Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.02.2016)
 
        ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ И ЗДРАВНАТА КАСА ЩЕ ОБСЪДЯТ ПРОЕКТ ЗА НАЦИОНАЛЕН РАМКОВ ДОГОВОР
        Представители на Българския лекарски съюз /БЛС/и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ ще обсъдят днес проект за национален рамков договор за 2016 година. Срещата между Управителния съвет на съюза и Надзорния съвет на касата е насрочена за ранния следобед, съобщи "БНР". Министърът на здравеопазването Петър Москов ще представи проекта за Национална здравна карта пред представители на общините и здравните заведения в Пловдив.
 
        МОСКОВ ОБЯВИ ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ ЗА НЕСЪСТОЯТЕЛЕН
        Здравният министър Петър Москов предприе медийна офанзива срещу предстоящия вот на недоверие заради политиката в здравеопазването. През уикенда той обиколи радио и телевизионни студия, за да обяснява, че БСП и ДПС нямат никакви аргументи за вота. Дебатите по него са предвидени за сряда. Министърът обясни, че би хвърлил оставка, но само след като си свърши работата. "Ще подам своята оставка, когато си свърша работата - не ми е житейска цел да бъда министър", каза той пред "БТВ" и обясни, че нещата опирали до това дали хората имат достъп до здравеопазване. "Имат ли малко чувство за срам тези хора? 95 процента от тях управляваха здравеопазването през последните 40 години. Е, добре ли е здравеопазването?", каза Москов. Той посочи за дело на лобисти тезата, че чрез системата за плащане с пръстов отпечатък държавата ще събира лични данни за гражданите, допълва "Сега". "Системата генерира еднопосочно вашия уникален код, свързан с вашето ЕГН и код в НАП. Има ли нужда от такава система? Да, за да може вие като ползвател на тази услуга да разрешите на държавата да плати от ваше име, което в момента невинаги е така", заяви той. Ден по-рано той бе на гости в Дарик радио, където обяви, че отхвърля всички аргументи за вота на недоверие с изключение на един - че самият той бил арогантен. "Арогантността ми към тези хора, писали вота на недоверие, изразена вербално, не е нищо в сравнение с това, което си мисля за тях", каза здравният министър.
 
       РЪКОВОДИТЕЛИ НА БОЛНИЦИ В ПЛОВДИВСКО СА ПРИТЕСНЕНИ ОТ ПРОЕКТОНАРЕДБА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
        Националната здравна карта, която беше публикувана преди близо две седмици, продължава да предизвиква оживени дискусии. Със заложените в нея параметри ще трябва да се съобразяват лечебните заведения, които сключват със НЗОК от първи април договорите си за финансиране. Министър Петър Москов нарече документа "отправната точка, по която ще се настройва системата" и изтъкна, че с приемането ?, вместо за изпълнение на бизнес планове, ще започне да служи на истинските здравни нужди на пациентите. Многото въпроси около картата обаче продължават да вълнуват работещите в здравните заведения в цялата страна. Жители на по-малки населени места протестираха в защита на местните болници. В Пловдив предстои среща в областната администрация на министър Москов с представители на общините и здравните заведения, Регионалната здравна инспекция и Здравата каса. Ръководителят на  МБАЛ "Свети Панталеймон" доц. Петко Недев обяви пред "БНР" несъгласие с обявената преди това проектонаредба с критериите и реда на избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които НЗОК сключва договор. "Дава се изкуствен аванс на болниците от трето ниво, които заработват дейности от по-долно ниво. Изпратихме възражение управителите на общински болници от обл. Пловдив, изложихме в писмен вид нашето становище и мотивите за промени. Считаме, че тя ще лиши от право на достъп до медицинска помощ." Д-р Христо Пелев, който управлява болницата в Карлово, също се е подписал под становището, изтъкна, че болницата му обслужва 65 000 души и не иска да си представи вариант, при който болницата му не подписва договор с НЗОК. "Един от спасителните варианти е, ако закрият легла за остро лечение, да разкрием легла за продължително лечение. Другият вариант е, ако се направи някакво осредняване на пътеките." Управителят на Комплексния онкологичен център д-р Красимир Вальов сподели, че в плановете е заложено увеличаване на леглата в отделенията за химиотерапия и за създаване на нова хирургична база.
