Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.02.2016)
 
        Д-Р МОСКОВ ОТЛОЖИ ПРЪСТОВОТО РАЗПОЗНАВАНЕ ЗА СЛЕД ЮНИ
        Здравният министър Петър Москов отложи срока за влизане на пръстовия отпечатък като идентификатор за посещения при личния лекар, в болниците и аптеките. "През юни трябва да завърши тестовият период и да започне навлизането в действие на системата за пръстовия идентификатор, който ще служи за посещения при личния лекар, в болници или в аптеки", заяви пред "БНР" министърът, като уточни, че плановете са през тази година системата да заработи в болниците и аптеките. Последният даден от Москов срок бе това да се случи още през април. Първоначално идеята бе пръстовият отпечатък да се снема при посещение при личния лекар. В търга за разработване на системата за разпознаване участват две фирми - "Консорциум Стемо Гама Консулт" и "Контракс АД". Победителят ще изработи софтуера за системата, която ще регистрира пациентите и ще съхранява и обработва информация за здравноосигурените. Получените оферти надвишават десетократно първоначалните сметки на министър за цена от 20-ина евро за четец. Едната фирма предлага четци за 228 лв. с ДДС за бройка, а другата - за 286.80 лв. с ДДС.
Москов посочи още, че над 640 хил. нови направления за преглед при специалист ще се осигурят с влизането на новия рамков договор от април. Пред Нова телевизия здравният министър бе категоричен, че нито една болница тази година няма да получи по-малко от обема, който е изработен през миналата годинa.
 
        Д-Р ВАНЬО ШАРКОВ: ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВИЖДАМ ТОЛКОВА ЗЛЕ АРГУМЕНТИРАН ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ
        Виждал съм и съм внасял много вотове на недоверие, но мога да кажа, че за първи път имаше толкова зле аргументиран вот, с толкова много лични нападки. Това заяви пред БНТ зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков. "Всъщност за първи път БСП и ДПС не са подготвени и това ясно си им личеше по време на дебатите", констатира той. По думите му, всичко около вота всъщност е попречило на важната работа на здравното министерство в момента - обсъждането на здравната карта на различни места в страната. "Началото на април месец ще стане ясно дали има национален рамков договор или няма. Може би в следващите десетина дни това ще бъде ясно. От тук нататък, независимо от това дали той е подписан или не, това, което Надзорният съвет на касата и Министерство на здравеопазването сме разговаряли, гарантиране на тези неща в следващите месеци, а именно увеличаване на броя на направленията с над 600 000, над 5 млн. повече направления за изследване на основни кръвни показателни, изследване на туморни маркери, мамографии, ЯМР - това е по-голям достъп на пациента до здравеопазване. И разбира се, разблокиране на тези над 200 млн. за болници и над 36 млн. на годишна база за извънболничната помощ. Това е онова, което гарантира по-добрата работа на системата през следващите месеци", коментира д-р Шарков.
 
        ОБЩИНИ ОТНОВО ИСКАТ ЗАЩИТЕНИ БОЛНИЦИ
        "Да бъде въведен статут на защитени болници в труднодостъпните и гранични общини - така както има защитени училища. Това поиска в декларация общинският съвет на Златоград", пише днес "24 часа". "На извънредно заседание с представители и на общините Кирково и Неделино и с участието на РЗОК - Смолян, и ръководството на МБАЛ "Проф. д-р Асен Шопов" съветниците настояха да се запази броят легла за активно лечение на болницата в града. Тя обслужва и 3-те общини", четем в изданието, което уточнява: "По новата здравна карта леглата падат от 75 на 33, а клиничните пътеки - от 46 на 27. Това може да доведе до самозакриването й, притеснени са местните власти. А алтернатива в района няма. Те са възмутени, че мнението им не е взето предвид при изготвянето на картата."
 
