Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.02.2016)
 
        СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С РАКА
        Всяка година на 4 февруари светът отбелязва Деня за борба с онкологичните заболявания, които са водеща причина за смърт в световен мащаб. Това напомнят от МУ - Варна. По данни на Световната здравна организация през 2012 г. са регистрирани приблизително 14 милиона нови случая и 8,2 милиона смъртни случая, свързани с тях, допълва "Zdrave.net". СЗО прогнозира, че броят на новите случаи ще нарасне с около 70% през следващите 2 десетилетия. В България диагнозата "рак" през 2013 г. са чули нови 36 825 пациенти според Българския национален раков регистър, като най-висока заболеваемост е регистрирана в областите Хасково, Пловдив и Варна, а най-ниска в областите Смолян, Разград и София-област. Най-често диагностицираните онкологични заболявания са ракът на белите дробове сред мъжете и ракът на млечната жлеза сред жените. Следват туморите на дебелото черво, на простата при мъжете и злокачествените гинекологични образувания при жените.
 
        ТАЗИ СЪБОТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИЗБИРАТ "ЗЪБОЛЕКАР НА ГОДИНАТА"
        "Зъболекар на 2016 година" ще изберат от Сдружението на българските зъболекари тази събота във Велико Търново. Най-добрият лекар по дентална медицина ще бъде определен в навечерието на 9 февруари - деня, в който честваме паметта на Св. Аполония и който е избран за патронен празник на Сдружението, каза пред "Стандарт" стоматологът д-р Анатоли Кънев, председател на СБЗ. Всяка година в чест на св. Аполония от СБЗ организират бал, на който избират "Зъболекар на годината". Вотът е свободен, без предварителни номинации. "Всеки от стоматолозите ще посочи по 3-ма достойни колеги на самия бал", уточнява д-р Кънев.  Тази година от сдружението са решили да внесат разнообразие в събитието с професионални лекции на водещи наши стоматолози - д-р Красимир Недевски от София и д-р Славко Гюлев от Пловдив. Двамата топспециалисти ще влязат в "битка" по темата "Препарационната граница в неподвижното протезиране". В рамките на събитието зъболекарите от цялата страна ще обсъдят актуалните си професионални проблеми и ще се опитат да намерят решение за тях. "Здравната каса почти не обръща внимание на стоматолозите. Почти всички възрастни хора у нас са с протези, които обаче не се поемат от НЗОК", казва д-р Кънев. По думите му в Европа проблемите на различните гилдии се решават от камари, но у нас такава имат само архитектите. "България не е готова още за камара на лекарите, но това е пътят", убеден е специалистът.    За лекарите по дентална медицина има предвиден и културологичен тур във Велико Търново. Сдружението не е официалният съюз на зъболекарите у нас, а алтернативно сдружение на водещите стоматолози, подчертава д-р Кънев. "Задължени сме да сме членове само на един съюз, а никъде по света не е така. В цял свят хората се сдружават по интереси, а не по задължение", казва той.
 
        МОСКОВ ПРИЗНА: НЕ ВИЖДАМ РАЗУМ В РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК
        "Може би заради предстоящите президентски избори има тежко, драматично и много потно съревнование между различните части на опозицията кой как ще изиграе конкретните си ходове. Различното говорене е част от другия процес на препозициониране на опозицията".  Така здравният министър Петър Москов коментира за "Нова ТВ" избора на Меглена Кунева за министър на образованието. Що се отнася до здравеопазването министърът информира, че ще бъде внесен регламент, който ще промени положението пациентът да е "ходеща клинична пътека". Днес министърът ще представи проекта за здравната карта пред депутатите от здравната комисия в парламента. Здравната карта е изработена на базата на данни за здравната система в България, събрани през последните 3 години - 2013 г., 2014 г. и 2015 г. Тя прави основни констатации за това кои части на здравната система са неадекватни. "Подобно събиране на данни не е правено никога досега", коментира д-р Москов. Няколко са основните изводи след изработването на картата. Първият е, че има недостиг на базови специалисти и базови медицински услуги главно в доболничната помощ. Става въпрос за лични лекари и за специалисти в доболничната помощ. В София липсват 103 педиатри, а за България липсващите педиатри са общо 415. Липсват ендокринолози както и лекари от почти всички вътрешни специалности в педиатрията. Вторият извод е, че системата се развива не според нуждите на пациента, а по логиката "Пациентът следва парите".  Трябва да се промени както начинът на образование, така и начинът на финансиране в здравната система. Педиатри липсват, защото клиничната пътека за тях е 500 лв., а за други специалности е над 1000 лв., обясни министърът.  В момента в болниците има геноцид в плащането за някои специалности и охолство за други, коментира той.
        2000 Джипита Все Още Нямат Специалност
        Над 2000 общопрактикуващи лекари ще изгорят, ако не придобият специалност до април. Това пише в днешния си брой "Телеграф". Изданието отбелязва, че тогава се очаква да бъде подписан новият Национален рамков договор за 2016 г. С него изтича поредният краен срок, даден на джипитата, които задължително трябва да разполагат с тапия за "Обща медицина". Според данните от Националната здравна карта, която късно снощи бе публикувана за обществено обсъждане на сайта на министерството, всеки трети лекар е без такава специалност. Вестникът пише, че най-много такива медици има в София (301), Пловдив (195), Бургас и Варна (181 и 180). При следващото рамково договаряне обаче всички практики, в които има доктори без специалност "Обща медицина" трябва да се пререгистрират, а останалите еднолични кабинети ще бъдат заличени от РЗИ. "През 2014 г. изтече поредната петгодишна отсрочка, която беше дадена на джипитата. Тогава се оказа, че половината от малко над 4600 лични лекари, все още не са придобили специалност, а 830 души изобщо не са записали да учат. Това наложи нови срокове, които обаче също изтекоха през юни м.г. Именно тогава Българският лекарски съюз и здравното министерство договориха последното засега удължаване на срока. В новия документ на здравната карта са направени подробни изчисления на всички лекари в различни направления за цялата страна -за колко хора се грижат, с какви здравни показатели е населението в региона, за който отговарят, и т.н.", се казва в статията.
 
