Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.02.2016)
 
        МОСКОВ УВЕРИ, ЧЕ Е ГОТОВА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ДОСТАВКА НА ВАКСИНИ
        Подготвена е тръжната процедура за доставка на ваксини, необходими за изпълнението на задължителния имунизационен календар на страната. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов, който участва в дискусионен форум "Ваксините - обществени нагласи и научни факти". По думите му фирмите заявили готовност да се явят, но ако отново процедурата се провали, държавата ще търси други възможности за осигуряване на задължителните имунизации, четем в "Дума". На страната ни са необходими 121 хил. дози еднокомпонентна ваксина, 145 хил. дози четиривалентна, 121 хил. петвалентна и 214 хил. дози шествалентна.
 
        НАД 140 БЕБЕТА ПО-МАЛКО СА ПРОПЛАКАЛИ ПРЕЗ ТОЗИ ЯНУАРИ, СПРЯМО 2015-ТА
        142 бебета по-малко са се родили през месец януари тази година, спрямо януари 2015-та година в Пловдив и областта, сочат данните на Информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването, информира "Новинар". Справката сочи, че за периода 1-31 януари 2016 г. в Пловдив и областта са проплакали 501 бебета. За съпоставка, за същия период миналата година техният брой е бил 643, а през 2014-та година - 619, съобщава Дарик. Тенденцията се потвърждава и от данните, изнесени за първите дни на месец февруари. През първите девет дни на месеца, на териоторията на областта са се родили 119 бебета. През 2015-та броят на новородените е бил 171, а през 2014-та година - 152.
 
        ПРЕЗ 2015 Г. ПРИХОДИТЕ ОТ ЗДРАВНИ И СОЦИАЛНИ ВНОСКИ СА НАРАСНАЛИ
        През 2015 г. приходите от социално и здравноосигурителни вноски са били в размер на 6 946,5 млн. лв. Това обявиха от пресцентъра на Министерски съвет. Съпоставено с предходната година приходите са нараснали със 7,7 на сто, отчита от правителството. Цифрите бяха представени на днешното заседание на Министерски съвет, на което бе одобрена внесената от министъра на финансите информация за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за 2015 г.

       МЗ: НЯМА ДА ПИПАМЕ ПРЕГЛЕДИТЕ ПРИ ЛЕКАРИТЕ
        Министерството на здравеопазването категорично опровергава лансираната през последните дни лъжа, че през Националната здравна карта е увеличена задължителната минимална продължителност на преглед при лекар в извън болничната помощ. Намаляват броя на прегледите за пациентите и на лекарските заплати с до 30%. Тази "изненада" крие новият проект за Национална здравна карта, представена от Министерството на здравеопазването и лично министър Петър Москов, писа "Nbox". Ударът по пациенти и лекари е прикрит във формулата, по която се нормира минималното време, отделяно за преглед на един болен. За 15 години формулата, определена за преглед на пациент, не е променяна. Най-краткият престой се смята за 20 минути. Горната граница остава отворена, тя зависи от нуждите на пациента и натовареността на лекаря. С промените, предложени от Москов, долната граница на този преглед скача с 50% до 30 минути. Тоест, колкото и бърз и лесен да е един преглед, лекарят не може по документи да го извърши за по-малко от 30 минути, допълва "news.bg". Задължителната минимална продължителност на един профилактичен преглед и преглед при диспансеризация е 15 мин. И е определена в чл. 3 на  Наредба 39 за профилактичните прегледи и диспансеризации към МЗ, още през 2005 г. и не е променяна досега, отбелязват от министерството на здравеопазвнето. Нито един друг нормативен акт на МЗ не определя и не обсъжда продължителността на профилактичните прегледи и прегледите за диспансеризация. Не е вярно и твърдението, че през Националната здравна карта МЗ определя максимален брой на пациентите на един личен лекар. Методиката за определяне на нужният брой лични лекари в България за осигуряване на оптимален достъп на населението до тази услуга се базира на показател за осигуряване на достъп - среден брой обслужвано население - на 1500 души да се пада поне един личен лекар. Това е средна норма, която държавата си поставя за цел да осигури, за да подобри достъпа на своите граждани до общопрактикуващ лекар. По подобен принцип са изчислени и нуждите на българските граждани специалисти в извънболничната помощ. Цитираната средна продължителност от 30 мин на преглед е използвана единствено само като метод за определяне на необходимия брой специалисти средно за страната и не е предвидено и не се предвижда да бъде заложено като изискване за минимална продължителност на преглед при специалист.
 
        НАМАЛЯВАТ ДЖИПИТАТА В РУСЕ
        По данни на институцията, в началото на здравната реформа в Русенско е имало 144 практики, съобщава "RUSEUTRE.bg". Към момента договор с тях имат 107 джипита, които обслужват цялата област. По данни на РЗОК няма пациент в региона, който да е без личен лекар. Заради малкото медици, част от практиките надвишават 3000 пациента. При тази ситуация, по закон трябва да се наемат допълнителни лекари, за да може да се отделя необходимото внимание на пациентите. Някои от медиците имат тежката задача да обслужват по няколко населени места. По думите на директора на РЗОК в Русе Калоян Копчев, над 20 са лекарите, които обслужват повече от 1 населено място. Това на практика означава, че малко или много достъпът на пациентите е затруднен. Решението на проблема е да има нови лекари, но такива няма. Фактите говорят, че за 15 години здравна реформа, най-младият общопрактикуващ лекар в Русе си е останал най-младият. Има джипита на по над 70 години. А предвид напредналата си възраст, някой от тях вече са декларирали, че съвсем скоро ще прекратят дейността си.
 