        УС НА БЛС ПРЕПОТВЪРДИ: НА ТОЗИ ЕТАП НЯМА УСЛОВИЯ ЗА ПОДПИСВАНЕ НА НРД
        Към настоящия момент не са налице условия за подписване на НРД. Това бе потвърдено на заседанието на Управителния съвет на лекарския съюз в петък, информират от съсловната организация. "Причините за това са по-малкото средства в извънболничната помощ от 34,624 хил. лв., както и проблеми в болничната помощ, които се крият в текстовете за преразпределение на бюджета на болниците, в някои неизлезли все още нормативни актове, в критериите за сключване на договори, в методиката за прилагане на здравната карта, която още не е готова", отбелязват от БЛС. От там уточняват, че преговорният процес е отворен до края на другата седмица, когато БЛС свиква Събор, който ще вземе решение за или не подписване на договора, допълва  "Zdrave.net". Управителният съвет е определил и десетимата представители на организацията, които ще подпишат договора, ако делегатите им делегират права за това. Това са председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев, зам.-председателите проф. Огнян Хаджийски и д-р Галинка Павлова, главният секретар д-р Стоян Борисов, както и членовете на УС проф. Николай Габровски, проф. Борислав Китов, д-р Виктория Чобанова, д-р Иван Маджаров, д-р Снежан Снегаров и председателят на Акредитационния съвет д-р Юлиан Йорданов. За резерви са определени д-р Дафина Тачова и д-р Йоцов.
 
       СЛУЖИТЕЛИ НА БОЛНИЦАТА В ЛОВЕЧ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ
        Лекари, медицински сестри и специалисти от болницата в Ловеч излизат днес на протест. Недоволството им е предизвикано от планираните от ръководството  преструктуриране и сливане на отделения като част от оздравителните мерки за излизане от тежкото финансово състояние, информира "БНР". Ловешката болница има натрупани стари задължения за около 3 милиона и 400 хиляди лева. В обръщението си до своите колеги и до медиите инициаторите призовават за обединение, за да се запази болницата и да не се допуска закриване на отделения, съкращаване на персонал и прекратяване на дейности по клинични пътеки. Организаторите на протеста настояват да бъде потърсена отговорност на ръководството на лечебното заведение, чието управление е довело до натрупване на дългове и напускане на млади лекари и медицински сестри. В писмото си до медиите те питат - докога тези хора ще продължават да управляват болницата?
   