Репортажа на Кремена Данева можете да чуете от звуковия файл.
       
        МИНИСТЪР МОСКОВ: ПРЪСТОВИЯТ ИДЕНТИФИКАТОР ПЛАШИ САМО ТЕЗИ, КОИТО ДОСЕГА СА ТОЧИЛИ КАСАТА
        НЗОК няма да намали на нито една болница нито обема на дейността, нито финансирането, достигнато през миналата година. Целият обем извършвана дейност през миналата година във всяка отделна болница ще бъде финансиран от НЗОК и през тази година, независимо дали тя е държавна или частна, гарантира Петър Москов пред директори на болници в Пловдив и Пловдивска област. Лечебни заведения, които имат неизползвани през миналата година легла, сега ще могат да ги преустроят за финансиране по три нови пътеки за продължително лечение на пациентите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. По покана на областния управител на Пловдив Здравко Димитров днес министър Москов представи проекта за Национална здравна карта пред директори на болници в града и областта. Москов разсея опасенията и страховете на лекарите, че ще бъдат намалени парите, които ще получат през новата година заради националната здравна карта. Националната здравна карта отчита нуждите и потребностите на пациентите, а не на търговски дружества, обясни Москов. Пред журналисти той разясни, че от реформите в здравеопазването са притеснени представители на лобистки фирмени интереси и свързани с тях политически кръгове, защото се дава власт и права на пациентите и това ще засегне икономическите им интереси. Промените ще гарантират правото на пациента да получи точно грижата, от която има нужда, а не процедури, чието изписване осигурява по-изгодно финансиране от здравната каса  за лечебното заведение, смята министърът. Според Москов реалната власт да контролира лично плащанията на НЗОК чрез личен идентификационен код, плаши най-много всички, които досега са се възползвали от възможността да източват касата.
 
        БСП И РБ В СПОР КОЙ СЕ КРИЕ ЗАД ПИАР МЪГЛАТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
        Въпросът не е какво ни събра с ДПС, а какво се случва с българското здравеопазване. Една година по-късно, след една пиар мъгла, нищо не се случва - вдига се един проблем, предлага се грешно решение и след това отново се обяснява какво е правилно и какво не е. Това каза в студиото на "БТВ" депутатът д-р Емил Райнов от БСП по повод вота на недоверие срещу правителството. "Никой не иска оставката на министър Москов - този министър колкото повече стои, толкова по-добре за опозицията, той е като воденичен камък за това управление", отбеляза той. Д-р Валентин Павлов от РБ го репликира: "Цяла една година този министър се опитва да промени този хаос, който завари благодарение на хората, които сега са се събрали". По думите му има "една група от 5-6 депутати", която не е доволна, че реформите се случват. Павлов напомни, че са били приети два много важни закона - за здравното осигуряване и за лечебните заведения. Според него от 1 април българският пациент ще разполага с нови 630 000 направления. Райнов обаче изрази мнение, че от тази дата ще настъпи хаос. Той посочи, че министърът преди е твърдял колко е добър бюджетът на НЗОК, а сега е дошъл на позицията на опозиционните партии и са дадени още по 20 млн. лева за спешна помощ, направления и дентална медицина. Павлов на свой ред отбеляза, че за първи път от 2016 г. пациентът ще има право на трета дейност, като това е залегнало в Националния рамков договор, който е пред подписване. "Хората разбраха, че има 5-6 човека, които ходят по медиите и говорят неистини", заяви депутатът от РБ и обвини опозицията, че се е опитала да всява паника по темата с ваксините. По темата за Националната здравна карта, Райнов заяви, че тя не дава отговор какво се случва, когато някъде има недостиг на специалисти и лечебни заведения, докато другаде има излишък. "Министърът не може да говори, че болниците източват касата, а с другата ръка да разписва нови и нови разрешителни", подчерта социалистът и попита: "Как се е изправил пред финансовите интереси - с лице или с гръб?". Павлов му напомни, че няма основания Москов да спре откриването на дадена болница, ако тя отговаря на условията.