        ДОЦ. ШИШКОВ: АБСУРД Е ДОГОВОРИ СЪС ЗДРАВНАТА КАСА ДА ИМАТ 46 БОЛНИЦИ В ПЛОВДИВСКО
        България е на първо място в света по броя на многопрофилните си болници за активно лечение. Това пише в. "Труд", цитирайки изказване на депутата от Реформаторския блок доц. Димитър Шишков. Той отбелязва, че в страната има над 360 лечебни заведения, а Пловдив е лидер у нас със своите 46. Точно това налага намаляване на болничните легла за активно лечение, коментира пловдивският депутатът. "Абсурд е договори със здравната каса да имат 46 болници в Пловдивско. Касата има определени пари и за тях трябва да осигури здравеопазване за всички хора. Няма как да разполага с 1 млн. лв., а да харчи 2 млн. лв. За НЗОК най-важно е да сключи договор с болници, разполагащи с всички отделения. Проблемът в Пловдив не са държавните и общинските болници, а огромният брой частни, които се появиха", твърди доц. Шишков. "Държавата и лечебните заведения у нас скоро ще осъзнаят, че дефицитът на кадри е сериозен, а инвестицията в тези хора е от решаващо значение". Това казва Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, цитиран отново от "Труд". Според него, за да задържим лекарите в България специализациите трябва да бъдат съобразени с нуждите ни. Трябва да се създадат възможности за партньорства между лечебни заведения и държавата, да се гарантира кариерното им развити . По думите му, за съжаление в България в някои болници и специалности има фамилна олигархия на "белите престилки". Той заявява, че там бе се допускат нови хора, знаещите и можещите не са с равни права да се движат напред в професията.
 
