Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.04.2016)
 
        Д-Р ГАЛИНКА ПАВЛОВА: ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАЩА ЗА КАЧЕСТВО, НЕ ЗА КОЛИЧЕСТВО
        Трябва да се плаща за качество, а не за количество. Този коментар направи в предаване по "БНР" заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова преди националния лекарски протест "Истинска реформа за истинска медицина", в който ще се включат лекари от цялата страна от всички сфери на здравеопазването.  Пациентите признават, че има много добри лекари, но отношението и загубеното доверие е по-големият проблем. Кое доведе до това състояние пациентите да не харесват това отношение, попита д-р Павлова и посочи, че причините се коренят в системата и правилата, защото пациентът не плаща за качество и отношение. С тези мотиви ще протестират лекарите: "Точно това искаме да променим и затова Лекарският съюз излиза на протест. Виждането на БЛС не съвпада в голяма степен с вижданията на екипа на министерството за промени в здравеопазването. Настоявахме промените да влизат постепенно във времето. Искаме нещата да се случват в разумна времева рамка, а не екстрено - на 31-ви се публикува, на 1-ви влиза в сила. Много министри се смениха, но здравеопазването не става по-добро, защото е сгрешена концепцията." Настояваме за адекватен здравен бюджет, който да отговаря на потребностите и за адекватното му неконюнктурно разпределение. Необходимо е да има надграждане - допълнителен пакет, който да включва допълнително здравно осигуряване, подчерта още Галинка Павлова. Не като упоритост, а като инат характеризира поведението на министъра на здравеопазването д-р Павлова. "Възмутително е, че държавата не може да се справи с това някой да пребива някого" - гласи оценката на  д-р Павлова по случая с пребития шеф на Ортопедията в болница "Св. Анна".
 
        ЛЕКАРИТЕ ИЗЛИЗАТ НА НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ
        Българският лекарски съюз свиква национален протест срещу политиката на здравното министерство. Протестът ще се състои от 15 часа на площада пред Министерския съвет, предаде "БНТ". В изявление до медиите от лекарската организация посочват, че са положили всички усилия, за да подкрепят провеждането на реформи, но вместо това министерството приема правила, които са във вреда на пациентите и медиците, и са довели до хаос в здравната система. Лекарите искат продължаване действието на рамковия договор за миналата година и сключване на анекс към него, подписан от лекарския съюз и здравната каса.
 
        ЛЕКАРИ ОТ ДОБРИЧ И СИЛИСТРА ПОДКРЕПЯТ НАЦИОНАЛНИЯ ПРОТЕСТ НА КОЛЕГИТЕ СИ
        Лекарите от Добричка област изцяло подкрепят националния протест на медиците, организиран от БЛС, заяви пред "Дарик" д-р Галя Василева - председател на Регионалната колегия на Лекарския съюз в Добрич. Въпреки че лекарите от Добричко няма да протестират ефективно, те остават в стачна готовност, уточни д-р Василева. Тя информира, че от съсловието са разпространили плакати с надпис "Протест" по вратите на лечебните заведения в Добрич, а към протеста в София се очаква да се присъединят студенти от Добрич, които учат медицина в столицата. Лекари от МБАЛ - Силистра също ще подкрепят колегите си със символични действия в двора на лечебното заведение от 12:00 до 12:30 часа, съобщи кореспондентът на медията в крайдунавския град Галина Георгиева. В протеста се очаква да се включат лекари, които към този момент на са на работа, уточни за "Дарик" д-р Славов, председател на Регионалнта структура на БЛС в Силистра. По думите му, силистренски лекари няма да участват в Националния митинг в София, но  съсловните организации, в това число и на Регионалната структура на Сдружението на ОПЛ също подкрепят протеста и ще се включат в днешната протестна инициатива в двора на болницата.
 
        ПОВЕЧЕ ОТ 200 ЛЕКАРИ ОТ ПЛЕВЕН СЕ ВКЛЮЧВАТ В НАЦИОНАЛНИЯ ПРОТЕСТ В СОФИЯ
        Над 200 лекари от Плевен ще участват в днешния национален протест на лекарите, който ще се състои в 15:00 часа в София. Сред тях ще бъдат колеги от всички болници в града, Спешна помощ, включително и частни лечебни заведения. На среща с медиите, председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Плевен д-р Ивайло Пресолски каза: "Ние не можем да подпишем за пореден път договор, на който ние не знаем окончателния му вид и не знаем по какво ще работим. Не можем да подпишем нещо, което не е окомплектовано, а имахме предварителна договорка за това. Не само, че пациентите вече се чудят накъде да хванат и какво да правят, а и ние не знаем, какво да правим. Те искат да ни превърнат в нещо друго - не лекари, и ние сме против тази работа и за това и логото на протеста сега е "За истинска медицина". Д-р Ивайло Пресолски добави, че лекарите искат да имат повече време за пациента. "Гледайки в бумагите, ние губим представа, кой беше пациентът - мъж ли беше или жена", каза още той. Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Плевен д-р Петя Дакова каза, че няма упражнен натиск върху сдружението - нито на национално, нито на регионално ниво, а е взето решение да не се превръщат пациентите в заложници на ситуацията.
 
