Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.02.2016)
 
        НЗОК С НАГРАДА ОТ БАИТ В КАТЕГОРИЯ "ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ"
        За пета поредна година Българската асоциация за информационни технологии връчи 12 награди в различни категории за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии, информира "Zdrave.net". В категория "Държавна администрация" призът на БАИТ е присъден на Националната здравноосигурителна каса, информират от фонда, като уточняват, че за наградата в тази категория са се конкурирали 18 институции. През миналата година касата реализира проект за преминаване към цялостно електронно отчитане на лечебните заведения - договорни партньори на НЗОК. Проектът е надстройка на Персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК. Системата е собственост на НЗОК и съдържа медицинска информация от 2009 г. Тя е достъпна на адрес: https://pis.nhif.bg, припомнят от касата. "Престижната награда, с която е удостоена институцията, е висока оценка за работата на НЗОК за внедряване на електронното здравеопазване в Република България и стимул за постигане на нови успехи", казват още от там.
 
         ВСЕ ОЩЕ Е ПО-ВЕРОЯТНО БЛС ДА НЕ ПОДПИШЕ НРД 2016
        Към момента вероятността да не се подпише НРД 2016 е много по-голяма от обратната вероятност. Това заяви на пресконференция за трети пореден път управителят на БЛС д-р Венцислав Грозев. "Исканите от БЛС средства не са каприз, а жизнена необходимост, за да може да съществува системата и през 2016 г.", коментира д-р Грозев, като визира исканите средства в извънболничната помощ. Той заяви, че по данни на БЛС в настоящия момент регулативните стандарти са намалени с между 18%-24% в различните области на страната, а в някои диагностично-консултативни центрове намалението дори стига до 28%. "Ако не говорим само за пари, то това е липса на възможност медикът да извърши своята работа по начина, по който трябва. И не защото той не иска, а защото няма възможност. Защото нещата са направени така, че да му вържат ръцете", отбеляза д-р Грозев и допълни: "Защо постоянно българските лекари ще бъдат обвинявани, че не са си свършили работа? От една страна финансиращият орган не дава възможност да се извърши работата както трябва, а от другата страна колегите ни биват и наказвани за това. Това е пълен нонсенс." Поради тези причини и поради липсата все още на нормативни актове, които да са влезли в сила - Национална здравна карта, критериите за сключване на договор с лечебните заведения, наредбата за достъпа - становището на Управителния съвет, изразено и пред Националния съвет на съсловната организация е, че при тези обстоятелства вероятността да не се подпише НРД 2016 г. е много по-голяма от обратната вероятност, отбеляза шефът на БЛС. "Не може да поставяте, уважаеми дами и господа управляващи, БЛС в ъгъла, и в същия момент да очаквате, че ние ще реагираме позитивно", заяви още той, но допълни: "Вратата все още е отворена за преговори, ако НС на НЗОК има намерение да сподели с нас промяна в становището си относно нашите искания, ние сме готови до последния момент да преговаряме."
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА НА БЛС
        В Националния рамков договор за 2016 г. има предложение на БЛС за увеличаване на цените на 44 клинични пътеки. Това каза по време на пресконференция днес председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. Неговият заместник проф. Огнян Хаджийски уточни, че това са основно пътеки, които имат по-ниски цени. Той посочи, че става въпрос за педиатричните пътеки, УНГ, някои хирургични, една урологична и за неинвазивната кардиология. По думите му увеличението е от по няколкостотин лева, като при някои то е малко по-голямо. Междувременно д-р Грозев отбеляза, че шансовете да не се подпише НРД са много големи. Причината е отказът на НЗОК да преразпредели допълнителни средства от своя резерв за увеличаване на цените на дейности в извънболничната помощ.
 
