Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.03.2016)
 
       СВИЩОВСКАТА БОЛНИЦА СЕ ПОХВАЛИ С МЛАДИ ЛЕКАРИ
        "Млади лекари започват работа в МБАЛ "Д-р Димитър Павлович" в Свищов, съобщиха от общинската администрация вчера. Първият назначен е 26-гoдишният д-p Плaмeн Мaкaвeeв, който вече е част от екипа на вътрешното отделение на здравното заведение. Той e син на фелдшер, който работи в местния филиал на спешната помощ. Д-р Макавеев има желание да специализира гастроентерология. Той смята, че много по-лесно би се реализирал в чужбина, но за него това не е алтернатива. Иска да остане в България и да работи в родния си град." Това пише днес "Дума", като уточнява, че в болницата са привлечени и лекари от Плевен, София и Велико Търново. "Заслугата за това е на кмета Генчо Генчев, който още при встъпването си в длъжност пое ангажимент за обнови колектива на лечебното заведение. Градоначалникът съобщи, че в болничните отделения ще бъдат назначени кардиолог, специалист по вътрешни болести, хирург, ортопед и невролог. В болницата има и лапароскопска апаратура, която ще се използва. Генчев и администрацията обсъждат варианти за осигуряване на стипендии за лекари специализанти, които да останат на работа в свищовската болница", четем още в изданието. "Болницата име и нов управител. След като д-р Евгений Митанов подаде оставка, неговото място се заема от Илиян Венков, който изпълнява временно длъжността до провеждане на конкурс", информира още публикацията. Болницата има задължения около 1,2 млн. лв., обяви Генчев. Той е категоричен, че тя трябва да бъде спасена и общинското ръководство ще помага в тази насока, пише още вестникът.
 
        ЗА ДЕЛОТО НА РОДИЛКАТА ПОЛИНА ДИМОВА
        "24 часа"се спира на дело за смъртта на родилка. "Върнатото от ВКС дело за смъртта на 23-годишната Полина Димова е включено в априлския график на апелативния съд в Бургас. Междувременно с определение на съда е назначена комплексна тройна съдебномедицинска експертиза, което е съобразно с указанията на върховните магистрати", пише вестникът и припомня: "Полина Димова почина в реанимацията на бургаската болница на 3 февруари 2008 г., 20 дни след като става майка на момиченце. Образувано е досъдебно производство и с повдигнато обвинение на трима лекари - Александър Маджуров, Сияна Драгнева и Нина Добрева. На първа и втора инстанция те бяха оправдани, но ВКС върна делото за разглеждане от нов състав на Апелативен съд.
 
        СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА ЗА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ НЕ В ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ, А В ДЕТСКИ ГРАДИНИ
        "Всеки ден" съобщава за свободни работни места за медицински сестри. Те обаче не са в лечебни заведения, а в детски градини. "Общината в Благоевград обяви 4 свободни работни места за медицински сестри в три детски градини. Кандидатите трябва да имат висше образование за медсестри или акушерки. Документите се подават в деловодството на общината до края на март. Процедурата по подбора на кандидата ще се извърши по документи и събеседване. За датата на препитването кандидатстващите ще бъдат уведомени по телефона", информира изданието.
       
        ЛИНЕЙКИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ ДВИЖАТ НАЙ-БАВНО В ЦЕЛИЯ СВЯТ
        "България днес" алармира за пореден проблем със забавила се линейка. "Линейките в България се движат най-бавно в целия свят! Момиче чака 40 минути кола на Бърза помощ да измине разстоянието от 1 километър. Сигнал за инцидент с пострадало девойче бил подаден в Асеновград на телефон 112. От централата се забавили с препращането му до Спешния център в общинската болница. Впоследствие на линейката й отнело още 35 минути, за да измине разстоянието, което е 1 километър", информира материалът. "Един от придружителите на пострадалото момиче тръгнал пеш към местната болница, а отпред стояли паркирани 3 линейки", уточнява публикацията.
 

       КАМПАНИЯ СЪБИРА СРЕДСТВА ЗА ПЕДИАТРИЧНА ЛИНЕЙКА
        Да събере средства за купуването на педиатрична линейка. Това е новата мисия на инициативата "Да оставим следи" - благотворителен проект на Сдружение "Кауза", чиято идея е чрез изкуството да се съберат средства за подобряване качеството на здравните услуги за новородени у нас. Средствата, нужни за тази линейка са около 120000 лв., смята Велислава Каймаканова-Ножарова - фотограф и двигател на инициативата. По думите й, само транспортният кувьоз за бебета е на стойност 50000 лв. Инициативата е подета на "два фронта": търг с продажба на фотографии на популярни български личности и DMS кампания. "Говорейки с акушерки, те ми казаха, че бебета се транспортират с одеяла. Другият вариант е да взимат обикновен кувьоз, в който го слагат, правят се някакви преработки вътре, което е абсолютна безумица", обясни пред "Нова ТВ" фотографката причината за тази инициатива. "Едно бебе да спасим - мисията ни е изпълнена", убедена е тя. Това е четвъртата подобна инициатива от 2012 г. насам, като до днес са събрани средства за различни каузи. Закупени са кувьози за детски заведения, апарати за онкоболни деца, раздвижващи уреди за страдащи от ДЦП и други. За педиатрична линейка досега са събрани 18500 лв., а това е едва първата стъпка от тази кампания, стана ясно още от думите на Велислава Каймаканова-Ножарова. Амбицията на сдружението е да успее да събере средства за десет подобни линейки. "Ако всеки изпрати по 1 лв. в DMS кампанията, линейката ще бъде готова утре. След това ще бъде по-лесно", смята фотографката.
 