   1000 ЛВ. ЗАПЛАТА ЗА МЕДСЕСТРИ И ЛАБОРАНТИ В СПО ГАРАНТИРА ДЪРЖАВАТА ОТ ТАЗИ ГОДИНА, ЗАЯВИ МИНИСТЪРЪТ
        "Нито една болница няма да бъде по-малко финансирана, отколкото миналата година, и контролът ще бъде строг", гарантира министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред "Нова ТВ". Той подробно обясни как ще изглеждат параметрите от април, когато влиза в сила рамковия договор. "Над 230 хиляди броя нови прегледи, които по Програмата за детско здравеопазване ние сме задължили личните лекари да правят. Тоест, над 230 хиляди заплатени нови допълнителни профилактични прегледи при децата от нула до 18-годишна възраст. Над 640 хиляди нови броя направления, които вашият личен лекар да ви дава при остри състояния, когато имате нужда от преглед при специалист в доболничната помощ. Това е повече от 12 процента увеличение на количеството направления в системата. След това, когато отидете на специалист или при джипито, освен финансирането на прегледа, освен финансирането на направлението, вашите лекари имат нужда от изследвания, които да бъдат пуснати, за да може да се обективизира състоянието ви. От април до следващия април ще могат да бъдат финансирани над 5 милиона броя нови изследвания. Така изглеждат нещата в доболничната помощ и това са разчетите на касата", разясни д-р Москов. Той допълни, че това са числа, които са гласувани от надзора на касата и влизат в разчетите. "Всичките тези неща ще бъдат разпределени между пакетите на личните ви лекари и специалистите в доболничната помощ.  Всичкото това струва 36 милиона допълнително в доболничната помощ. Заедно с 20-те милиона, които правителството миналата година гласува, прави общо, че за две години ние сме осигурили допълнително 56 милиона лева в доболничната помощ, което е в абсолютен унисон със стратегията на държавата и на европейските препоръки за доболничната помощ", каза министърът. Министърът отговори и на зрителски въпрос, свързан с увеличението на заплатите на медицинските сестри. "От тази година държавата гарантира възнаграждение от 1000 лева на целия медицински персонал, с медицински сестри и лаборанти в спешните приемни отделения на болниците. Освен това от 1 януари 2016 година те имат увеличение към възнагражденията, които ползват досега, гарантирано, и то не през касата, а през бюджета на министерството, през фондовете. 1500 лева допълнително извън това, което получават по някакви начини, които им осигуряват болниците в момента, лекарите ще получават в спешните приемни отделения и то не на базата на моментната си численост, а както е разписан пълният им състав по щат.  В момента събираме заявките от болниците за централизирания търг за лекарства, започва през следващия месец през електронна платформа ще бъде единствения начин, по който болниците ще търгуват лекарства", каза Москов.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Трима български лекари, заминали да практикуват в САЩ още в началото на 90-те години на миналия век, се връщат в България. Засега - само временно, но с тенденция за окончателно завръщане. Това стана ясно от репортаж на "БНТ". Тримата се запознават по време на студентските си години у нас, а след това пътищата им се разделят. Д-р Иван Киров, който е четвърто поколение лекар, напуска страната през 1992 г. В момента е светило в областта на детската хематология. За себе си разказва: "Аз съм четвърто поколение лекар в България. Моят баща, покойният проф. Иван Киров се шегуваше, че тъй като в нашето семейство няма хора с особени таланти, артистичност, ние ставаме лекари". Отбелязва, че за тези години е успял да се докосне до "най-изтъкнатите върховни институции в САЩ в областта на медицината". Споделя и впечатленията си след започване на работа в Щатите: "Независимо от моето потекло и 15-те години, прекарани в България, това беше ново за мен - уважението към пациента, респекта, вниманието. Тези хора, които печелят много пари в Америка - наистина, лекарите са много добре заплатени - те знаят, че са там заради пациента, а не заради себе си, и нямат самочувствието на богове, когато преглеждат болния". Д-р Хеси Антов пък си спомня: "Искахме да проверим на какво сме способни. Беше много безгрижен живота ни, но много затворен и много безперспективен. Ние не знаехме всъщност какво можем и какво не можем." Постепенно разбират на какво са способни: "Разбираш, когато започваш да си търсиш работа, когато не знаеш език, когато започваш да се състезаваш с най-добрите и най-силните, когато, за да си по-добър, трябва непрекъснато да си по-иновативен и по-амбициозен, и изведнъж някак си хоризонтът се открива пред теб и разбираш, че можеш и повече, и повече", казва д-р Антов. "Първоначалният процес на доказване беше сложен и дълъг. Разбира се, минава се през приравняване на изпитите, взимат се бордове и т.н.", припомня си и д-р Симона Краев. Д-р Симона Краев днес е водещ специалист в света на превенцията на рака на млечната жлеза. Хеси Антов ръководи едно от най-важните болнични отделения в Южна Калифорния. И тримата лекари имат пълен график за месеци напред. Докато се изкачвали там, на Запад, гледали и какво се случва на Изток, в родината. "С възрастта носталгията ни връща назад", обяснява д-р Киров. "В един момент решихме, защо да не върнем тези знания и умения, които сме придобили, там, откъдето сме тръгнали", казва д-р Краев. "Върнахме се - всъщност не окончателно и завинаги - но се върнахме, защото след толкова години работа в медицинския свят решихме, че имаме какво да споделим, какво да дадем, и не на последно място, защото мисля, че открихме ниша в България и доста възможности", допълва ги д-р Антов. Основават заедно медицински център. Искат да покажат американския модел на лекуване. Твърдят, че въпросът не е само в средствата, а най-вече в отношението. "Според мен проблемите в българската медицина до известна степен са в отношението към пациента", посочва д-р Краев, а д-р Киров отбелязва: "Болният е този, заради който ние сме там. И ако го няма пациентът и ние не му предоставяме необходимото внимание, ние сме нищо."