Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.03.2016)
 
        УСПЕШНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА БЪБРЕК В АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА
        Успешна трансплантация на бъбрек е извършена в Александровска болница на пациент oт Плевенската болница "Свети Панталеймон". Операцията е направена в сряда късно вечерта след възникнала донорска ситуация, съобщава "Новинар".  Състоянието на 50-годишния Мирослав Христов е стабилно. Той е на хемодиализа от две години, лечението и рехабилитацията му до момента се провеждат в болницата в Плевен. Мирослав е бил най-подходящият реципиент за донорския орган от петима предложени на комисията пациенти. На 10 март се отбелязва световният ден за борба с бъбречните заболявания.
 
        ВМА С УНИКАЛЕН МЕТОД ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ТЪНКИТЕ ЧЕРВА
        Уникален метод за изследване на тънките черва, както и на дебелото черво, въвежда Клиника по гастроентерология към Военномедицинска академия, ръководена от професор Крум Кацаров. Диагностицирането се извършва чрез заснемане на 2 до 6 изображения в секунда от видео капсула с размери 11 mm x 26 mm, тежаща по-малко от 4 грама, допълва още "Новинар". След приключване на изследването капсулата се изхвърля от организма по естествен път, съобщават от здравното заведение. PillCam SB e най-широко използваната и много добре толерирана от пациентите система за капсулна ендоскопия. Тя осигурява прецизно и безболезнено изследване на тънките черва. Тази процедура е единствен метод и стандарт за откриване на лезии, оценка и проследяване на уврежданията на тънките черва, за откриване на източници на неизяснено кървене от стомашно-чревния тракт и много други заболявания. PillCam SB има повече от 2 милиона употреби при пациенти в целия свят и повече от 1900 клинични проучвания. PillCam Colon е минимално извазивен инструмент за директна визуализация на дебелото черво. PillCam Colon допълва колоноскопията, може да се използва като нейна алтернатива в редица случаи, както и при пациенти, които имат по-висок риск от усложнения от колоноскопия, включително пациенти с кървене, с риск от седация, предишна непълна колоноскопия или при пациенти с възпалителни заболявания на червата. Предварителните консултации за капсулната ендоскопия се извършват в Медицински център САНУС 2000, а самото изследване - на територията на Клиника по Гастроентерология, ВМА. Стойността на изследването ще се покрива от Здравната каса, а капсулата ще се закупува от пациента.
       
        НАДЗОРЪТ НА НЗОК ВСЕ ОЩЕ НЕ РЕШИЛ ЗА НАДЛИМИТНИТЕ СРЕДСТВА ЗА СПЕШНОСТ НА БОЛНИЦИТЕ ОТ 2015 Г.
        Надзорният съвет на здравната каса все още не е взел решение за изплащането на надлимитните средства на болниците за спешност през 2015 г. За това алармира Българският лекарски съюз. Става въпрос за сума от близо 24 млн. лв., в която се включват дейности в болничната помощ за около 23,8 млн. лв. и вложени медицински изделия за около 1,5 млн. лв. Дейностите, извършени в порядъка на спешност, са отчетени в периода март - ноември 2015 г. и съсловната организация е отправила три последователни писма до касата с искане за изплащането им - две през декември миналата година и едно - в средата на януари 2016 г. Във връзка с тях в надзора на НЗОК е внесено предложение за вземане на решение, но то все още не е разгледано и решение няма, информира лекарите управителят на касата д-р Глинка Комитов.
 
