Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.03.2016)
 
        ДАРЯВАТ НОВ КУВЬОЗ НА АГ БОЛНИЦА
        Варненската АГ болница ще получи нов кувьоз, средствата за който са събрани благодарение на мащабна благотворителна кампания. Дарението е от "Благотворителност и спорт" и сдружение "Раунд тейбъл 5". От едната организация правят календар със снимки от своите тренировки, който продават, а от другата провеждат благотворителен коледен бал. Със събраните пари от двете инициативи поръчват нов кувьоз от Германия, четем в "днес+".
"Благотворителност и спорт" е инициатива на сдружение "Спорт на открито" за провеждане на безплатни физически занимания на открито за хора от всякаква възраст. Организацията има зад гърба си и други благотворителни акции като събиране на дрехи за самотни майки, даряване на ремонтирани компютри на домове за деца и други.
 
        ИЗБРАНА Е НАЙ-СКЪПАТА СИСТЕМА ЗА УНИКАЛЕН КОД, НО НАЙ-СИГУРНАТА
        Избрана е най-скъпата оферта за електронен идентификатор, защото тази фирма е получила максимален брой точки за техническото предложение. Това обяви в предаване по "БТВ" подуправителят на Националната здравноосигурителна каса Иванка Кръстева. Тя признава, че спечелилата фирма е предложила 4 пъти по-висока цена от фирмата, класирана на второ място, но уточни, че първата фирма е получила максималния брой точки за технически параметри - 65, а втората е получила минимален брой точки. В заданието цената е имала по-ниска тежест от техническите параметри, допълни подуправителят на касата. Кръстева обясни още, че новата система няма да снема пръстов отпечатък - няма да прави снимка на специфичните гънки на пръстите, а ще прави индивидуален цифров код на база три произволни точки на пръста. Фирмата, класирана на второ място, има 10-дневен срок от 26 февруари да оспори избора на касата пред Комисията за защита на конкуренцията. Подуправителят на НЗОК изрази съжаление, че Лекарският съюз е отказал да подпише Националния рамков договор, след като касата е предложила много добри параметри. Кръстева обяви още, че от позитивния лекарствен списък не е извадено нито едно лекарство за онкоболните.
 
        ПЕТЪР МОСКОВ: ВЪВЕЖДАНЕТО НА Е-ИДЕНТИФИКАТОР Е ВНЕЗАПНА СМЪРТ ЗА ВСЕКИ МОШЕНИК В СИСТЕМАТА
        Системата за чекиране с лични карти се заменя със система с пръстов идентификатор, защото при одити проверяващите намирали цели кочани с лични карти или техните копия в чекмеджетата на болници и на други места. Това стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов пред "БТВ". Като предимство на пръстовия идентификатор той изтъкна още и това, че пациентът няма да даде и стотинка за тази система, докато за е-здравна карта би се наложило да плати. В добавка: "Касата има задължение от Закона за здравното осигуряване, забележете, от 2007 г., което задължение изисква от касата да въведе електронен уникален идентификационен номер за всеки един от нас, потребителите, в смисъл здравноосигурените лица, които да са ключ към електронното досие, електронната рецепта и електронното направление", обясни Москов и заяви: "Въвеждането на електронен идентификатор е внезапна смърт за всеки един мошеник в системата." Министърът продължи темата, влизайки в задочен диалог с председателя на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев заради твърдението му, че въвеждането на пръстовия идентификатор ще затрудни работата на лекарите: "Ако д-р Грозев казва, че защитава интересите на хора, които да кажем формират част от доходите си през отчитане на пациенти, които реално не са минали от там или през изписване на лекарства, които не са реално дадени на вас или на мен, това е лоша теза." По отношение на самата система пък министърът за пореден път обясни, че един човек ще може да купува лекарства от аптеката чрез своя код за роднини и уточни, че по изключение, ако не сте роднина, а например съсед, и болен иска да му купите лекарството, той може да ви оторизира с личната си карта, допълва "Zdrave.net". "Има изключения, когато вие само с личната си карта може да се оторизирате лице, което от името на друго лице прави едно, второ или трето. Тоест няма никакво притеснение и никакво затруднение на хората", обясни той и заяви: "А тези, които внасят това притеснение в хората, всъщност по-скоро са хората, които искат да продължава хаосът, безконтролността, безотчетността да продължават." Отказът на БЛС да подпише рамковия договор пък министърът коментира с думите: "Сега по същество другата страна каза - ами, ние от ангажименти не се интересуваме, ние искаме да имаме само искания" и заяви, че според официалното становище на ръководството на БЛС те са абсолютно съгласни и адмирират финансовата рамка на бюджета. "Тук става въпрос за нещо друго - става въпрос за различни тенденции вътре в БЛС и за това коя от тенденциите защитава повече интересите на лекарите. И никой не смее да каже, че ги защитава по-малко, за да не бъде бламиран", смята Москов. Той отново отбеляза, че в доболничната помощ са договорени повече средства и заяви категорично, че със или без рамков договор, касата ще наложи това в собственото си решение.
 