        Д-Р АДАМ ПЕРСЕНСКИ: БОЛНИЦИТЕ ЩЕ ИМАТ ДОСТАТЪЧНО РЕСУРС, ЗА ДА ОСИГУРЯТ ДОБРО ЗАПЛАЩАНЕ НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ
        190 млн. лв. бяха инвестирани през последната година в ново оборудване за ранна диагностика на онкологичните заболявания и това е едно много голямо постижение, една истинска победа над бюрокрацията, постигната с много усилия и добра координация между МЗ, МРРБ, Столична община, с разбирането и подкрепата на парламентарната здравна комисия. Това заяви днес зам.-министър Адам Персенски при откриването на обновената Клиника по онкология в СБАЛО. Проектът за реновирането и преоборудването с модерна апаратура на тази структура е част от общата програма за обновяване на най-голямата ни онкологична болница. Над 4,2 млн. лв. са усвоени за тази цел по линия на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" и Програма "Джесика", с която оперира Столична община, стана ясно още на церемонията в СБАЛО днес. В отговор на журналистически въпрос за ситуацията с кадрите в онкологията зам.- министър Персенски подчерта, че разполагаме с изключително добри специалисти в тази област, които са обучени да работят с тези технологии. "За всяка новозакупена апаратура в договора задължително е била включена клауза за обучение на медиците и персонала . Голяма част от кадрите дори са с обучение в чужбина. Това наистина е една нова апаратура за страната ни. Аз съм убеден в качествата на нашите специалисти по образна диагностика и нуклеарна медицина . Макар и повечето договори са били за краткотрайно обучение - около месец, те ще успеят", посочи зам.- министърът. Коментирайки изтичането на млади лекари в чужбина и драстичния дефицит на медицински онколози (химиотерапевти) в Южна България, д-р Персенски поясни, че този процес засяга не само работещите в тази област на онкологията, а лекарите от всички специалности въобще. "Убеден съм, че заплащането, което имат специалистите по онкология у нас съразмерно не е по-ниско от заплащането, което имат нашите колеги в Западна Европа. Правото къде да работи е лично право на всеки специалист, отдавна сме в условия, в които не можем да задължим никого да работи по разпределение. Смятам обаче, че с новите услуги, които се въвеждат, като радиохирургията например, която влиза вече като клинична пътека и ще се заплаща от НЗОК , лечебните заведения ще имат достатъчно ресурс, за да покрият едни прилични възнаграждения на младите лекари. Не мога да направя конкретно сравнение, но съм убеден, че и сега има колеги, които получават заплата колкото е заплатата на министъра", подчерта д-р Персенски. По неговите думи имаме напредък и по отношение на продължителното лечение и палиативните грижи.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        Петрички лекари протестират заради закриването на офиса на Регионалната здравна инспекция в южния град. Това пише в. "Стандарт". В помещението се доставяха и съхраняваха ваксините за деца. "Възразяваме остро срещу това решение. Трябва да пътуваме до Сандански, за да се снабдяваме със задължителните ваксини за малките си пациенти", негодуват медици. Според тях закриването на кабинета ще доведе до допълнително им натоварване - времево и финансово. Опасенията са, че по този начин ще се влоши изпълнението на програмата за профилактика и имунизация на подлежащите групи. Най-уязвими от тях остават обаче децата. "Няма икономическа логика да имаме офис в Сандански и още един само на 24 километра от този град. Заради протестите на лекарите проведох разговор с кмета на община Петрич Димитър Бръчков. Той гарантира, че ще обособи помещение в МБАЛ "Рокфелер", което да се ползва като склад за ваксините. Това ще реши проблема и ще прекрати напрежението", заявява шефът на РЗИ - Благоевград д-р Михаил Кметски.
        Травестит подлуди лекарите и посетителите на Спешния център във Варна в нощта срещу вторник. Това съобщава в. "Новинар". 32-годишният мъж бил докаран в безсъзнание. Случайни минувачи видели, че се строполил на улицата. Веднага го транспортирали до Спешния център на болница "Св. Анна", където му оказали помощ и го насочили за рентген. Когато се свестил, травеститът, който бил пиян, много се разстроил, че му срязали дрехите за изследванията. Започнал да псува персонала, а впоследствие и чакащите пациенти. Наложило се полицаи да се притекат на помощ, за да усмирят разбеснелия се пациент. Пред съда травеститът изразил съжаление за стореното и сам поискал да му бъде наложена парична санкция. Районният съд приел, че става дума за инцидентна проява, и наложил на нарушителя 100 лева глоба по Указа за борба с дребното хулиганство.