов повече да говори с гилдията", коментира пред медии в Сандански Бойко Борисов стачките на медиците от последните дни. Той им честити празника в четвъртък и им пожела "да са живи и здрави", пише "24 часа". "Пример за добър контрол премиерът даде с ВМА. При предишния мандат на ГЕРБ болницата нямала дългове, после за година и половина натрупала 120 милиона. "Сега Ники Петров се справя прекрасно и станаха само 20 млн. дълговете. Видя се там колко се е плащало за храна, за охрана, изтичали са милиони. Искаме да се знае кой е пациент - идентифицира се и се лекува. Какво им пречи това? Ще се установи, че един и същи човек е в аптеката и в болницата. Не са отпечатъци", обясни Борисов. В парламента гласуваха с чужди карти и като се въведе пръстов отпечатък за депутатите, това бе прекратено, напомни той", допълва публикацията. И още: "Лекарите щели да станат счетоводители. Никой не е безотчетен. И аз всеки документ в МС трябва да го подпиша. Миналата година здравната каса допълнително я финансирахме с 450 млн. лева. Усетиха ли по-добро здравеопазване хората? Не. Ако проблем им е идентификаторът, това не е проблем на здравеопазването - няма нищо общо с лечението, с лекарствата", отсече Борисов. Описа Москов като "диалогичен човек".
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        "Новинар" разказва историята на лекарка без крака, която се грижи за няколко хиляди души. "37-годишната Ли Дзуон останала без крака, след като на 4-годишна възраст била блъсната от камион. За да я спасят, трябвало да ампутират и двете й крачета. Инцидентът обаче не прекършил силния дух на Ли, която започнала да се учи да се придвижва сама, държейки се с ръце за две малки столчета и премествайки ту едното, ту другото. До 8-годишна възраст тя вече умело "ходела" с импровизираните си патерици. Въпреки тежката си съдба младото момиче не се отказало от мечтата си да стане лекар и да помага на другите. Тя завършила медицинско училище и през 2000 г. се върнала в родното си село, за да практикува", разказва публикацията и продължава: "Оттогава се е грижила за почти всичките хиляда души в селото. Отзовава се и на телефонни обаждания, в които я викат за домашно посещение. Не след дълго започнали да я търсят и от съседни села, където няма лекар. Така Ли поела грижата за няколко хиляди души, разпръснати в няколко планински села, и вече е лекувала над 6000 пациенти. През цялото време тя се придвижва със своите столчета, като вече е изтъркала 24 такива."
        "Труд" пък се спира на работата на тел. 112, като алармира за множество проблеми в системата. "Вместо да улесни хората в нужда, спешният телефон 112 им създава допълнителни затруднения, алармираха вчера медици в. "Труд". Причината е, че системата не се поддържа и често забива заради малката памет, в която се съхраняват записите. На операторите се налага да пишат на хартия и след това да четат записките си на Спешната помощ, на пожарната или на полицията. При ръчна обработка са необходими 8-10 минути за приемане на сигнал, а обажданията не могат да бъдат локализирани. От май 2015 г. системата се поддържа с доброволен труд от IT специалисти на МВР. Причината е, че ведомството на Румяна Бъчварова няма пари да сключи договор с фирмата, която е спечелила обществена поръчка за 3,9 млн. лв.", четем във вестника. Публикацията информира още, че оператори на 112 без медицинско образование снемат анамнези, правят грешки с локализацията на случаите и не могат да преценят дали пациентът не е агресивен, както и, че често стават обърквания на адресите, като например вместо на адрес във Варна, линейка се оказва на улица със същото име, но в София. "Вместо да търсят решение на софтуерния проблем, от вътрешното министерство съобщават, че ще изградят изцяло нова система за спешни повиквания", информира още ежедневникът и припомня, че националната система за спешни повиквания струваше около 34 млн. лв., а софтуерът бе изграден от фирма "Контракс".