        "ЗА" И "ПРОТИВ" ПОДПИСВАНЕТО НА НРД 2016
        "Мисля, че решението на БЛС да не подпише националния рамков договор е обмислено и би трябвало и Здравната каса, и Министерството на здравеопазването да се съобразят с него. Аз съм изцяло зад становището на съюза." Това казва пред "Стандарт" бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски. "Първо, става въпрос за тези пръстови отпечатъци на пациентите. Представете си какво ще стане. Само към 4000 са частните практики. Всеки един лекар най-вероятно може би и той да има такъв идентификационен печат, след това аптеките, болниците, медицинските центрове. Просто не мога да си представя за какво всичко трябваше да бъде това", коментира той и продължава: "Има и друго. Пълната неяснота за допълнителните пътеки, това също е недопустимо. Хората са изпаднали в едно неведение, всеки пита какво ще правим оттук нататък. Не може така да се работи." Контрапункт на думите му дава зам.-здравният министър Ваньо Шарков, който отбелязва: "Договореностите, които бяха постигнати преди провеждането на събора на Българския лекарски съюз, касаят не само лекарите, а и пациентите. Защото това, което беше постигнато като споразумение, включва около 46 млн. лева повече за доболничната помощ, което значи увеличение на броя на направленията с над 700 хиляди, а на изследванията с над 5 милиона. За първи път се предвижда увеличение на парите, които ще получават лекарите при профилактичните прегледи на деца. Съсредоточихме основния финансов ресурс точно в тази сфера. И повече средства, разбира се, и за специализираните прегледи и медико-диагностични дейности и над 200 милиона за болничната помощ." Д-р Шарков казва още: "Като лекар не разбирам как успяваме за 30 минути да отхвърлим един предложен Национален рамков договор, който безспорно е по-добър от действащия и от много други преди него. Ако въпросът е в пръстовия идентификатор, хората, които са прочели текста, ще видят, че там този текст не съществува, а съществува нещо, което е записано през 2010 г. в Закона за здравното осигуряване и то се казва "уникален идентификационен код", което може да бъде технически реализирано и през пръстов идентификатор". По думите му, безспорен проблем е контролът. "Как ще наречем контрола, дали пръстов идентификатор или по друг начин, съпротивата срещу него ще бъде голяма. Това е разбираемо, защото все пак става въпрос за 3,5 млрд. Сериозен разход и нежеланието ни да допуснем пациента да участва в този контрол, не е най-доброто, което правим и в момента", смята зам.-министърът.
 