        14 МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТА ДАДЕНИ НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД
        14 медицински стандарта влизат във ВАС. Това обявиха днес на пресконференция представители на сдруженията на частните болници и на общопрактикуващите лекари, както и на Центъра за защита правата в здравеопазването. В пресконференцията трябваше да участва и представител на Сдружението на общинските болници - председателят на организацията д-р Неделчо Тотев. Още със започването й обаче стана ясно, че той не може да присъства заради внезапна проверка от страна на здравната каса, затова бе прочетено писменото му становище. Мотивът за внасянето на стандартите в съда е "пряката намеса на държавата в медицината във вреда на пациентите и лекарите". Целта на медицинските стандарти бе да се закрият общинските болници и дейността им да се преразпредели към по-големите лечебни заведения. Тя бе отчасти постигната: по-големите болници, предимно държавни, имат право да извършват повече медицински дейности от общинските, макар вторите все още да работят, отбеляза председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров. От това обаче, по думите му, медицинските грижи за пациентите не са станали по-добри.
"Медицинските стандарти в този им вид са единствено инструмент за административен терор над лекарите и лечебните заведения, от което страдат пациентите", категоричен беше той. Д-р Кацаров бе допълнен и от председателя на Сдружението на частните болници д-р Николай Болтаджиев, според когото медицинските стандарти са "инструмент за груба регулация за облагодетелстване на едни и закриване на други". Редица забележки към конкретни стандарти посочи и председателят на НСОПЛБ доц. Любомир Киров, който отбеляза, че се присъединява към колегите си включително и заради факта, че стандартът по обща медицина, изработен от сдружението преди години, до ден днешен не намира място в правния мир. "Разминаването между стандартите и практиката във водещите компании за изграждане на системи за качество е очевидно и очевадно", подкрепи колегите си и Андрей Марков от Българската болнична асоциация.
 
        ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ЩЕ ПЛАЩАТ ТОВА, КОЕТО КАСАТА НЕ ПОЕМА
        До края на годината ще бъде развита концептуално идеята за надграждане на осигурителната система. Това става ясно от думите на здравния министър Петър Москов пред "Труд". "След разговор с НЗОК, със съсловието, с представителите на частните застрахователни дружества нормативно ще определим ясно дефинирани пакети, които ще са с точни ангажименти на застрахователите и осигурените. Както и с пределна яснота за пациентите какви са допълнителните им възможности за надграждане чрез пакетите", казва министърът. Той допълва, че частните здравни застрахователи ще финансират това, което касата в момента не плаща. "То би трябвало да бъде осигурено на българския гражданин чрез допълнителна здравна застраховка, вместо кешово да плаща в болницата, извън нея или в аптеката", пояснява Москов и уточнява, че такъв пример са скъпите медицински консумативи. "Всяка една нужда на пациентите да доплащат трябва да намери своя отговор във възможността им чрез легитимен застрахователен и осигурителен механизъм да ползват медицински грижи тогава, когато им се налага", заявява той. До седмица пък за публично обсъждане ще бъдат обявени промените в закона за лекарствата, а следващия месец ще се публикуват промени в Закона за здравето за новата трудова експертиза, изготвени съвместно със социалното ведомство. Министър Москов информира още, че заради спекулации на депутати, че хората ще плащат от джоба си, че ще чакат и няма да имат достъп до здравна помощ, до седмица ще внесе и нов текст в ЗЗО, според който всеки осигурен има гарантиран достъп до основния и допълнителния пакет съобразно тежестта и степента на развитие на заболяването си. Министърът коментира и рамковия договор с думите: "За мен смисленото е да има такъв договор. В позициите на председателя на БЛС обаче, който е корав човек, има сериозна неотстъпчивост. Аз бих се радвал на по-голяма диалогичност в разговорите помежду ни. Това, от което няма да отстъпя (а в крайна сметка аз трябва да преподпиша документа, за да стане изработеният рамков договор валиден), е парите, които успяхме да опазим досега като отиващи си като част от печалбата на фармацевтичната индустрия или чрез различни болнични или други схеми, да влязат като нови възможности за достъп до лечение на пациентите. Става дума за осигуряване на по-високо качество на здравеопазването и за нови възможности като брой направления в доболничната помощ."