Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.02.2016)
 
        Д-Р ДЕСИСЛАВА КАТЕЛИЕВА: АКО СТАНДАРТЪТ ЗА СПЕШНА ПОМОЩ БЪДЕ СТОПИРАН, ЩЕ Е КАТАСТРОФА
        "Ако стандартът за спешна помощ бъде стопиран в съда, това ще бъде истинска катастрофа". Така председателят на Националната асоциация на работещите в спешна помощ д-р Десислава Кателиева определи решението болници, общопрактикуващи лекари и неправителствени организации да атакуват във Върховния административен съд 14 от медицинските стандарти, които определят на какви изисквания трябва да отговаря дадена болница, за да получава пари от здравната каса, сред които е и този за спешната помощ. На прескоференцията, организирана от Българското дружество по спешна медицина и Националната асоциация на работещите в спешна помощ, стана ясно още, че нито едно спешно отделение в България не отговаря на изискванията, включително и "Пирогов", но това предстои да се случи. "Ако стандартът бъде спрян от съда, това ще спре и възможността за усвояване на 86 млн. лева по европейски програми, които вече са гарантирантирани от правителството. А това означава, че ще бъде спряна и всяка възможност за модернизация на спешните отделения", каза още д-р Кателиева.
 
        ИВАЙЛО КАЛФИН: НЯМА ДА СЕ СПИРАТ ИНВАЛИДНИТЕ ПЕНСИИ НА РАБОТЕЩИТЕ ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ
        Инвалидните пенсии на работещите хора с увреждания няма да бъдат спирани. Това заяви неколкократно пред "БТВ" социалният министър Ивайло Калфин. "Инвалидната пенсия е осигурително плащане, няма как да бъде отнето. Човек си внася, за да получи това плащане", коментира той. Калфин се спря и на друго притеснение на хората с увреждания - това, че НОИ ще участва в контрола върху издаването на ТЕЛК решенията. "В цял свят осигурителят участва в това нещо, няма как да не участва. И тук целта не е фискално да се спестят пари. Искам много ясно да кажа - целта е тези средства, които се отпускат сега, да отидат - не да се намаляват, а да отидат по най-добрия начин към хората, които имат най-много нужда, така че хората с тежки увреждания трябва да очакват тези промени, защото те за тях ще се отразят най-добре", заяви той. Министърът отбеляза, че концепцията за ТЕЛК ще бъде изцяло променена. "Предложението е да въведем една различна система за оценка за медицинска експертиза, която е методика на Световната здравна организация. Даже сме потърсили тяхното съдействие, на Европейската комисия също, която оценява човек не колко болести е натрупал, а какъв му е функционалният капацитет, с който той би могъл да се върне на работа. Смятам, че това е много важно, защото не е въпросът да дадеш една ниска пенсия и човек с ТЕЛК-ово решение да си отиде вкъщи, а да потърсим максимално възможности за това той да се реинтегрира, да се върне на работа", обясни Калфин.
 
        БОЛНИЦА, СПРЯЛА ПЛАНОВИТЕ СИ ОПЕРАЦИИ
        "Стандарт" пише за болница, спряла плановите си операции заради изчерпан лимит. "До края на февруари добричката многопрофилна болница няма да извършва планови дейности, защото е надхвърлен бюджетът по договора със здравната каса, каза пред "Стандарт" директорът на здравното заведение д-р Трифон Йорданов. Той обясни, че проблемът тази година идва от факта, че бюджетът по договора е намален", пише изданието и уточнява, че директорът на болницата е депозирал искане за увеличаване на средствата по договора с касата и, по думите му, е срещнал разбиране от страна на НЗОК и МЗ по въпроса.
 
        ЧАСТНИ И ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ АТАКУВАТ В СЪДА 14 МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТИ И НАРЕДБИ НА МЗ
        "Монитор" информира, че частни и общински болници атакуват в съда 14 медицински стандарти и наредби на Министерството на здравеопазването, и разказва: "Целта на тези документи е лечебните заведения в общините да се закрият и да се пренасочат парите на хората и касата към големите болници, заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Като "каймак на административния терор" определи стандартите д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници, и допълни, че те са инструмент за груба регулация и за облагодетелстване на едни и закриване на други лечебни заведения. В съда ще бъдат атакувани и текстовете на наредбите за профилактичните прегледи и диспансеризация, за удовлетвореността на пациента и за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на здравната каса, допълва публикацията.
 