       
        Д-Р ВЕНЦИСЛАВ ГРОЗЕВ: ВЪЗМОЖНО Е НРД ДА НЕ БЪДЕ ПОДПИСАН
        Общинските болници, които досега са извършвали дадена дейност, не бива да бъдат притеснени, че здравната карта ще доведе до тяхното затваряне. Това каза пред "Zdrave.net" председателят на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев по повод твърдения от страна на ръководството на Сдружението на общинските болници и общини, че картата и критериите за сключване на договор с НЗОК ще доведат до закриване на лечебни заведения. От думите му стана ясно, че притесненията са излишни, особено след като има възможност да се разкриват легла за продължително лечение. "Здравната карта трябваше да бъде направена. Нека да изчакаме малко, за да видим в какъв смисъл точно ще бъде приета и дали ще бъдат приети направените от нас предложения. Иначе по принцип там, където тя е наложена до настоящия момент, като изключим големите градове, горе-долу отразява действителната ситуация", заяви д-р Грозев. Той допълни още, че е възможно БЛС да не подпише рамковия договор за тази година, ако не бъдат изпълнени някои искания на лекарите. Едно от тях е в НРД да не присъства текст, в който да се регламентира въвеждането на електронен идентификатор. Друг проблем пред подписването може да се окаже преразпределението на резерва, заяви д-р Грозев. Той напомни, че от БЛС настояват за увеличаване не само на обемите на изследванията в доболничната помощ, но и на цените на някои дейности. "Хубаво е да се вдигнат обемите за изследвания, но не може да се вдигат само обеми, а да си седят цените. Моите колеги не бива да бъдат принуждавани да вършат повече работа, но за едни и същи пари", отбеляза той.
 
        НЕ Е ЯСНО КАК ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ОПРЕДЕЛИЛО НОРМАТА НА ЗАПИСАНИ ПАЦИЕНТИ НА ЕДИН ЛЕКАР
        Липсва яснота как правителството е определило нормата на записани пациенти на един лекар, който е заложен в проекта на Националната здравноосигурителна карта. Това каза за Радио "Фокус" - Велико Търново д-р Христо Димитров, зам.-председател на Регионалната колегия на Български лекарски съюз във Велико Търново и зам.-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Той обясни, че за да има качествено здравно обслужване лекарите трябва да са натоварени с по-малък брой пациенти. "Трябва и да се стремим да увеличим бройката на общопрактикуващите лекари, тъй като тогава здравният резултат би бил по-добър. Също така не е ясно, когато е определено това число за лекар, дали преди това са проведени някакви медико-икономически анализи, свързани с това дали са достатъчни приходите от 1500 записани здравноосигурени пациенти и ще осигурят ли стабилност на нашите практики като търговски дружества. Не трябва да забравяме, че ние, по смисъла на закона, сме търговци, тоест задължително трябва да работим на печалба, съгласно търговския закон и задължително трябва да инвестираме в развитието на нашите практики, за да оказваме качествена медицинска помощ на пациентите си. Всичко това означава оборудване, персонал, стимулиране на този персонал и освен тези неща, все пак сме живи хора, макар, че не ни личи, трябва да имаме и някакъв приемлив доход, с които да си поддържаме качеството на живот, тоест да не сме прекалено уморени, да може и да отпочинем, да си гледаме семейства и да се грижим за тях. На тези въпроси аз не намирам отговори в Здравната карта", каза д-р Димитров.