        Д-Р ВАНЬО ШАРКОВ: ПРЪСТОВИЯТ ИДЕНТИФИКАТОР Е ФОРМАЛЕН ПОВОД ЗА ОТКАЗ ДА СЕ ПОДПИШЕ НРД
        Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков не е разтревожен от отказа на Българския лекарски съюз да подпише Националния рамков договор 2016. "Има си разписани правила, според които Надзорния съвет на Здравната каса приема измененията в Националния рамков договор за 2016 г. Това, което ще направим, вчера го каза и министър Москов, ще имаме над 5 млн. изследвания повече, ще имаме над 700 000 направления за първични и вторични прегледи повече, ще има повече профилактични прегледи, ще има 200 млн. лева повече за болнична помощ, ще има нови клинични пътеки за продължително лечение в болничната помощ. От всичко това полза има пациентът", заяви той пред журналисти. Според Шарков спорът за пръстовия идентификатор е излишен и от БЛС го взимат като формален повод за отказа за подпишат договора. "През 2007 г. е разписан текст в здравното осигуряване, който гласи, че Здравната каса е длъжна да въведе уникален идентификационен номер. Технически как ще бъде изпълнено въвеждането му, зависи само от НЗОК. Защо не е въведен от 2007 г. до 2016 г. е друг въпрос. Замислете се, че винаги, когато искаш да има сериозен контрол върху една система, която харчи 3,5 млрд. лева, винаги има сериозна съпротива", каза зам.-министърът. На въпрос дали в служебния рамков договор ще отпадна текстовете, които бяха договорени с БЛС, Шарков отвърна: "Защо трябва да отпаднат. Ако регулативните стандарти в доболничната помощ - направленията, бъдат преразходени от някои от личните лекари, но в същото време в РЗОК няма преизпълнение, тогава няма да бъдат глобявани лични лекари. Това ли да отпадне и кой от колегите не е съгласен с този текст?! Трябва да има ново решение на Надзора, да бъдат разгледани всички предложения. Аз не мога да решавам еднолично, защото съм само един от членовете на Надзорния съвет", завърши Шарков.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Монитор" пък съобщава, че средствата за онколечение няма да бъдат орязвани. "Това е обещал здравният министър д-р Петър Москов на среща с онколози, която се е провела в МЗ вчера. Той е уверил, че нито цените на клиничните пътеки ще бъдат намалени, нито пък обемите на медицинска дейност", пише ежедневникът, като се позовава на думите на националния консултант по онкология проф. Асен Дудов. "Водещи онколози бяха притеснени, че от 86 000 хоспитализации годишно по настоящия рамков договор в новия са заложени едва 35 хиляди. Освен това са били намалени цените на клиничните пътеки, което сериозно би затруднило достъпа на пациенти до лечение. Министър Москов обещал, че клиничните пътеки нямало да бъдат намалени дори и с една", допълва публикацията.
        "Новинар" пък информира, че бездомни пациенти престояват цели месеци във варненската болница "Света Анна", докато чакат да бъдат настанени някъде. "Това се налага заради закриването на приюта за временно настаняване, съобщи директорът на клиниката д-р Гален Шиваров чрез писмо до общинската комисия "Социални дейности и жилищна политика", цитирано от Дарик", обяснява материалът. "В отделенията постъпват много бездомни в тежко състояние, безработни, възрастни хора без близки и здравно неосигурени. Откакто изтрезвителят в града не функционира, в Спешно отделение се водят и лица в нетрезво състояние. В практика се превърна пребиваването на този контингент пациенти в болницата и след приключване на лечението", посочва д-р Шиваров. Той добави, че това води до финансови загуби за клиниката и този проблем трябва да бъде решен и от общината. По думите му във Варна нараства броят на приходящите от други градове, които живеят по улиците, а много често ги приемат в критично състояние. След лечението няма кой да се погрижи за тях, защото близките им не искат да поемат такъв ангажимент и ги игнорират. Именно заради това д-р Шиваров настоява местата в приютите да се увеличат", пише още вестникът, като припомня, че за подобен случай в края на миналата година сигнализираха и от болницата в Бургас, където известно време живя 83-годишна жена.       
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        По случай Световната седмица за борба с глаукомата , Очна клиника в УМБАЛ "Света Анна" - София, АД обявява безплатни прегледи за глаукома от 07.03.2016 г. до 11.03.2016 г. в 26 кабинет на I-ви етаж. Глaукомата е болест, която засяга всяка възраст и в началото на нейната поява, може да се открие единствено след специализиран преглед. Навременото и откриване и редовната терапия са решаващи за предотвратяването на загубата на зрението. Препоръчва се до 50 - годишна възраст поне веднъж годишно профилкатичен преглед, обхващащ преценка на остротата на зрението, очното налягане и преглед на очното дъно. След навършване на 50 години профилактичните прегледи трябва да са два годишно!
        По повод Световната седмица за борба с глаукомата, от 7 до 12 март 2016г., в Клиника по очни болести на УМБАЛ ,,Александровска", от 14 до 18 ч., ще се провеждат безплатни консултативни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде), съобщават от лечебното заведение.