Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.02.2016)
 
        НЕ ЗА ПРЪВ ПЪТ ЛЕКАР ОТКАЗВА ХОНОРАР, МНОГО КОЛЕГИ ГО ПРАВЯТ, УВЕРИ Д-Р ЧАЧЕВА
        След като бяха предложени за награди от министър-председателя Бойко Борисов, лекарите, участвали в операция на неродено бебе, коментираха по "БТВ", че са поласкани, но най-важното е, че бебето е добре. "Много се радваме и сме поласкани от вниманието, което получихме от министерството. Радваме се също, че това стана повод да бъдат забелязани тези неродени пациенти. Те са малко на брой, но заслужават нашето внимание", каза д-р Кристина Чачева. "Изключително сме благодарни за това предложение, но най-важното е, че едно бебе е добре и е вкъщи при семейството си", добави и д-р Марина Михова. Помолена да коментира отказа си от хонорар, д-р Чачева посочи, че това не е първият път, когато са отказали хонорар. Много колеги го правят - пациенти не заплащат винаги всички прегледи, каза тя. Извършената операция е скъпа, защото материалите са скъпи, посочи тя. На въпрос трябва ли тези операции да бъдат регламентирани по някакъв начин, за да могат повече хора да имат достъп до тях, д-р Чачева каза: "Хубаво е да се помисли по този въпрос, тъй като до момента пациентите заминаваха за чужбина за такава терапия. Понякога това се заплащаше от Фонда за лечение на деца в чужбина, но понякога - не. Хубаво е пациентите да остават в България, за да не се налагат сложни процедури като пътуване извън граница". От Министерството на здравеопазването съобщиха, че процедурата по награждаването вече е започнала.
 

       Д-Р ГРОЗЕВ: ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА 53 ЛЕКАРИ СА ИЗЯВИЛИ ЖЕЛАНИЕ ДА НАПУСНАТ СТРАНАТА.
        Липсата на специалисти не е от вчера. Националната здравна карта направи моментна снимка на ситуацията, но държавата трябва да създаде такива условия, че специалностите, за които има недостиг, да станат по-атрактивни и празните места да бъдат заети от млади лекари. Това каза д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз, в предаване по "БТВ". На въпрос къде са лекарите, Грозев посочи, че "една част са в чужбина, особено по-младите, а другата просто не специализира и не се насочва към тези специалности, заради тяхната тежест, огромна отговорност и неатрактивност". Той посочи обаче, че в последната година - две се създават предпоставки за запълване на липсите и оставане на лекарите в страната - "особено през Наредбата за специализации, както и осигуряваните от БЛС стипендии за млади специализанти и докторанти". Д-р Грозев посочи, че от началото на годината 53 лекари са изявили желание да напуснат страната. Той добави, че младите лекари вече не трябва да си плащат, за специализации. В момента те получават около 920 лв., ако са назначени в болница. Проблемът е, че тези пари ги взема обучаващият се, а обучаващият асистент получава около 720 - 750 лв. Това не означава, че трябва да бъдат ограничени средствата за младите хора, а да се увеличат парите за другите, посочи той. Всичко това са наследени проблеми, добави д-р Грозев. Той добави, че българският лекар е високо отговорен, морален и етичен човек.
 
        КМЕТЪТ НА БЕРКОВИЦА ПРИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ СРЕЩУ НОВА НАРЕДБА, ЗАСТРАШАВАЩА ДЕЙНОСТТА НА БОЛНИЦАТА В ГРАДА
        С декларация до всички институции и министерства, общинският съвет в Берковица и кметът инж. Милчо Доцов се обявиха против нормативните промени в Наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, осигурени от бюджета на НЗОК. Това застрашава дейността на болницата в Берковица, съобщава в. "24 часа".  Промените ще доведат до намаляване на клиничните пътеки, нисък краен резултат за лечебното заведение, а пациентите от малките и трудно достъпни населени места няма да имат възможност за ежедневно да пътуват до областния център Монтана. "Готови сме с всички законови средства- протести да браним болницата на Берковица", заяви кметът Милчо Доцов и напомни, че за последните 12 години общината е инвестирала 4 милиона лева в лечебното заведение. Болницата фигурира в Националната здравна карта с 60 легла. Оборотът й за година е 1 милион и 100 хиляди лева. Според промените болниците, които са на 60 км от по- големи клиники следва да намалят обема на дейността си, уточнява изданието. "Не бива картината на болничните заведения от Европа да се пренася у нас и да вървим към монополизация. Ако там в двора на едно семейство има два мерцедеса и болният веднага може да се откара до по- далечна болница в нашето балканско градче не е така, понякога нямат дори и едно магаре", категоричен е градоначалникът. Това според него е дискриминация спрямо живеещите в малките населени места и опит да се убие общинското здравеопазване. Промените са и в противоречие с усилията, които полага община Берковица за подобряване, модернизиране и развитие на здравеопазването. Факт са и конкретните действия за ново медицинско оборудване на болницата и медицинския център, подобряване на условията за пациентите и работещите. В момента кметската управа кандидатсва по проект по трансгранично сътрудничество със Сърбия за 1,5 милиона лева. Декларацията ще бъде изпратена до министъра на здравеопазването, НСОРБ, омбудсмана, комисията по здравеопазване към НС, областния управител и директора на РЗИ-Монтана.
 
        В РУСЕ СЕ ОРГАНИЗИРА КАМПАНИЯ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЦЕНТЪР ЗА ПОДКРЕПА НА ОНКОБОЛНИ
        Дарителска кампания за изграждане на Център за подкрепа на хора с онкологични заболявания и техните семейства започна в Русе, информира БНР. Вече е избрано помещение, което се намира на територията на МБАЛ, но то се нуждае от реновация и оборудване, обясни д-р Камен Кожухаров, управител на Комплексния онкологичен център и инициатор на кампанията. В града все още няма център, в който хора с онкологични заболявания и техните семейства да се срещат, да говорят и да получават психологична и социална помощ. Идеята на Центъра е едните да помогнат на другите с малко повече хъс за живот и борба, защото споделената болка е наполовина болка, заяви д-р Кожухаров. В Канцер регистъра на онкоцентъра в Русе са вписани имената и диагнозите на 18 000 души от областите Русе, Разград и Силистра.