 
        Д-Р ХАСЪРДЖИЕВ: НЕ ЧУХ ОТ ПРОТИВНИЦИТЕ НА ЗДРАВНАТА РЕФОРМА НИТО ЕДНО АЛТЕРНАТИВНО РЕШЕНИЕ
        Аргументите за вота на недоверие се простират далеч зад написаните аргументи. Това са политически актове, с които партиите се опитват да печелят обществено внимание. Здравната карта, която сега се предлага за обсъждане е в много по-мек вариант, отколкото предлаганите варианти от партиите и коалициите, които са били на управление в предишни периоди. Това каза д-р Станимир Хасърджиев в предаване на "Bloomberg TV Bulgaria".  "Не чух от всички противници на тази реформа нито един аргументи или алтернативно решение. За мен това означава, че всички тези хора, които говорят сега, са поддръжници на настоящото статукво. Не можем да търпим да имаме най-скъпата, най-недружелюбната и най-опасната здравна система. Стига толкова. Българският народ има нужда от по-добра система". Д-р Хасърджиев заяви, че здравната карта, която в момента е подложена на обществено обсъждане, е обективно подготвена от екип не само на национално, но и на регионално ниво. Тя се базира на цифри, числа и данни. "Методиката бе разпространена към всички регионални комисии. Подадени бяха данни от регионалните комисии за реално извършените разходи, от какво са боледували хората в съответния регион, каква е миграцията на болни и т.н.". Всички европейки комисии, както и световната банка, ни казват, че най-бедната страна на Европа няма как да има толкова болници на глава от населението, сподели Хасърджиев и обясни, че парите на Здравната каса са се увеличили, заради "определени фактори. Част от лекарствата, купувани преди от министерството на здравеопазването се купуват от здравната каса. Други дейности също се прехвърлиха върху здравната каса. Това не е точене, а реално финансиране на дейности". "Тези малко над три милиарда лева, които се отделят за здравеопазване в България, покриват само половината от нуждите. Българското здравеопазване струва над 7 млрд. и близо 50 % е изнудване под формата на доплащания. Нашата система е безкрайно несолидарна. Тя слага тежестта върху човек, когато се разболее". По думите на специалиста, всички държави от ЕС са създали такава система, при която се плаща повече, когато си здрав, но когато се разболееш почти всичко поема солидарната система: "Нашето здравеопазване мога спокойно да го сравня с това в някои азиатски държави. В момента въпросът е, как да направим така, че все повече услуги да стават по-безплатни, не защото не сме дали пари, а защото сме го направили, когато сме били здрави". Събеседникът говори и за най-големият длъжник към социалната каса - държавата, като каза, че точно това е причината да "няма политическа воля, за да се реши големият проблем в здравеопазването".
 

       РЕЖАТ СЪС 70% ПАРИТЕ НА УНГ-ПЪТЕКИТЕ, АЛАРМИРАТ СПЕЦИАЛИСТИ
        С близо 70% да се намалят парите за клиничните пътеки за "Уши, нос и гърло" предвижда Националната здравноосигурителна каса. Това предложение идва няколко седмици преди да се подпише Националния рамков договор. По този повод от представителите на Университетските клиники по Ушно-носно-гърлени болести и от членовете на Борда по УНГ болести към Българския лекарски съюз излязоха с протестна декларация, информира "Zdrave.net". "Цялата оториноларингологична общност се възмути, когато разбра, че дейността по специалността УНГ и достъпността на пациентите до тази помощ се намалява със 70%. Нека да не се забравя, че УНГ специалността е една от най-спешните и нужни за обществото - колко ли време може да издържи без дихателен път едно дете или възрастен с чуждо тяло, с оток на ларинкса и т.н.", пише в декларацията на медиците.
