Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.04.2016)
 
        ЕФЕКТИВЕН ПРОТЕСТ НА ОТДЕЛНИ ЛЕКАРИ СРЕЩУ ПОЛИТИКИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
        От днес отделни болнични лекари от страната започват ефективен протест срещу политиките в здравеопазването, информира "DARIK NEWS". Всеки ден персоналът в различни лечебни заведения ще излиза пред тях между 12:00 и 13:00 ч., за да изрази недоволството си от промените, които налага ресорният министър Петър Москов. Джипитата спират протестите. В някои болници ще бъдат поставени плакати, а лекарите ще носят лентички с текст "Протест" на своите бели престилки, съобщават от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Медиците ще поискат отмяна на служебния рамков договор, който дава право на здравните власти еднолично да разпределят парите за здраве. Лекарите ще настояват и да не се закриват лечебни заведения чрез Националната здравна карта, изготвена по идея на Москов. Лекарите не искат "за всеки косъм да пишат доклад". Кулминацията на недоволството е насрочена за сряда, 6 април, когато Българският лекарски съюз организира национален протестен митинг в столицата. Той се очаква да се проведе пред сградата на Министерския съвет.
 
        ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ СПРЯХА ЕФЕКТИВНИТЕ ПРОТЕСТИ
        Без да постигнат нито едно от основните си искания, след седмица недоволство личните лекари спряха ефективните протести, защото изведнъж видяха "желание за конструктивен, макар и забавен, диалог от здравното министерство и протегната ръка от министър Петър Москов". В същото време насроченият от Българския лекарски съюз за сряда национален протест на площада пред Министерския съвет остава, четем днес в"СЕГА". Протестът за по-нормални условия на работа и по-добро заплащане постепенно обхвана цялата страна миналата седмица. В четвъртък в опит да потуши бунта министърът се срещна с джипитата, но тъй като нито едно от исканията им не бе изпълнено, те не възстановиха работата си. "Консенсус ще бъде постигнат тогава, когато лекарите видят исканията си изпълнени черно на бяло", заяви след срещата председателят на сдружението Любомир Киров. Два дни по-късно след почти целодневно съвещание при закрити врати във Велико Търново общопрактикуващите медици решиха да "дадат шанс на министъра".
"След проведената среща в министерството се постигна диалог за последващи промени в детайлите. Няма как за два дни да се случат нещата, които искаме. Няма как да се обсъдят всички проблеми за една среща. Не казваме, че сме доволни и че всичко е цветя и рози. Приключи ефективният протест, но ние оставаме в протестна готовност", заяви зам.-шефът на сдружението на общопрактикуващите лекари Христо Димитров пред "Нова ТВ" в неделя. Той обясни, че на срещата е постигнато съгласие за решаване на част от по-малките проблеми, и даде пример с това, че прегледите за хипертоници стават четири, а не два, както се разбра още в четвъртък. Други конкретни договорки не бяха съобщени.
В декларацията, с която завърши съвещанието на личните лекари в събота, се посочва, че сдружението определя срещата с министъра "като едно добро начало с положителен резултат на макар и забавен във времето, но изключително важен диалог за осъществяване на разумни и общополезни промени" в извънболничната медицинска помощ. Лекарите спират протеста, "за да не бъдат пациентите заложници при решаване на натрупаните проблеми". Диалогът трябва да продължи днес, става ясно от декларацията, но не се разбра как.  
 

       ЛЕКАРИТЕ ОТ ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ
        От днес лекарите от частните болници започват протест. В основата на действията им е обжалването на служебния рамков договор. Това заяви пред "БНР" д-р Николай Балтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници.   "Очаква се общинските и държавните болници да решат дали ще подкрепят искането. Още в петък имаше поредни писма от НЗОК с различна информация за отчитане на пациентите", каза още д-р Балтаджиев.    "Не работим по клиничните пътеки по отменената наредба №40. Цялата нормативна база в този документ е под съмнение, допълва "Стандарт". Новите клинични пътеки не са обнародвани в "Държавен вестник". Лекуваме по правилата на медицината и по старите алгоритми. Дай Боже да останем само по правилата на медицината. Единственото решение е да се работи по Рамковия договор от 2015 година до подписване на новия за 2017-а", смята д-р Балтаджиев. Той припомни, че новите правила са наложени административно.
 
