Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.02.2016)
 
        Д-Р МОСКОВ: СПОКОЕН СЪМ ЗА ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ
        Напълно съм спокоен за предстоящия вот на недоверие. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той отбеляза, че Министерството на здравеопазването следва управленската програма на правителството и може да даде ясен и конкретен отчет за всяко свое действие. Министърът отчете, че опозицията се бави с мотивите за вота вече близо месец и затова пожела на депутатите от БСП и ДПС успех при тяхното написване. По повод на един от упреците срещу него от страна на опозицията, свързан с проекта за национална здравна карата, д-р Москов напомни, че идеята за нейното създаване не е нова. Той отбеляза, че през последните 15 години има няколко проекта, изготвени от различни политически сили. По думите му ако опозиционните партии са против проекта на здравната карата, те вървят срещу собствените си програми.
 
        ОХРАНАТА НА ИМУНИЗАЦИОННИЯ КАЛЕНДАР НА СТРАНАТА Е ДОБРА, УВЕРИ Д-Р МОСКОВ
        Проблемите на имунизационния календар в България през последните две години са част от европейска криза за ваксини. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, който взе участие във форум, посветен на имунизациите. Той се позова на специален доклад на Европейската комисия от края на 2015 г., според който има проблем с имунизациите в няколко страни, като Англия, Франция, Хърватия, Испания и Полша. Проблемът е свързан с достатъчните количества шествалентна ваксина, като тази ситуация е породена от трудности в производството на компонента срещу коклюш. Д-р Москов посочи, че като се изключи забавянето на реимунизацията при два набора 6-годиишни деца. България стои добре от гледна точка на охраната на задължителния имунизационен календар. Министърът каза, че страната ни е организирала тръжна процедура за доставка на ваксини, които да задоволят нуждите ни за 2016 г. и да покрият пропуснатите имунизации и реимунизации през 2014 г. и 2015 г. Според него той е получил уверения от страна на фирмите, че ще се явят на търга. По думите му, ако се получи отново някакъв проблем държавата ще търси своите допълнителни методи за осигуряване на нужните препарати. Д-р Москов съобщи, че има обществена поръчка за 121 000 дози монохепатитна ваксина, което осигурява ваксинацията на 65 000 новородени. Страната притежава и резерв от 20 000 дози. МЗ поръчва също така 145 000 дози четирикомпонентна ваксина, за да се осигури имунизацията на всички пропуснати деца през 2014 г. и 2015 г. Поръчката е и за 121 000 петкомпонентна ваксина и 214 500 дози шесткомпонентна ваксина, които осигуряват имунизацията на набор 2016 г. плюс 10% резерв.
 
        ФАЛШИВИ ЛЕЧИТЕЛИ И НЕДОВОЛНИ ОТ ЗДРАВНАТА КАРТА ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ
        Градската управа на Пловдив в лицето на кмета Иван Тотев и ресорният за здравеопазването негов заместник Розалин Петков няма да позволят да се стигне до закриване на легла в общинските болници, както това се предвижда от Националната здравна карта. Това пише в днешния си брой в. "Труд", цитирайки изказвания на двамата управници. "Ако здравната карта се приеме във вида, предлаган от министерството, на практика ще се стигне до закриване на лечебници като МБАЛ "Св. Мина", казва Розалин Петков. "Според картата излишъкът на легла в региона е 12,5%, а това означава съкращаване на 695 от сегашните 5511 легла в частните, държавните и шестте общински болници", отбелязва изданието. От статия във в. "24 часа" става ясно, че шефове на болници от Пловдив чакат здравния министър Петър Москов за среща при областния управител Здравко Димитров. Тя е насрочена за вторник. Директорите на здравни заведения ще изразят становище относно закриването на болнични легла. "Само в хирургичните отделения в областта се предвижда да бъдат орязани 182 места, а общата бройка е 690, съобщи зам.-кметът на Пловдив Розалин Петков. Според него това може да доведе да затваряне на някои общински лечебници, които са най-застрашени. Една от тях е в град Раковски. Местните са притеснени, че ако тя бъде закрита, хората от отдалечените места ще бият път до областния град, което е свързано с големи разноски. Същото се отнася и за болниците в Първомай и Карлово", пише изданието.
 