 
        ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ НЯМА ДА УСПЕЕ, УБЕДЕНА Е ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА
        Системата на здравеопазването не може да се ръководи с необмислени действия. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова в предаване по "БНТ". Според Атанасова първият вот на недоверие срещу правителството по повод здравната политика на министър Петър Москов няма да успее. "Считам, че пред мнозинството не стои изобщо заплаха от падане на правителството и знаете, че вотът на недоверие трябва да събере гласовете на опозицията, за да успее. Надявам се, че ДСБ, въпреки че са се определили като опозиция, ще подкрепят министър Москов, защото иначе изпадаме в съвсем странна ситуация", каза депутатът. "Тази реформа изисква сериозна политическа подкрепа, изисква надпартийна подкрепа. Ние от мнозинството заставаме зад разумна идея, но наистина трябва да се търси баланс на интереси и най-важното - да се гарантира достъпът на българските граждани до медицинска помощ", поясни Десислава Атанасова. Тя допълни, че министър Москов е поканен утре от парламентарната група на ГЕРБ на изслушване по отношение концепцията му за електронна идентификация на българските граждани и вземането на пръстов отпечатък при посещение в лечебно заведение или в здравно заведение и аптека. Десилава Атанасова припомни, че от първи април се очаква промените в здравеопазването да влязат в сила. "Вече е гласуван Законът за здравното осигуряване, Законът за лечебните заведения, има промени, влезли в сила със Закона за бюджета на здравната каса и този на държавата. Аз наистина се надявам, че няма да има трусове в сектор здравеопазване и от първи април всичко, което министър Москов смята като необходимо като реформа в тази система, да започне", завърши тя.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Хиляди пациенти от родопския регион и Асеновград заплашени да останат без необходимата медицинска помощ, съобщава "Нова ТВ". Спешното отделение към МБАЛ Асеновград трябва да бъде закрито, понеже не отговаря на новите изисквания на здравното министерство. На ден през звеното минават по 30 пациенти. Спешното отделение поема едни от най-тежките случаи. То е животоспасяващо за хиляди хора в трудно достъпните родопски села, които са далеч от областните центрове Смолян и Пловдив. Отделението работи с трима щатни лекари и три сестри, които годишно обслужват 7 хиляди пациенти. Спешното отделение, което бе открито преди пет години, сега трябва да затвори, защото не може да покрие новите, по-високи стандарти, като например да разкрие още шест нови легла.Общината, която е собственик на болницата, не може да спаси отделението. Днес ръководството на МБАЛ ще се срещне с министър Петър Москов, за да търси изход от ситуацията.
        Медицинските сестри в училищата вече се обучават на новостите в диабетологията и какви спешни състояния могат да настъпят по време на престоя на децата в училище, каза пред БНР проф. Мая Константинова, председател Националното сдружение по детска ендокринология. Проф. Константинова, която е и ръководител на Диабетна клиника, обясни, че вече се променя стратегията на самото лечение, а често малките пациенти минават на инсулинови помпи, които са много по-съвременен уред. Това подобрява качеството им на живот, но увеличава риска от падане на нивата на глюкозата. "Променя се начинът на лечение. Диабетологията се развива, както и всяка друга част от медицинската наука и практика. Това налага опресняване на тяхното знание.", обясни значението на училищните медицински сестри проф. Константинова. Основната идея обаче е била училищните власти да осъзнаят, че децата се нуждаят от място, където да отидат, за да измерят захарта си и да приложат инсулина. Сега на много места това става в тоалетните или децата пропускат инжекции от срам, което влошава състоянието им. Надяваме се от 1-ви април да не сме единствената страна в Европа, в която не се реимбурсират инсулинови помпи и техните консумативи, изтъкна специалистът. Уредът е прецизен и подобрява чувствително начина на живот на пациента, но има нужда от експертно наблюдение.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        Печатните издания отбелязват и регионални проблеми на лечебни заведения. "Хиляди пациенти от Родопския регион и Асеновград са заплашени да останат без адекватна медицинска помощ. Спешното отделение към Асеновградската болница трябва да бъде закрито, защото не отговаря на новите изисквания на здравното министерство. Лекари и пациенти вече готвят бунт, ако се пристъпи към крайната мярка - звеното да бъде закрито", четем в "Земя". Вестникът посочва, че спешното е животоспасяващо за хиляди хора в труднодостъпните родопски села, които са далеч от областните центрове Смолян и Пловдив. "Отделението работи с трима щатни лекари и три сестри, които годишно обслужват 7 хиляди пациенти. Спешното отделение, което бе открито преди пет години, сега трябва да затвори, защото не може да покрие новите, по-високи стандарти, като например да разкрие още шест нови легла", обяснява изданието и допълва: "Общината, която e собственик на болницата, не може да спаси отделението. Още в понеделник ръководството на лечебното заведение ще се срещне със здравния министър Петър Москов, за да търси решение на проблема."