        ИЗБРАХА ПРОФ. Д-Р КРАСИМИР ИВАНОВ ЗА РЕКТОР НА МУ-ВАРНА ЗА ВТОРИ МАНДАТ
        След изключително успешния първи мандат проф. д-р Красимир Иванов бе избран с пълно мнозинство за Ректор на Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна за мандат 2016-2020 г. Заседанието на Общото събрание се проведе на 14 март 2016 г. в аудитория "Проф. д-р Гарабед Капрелян" в РЗИ в морската столица, съобщиха от университета. Проф. Иванов направи отчет за дейността на висшето учебно заведение през първия му управленски мандат, допълва "Zdrave.net". Той акцентира върху значителното увеличаване на броя на студентите, реализирането на важни и мащабни проекти по изграждане и модернизиране на материалната база - изграждане на сградата на Факултета по фармация, разкриване на нови филиали в градовете Сливен, Велико Търново и Шумен, разкриване на Университетски медико-дентален център и Център по транслационна медицина и клетъчна терапия, въвеждане на иновативни методи на обучение, високата акредитационна оценка и отлично качество на обучението. Към момента в МУ-Варна се обучават общо 4543 души, от които 1038 чуждестранни студенти от 43 държави. "Благодаря на всички, които ми гласуваха доверие преди четири години, благодаря на целия екип на Медицински университет - Варна за чудесната работа и постигнатите високи резултати", заяви пред делегатите на Общото събрание ректорът.
 
        С НАРЕДБА МЗ ЗАБРАНЯВА НА БОЛНИЦИТЕ ДА ИСКАТ ДОПЛАЩАНИЯ ИЛИ ДАРЕНИЯ ОТ ПАЦИЕНТИТЕ
        Забранява се на болниците да искат от майките с деца до 7 години да плащат, за да останат с тях в болница. Ако случаят изисква допълнителни грижи, които болничното заведение не може да осигури, безплатно ще бъдат придружавани и деца до 18 годишна възраст. Безплатно ще имат право да остават в лечебното заведение и придружители на инвалиди, които не могат да се обслужват самостоятелно, при нужда от хоспитализация. Тези текстове, записани в проектопромените на Наредбата за достъпа, ще бъдат разгледани утре на редовното заседание на МС и, ако бъдат одобрени, ще влязат в сила след като бъдат публикувани в Държавен вестник идния вторник, информират от пресцентъра на здравното министерство. От ведомството заявяват още, че за първи път се ограничава до 2 месеца и срокът, в който трябва да бъде хоспитализиран пациент, предвиден за планов прием. Изрично се уточнява, че пожелалите да платят за по-бърз прием няма да изместват и променят реда на планираните пациенти, който ще бъде публикуван с дати в сайта на НЗОК и ще може да бъде следен от заинтересованите. От там отбелязват също така, че здравноосигурените лица ще могат да разрешават регистриране на ползваните от тях здравни услуги, гарантирани от НЗОК чрез електронна идентификация - регламент, който залегна във взетото вчера от Надзорния съвет на касата решение за "служебен рамков договор". Забранява се на болниците да изискват от пациентите си от техните близки дарения по време на хоспитализацията им, както и 1 месец преди и след нея. Наредбата не допуска пациентите да доплащат за дейности, финансирани от НЗОК, се казва още в съобщението на МЗ.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Стартира Национална информационна и скринингова кампания, посветена на заболяванията на щитовидната жлеза, съобщиха от Националната пациентска организация. Инициативата се провежда за шеста поредна година в България и поводът за нея е предстоящата Международната тиреоидна седмица - 23-29 май (Седмица за заболяванията на щитовидната жлеза), информира "Zdrave.net". Организатори са ВИОМ (Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза), с подкрепата на Национална пациентска организация. Лице на кампанията е актрисата Аня Пенчева, която от дълги години е със заболяване на щитовидната жлеза. В рамките на кампанията в някои градове на страната (София, Пловдив, Варна, Русе и др.) ще се извършат безплатни ехографски скринингови прегледи.