Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.03.2016)
 
        КАБИНЕТЪТ ГЛАСУВА ЗДРАВНАТА КАРТА
        Правителството ще гласува проекта на Национална здравна карта, която показва специфичните нужди от здравни грижи за жителите на различните региони у нас. Въз основа на това здравната каса ще преценява с кои лечебни заведения да сключва договори от началото на следващия месец, информира "Darik News". От април имаме право на допулнителни медицински изследвания. Болниците ще събират точки за своевременност, обем, сложност и качество на предоставяните медицински услуги, а касата ще проучва и удовлетворението на пациентите от предоставената медицинска помощ. Какво ще се промени след като националната здравна карта влезе в сила. В доклада към проекта на картата е отчетен и недостигът на медицински кадри в България - най-голям е дефицитът на медицински сестри, около 5500, като за цялата страна има 5320. Малко над 400 са недостигащите лекари-специалисти, предимно педиатри. Посочва се по-големият брой болнични легла в сравнение с европейските стандарти - над 38 хиляди при нужни близо 31 хиляди. В картата е заложено разкриването на нови 6230 легла за дългосрочна грижа.
 
        ЕВТИНИТЕ ЛЕКАРСТВА ЗА ХИПЕРТОНИЯ ЩЕ СА БЕЗПЛАТНИ
        "Лечението на пациенти с есенциална хипертония ще стане безплатно", обявиха от здравното министерство. Министър Петър Москов е внесъл предложение здравната каса да плаща изцяло цената на поне един медикамент от лекарствена група за лечение на есенциална хипертония, допълват оттам. Първоначално Москов обяви, че в най-кратки срокове базовите медикаменти за сърдечносъдови болести ще станат безплатни, допълва "Сега". В момента всички те, включително и препаратите за хипертония, са поети между 25 и 75%. Тъй като базовите медикаменти за тези заболявания така или иначе са доста евтини, повечето пациенти си ги купуват изцяло, вместо да се редят при личните си лекари за рецепти и да плащат 2.90 лв. потребителска такса. Най-евтиният еналаприл за високо кръвно например в момента струва 1.93 лв. НЗОК плаща 40 ст. вместо пациента. Занапред касата ще поеме изцяло цената му, но той пак няма да е изгоден за пациентите, тъй като е с 1 лв. по-скъп от потребителската такса. На фона на минималното облекчение за хипертониците МЗ обяви мярката за голям успех в борбата със социално значимите болести. "Предложението си, изпратено днес до Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, министър Москов мотивира с целите на Националната здравна стратегия 2020, сред които е и подобряване на достъпа на населението до лекарствени продукти за лечение на социално значими заболявания. Освен че психологически и икономически обременяват хората и семействата им, социално значимите заболявания често водят и до инвалидизиране, което пречи на пациентите да изпълняват ежедневните си дейности", похвалиха се от министерството. "Предложението на Петър Москов е в изпълнение на водената от Министерството на здравеопазването и правителството политика за гарантиране на достъпа до дейности, заплащани от НЗОК в областта на лечението на заболявания, които са най-честа причина за преждевременна смъртност и неработоспособност", мотивират промяната от МЗ.
       
        МЕДИКАМЕНТ, КОЙТО СЕ ИЗПОЛЗВА ПРИ ХИМИОТЕРАПИЯ НА ОНКОБОЛНИТЕ, ЛИПСВА ВЕЧЕ ЦЯЛ МЕСЕЦ
        "24 часа" съобщава за липсващо лекарство за химиотерапия. "Медикамент, който се използва при химиотерапия на онкоболните, липсва вече цял месец. Това заяви студентката по медицина от Пловдив Рабие Хайрула, чиято майка е оперирана от рак на стомаха. Жената постъпила в онкоотделение в града, за да й бъдат направени вливки, но се оказало, че препарата го няма", пише вестникът. Липсата на медикамента потвърждава и шефът на пловдивския онкодиспансер: "И при нас няма това лекарство. Преди 2 седмици бяхме уведомени официално, че дефицитът се е получил заради проблеми с производството му в Англия. Увериха ни, че до края на март проблемът ще бъде разрешен", каза шефът на пловдивския онкодиспансер д-р Красимир Вальов. Той добави, че липсващият медикамент се заменя с друг, който има аналогично действие, и пациенти не се връщат", пише още вестникът.
 
        ЛЕКАРИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ, ЧЕ НЯМА ДА РАБОТЯТ ПОВЕЧЕ С НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА
        "Монитор" се спира на изказването на зам.-председателя на БЛС д-р Галинка Павлова от вчера. "Лекари предупреждават, че няма да работят повече с Националната здравноосигурителна каса. Това съобщи зам.-председателят на Българския лекарски съюз  д-р Галинка Павлова по време на форум за здравеопазването в София вчера. Тя поясни, че това е заради постоянно налаганите промени и рестрикции от страна на осигурителната институция. Д-р Павлова обяви, че съсловната организация ще обжалва пред съда решението на касата за служебния рамков договор", информира ежедневникът. "Националният съвет на БЛС се събира извънредно на 25 март, за да реши как точно да процедира след въвеждането му. Не е изключено да се вземе решение колегите да не подписват и индивидуални договори с нея, коментира за "Монитор" председателят на съюза д-р Венцислав Грозев", пише още "Монитор". Публикацията продължава: "Недоволство от колегията ще има, ако нещата бъдат наложени по този начин, по който се подготвят, коментира още д-р Павлова и призова пациентите да подкрепят лекарите."
 
        ЗДРАВНАТА КАСА, КАКТО ЗДРАВНИТЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛИ, ТРЯБВА ДА ОТДЕЛЯ ТЕХНИЧЕСКИ РЕЗЕРВ
        "Здравната каса, както здравните застрахователи, трябва да отделя технически резерв, който да е наличен, за да може да се разплаща със своите партньори по всяко време. Това заяви Ралица Агайн, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, по време на конференция за перспективите пред здравеопазването, организирана от insmarket.bg", пише днес "Капитал Daily". "В момента НЗОК има резерв, но той е предварително разпределен за болници, лекарства и други и тя не може да посрещне увеличено търсене на услуги", допълва вестникът. "Правителството трябва да обмисли как да изсветли около 4 млрд. лв., които в момента пациентите дават от джоба си над здравните осигуровки, коментира Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи и изпълнителен директор на "Булстрад Живот". Според нея това може да стане, като се формулира ясно основният пакет от услуги, които плаща здравната каса, и се даде възможност осигурените да сключват допълнителни застраховки за останалите дейности", четем още в изданието.