        "Дума" съобщава за предстоящ протест в защита на болница. "След като в края на миналата седмица около 300 души от Берковица и Вършец блокираха за кратко движението по пътя Монтана-Берковица-София през старопланинския проход "Петрохан", стана ясно, че и хората от Омуртаг готвят протест в защита на болницата в града. "Публикуваната нова здравна карта на Търговищка област е направена в пълно противоречие с предложенията на областната комисия. Най-тревожна е перспективата за закриване на общинските болници в Попово и Омуртаг", заяви председателят на районната колегия на Българския лекарски съюз доктор Панайот Арнаудов. Има много отдалечени села и в същото време наоколо има затворени болници, като тази в Котел. В Омуртаг и в Антоново дежури по една линейка на над 30 000 души население. В Спешната помощ няма лекари, а фелдшери и медицински сестри", пише вестникът, като уточнява, че лекарите в Шумен също са срещу проекта на здравната карта и орязването на дейности и специалисти.
        Няколко издания се спират на искането на медици за инкриминиране на ранната бременност, което ще доведе до това всички невръстни родилки да трябва да се изправят пред съда. "Идеята е на медици от Русенската болница и е провокирана от статистиката, според която през 2015 година около 3000 момичета до 16 години са станали майки. Още 2500 пък са родилките на възраст между 16 и 18 години", пише "Монитор". "От чисто правна гледна точка тази идея е малоумна. Заплахите със затвор и концентрационни лагери никога не са работели", коментира адвокат Николай Хаджигенов. По думите му за да бъде намален броят на невръстните родилки, държавата трябва да наблегне на сексуалното образование на децата и на това какво ги очаква, ако родят рано", четем още във вестника.
        С коментарен материал по темата излиза "Телеграф": "Възрастта не е определяща за това дали един човек е добър родител или лош. Тя обаче ни подсказва кога той е готов да стане такъв. Защото тази отговорност е може би най-голямата, която получаваме през живота си. Едно малко същество, което зависи изцяло от мама и татко. Неговият живот, неговото мислене, неговата ценностна система, неговото място в обществото, могат да бъдат повлияни и дори решени от родителите му. Как обаче те да направят всичко това, ако сами все още не са изградени като личности? А как биха могли, когато са само на 12 години? При всички случаи обаче раждането на нов живот е нещо прекрасно. И без значение какви са мотивите на майката, нейният избор заслужава уважение. Защото (само за справка) едно от 12-годишните момичета, които родиха в началото на тази година, беше изнасилено. И да, днес то е дете, отглеждащо дете. Но също така е и младо момиче, направило избор. Голяма част от непълнолетните родилки имат нужда от подкрепа, не от съд. А усилията на държавата трябва да бъдат в посока сексуално здраве и образование. Нещо, което е много бледо застъпено в училищната среда. С банани и презервативи проблемът няма да се реши."