        ЗНАХАРИ, БИОЕНЕРГОТЕРАПЕВТИ, ЛЕЧИТЕЛИ, БАЯЧКИ И МАГОВЕ ЦЕРЯТ НЕЗАКОННО У НАС
        4000 знахари, биоенерготерапевти, лечители, баячки и магове церят незаконно у нас, става ясно от друга статия на в. "Монитор". Тези хора са без каквото и да било медицинско образование, нито пък са регистрирани и в районните здравни инспекции, както изисква Законът за здравето. Повечето от тях увреждат хората и дори ги вкарват преждевременно в гроба с нетрадиционните си методи на "лечение", коментира проф. Иван Чалъков от Клиниката по уши, нос и гърло в Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ", който в момента лекува няколко жертви на подобни нетрадиционни методи на лечение. Само 10 човека са декларирали в Националната агенция по приходите, че притежават свръхумения да лекуват и са плащали налози за тази дейност. Те са се регистрирали към общините и плащат патентен данък като козметичките, масажистите и шивачите. Според Закона за местните данъци и такси налогът за подобни дейности се определя според мястото им на практикуване и варира от 2000 до 5600 лева. Незаконните лечители обикновено прихващат "пациентите" си в градинките около болниците или минералните извори. Независимо че те практикуват нелегално, санкционирани няма, тъй като не ги лови никакъв закон, обясняват от Районната здравна инспекция - София град. Безскрупулни търговци в Интернет продават ваксина за крави като лекарство срещу рак и СПИН, съобщават още от "Монитор". Продавачите твърдят, че препаратът "Лейкозав" може да замени изцяло химиотерапията при лечението на тумори и да ги унищожи. Цената на една опаковка се търгува от 210 до 300 евро. Въпросното лекарство се рекламира като "откритие на световно известният украински учен акад. Анатолий Завирюха. Самата покупка се осъществява, като парите се превеждат до поискване чрез една от фирмите за бързи парични преводи и обещанието, че след превеждане на сумата медикаментът ще бъде доставен на купувача директно от Украйна. препаратът. От Изпълнителната агенция по лекарствата обясняват, че разрешително за продажба на "Лейкозав" у нас като препарат за хуманната медицина не е издавано. Лекарство или ваксина за животни са неприложими за хора, тъй като става дума за различни типове организъм и действие на различни количества и концентрации за съвършено различни по съотносимост килограми живо тегло, казват от ИАЛ. От агенцията призовават хората да не посягат към подобни илачи, които се продават по Интернет, още повече, че у нас търговията на лекарства се осъществява само в аптеките.
 
        ХОРА С ЕПИЛЕПСИЯ КРИЯТ ДИАГНОЗА, ЗА ДА ЗАПАЗЯТ РАБОТА
        Хората с епилепсия в България крият болестта от своите работодатели, защото се боят, че ще бъдат освободени от работа. Това съобщиха от Асоциацията на родители на деца с епилепсия по повод отбелязването на 8 февруари - Международния ден на епилепсията. От там добавят, че в ученическа възраст диагнозата "епилепсия" често води до социална изолация. Така стигмата и дискриминацията се оказват по-трудни за превъзмогване от физическите пристъпи, допълва "Zdrave.net". "Децата с епилепсия не винаги имат достъп до образование. При възрастните хора с тази диагноза дискриминацията на работното място не е изключение. За съжаление, стигмата и дискриминацията по отношение на хората с епилепсия все още съществуват, и те обезкуражават тези хора както да прилагат адекватно лечение, така и изобщо да участват в социалния живот", заяви Веска Събева, председател на АРДЕ. По думите й неразбиране и незнание у хората по отношение на тази диагноза провокират страх и стигма, а те водят до социална изолация на хората с епилепсия и техните семейства. По повод на международния ден Националният дворец на културата в София "светна" в лилаво - цвета на хората с диагноза епилепсия. А те самите отбелязаха деня с лилави маски, които демонстративно свалиха пред хората, дошли да изразят подкрепа и съпричастност. 1 на всеки 100 души е засегнат от епилепсия, а 1 от всеки 20 може да получи епилептичен пристъп в някакъв момент от живота си. Това прави епилепсията едно от най-често срещаните неврологични заболявания. Над 70 000 българи живеят с тази диагноза и около 30 000 от тях са деца.