        БИВШИ ЗДРАВНИ МИНИСТРИ: ПЕТЪР МОСКОВ Е В ЗАДЪНЕНА УЛИЦА
        Според Стефан Константинов толкова важни неща не могат да се разпишат в наредба, а трябва да се направи законопроект. Д-р Петър Москов е в задънена улица", съгласиха се д-р Стефан Константинов и д-р Радослав Гайдарски, бивши здравни министри, в предаването "Тази сутрин" по "БТВ". "По един деликатен начин трябва да му бъде казано, че трябва да спре да маневрира колата на държавата в тази улица", допълни Константинов. Преди дни Конституционният съд реши, че разделянето на медицинската помощ на два пакета - основен и допълнителен, противоречи на основния закон. Очаква се мотивите им да бъдат публикувани в по-късно днес, като източник на bTV каза, че се простират на десетки страници. Според Стефан Константинов толкова важни неща не могат да се разпишат в наредба, а трябва да се направи законопроект. "Текстът е толкова неясен, че от него не може да се извади законовия смисъл", допълни Константинов. По думите му предстоящите мотиви на КС ще покажат, че заболяванията в основен и допълнителен пакет ще трябва да се опишат, което Константинов определи като трудно начинание. "Това е във вреда на болния, а не на лекарите. Под формата на реформа той прави нещо, което увеличава риска на заболелите в нашата страна", смята Радослав Гайдарски. Според него в този спор не трябва да се намесва политическата страна на скандала, тъй като се говори за здравето на нацията. "Докъде ще стигне подкрепата за Москов? В един момент, когато се натрупат гафове, предполагам че правителството ще си кажат дали искат да са технически отдел на Министерство на здравеопазването", смята Константинов. Според него регистрирането в лечебни заведения с пръстов отпечатък, предложено от Москов, също ще бъде отхвърлено в съда, "защото няма правно основание да се въведе". "Зад всяка идея трябва да има законов акт. Единствената възможност беше да мине чрез лекарския съюз с рамков договор, това тотално беше отхвърлено", допълни Константинов. Радослав Гайдарски и Стефан Константинов са единодушни, че националната здравна карта е добра идея и се надяват да мине.
 
        ДЕПУТАТЪТ ДИМИТЪР ШИШКОВ: В ЦЯЛА ЕВРОПА РАЗДЕЛЯНЕТО НА ПАКЕТИ Е ФАКТ И Е КРАЙНО НУЖНО ДА СЕ ВЪВЕДЕ У НАС
        "В цяла Европа това разделяне на пакети е факт, а е крайно нужно да се въведе у нас, защото за миналата година от 6 млн. население имаме 2 млн. хоспитализации. Това означава, че Касата се източва по един безцеремонен начин. Нароиха се толкова болници, че няма друг начин това източване да бъде спряно." Така народният представител от Реформаторския блок доц. Димитър Шишков коментира пред "Нова ТВ"решението на Конституционния съд за поправката в Закона за здравното осигуряване. "Факт е, че реформата не се отменя. Факт е, че КС ясно каза, че става въпрос за критериите, които не са ясни. Факт е и, че министър Москов реагира бързо и един вид взима нещата в свои ръце. Ние имаме нашите критики към него за това, че комуникацията е малко трудна между министерството и парламента и вероятно това доведе всички беди на главата на министъра", каза още Шишков. Според опонента му Жельо Бойчев обаче от "Реформата Москов" в момента нищо не е останало. "Няма по-голям законотворчески гаф - КС да ти отмени закон, и то с мотив, че се нарушават основни права на българските граждани. Проблемът е, че не остана нищо от нормативното творчество на министър Москов, което да не е атакувано и да не е отменено. Очаквам и пръстовият отпечатък да бъде отменен, защото няма никакво законово основание да се въвежда", каза депутатът от БСП.
 
        ОЩЕ ОТ МЕДИИТЕ
        "Труд" отразява становището на конституционния съдия Румен Ненков. "Разделянето на здравните услуги на основен и допълнителен пакет е отменено от Конституционния съд, защото текстовете позволяват на министъра непрекъснато да променя правилата, обясни конституционният съдия Румен Ненков пред БНР. По думите му видът на здравните пакети трябва да бъде определен в закона, а не чрез наредба. Това е единственото възражение на съда, добави той", четем в ежедневника
"Говорим за разделение на пакетите от закона. Не ставаше ясно на базата на какви критерии става това разделение и какво следва от това разделение. Това го научаваме от наредбата, че става дума за извършване на здравни дейности и на лечебни дейности в различно време", казва още Ненков, цитиран от изданието.
        Очаквано, най-отразяваната тема в пресата е решението на Конституционния съд от вторник и реакциите по него - както на здравния министър, така и на хора от системата и политици. "Здравната каса и болниците продължават да работят по сегашните правила - с общ пакет медицински дейности. Това следва от решението на Конституционния съд, който обяви за противоконституционен текста от Закона за здравното осигуряване, чрез който се въвежда разделянето на пакета на основен и допълнителен. Двата пакета трябваше да влязат в сила от 1 април, но най-вероятно ще бъдат отложени за юни", пише "24 часа". "Ще коригираме текстовете, върнати от съда. От това не произтичат проблеми за НЗОК и пациентите, коментира здравният министър д-р Петър Москов", цитира вестникът министъра.