        БОЛНИЦА СПРЯ ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ ЗАРАДИ ИЗЧЕРПАН ЛИМИТ
        Очаквано вчерашните пресконференции, свързани с рамковия договор и медицинските стандарти, привличат вниманието на пресата. "Броят на направленията за преглед при специалист и за изследвания през първото тримесечие на тази година не само не е увеличен, а е намален с близо една трета в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз. Той допълни, че по данни на съюза в повечето диагностично-консултативни центрове (поликлиники) намалението е между 18 и 24%, но има и лечебни заведения с 28% по-малко направления", четем в "Капитал Daily", който отбелязва: "Броят на направленията е един от множеството препъникамъни пред това съсловната организация на лекарите да подпише Национален рамков договор със здравната каса. Управителният съвет на БЛС вече препоръча на членовете си да не се съгласяват на договор при сегашните условия, а в петък ще бъде взето решение от събора на лекарите." Вестникът припомня, че и различни организации от сектора вече се обявиха против подписването на договора. "Частните и общинските болници категорично няма да подкрепят подписването на НРД с няколко конкретни мотива. Първият е, че в документа се въвеждат листи на чакащите и лимитите за работа остават, като освен това се предвижда автоматична промяна на цените на медицинските дейности, ако парите не стигнат. Клиниките са и против въвеждането на система за пръстови отпечатъци, защото това ще ги натовари финансово. Освен това те са против въвеждането на санкции за неудовлетвореност на пациентите", изрежда вестникът.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        Ежедневниците информират и за случай на корупция, засягащ неправомерно възстановяване на здравни права. "42-годишна данъчна от Пловдив ще бъде уволнена дисциплинарно за корупция, съобщиха от НАП. Това е първият подобен случай в приходната агенция в града. При вътрешна ревизия е установено, че служителката, която работи като главен специалист, е възстановила незаконно здравноосигурителните права на 60 души. Част от тях са нейни роднини и приятели", пише "24 часа" и допълва: "Други са били напълно непознати за нея хора. От тях прибирала до 50% от сумата, която трябвало да внесат, за да придобият отново здравни права. На практика пари в бюджета не са постъпвали."
        Изданията се спират и на любопитен случай от Нова Зеландия. "Новозеландско джипи бе залято с обаждания от цял свят, след като пусна обява, че си търси помощник с годишна заплата от 400 000 долара, предаде в. "Гардиън".
        Д-р Алън Кени, който обслужва отдалеченото градче Токороа на Северния остров, от две години не можел да намери млад лекар, който да го отменя. Ето защо той съобщил, че предлага тази щедра заплата, плюс 3 месеца платен годишен отпуск. Освен това д-р Кени гарантирал, че помощникът му няма да дава нощни дежурства или да работи през уикенда. След като офертата била разгласена обаче, той започнал да получава стотици обаждания и имейли от Бразилия, Централна Америка, Полша, Украйна, Индия, ЮАР, Канада и Франция. Много от кандидатите не знаели английски и нямали медицинска правоспособност. Освен това местните хора го намразили, тъй като разбрали колко взимат джипитата. Д-р Кени обаче е доволен, че е получил заявки от няколко кандидата с добра квалификация, които биха могли да го отменят", пише "Телеграф".
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        В здравното министерство е постъпило предложение за преструктуриране на МБАЛ Ловеч, което ще бъде разгледано в началото на март. Това съобщават от пресцентъра на ведомството. От там припомнят, че в края на 2014 г. правителството е заварило лечебното заведение в изключително тежко състояние. Още през 2013 г. болницата е декларирала над 750 хил. лв. задължения. Поради тази причина тя остана без газ и мазут за отопление. През 2015 г. министерството преведе 800 хил. лв. за капиталови разходи, като срещу това изиска екипът на МБАЛ Ловеч да изготви план за преструктуриране, който вече е във ведомството. В края на миналата година персоналът на болницата заплаши с напускане заради забавени заплати. Преди дни пък лекарите от лечебното заведение излязоха на протест срещу лошата икономическа и кадрова политика на настоящия борд на директорите, както и срещу предвижданите структурни промени, които според тях не водят до никакъв финансов резултат, но пораждат невъзможност за покриване на стандартите за болнично лечение. След протеста стана ясно, че прокуристът на болницата д-р Снежина Митова се е съгласила да се оттегли и е заявила, че е депозирала оставката си.
        Много лекции, презентации и подаръци очакват бъдещите родители в безплатното Училище за родители на Университетска болница "Софиямед" и през пролетните месеци. Новата програма от лекции стартира на 2-ри март и включва 16 теми, от които и демонстрационни с практическа насоченост, които ще се водят от педиатри, неонатолози и акушерки, както и други водещи специалисти от болницата.