        БЛС: ИМА РИСК ЗА СКЛЮЧВАНЕТО НА НРД 2016 Г.
        Има рискове за сключване на Националния рамков договор за 2016 г. Това се казва в писмо на БЛС до министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, публикувано на интернет страницата на лекарския съюз. Според съсловната организация проблемите са свързани най-вече с приемането на два ключови нормативни акта - наредбата за пакета на дейностите, заплащан от НЗОК, а също така националната здравна карта и свързаните с нея критерии за сключване на договори с касата. В писмото на БЛС се отбелязва, че в наредбата за пакетите има няколко рискови фактора, при които се откриват противоречия с НРД. Един от тях е свързан с обособяването на амбулаторни процедури. Според лекарския съюз при тях има неясно съдържание. За пример е дадено амбулаторното наблюдение на пациенти, получаващи скъпоструващи лекарства. Лекарите посочват, че такива медикаменти се отпускат от НЗОК за различни заболявания, изискващи различни схеми на лечение. Невъзможно е с една процедура да се обхванат всички различния, отчитат от съсловната организация. Проблем е посочен и при обединяването на две клинични пътеки в една, както и обединяването на пътеки с различна степен на сложност и обем на включените в тях процедури. От БЛС отбелязват, че степента на сложност на изпълняваните процедури определя цените на тези пътеки, ето защо при едно обединение е невъзможно определянето на справедлива цена. По отношение на рисковете, свързани с националната здравна карта и наредбата за критериите, по които НЗОК ще избира с кое лечебно заведение да сключи договор, съсловната организация отбелязва, че двата документа още не са приети. Според лекарите е недопустимо БЛС и НЗОК да предвиждат в рамковия договор текстове, свързани с неприети нормативни актове. От лекарския съюз също така виждат проблем и в сключването на договори от страна на лечебните заведения за осигуряване на комплексност. Според БЛС липсва тотална яснота как ще е осигурява въпросната комплексност. Не е ясно дали болниците ще трябва да получават нови разрешителни за разширяване на дейността или ще правят консорциуми с други лечебни заведения. И в двата случая е необходимо технологично време, което НРД не дава, посочват лекарите. БЛС също така отбелязва, че не може да бъде страна по въвеждането на контрол въз основата на биометрични характеристики през текстове в НРД.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        През следващата седмица ще бъде внесен първият вот на недоверие към втория кабинет "Борисов". Това намираме в днешния брой на. "24 часа". "Оценяваме като рискови за живота и здравето на българите и като бъркащо в джоба им влизането от следващата седмица на наредбата за доплащане на лекарствата, а през април на наредбата, която разделя заболяванията на социално значими и такива, за които пациентите, въпреки че са изрядни към здравната каса, ще доплащат", казва лидерът на БСП Михаил Миков.
        Темата за имунизациите е основна в днешния печат, който отразява изследване на МЗ за нагласите на населението спрямо ваксините. Почти всички вестници акцентират върху това, че 35% от родителите смятат, че ваксините са вредни, а пък други пишат, че 6% от децата не са ваксинирани.
        "Телеграф" излиза с две статии по темата. Едната съобщава, че 2400 бебета не са имунизирани срещу туберкулоза, а другата е коментара по случая. "Туберкулоза грози 2400 бебета, а всяка година 5% от децата не се подлагат на задължителните имунизации срещу 10 смъртоносни зарази. Всички те са ваксинопредотвратими. Ако Христо Смирненски беше жив, може би щеше да ни нарече идиоти. Но за жалост няма как да знаем Можем само да гадаем. От друга страна, бихме могли да попитаме и жълтата гостенка. Нейното мнение обаче е компрометирано. Все пак кой би гласувал за самоунищожението си? Имам предвид - кой друг освен човека", се казва в коментирания материал. Според автора на статията е трудно за вярване, че в днешно време изобщо може да съществува спор "за" и "против" ваксините. Той напомня, че ваксините защитават хората и това е доказано.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Правителството одобри отпускането на държавна парична награда за особени заслуги и за проявена лична доблест при изпълнение на обществения си и граждански дълг на екипа от медицински специалисти на МБАЛ за женско здраве "Надежда". Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Те извършиха сложна операция на бебе в утробата на майката чрез високотехнологични методи, изискващи изключителен професионализъм. Извършването на такава интервенция е сериозно достижение на българската медицина и е акт на лична доблест, отговорност и висок професионализъм на младите лекари, се казва в съобщението на правителствената пресслужба. Д-р Кристина Чачева, д-р Марина Михова, д-р Детелина Стоичкова-Петрова и д-р Камелия Василева ще бъдат наградени с по 2000 лв. Награда в размер на по 1000 лв. е определена за акушерките Илияна Тюлтинова и Радослава Димитрова, както и за медицинската сестра Леонсия Докузова.
        На 22 април 2016 г. МУ- Плевен съвместно с МБАЛ "Света Марина" - Плевен ще бъде домакин на първата по рода си международна Хайфу конференция на тема "Хайфу терапия: клинична практика и бъдещи перспективи", която ще се проведе в Телекомуникационния ендоскопски център. Целта е екипът на Хайфу Център при МБАЛ "Света Марина" - Плевен да представи натрупания 3-годишен опит в прилагането на този неинвазивен метод на термична аблация в лечението на над 350 случая на доброкачествени и злокачествени солидни тумори, коментира "Medikal News". Ще бъде изнесен и доклад за резултатите от двустранния научен проект, който е част от споразумение между Китайската Народна Република и Република България за научноизследователска дейност и развитие, с наименование "Изследване на възможностите на Хайфу технологиите (високофокусиран ултразвук) за лечение на миоми при български и китайски пациенти като неинвазивен алтернативен метод на конвенционалната хирургия". Ще се даде възможност на лекарите, които са натрупали опит с различните клинични приложения на Хайфу терапията при лечение на миоми, рак на панкреаса в напреднал стадий, на доброкачествени и злокачествени тумори на гърдата и др. да споделят своите знания с по-широка аудитория от лекари и студенти, специализанти и докторанти, както и да отговорят на въпроси относно принципите на това иновативно лечение.
        Лекари от Русе предложиха бременността на момичета под 16-годишна възраст да бъде инкриминирана и да не се допускат раждания на тази възраст, научаваме от "Medikal News". Повод за предложението на медиците да се носи наказателна отговорност и от момичетата, които раждат, преди да са навършили 16 години, стана случай от 1 февруари, когато 14-годишно момиче, бременно в деветия месец, решило да си ходи у дома без лекарско разрешение. Невръстната за Родилното отделение пациентка имала контракции и затова медиците преценили, че не може да напуска болницата. Тя обаче много искала да се прибере у дома и затова отворила прозореца на четвъртия етаж на гинекологичното отделение и се опитала да слезе по алуминиевата декоративна решетка, но се подхлъзнала и паднала върху козирката на втория етаж на сградата. След преглед в болницата лекарите пристъпили към Цезарово сечение и се родило здраво момченце с тегло 2.200 кг. Майката се отървала само със счупена ръка. Въпреки че този случай е свършил благополучно, началникът на Акушеро-гинекологичния комплекс на МБАЛ- Русе д-р Георги Хубчев изрази мнението си на медик, който е наясно с физиологията и психологията на жените във всички възрасти "Трябва да се вземат много сериозни мерки по отношение на законодателството, което да инкриминира тези бременности поне под 16-годишна възраст. Това са деца - неукрепналата нервна система, детски начин на мислене. След като е криминално един възрастен да има интимни отношения с 14-годишна, за какво приказваме да бъдат бременни." През миналата година 8 момичета на възраст под 16 години са родили бебетата си в Русе. Три пъти повече са тези, които са в границата 16-18 години. По смисъла на закона те всички са деца. "Предимно са без образование. Повечето от тях са ходили в началния курс, а други изобщо не са ходили. Родителите са неграмотни, от там и децата са неграмотни", обясняват служителите на социалните служби.