Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.02.2016)
 
        195 000 ДУШИ СА ВЪЗСТАНОВИЛИ ЗДРАВНИТЕ СИ ПРАВА ПРЕЗ ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА 2015 Г.
        72,6 млн. лв. повече от здравни вноски е събрала Националната агенция по приходите през изминалата година. Това става ясно от отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата от БСП Лява България д-р Емил Райнов. Горанов информира, че общият размер на постъпленията по бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2015 г. е 2 127,8 млн. лева, съобщава "Zdrave.net". Изпълнението на годишния план е 103,5 %. Броят на лицата, възстановили здравноосигурителните си права през периода от 1 юни 2015 г. до 31 декември 2015 г. е 195 726, като внесените от тях еднократни приходи за възстановяване на здравноосигурителните права са в размер на 58,7 млн. лева. От средата на миналата година влезе в сила промяна в Закона за здравното осигуряване. Според нея до края на 2015 г. при възстановяването на здравните права гражданите трябваше да заплащат дължините суми за три години назад. От 1 януари 20016 г. обаче периодът бе увеличен на пет години.
 
        НОВО ЗВЕНО КЪМ НЗОК ЩЕ СЛЕДИ ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ ОТ СТРАНА НА БОЛНИЦИТЕ
        Ново звено в здравната система ще проверява за злоупотреби от страна на лечебните заведения и за лошо отношение на медицински лица към пациенти. Звеното ще бъде създадено от НЗОК, каза министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Той уточни, че решението за това е взето на заседание на Надзорния съвет на НЗОК, като причината е известно увеличаване на разходите за болнична помощ в началото на настоящата година, информира "MedikalNews". Министър Москов разясни, че новото звено ще е нещо като колцентър, който на случаен принцип активно ще търси контакт с преминалите през различните болници. "Става въпрос за информация били ли са в това лечебно заведение, как се чувстват вследствие на това лечение. Това е активен контрол от страна на касата, който всяка една голяма институция - било застрахователна, било банкова, било някаква друга - прави. Касата е институция, която управлява над 3 млрд. лв. и това е нещо, което беше крайно време да прави", заяви той, цитиран от в. "Сега". Д-р Москов допълни, че пациентите сами ще могат да подават сигнали в т.нар. колцентър на специален номер. След получаването на сведение за злоупотреби пък НЗОК ще проверява въпросната болница. Той заяви още, че надзорът е взел решение още другата седмица да има валидиран план за създаване на звеното. Работата на специалистите в него ще се финансира с бюджета на НЗОК.
 

       ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ВНАСЯ ЖАЛБА В СЪДА ПО ПОВОД ВЪВЕЖДАНЕТО НА ПРЪСТОВ ИДЕНТИФИКАТОР
        В своя жалба до Върховния административен съд и до омбудсмана Мая Манолова, от пациентската организация Конфедерация за защита на здравето обявиха, че решението да се сложи край на източването на НЗОК чрез пръстов идентификатор е незаконно и потъпква гражданските права. От организацията питат дали наличието на лични карти с два кода в тях не е достатъчно и всеки български гражданин ли "априори е мошеник". От организацията се обръщат към съда с твърдението, че всичко това се прави, за да се заобиколи проблема с разходооправдателния документ, който пациентите трябва да верифицират, за да може НЗОК да плаща, коментира "Дарик". "Този документ и досега не е факт и целият бюджет на касата от 3,5 млрд. лв. се харчи на тъмно за пациента", завършват жалбата си от пациентската организация.
 
        ЛЕЧЕНИЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ С ОНКОЛОГОЧИНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ Е ГАРАНТИРАНО И ОСИГУРЕНО
        Съобщението идва в отговор на притесненията, че след одобряването на проекта за Национална здравна карта и нейното последващо прилагане, в следващите 36 месеца онкоболните пациенти няма да има къде да се лекуват в България и ще трябва да пътуват в Турция. НЗОК е осигурила на онкоболните достъп до съвременно лечение в България посредством сключени от нея договори с 4 лечебни заведения за болнична медицинска помощ по Клинични пътеки №№258.3 и 258.4 за радиохирургия и роботизирана радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания, обясняват от институцията.  Комплексното лечение на онкоболните е залегнало в новата Наредба №11 от 9 декември 2015 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. За осигуряване на комплексността, при условията и реда на предстоящия нов Национален рамков договор за медицинските дейности за 2016 г., касата ще сключва договори с отделни лечебни заведения, които могат да осигурят всеки етап от лечението, или с техни обединения, се обяснява още в публикацията. От НЗОК посочват още, че именно защото лечението на онкоболните е приоритет, от тази година ще се осигурява заплащането и на медицинското изделие постоянен венозен порт, чиято употреба е щадяща за пациента и осигурява комфорт при провеждане на лечението.
 
        УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПАРТИИ ОЦЕНЯВАТ РАБОТАТА НА Д-Р МОСКОВ
        БСП и ДПС внесоха вот на недоверие срещу правителството в сферата на здравеопазването. Това пишат днес повечето от вестниците. "24 Часа" обаче предлага на читателите си оценки на работата на кабинета в тази сфера, дадена от управляващата коалиция. Решение да се излезе с такива за всички министерства от страна на четирите подкрепящи правителството формации бе взето на Съвета за развитите към МС в сряда. ГЕРБ дава по-висока оценка на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов от реформаторите, съобщава изданието. "Петър Москов е безупречен министър - не му мигна окото да разбута комфорта на впилите се в здравната система фармацевтични и прочее тарикати. Какво не му харесват? Човекът има идея как да се пресекат кражбите - да спре източването на касата и да въведе електронна здравна карта, и кураж да я наложи и отстоява", е казал някой от най-големите шефовете на ГЕРБ, пише вестникът. Същата теза изказват и депутати от парламентарната група. Според статията независимо, че част от тях предпочитат здравният министър да беше от ГЕРБ, фактът, че това е един от любимците на премиера, ги кара да са предпазливи в критиките си към Москов. "За разлика от тях в Реформаторския блок само привидно са единни зад министъра си. Или както лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви - вече не партията, а премиерът му е гръб. Затова от формацията, - чийто член продължава да е Москов, отказват да дадат оценка на доскорошния си зам.- председател. Всъщност в РБ никой вече не харесва искрено Москов и това вероятно ще проличи още на вота на недоверие. В ДСБ го смятат за "предател". Същото важи и за Гражданския съвет. Депутатите от ДБГ на Меглена Кунева и на СДС също са с резерви към здравния министър, понеже не могат да преглътнат как той ги настъпваше, когато беше плътно до Радан Кънев", пише авторът на статията. В нея също така се отбелязва, че най-ласкав към д-р Москов в блока се оказва лидерът на БНД Борислав Великов. "Идеите му са добри, единственият му минус е, че не ги съгласува предварително с нас и така не можем да сме му полезни с подкрепа в движение", заявява той. От Патриотичния фронт пък дават най-висока оценка в кабинета именно на работата на здравния министър, допълва "Zdrave.net". Съпредседателят на политическата формация Валери Симеонов поставя твърди тройки на правосъдието, икономиката и транспорта. Той обаче дава "много добър 5" на д-р Москов, защото събрал кураж да започне реформи, които никой друг досега не посмял, и най-вече защото се ориентирал рязко към запушване на течовете от здравната каса и болниците. Петици Симеонов поставя и на финансовия министър Владислав Горанов и спортния Красен Кралев.
"Добър 4" пише АБВ за работата на кабинета. Партията на Георги Първанов отдавна не крие забележките си за работата в сферите на енергетиката, отбраната, здравеопазването, образованието и външната политика. С най-слаби оценки в класацията на АБВ са Николай Ненчев и Даниел Митов, които получават "3=". 3,5 получава пък здравният министър Петър Москов. "Бяхме положително настроени към него при избора му, защото заяви намерения за реформи, но днес виждаме, че върши всичко половинчато и на коляно, обясни доц. Георги Кючуков. Давайки идеята за дадена реформа, човек трябва да си направи и разчети как ще я реализира, допълни той. И даде за пример въвеждането на основния и допълнителния пакет в болничната помощ и създаването на национална здравна карта. АБВ се готви да критикува Москов в дебатите по вота на недоверие, но ще подкрепи правителството при гласуването", се казва в статията. Близо 60 млн. лв. е събраната сума от хора, които са си възстановили здравните права през втората половина на миналата година. Това съобщава в. "Телеграф", цитирайки отговор на финансовия министър Владислав Горанов на депутатски въпрос вчера. 195 726 български граждани са внесли общо 58,7 млн. лв., за да възстановят здравноосигурителните си права в периода 1 юни - 31 декември 2015 г., посочва Горанов. Той допълва, че по това перо има преизпълнение на бюджета на Националната здравноосигурителна каса със 72,6 млн. лв. Общият размер на постъпленията от здравни вноски в НЗОК е 2,127 млрд. лева.