Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.03.2016)
 
        МИНИСТЪР МОСКОВ: ОТМЕНЕНИЯТ ОТ КС ТЕКСТ ЩЕ БЪДЕ ПРЕНАПИСАН И ВНЕСЕН ОТНОВО В ЗЗО
        Текстът на Закона за здравното осигуряване, обявен за противоконституционен от Конституционния съд, ще бъде пренаписан. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов след заседанието на Министерски съвет. "Там, където текстовете не са достатъчно прецизни и са дали основания на съда да постанови това решение, ние, съобразявайки се с мотивите на съда, ще променим тези текстове и отново ще ги внесем като поправки в закона", каза Москов. "Zdrave.net" припомня, вчера Конституционният съд излезе с решение по делото, свързано със ЗЗО, което беше образувано по искане на 61 депутати. С решението си съдът обяви за противоконституционен текста на чл. 45, ал. 2 от закона, с който в изречение първо думата "основен" е заличена, а в изречение второ се предвижда пакетът да е основен и допълнителен и да се определя с наредба на министъра на здравеопазването, която да се актуализира веднъж годишно в срок до 31 октомври на съответната година. Мотивите на КС все още не са официално оповестени, но според изданието "Правен свят" съдът не атакува фактическото разделяне на пакета здравни услуги на основен и допълнителен, а неясната формулировка.
 
        ПОЛИТИЧЕСКИ РЕАКЦИИ СЛЕД РЕШЕНИЕТО НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД
       Смятам, че разделянето на пакетите е само елемент от здравната реформа. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Здравната комисия към Народното събрание д-р Даниела Дариткова във връзка с решението на Конституционния съд от вчера. "Трябва да е ясно, че НЗОК като основен солидарен осигурителен фонд не може да поема плащането на всички заболявания", коментира още депутатът. Дариткова заяви, че трябва да се концентрират усилията върху социално значимите заболявания - тези, които водят до най-голяма заболяемост, смъртност и инвалидизация. "Това може да бъде измерено със съответни критерии и това беше насоката за промяната в закона. Оттук нататък пак казвам, че така или иначе основният пакет пак се определяше с наредба от министъра на здравеопазването", добави д-р Дариткова. Патриотичният фронт категорично подкрепи здравната реформа на министър Петър Москов. Това стана ясно от коментара на Валери Симеонов в кулоарите на парламента. Според него трябва да се коригират пропуските в здравната реформа, но тя трябва да продължи, защото доказва, че за една година може да се спестят 500 милиона лева от бюджета на НЗОК, който до миналата година беше в преразход. Тази здравна реформа дава резултати, убеден е още той и затова смята, че усилията на Министерството на здравеопазването трябва да се насърчат. Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък смята, че решението на съда застрашава здравната реформа. "В този си вид решението на КС отменя на 90% реформата, не съм запознат с мотивите, но съм много разтревожен, защото за повече от година мнозинството в парламента и правителството имат много малко успехи и малко промени, основната е в здравеопазването и ако тя бъде прекършена, всичките ни усилия изглеждат безплодни", коментира Кънев. Тези действия, които се представят за реформа, намериха достоен отговор от Конституционния съд, заяви обаче лидерът на БСП Михаил Миков в кулоарите на парламента. Според него е станало ясно, че този текст противоречи пряко на сега действащата Конституция. "Да си събира чуковете Москов и да се изнася", отсече соцлидерът. Според него трябва да има друг здравен министър, който да прави здравна реформа. Министърът на здравеопазването Петър Москов трябва да излезе с чест от ситуацията и да подаде оставка, заяви и депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той уточни, че Москов не се е вслушал в препоръките за здравната реформа, дадени от ДПС.
 
        "КОНТРАКС" АД НЯМА ДА ОБЖАЛВА ВТОРОТО МЯСТО В ЗАДАНИЕТО ЗА ПРЪСТОВИЯ ИДЕНТИФИКАТОР
        "Контракс" АД, която беше класирана на второ място за изработката на системата за пръстов идентификатор, няма да обжалва резултата от обществена поръчка, съобщиха от Здравната каса. "В самото задание е даден превес на техническите параметри. Не да изберем фирмата, която дава най-ниска цена, а тази, която ще даде най-висока степен на защита на личните данни на пациентите. Тъй като "Стемо Гама Консулт" гарантира защитата, ние сме решили да работим с нея. Другата фирма не е обжалвала. В законоустановения срок няма подадени възражения, така че имаме всички основания да сключим договор с фирмата, която е дала най-добрите технически параметри", каза Багряна Маркова от пресцентъра на Касата. Вчера стана ясно, че Надзорният съвет на Здравната каса няма възражения срещу фирмата, която е избрана да изработи системата за пръстовия идентификатор, след като бяха изслушани мотивите за избора на компанията "Стемо Гама Консулт". Консорциумът беше класиран на първо място, въпреки че предложи четири пъти по-висока цена за новата система от останалия на втора позиция "Контракс". Победителят отговаря на 65% от предварително зададените критерии, допълва "Zdrave.net". "Това е съотношението между техническите и ценовите параметри, като е даден превес на техническите. Преценихме, че трябва да заложим на сигурността на фирмата. Освен това се дава възможност софтуерът, който тя ще изработи, да се надгражда. Ще използваме този софтуер не само за т.нар. пръстови идентификатори, но и за други електронни услуги, които ще предоставяме за в бъдеще на пациентите", допълни Маркова.
 
