Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.03.2016)
 
        КАБИНЕТЪТ ЩЕ ГЛАСУВА ЗАБРАНА ЗА ДОПЛАЩАНЕ В БОЛНИЦИТЕ
        Забрана за дарения и доплащане в болниците се очаква да приеме днес правителството, информира "БТВ". Лечебните заведения няма да имат право да искат допълнително пари на майки с деца до 7 годишна възраст, за да останат при тях в болницата. Безплатно ще имат право да остават в лечебното заведение и придружители на хора с увреждания, които не могат да се обслужват самостоятелно. За първи път се поставя и краен срок за планов прием на пациенти. Той ще е два месеца. Листите с чакащи пациенти ще бъдат публикувани с дати в сайта на Здравната каса.
 
        В СЛУЖЕБНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР - 265 КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ СПРЯМО 310 СЕГА
        Очаквано, една от темите в днешната преса, свързани със здравния сектор, е тази за публикуваното вчера проекторешение на касата, заместващо неподписания рамков договор за 2016 г. Основно място вестниците са отделили на частта, свързана с пръстовия идентификатор. "От 1 юни достъпът до всякаква медицинска помощ ще става чрез пръстов идентификатор, съобщиха от здравната каса. Въвеждането му е предвидено в служебния рамков договор, който е обявен от НЗОК за обществено обсъждане", пише "24 часа". "Новите правила за лечение - извън това за идентификатора, ще влязат в сила от 1 април като решение на надзорния съвет на касата. До него се стигна, след като Българският лекарски съюз (БЛС) отказа да подпише нов рамков договор. Съюзът е против въвеждането на пръстовия идентификатор чрез рамковия договор и отказа да го подпише, докато не са приети всички важни нормативни промени в здравеопазването. Пръстовият идентификатор се изработва от консорциума "Стемо Гама консулт", който спечели обществената поръчка на НЗОК за 477 000 лв. Предложената цена за един четец е близо 290 лв. Четците ще се купуват от болници, ДКЦ, лични лекари, специалисти и аптеки. От юни системата трябва да стартира, засега без аптеките. Чрез пръстовата идентификация трябва да се намали отчитането на неизвършени дейности, пише в мотивите на НЗОК", обяснява ежедневникът. Материалът се спира и на самия "служебен рамков договор". "В служебния рамков договор остават повечето постигнати от касата и съюза промени без увеличението за личните лекари. Бюджетът за първична извънболнична помощ остава 180 млн. лв. Записан е обаче увеличеният брой направления - 640 хил. допълнително. "Основната цел е да се осигури на здравно осигурените достъпна, качествена и своевременна медицинска помощ от пакета медицинска помощ, гарантиран от бюджета на НЗОК. Цел на посочения акт е да осигури равнопоставеност на лечебните заведения, отговарящи на условията за сключване на договори с НЗОК", пише в мотивите към документа. В тях липсва формулировката за двата пакета медицински дейности, които трябваше да влязат в сила от 1 април, но промяната в Закона за здравното осигуряване бе върната от Конституционния съд. Текстът се пренаписва от здравното министерство. Новите правила за работа на лекарите с НЗОК са събрани в 14 приложения. Клиничните пътеки са 265 спрямо 310 сега", отбелязва публикацията.
 
        "ПЪЛМЕД" С ЦЕНТЪР ПО ДЕРМАТОЛОГИЯ И АЛЕРГОЛОГИЯ
        Нов център по дерматология и алергология вече функционира на територията на пловдивската болница "Пълмед", съобщават от лечебното заведение. Той се състои от кабинети и лаборатория в ДКЦ "Пълмед" и се оглавява от известния пловдивски дерматовенеролог и алерголог доц. Румяна Янкова. В него се извършват освен консултации, но и разнообразни изследвания - тестуване с алергени за дихателна, хранителна и други видове алергии, а също и медикаменти, включително така необходимите тестове с упойки за пациенти преди операции, допълва "Zdrave.net". Предоперативното обслужване се осъществява не само за лежащо болните от болница "Пълмед", но и за всяка друга болница, отделение, ДКЦ, медицинско заведение и пациент, които желаят да го осъществят самостоятелно в "Пълмед". В центъра се извършва и съпътстващо защитно лечение, за да се избегнат сериозни и животоопасни реакции. В модерния център традиционното епикутанно (пач тест) тестуване се извършва с най-новите, непрекъснато обновяващи се и окомплектовани европейски серии, авторизирани от Международната изследователска група по контактен дерматит. Същите серии ще се използват и при провеждане на ежегодната безплатна есенна седмица за алергологично тестуване и лечение на пациенти с дерматити и екземи. Центърът разполага и с модерен дерматоскоп, както и с дигитален микроскоп за изследване на пигментни образувания и нарушения на кожата. В тази връзка центърът ще се включи активно в ежегодно провеждащата се безплатна европейска кампания "Евромеланома" с прегледи и консултации за пациенти със съмнителни пигментни тумори, бемки и други образувания.
 