        БОЛНИЦИТЕ ОСТАВАТ БЕЗ ВРЪЗКА С НЗОК ЗАРАДИ НОВ СОФТУЕР
        Специализираната болница за лечение на белодробни заболявания в Благоевград и още десетки болници в страната от днес остават без софтуер, чрез който лечебните заведения отчита дейността си пред Регионалните здравноосигурителни каси, съобщава "БНТ". От националния център по обществено здраве и анализи казаха, че промяната на софтуера се налага, заради влизането в сила на новата наредба, която определя основния пакет здравни дейности за болниците, гарантиран от Националната здравноосигурителна каса. Директорът на белодробната болница в Благоевград д-р Петър Георгиев заяви, че заради липсата на софтуер няма да могат да пращат ежедневните си отчети до регионалната здравноосигурителна каса, колко пациенти са преминали през здравното заведение и как са били лекувани, съобщава "Монитор" . Другото притеснение на лекарите е по какъв начин касата ще плати на болниците за извършената от тях дейност. "Това нещо ни се съобщава в последния момент. Така че ние не можем да подаваме. Разчитаме на това, че касата влиза в положение и ще изтърпи може би седмица да не им подаваме, да им поддадем със задна дата отчетите", коментира д-р Петър Георгиев, директор на белодробната болница в Благоевград. Проблемът няма да се отрази на приема на пациенти и тяхното лечение, казаха още от ръководството на болницата. "Това са болни хора и те не са виновни, за това че някой не си е оправил нещата или някоя софтуерна фирма е решила да извива ръце в последния момент на болници и министерство", поясни още той. Експерти от Националния център по обществено здраве и анализи казаха, че днес е взето решение да се направи актуализация на софтуера. Новата програма ще трябва да бъде готова до 15 април и предоставена безвъзмездно на болниците. От Националната здравна каса пък излязоха със съобщение, че отчетите на лечебните заведения ще се приемат след 18 април.
 
        МУ-ПЛОВДИВ РАЗВИВА ОБМЕНА НА СТУДЕНТИ ПО ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ+
        Броят на студентите, които се обучават по програма Еразъм+ се е повишил в последните две години, отчитат от Медицинския университет в Пловдив. През последната учебна година по нея в чужбина за заминали 17 студенти с цел практика и 6 студенти с цел обучение. Допълнително на обмен са били преподаватели и персонал - 31. В същото време Центърът за развитие на човешките ресурси прие отчета на Медицински университет-Пловдив по Договор за изпълнение на програмата Еразъм+ за учебната 2014/2015 година и верифицира е сумата от 120 071 евро, която МУ-Пловдив е усвоил за мобилности на студенти и преподаватели по Еразъм+ с програмни държави, научихме от "Zdrave.net". Програмата има за цел да изгради стабилни партньорства между образованието и бизнеса за насърчаване на иновациите и конкурентоспособността, като същевременно насърчава заетостта, със специален акцент върху борбата с младежката безработица. МУ- Пловдив е притежател на Еразъм харта и има подписани 105 междуинституционални споразумения с 96 университета от 22 държави, сред които Австрия, Белгия, Германия, Испания, Италия, Франция, Турция и други. Наблюдава се повишаване на студентската мобилност с цел практика в чужбина, както и повишаване на броя на реализираните мобилности във връзка с участието на млади специалисти, които искат да повишат своята квалификация. Програмата позволява студенти от чужбина също да получат обучение в МУ-Пловдив,като пристигналите студенти в МУ-Пловдив за академичната 2014/2015 година са 26,?а преподаватели - 23.Лекторите в университета са на много високо ниво и обучението се извършва на английски език, а за всеки студент се изготвя индивидуална програма.
 
        Д-Р БОЙКО ПЕНКОВ: ПРОФЕСОРКА НИ ПРИТИСКА ДА "КЛЕКНЕМ" С ЦЕНАТА НА ОНКОБОЛНИТЕ
        "Предупредени сме за действията на виден наш професор, която се обажда на колеги от други болници и ги подтиква да не приемат болни с ракови заболявания за 4-5 дни поне, докато "тези момченца клекнат", ние клекнем, и нещата се решат, както те искат". Така зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков коментира пред "БНР" твърденията, че от 40 болници вече само 7 или 8 ще могат да лекуват онкоболни пациенти. Той се обърна директно към професорката, макар че отказа да я назове по име. "Уважаеми колега, дано да ме слуша, предупредени сме, информирани сме, знаем кои болници в момента вече са стартирали проблемите, създават проблеми с приемането на онкоболни, и ако това продължи, понеделник държавата ще си свърши работата", каза д-р Пенков. Той допълни, че така един професор притиска екипа на Министерство на здравеопазването да отстъпи от някаква част от реформата с цената на онкоболните хора. Според зам.-министъра никой не е отменил старите разпоредби, според които всяка болница, която прави хирургия, която по някакъв начин оперира, лекува, диагностицира и хора с еднакви заболявания има и общоболнична онкологична комисия. "Никой не е отменил това задължение за такъв тип комисии", допълни д-р Пенков. Междувременно онколози - експерти, представляващи основните лечебни заведения по онкология, също заявиха, че няма причина колегите им да се притесняват, че могат да оставят пациенти без лечение. "Няма абсолютно никакви пречки всички лечебни заведения лекували до сега онкологични пациенти или такива които възнамеряват в бъдеще да лекуват да извършват тази дейност без никакви притеснения", заявиха с отворено писмо те.