        ИЗПИСАНИ ОТ ПСИХИАТРИИТЕ ПАЦИЕНТИ СЕ ВРЪЩАТ ТАМ КАТО САНИТАРИ
        "Телеграф" коментира: "Изписани от психиатриите пациенти се връщат там като санитари. До подобен абсурд се стига заради обидно ниското заплащане в системата на психиатричната грижа у нас, резултатът от който е тотален отлив на кадри. Няма как да очакваме при заплата около минималната лесно да се намират хора, които да са склонни да работят толкова тежък труд, какъвто представляват грижите за хората с психични проблеми. В действителност това "перо" от здравеопазването у нас в повечето случаи остава встрани от вниманието - за него почти не се говори, а ако това се случи, то е за кратко и колкото да маркира проблемите. За съжаление те обаче не са никак малко. Крайно време е помощта за психично болните да получи нужния й ресурс, заплащане и отношение. В противен случай ще продължим да се въртим в омагьосания кръг - малко кадри, които са тотално пренатоварени, и такива със съмнителна квалификация, предлагащи недостатъчни грижи за болните, които пък стоят с години в клиниките, защото близките им не искат да ги гледат. Колкото и да не ни се иска да го признаем, тези хора не са невидими, те са сред нас и имат нужда от грижа."
 
        СТОЛИЧНИТЕ ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕСТРУКТУРИРАТ ЗАРАДИ ЗДРАВНАТА КАРТА
        "Националната здравна карта може да доведе до преструктуриране на общинските болници в София, стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова. "Това, което съм поставила като задача, е да може общинските болници да предложат цялата гама от здравни услуги, но не всяка да работи сама за себе си и да предлага всичко макар и некачествено, а обратното - да са в мрежа и да предлагат точно това, в което са силни и за което имат специалисти и оборудване", обясни кметът." Това пише днес "Сега" и допълва: "Като пример тя посочи, че в София има 2 специализирани АГ-болници, чиято дейност се дублира от гинекологичното отделение във Втора градска болница, поради което е възможно преструктуриране на легловата база в него за друга цел."
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        Ежедневниците се спират и на информацията за дисциплинарно уволнен диспечер от ЦСМП - София. "Диспечерка на спешния тел. 112 е уволнена дисциплинарно заради починала на улицата жена в София. Инцидентът станал в понеделник на улиците "Оборище" и "Кракра". Според очевидци линейката се забавила 20 мин. Те изразиха и възмущение от диспечерката, приела сигнала", пише "24 часа". "Изискал съм доклад от директора на Бърза помощ заради информацията за грубо държание, както и мерките, които ще бъдат предприети", заяви пред изданието здравният министър Петър Москов. На него му е докладвано, че линейката е пристигнала на мястото за 14 минути, а всички останали 20 коли на Бърза помощ в София са били заети по това време", четем още във вестника. Публикацията допълва, че според свидетел линейката се появила на 23-ата минута. "След като министър Москов е поискал доклад, шефът на Бърза помощ в София д-р Георги Гелев е разпоредил проверка. При нея станало ясно, че повикването е прието в 18,41 ч, а екипът е пристигнал в 18,55 ч. Дежурната диспечерка обаче се е държала непрофесионално и с поведението си е уронила общественото доверие в институцията, заявиха от Бърза помощ - София", пише медията.
        Вестниците отбелязват също така доклада на националния омбудсман Мая Манолова, който се спира обстойно на психиатричната помощ. "Психиатрични болници наемат бивши свои пациенти като санитари. Необичайната практика лъсна от доклад на Национален превантивен механизъм, представен от омбудсмана Мая Манолова вчера. Причината лечебните заведения да назначават бивши пациенти е липсата на кандидати за позицията, за която служителите получават минимална заплата. Недостиг има и на лекари, на които държавните психиатрични болници предлагат възнаграждение от около 750 лв., както и на медсестри, чиято заплата е 580 лв.", пише "Монитор" и цитира думите на Манолова: "Разказаха ми за пациент, чиито близки помолили да не става ясно, че роднината им е в психиатрия. Обяснили, че на съседите щели да кажат, че е бил в затвора". Данни на неправителствени организации показват, че всеки пети българин поне веднъж е търсил психиатрична помощ. Годишно около 50 000 нашенци са хоспитализирани в психиатрично лечебно заведение, уточнява ежедневникът.
        Няколко издания се спират и на изписването на медикамент по международно непатентно наименование и генеричната замяна. Във връзка с темата "Земя" разговаря с общопрактикуващата лекарка от Перник д-р Красимира Станкова, която заявява: "Аз съм против смяната на оригиналните лекарства с генерични. Самата капсула на генериците, която обгръща медикамента, има напълно различна структура от тази на оригиналното лекарство. Ние имаме наблюдения върху редица лекарства, които наистина действат добре на пациентите. Те са по-добрия вариант." По думите й лекарят предписва конкретно лекарство, когато е сигурен и вижда, че то действа добре на пациента. "Ако лекарствата, които изписваме, бъдат подменени, смятам, че отговорността трябва да се носи от този, който ги е подменил", казва още тя пред изданието.