Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.02.2016)
 
        ДЕПУТАТИТЕ ОТ ГЕРБ ЩЕ ИЗСЛУШАТ ПЕТЪР МОСКОВ
        Парламентарната група на ГЕРБ ще изслуша здравния министър Петър Москов за концепцията му за електронна идентификация на пациентите и вземането на пръстов отпечатък при влизането в болница, информира "БНТ". Очаква се по време на срещата министър Москов да разясни и последствията от приемането на Националната здравна карта. Вчера Москов увери, че нито една болница в страната няма да бъде закрита заради приемането на картата. Срещата му с депутатите от ГЕРБ ще се проведе само ден преди да започнат дебатите по вота на недоверие срещу правителството. От БСП и ДПС искат оставката на управляващите, защото според тях е налице провал на политиката в сферата на здравеопазването.
 
        ДПС ПОИСКА ДЕБАТ ЗА ПОЛИТИКАТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
        Дори и правителството да не падне след вота на недоверие, поне трябва да бъде проведен сериозен дебат за политиката в здравеопазването, за да се направи корекция. Това каза за "БНТ" депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов. Диалогичността в здравната политика е трябвало да бъде проведена преди изготвянето на нормативните документи, допълни още Адемов. Според него има огромно разминаване между предложенията на областните комисии по изработването на здрaвната карта и това, което предлага Националната комисия. Най-важният проблем е, че с националната здравна карта се отнемат изконни права на българските граждани и тези права се прехвърлят на администрацията. Според нас е сбъркан моделът, защото такава здравна карта може да начертае и изготви само изборът на пациента, аргументира се д-р Хасан Адемов. Здравната карта не реже легла, не финансира болници, тя казва какви са потребностите в регионите, каза зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Има огромни резерви, защото в момента леглата в здравната карта са 35 хиляди, а необходимите легла на България са около 26 хиляди. Свободният избор също е отчетен в нуждите, отразени в картата. Според него дебатът не трябва да бъде по въпроса какво да се направи в здравеопазването, а как се върши реформата и в какви срокове. До момента има приета национална здравна стратегия и редица други секторни стратегии, които определят бъдещата политика, уточни той.
 
        ПРОБЛЕМИ СЪС СТАНДАРТА ПО СПЕШНА МЕДИЦИНА, ПРОБЛЕМИ СЪС ЗДРАВНАТА КАРТА
        "Общинските болници не искат да отварят самостоятелни спешни отделения, както изисква новият стандарт за спешната медицина. Според тях документът ги натоварва с неизпълними за повечето лечебни заведения изисквания, като площ, персонал и оборудване на спешните приемни отделения. Това съобщи д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България, който е и директор на общинската болница в Чирпан", пише днес "Монитор". "Не сме съгласни с това, че спешните приемни отделения са определени да бъдат само 2-ро и 3-то ниво на компетентност, като минималната площ, на която могат да бъдат разкрити, е 700 кв. метра. Ние нямаме толкова площ, нито финансови средства, за да оборудваме отделна зала", каквото е изискването, коментира той пред вестника. Изданието изрежда критериите, залегнали в стандарта, и посочва: "Ако тези изисквания не отпаднат, нито една общинска болница няма да може да работи и да сключи договор със здравната каса от месец април, категоричен беше д-р Неделчо Тотев." Вестникът също така припомня, че срещу стандарта бе внесена жалба от Сдружението на общинските болници в България, Центъра за защита правата в здравеопазването, Сдружението на частните болници и Българската болнична асоциация.
 