        БЛС ОСЪЖДА НАПАДЕНИЕТО СРЕЩУ ПРОФ. СТАНЧЕВ
        Ръководството на Българския лекарски съюз изразява изключителната си тревога от ескалацията на насилие сред обществото, при което отново жертва е български лекар. Това се казва в позиция на БЛС във връзка с поредното посегателство над български лекар, информира днес "actualno.com". Един уважаван и ценен в професията специалист, посветен на каузата да помага на хората, в момента се бори за своето оцеляване. Очевидно, след инкриминирането на този род престъпления, прилагането на закона няма достатъчна ефективност и трябва да се търсят допълнителни решения за налагане на най-строги санкции спрямо всеки, посегнал на човек в бяла престилка. Едва ли има друго съсловие, което понася всекидневно обиди, заплахи и дори посегателство с хладно оръжие. Съвсем наскоро персоналът на елитна клиника от МБАЛ "Царица Йоанна" беше нападнат от човек с пистолет, личните лекари и спешните медици са постоянен прицел в кабинети и линейки. Българският лекарски съюз се обръща към всички институции и правораздавателни органи с настояване за бързо разкриване на извършителите на този варварски акт и най-строго прилагане на закона. Съсловната организация ще подкрепи по всякакъв начин семейството на проф. Станчев, което се нуждае от много сили и кураж, за да преодолее това изпитание. Нашите прекрасни специалисти правят всичко възможно за неговото пълноценно възстановяване и всички желаем бързото му завръщане в редиците на българските лекари, заявяват още от БЛС.
       
        ЗА ПРОБЛЕМИТЕ С ОНКОЛЕЧЕНИЕТО И ЗА ПОБОЯ НАД ЛЕКАРИ
        Очаквано, оповестеното вчера от здравния министър по отношение на онколечението е във фокуса на вниманието на днешната преса. "Престъпни схеми за лечение на онкоболни, от които печелят някои болници, са причината да бъдат върнати пациенти от онкоклиниките, разкри здравният министър д-р Петър Москов. Той съобщи, че три от по-сериозните сигнали за лекари, рискували здравето на пациентите, за да се запази бизнес планът на болницата, са дадени на прокурор. Москов не назова имена", пише "24 часа". "В какво се състои измамата? Взима се определен етап от лечението - например химиотерапия, защото е високодоходна и нискоразходна. Не се интересуват от усложненията, нито какво се случва с пациента след това. Разходите са за системата или за някой друг по веригата, за тях са само приходите", обясни схемата министърът. Пациенти, чийто хемоглобин е паднал по време на химиотерапия и се нуждаят от кръвопреливане, са били изписвани, за да извършат тази процедура другаде. Така болниците спестявали парите, които иначе биха похарчили за договор с кръвен център", допълва публикацията и продължава: "Регионалните здравни инспекции имат инструкция да проверяват всеки сигнал - от това следва ясно нарушаване на определени членове от Закона за здравето за правата на пациентите и правото на достъп до лечение, следва отнемане на разрешително и спиране на договора с касата. И тук няма да има никакъв компромис. Бизнесът с онкологично лечение, което от 30 години някои си развиват, спира", каза Москов."
 
        ЛЕЧЕНИЕТО НА ОКОЛО 40 ХИЛ. ОНКОБОЛНИ БЪЛГАРИ МОЖЕ ДА СЕ ЗАБАВИ ФАТАЛНО
        По същата тема "Труд" ни представя другата гледна точка. "Лечението на около 40 хил. онкоболни българи може да се забави фатално от този месец нататък заради нови изисквания на здравното ведомство. Според промените в болници, които не предлагат пълен лечебен цикъл (химиотерапия, лъчелечение и нуклеарна медицина), не може да има онкокомитети, които да назначават терапия на пациентите. Едва 5-6 лечебници в София и още няколко на други места в страната отговарят на новите изисквания и ще могат да имат онкокомитет, обясни пред "Труд" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. По думите му от близо 300 хил. българи с диагноза рак 40 хил. са активно лекуващи се и такъв ограничен брой комисии означава чакане и проблеми при лечението. В момента онкокомитети има в 39 болници. Опасенията на лекари и пациенти са, че над 80% от тях няма да отговарят на новите правила", пише изданието.