        БИТКА МЕЖДУ ЛЕКАРИ И ФАРМАЦЕВТИ НЕ БИВА ДА ИМА, РЕАЛНО НИЕ СМЕ ЕДНО СЪСЛОВИЕ
        "Битка между съсловията не може и не бива да има, защото реално ние сме едно съсловие. В много страни виждаме, че няма такъв тип разделение, както като че ли се усеща понякога тук. Това е едно съсловие и ние го наричаме здравни специалисти - лекари, стоматолози и фармацевти са реално едно съсловие." Това каза пред БНР лекарственият експерт Борислав Борисов във връзка със задочния спор между лекари и фармацевти, породен от наредбата за достъпа, в която бе постановено в рецептите си лекарите да изписват не търговското наименование, а активното вещество на дадено лекарство, ако то е 100% платено от касата. Идеята бе частично подкрепена от фармацевтичната гилдия и напълно отхвърлена от лекарите. БФС предложи няколко промени в текстовете, като например по международно непатентно наименование да се изписват не напълно безплатните за пациентите лекарства, а частично платените, коментира "Zdrave.net". Те освен това поискаха влизането в сила на промяната да се отложи за 1-ви септември 2016 г. Лекарите от своя страна отбелязаха, че отговорността за лечението на пациента се носи от тях, а не от фармацевтите, на които се дава правото да решат какъв медикамент да вземе пациентът. Според Борислав Борисов пък лекарите и фармацевтите би трябвало да определят терапията на пациентите си в партньорство.
 
        ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ ПОИСКАНИТЕ ОТ МЗ 20 МЛН. ЛВ. ЗА ВАКСИНИ
        Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 20 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2016 г., съобщават от правителствената пресслужба, като припомнят, че средствата са за заплащането на ваксини за изпълнение на националния имунизационен календар за годината. "Имунопрофилактиката е най-ефективният начин за предпазване от заразни болести и едно от най-ефективните във финансово отношение съвременни медицински достижения, а развитието й е приоритетна средносрочна задача на МЗ съгласно Националната здравна стратегия", пише в съобщението. Припомняме, в началото на месеца здравното министерство публикува на страницата си проектопостановление, с което поиска допълнителните средства по бюджета си за ваксини. В мотивите си МЗ отбеляза, че през последните две години не е успяло да осигури необходимите количества ваксини заради неявяване на кандидати по обществените поръчки и припомни, че положението бе особено критично по отношение на 5- и 6-валентните ваксини за новородените. От там също така посочиха, че реимунизацията на деца на 16-месечна възраст е спряна от март миналата година поради липсата на достатъчни количества 5-компонентна ваксина.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        Другата тема, засегната в почти всички печатни издания, е наредбата за достъпа, която днес разглежда Министерски съвет, и промяната в нея, направена в периода на общественото обсъждане. "Майките вече няма да плащат, когато останат с децата си в болница. Здравното министерство е заложило промяната в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, която ще бъде разгледана на днешното редовното правителствено заседание. В документа изрично е записано, че се забранява на болниците да искат от майките с деца до 7 години да плащат, за да останат с тях в лечебницата. Ако случаят изисква допълнителни грижи, които болничното заведение не може да осигури, безплатно ще бъдат придружавани и деца до 18-годишна възраст, предвижда екипът на здравния министър Петър Москов. От ведомството му уточниха, че безплатен ще бъде престоят и на придружители на инвалиди, които не могат да се обслужват самостоятелно", пише "Стандарт". "С промените в наредбата се забранява на болниците да искат от пациентите си от техните близки дарения по време на престоя им лечебници, както и месец преди и след това. Наредбата не допуска пациентите да доплащат за дейности, финансирани от НЗОК", допълва материалът.
        "Телеграф" коментира последното така: "На първо четене подобна мярка е крайно необходима и дори закъсняла. Надали има човек у нас, който по един или друг начин да не е бил засегнат от даването на пари под масата. Било лично, било за свой близък, за когото е бил наясно, че това е единственият начин да му се обърне повече внимание, след като веднъж е попаднал в здравната система у нас. Всичко това е минавало под красивата дума "дарение", която предполага липса на каквато и да е било принуда и натиск. За съжаление реалността у нас е доста по-различна. На всички ни е ясно, че нито "даренията" са ни дарения, нито правилата правила. При желание вратичка винаги ще се намери - в конкретния случай било след изтичането на едномесечния срок, било чрез намекване, че "дарението" е необходимо, ако искаме качествени грижи за пациента. Единственото, което ни остава в такъв случай, е да бъдем безкомпромисни и да отказваме подобен рекет. Ако промените бъдат окончателно приети, поне ще имаме основание - той ще бъде забранен изрично."