        ДОЦ. ХРИСТО ХИНКОВ: НУЖНА Е СПЕШНА РЕФОРМА В ОБЛАСТТА ПСИХИАТРИЯТА
        За спешна реформа в областта на психиатрията апелира за пореден път доц. Христо Хинков от Националния център по обществено здраве и анализи. Поводът бе репортаж на "Нова ТВ" за психично болен мъж с анорексия, когото няколко болници отказват да приемат, въпреки категоричното мнение на медиците от Спешна помощ, че младежът има нужда от лекарско наблюдение. "Това е безобразие. В София има още две психиатрични клиники. Има освен това държавна психиатрична болница в Нови Искър, където този човек може да бъде настанен. Комплексното лечение се осъществява от Александровска болница. Важно е обаче да кажем принципа, защото има сума ти трагедии, които остават покрити и сега е моментът да кажем защо това се случва", каза доц. Хинков пред медията. Главният проблем е че няма реформа в областта на психиатричното обслужване, отбеляза той. Още през 1995-1996-та година е била обсъждана смяна модела на болниците с нов модел на лечение в общност. "Т.е. такъв човек, който е с тежка криза, може да бъде лекуван известно време в стационар, но след това трябва да бъде поет от други служби - социални, психолози и т.н., които да поддържат неговото състояние и неговата критичност, така че той да не изпада отново в това състояние и да бъде настаняван в болница. Получава се един затворен кръг - когато болните са в болници и проблемът се реши, след това пациентът е изписан и оставен отново на грижите на близките си", обясни Христо Хинков. Според него най-големият проблем на нашата психиатрия е, че не е съумяла да промени това. "Има съпротива  от страна на психиатричната гилдия, защото хората не искат да се променят. По отношение на леглата в психиатричната система - от 2012 г. до 2014 г. са се увеличили от 4735 общо на 4848. В психиатричните болници те са спаднали - от 2438 на 2393, но в центровете за психично здраве са увеличени - от 1358 на 1506. Една от причините да няма места е както в конкретния случай, някакъв ремонт. Но най-сериозната причина е, че психиатричните болници задържат хора по социални причини. Те не са болници за активно лечение, те се превръщат в социални домове. За да се променят нещата, трябва да се промени паричният поток, който отива към стационара и се засилва, а трябва да отиде в амбулаторната помощ", категоричен е доц. Хинков.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        От днес Варна е в грипна епидемия, след като броят на заболелите в града по данни на РЗИ достигна 208 души на 10?000. Решението за обявяването й бе взето вчера. Плановият прием и плановите операции са спрени до 19-ти февруари, прекратена е и работата на детските и женски консултации, на профилактичните имунизации и реимунизации на територията на града, както и свижданията с лежащо болни пациенти в лечебните заведения, четем в "Zdrave.net". От РЗИ разпоредиха още лечебните заведения да имат готовност за посрещане на по-голям брой заболели от грип и ОРЗ, както и да преценят необходимостта от допълнителни легла при увеличаване приема на болни с тези заболявания и усложнения от тях. Лечебните заведения също така трябва да имат готовност да въведат допълнителни мерки за ограничаване разпространението на инфекции, като например при възможност да определят кабинет за обслужване само на пациенти с грип и ОРЗ.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "24 часа" се спира на проблемите на други болници - тези в Русенско. "Намален е броят на болнични легла с висок процент на заетост. Това е един от основните изводи на русенски медици, които са анализирали несъответствията между подадената информация от областта към София и проекта за Национална здравна карта. Според областния управител Стефко Буруджиев тези несъответствия може да взривят системата на здравеопазване в региона. Така например в местна кардиология са съкратени 19 легла, а в пневмологията и фтизиатрията - 12. При хирургичните легла в русенските болници също е планирано намаляване с 38. Физиотерапевтичните легла пък са съкратени от 140 на 68, а психиатричните са намалени с 43. От това следват предпоставки за влошаване на достъпа до медицинска помощ и закриване на отделението по физикална и рехабилитационна медицина за деца, опасява се губернаторът на Русе", пише изданието и допълва: "Според управителя на "Центъра за психично здраве" ЕООД - Русе, д-р Теменужка Матева в Националната здравна карта не е предвидено и съществуването на Детския дневен стационар, функциониращ от 15 г." Вестникът уточнява, че своите изводи и предложения русенските медици ще изложат в нарочно писмо до здравния министър Петър Москов. Ежедневниците се спират и на думите на министъра от вчера след срещите му в Пловдив. "Целият обем извършвана дейност през миналата година ще бъде финансиран от НЗОК и през тази, независимо дали болницата е държавна или частна", категоричен беше министърът. И подчерта, че лечебници няма да бъдат закривани, а ще бъдат изчистени кухите структури", четем в "Стандарт". "Москов обясни, че лечебни заведения, които имат неизползвани през миналата година легла, сега ще могат да ги преустроят за финансиране по три нови пътеки за продължително лечение на пациентите", пише още ежедневникът. Във връзка с тази реплика "Сега" констатира: "Явно министърът разчита, че всички излишни легла за активно лечение ще се преструктурират. За целта обаче цените за продължително лечение трябва да са колкото тези за активно." Вестникът цитира думите на Москов: "От реформите в здравеопазването са притеснени представители на лобистки фирмени интереси и свързани с тях политически кръгове, защото се дават власт и права на пациентите и това ще засегне икономическите им интереси. Промените ще гарантират правото на пациента да получи точно грижата, от която има нужда, а не процедури, чието изписване осигурява по-изгодно за лечебното заведение финансиране от здравната каса." И отбелязва: "Не е ясно обаче как ще се ударят лобистките интереси, при положение че министърът обещава същото финансиране на всички болници."