Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.02.2016)
 
        ВАНЬО ШАРКОВ: ЩЕ УЛЕСНИМ ДОСТЪПА НА ПАЦИЕНТИТЕ ДО БОЛНИЦИТЕ
        В сферата на извънболничната помощ проектът за Национална здравна карта показва недостиг. Това каза в сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Усилията, които ще положим, ще бъдат именно в тази посока - повече средства за извънболничната помощ. Наблюдава се и тежка диспропорция по отношение на болничната помощ. Има болнични заведения, където са заети едва 20% от леглата. Там, където пък има пренасищане, става дума за неефективно използване на легловата база, заяви Шарков.
По думите му, готвените от здравното министерство промени не са драстични и с тях ще се улесни достъпът на пациентите до болниците. Д-р Шарков заяви, че се изготвят ясни критерии, по които НЗОК ще прави избор с кои лечебни заведения да сключва договори.
Зам.-здравният министър призова общините да оказват съдействие на болниците, тъй като по думите му, държавата не може да се справи с всички проблеми в сектора. 
 
        ВОЗЯТ ВАКСИНИ ДО ПЕТРИЧ СЛЕД БУНТ НА ЛЕКАРИ
        Петрички лекари протестират заради закриването на офиса на Регионалната здравна инспекция в южния град. В помещението се доставяха и съхраняваха ваксините за деца. "Възразяваме остро срещу това решение. Трябва да пътуваме до Сандански, за да се снабдяваме със задължителните ваксини за малките си пациенти. Изпратихме възражение до директора на РЗИ - Благоевград, областния управител, здравното министерство, Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари", негодуват медици. Според тях закриването на кабинета ще доведе до допълнително им натоварване - времево и финансово, информира "Стандарт". Опасенията са, че по този начин ще се влоши изпълнението на програмата за профилактика и имунизация на подлежащите групи. Най-уязвими от тях остават обаче децата.   "Няма икономическа логика да имаме офис в Сандански и още един само на 24 километра от този град. Няма такава практика в страната. Заради протестите на лекарите проведох разговор с кмета на община Петрич Димитър Бръчков. Той гарантира, че ще обособи помещение в МБАЛ "Рокфелер", което да се ползва като склад за ваксините. Това ще реши проблема и ще прекрати напрежението", заяви шефът на РЗИ - Благоевград д-р Михаил Кметски. Той уточни, че политиката на здравното министерство е да се върви към централизация на подобни дейности. В Сандански ваксините се приемат от лице с висше медицинско образование и това е д-р Бухова, която най-добре може да отговаря и контролира този процес, уточни той.
 
        С ПРИЗА "СКРИТОТО ДОБРО" СТОЛИЧНА ОБЩИНА НАГРАДИ АНГЕЛИНА БОНЕВА
        На официална церемония в Гранд хотел София кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.- кметът Албена Атанасова наградиха Ангелина Бонева с Приз "Скритото добро". Това съобщи ЦЗПЗ. Призът, който е инициатива на Столична община, се връчва за втора поредна година и е знак на благодарност към Ани за гражданската й позиция, съпричастност на хората в нужда и онкоболните, откритото и категорично отношение по проблемите на хората с онкологични заболявания, за готовността й във всеки момент за съдействие, отзивчивост и навременна реакция, четем в "Zdrave.net". Ангелина Бонева беше един от първите пациенти с онкологични заболявания, които си потърсиха правата, заради отказано им лечение. През 2010 г. съдът постанови Министерството на здравеопазването да й заплати 100 000 лв., заради нанесените й вреди. Бонева е член на УС на ЦЗПЗ. Целта на Благотворителната кампания "Скритото добро" е да се обединят бизнес и корпоративните организации, неправителствения сектор, творческата гилдия, спортисти и спортни организации за една обща кауза - подкрепа на хората в нужда. Инициативата обединява всички, които през годината с действията си заявяват подкрепа за социалните инициативи на Столичната община, съдействат и подпомагат обучението и развитието на деца и младежи в неравностойно положение според техните интереси, отдават грижа за възрастните хора, а така също и оказват помощ на съгражданите ни в нужда.
 
        ПРОФ. ГЕНЧО НАЧЕВ: КАРТАТА ПРИТЕСНЯВА ТЕЗИ, КОИТО СА НАПРАВИЛИ БОЛНИЦИ, ЗА ДА ПЕЧЕЛЯТ, А НЕ ДА ЛЕКУВАТ
        Нямам никакви опасения от въвеждането на Националната здравна карта, даже напротив тя е един закъснял документ, ние я чакаме повече от 10 години. Това каза в интервю за "Bulgarian On Air"  директорът на столичната университетска болница "Св. Екатерина". Според него с картата за пръв път се прави опит държавата да се справи с неравномерното предлагане на еднакви по качество медицински услуги в страната. "Има региони, в които има недостиг на предлагане на такива услуги и обратно - има региони като София, Пловдив, Варна с концентрация от такива услуги. В цял свят здравеопазването е регулирана професия и предлагането на медицински услуги също не е чист пазар, то винаги е квази пазар. Така че, второто, което бих желал да кажа е, че с Националната здравна карта не се цели затварянето на болници. Тези 3 хиляди легла или 3500 легла на фона на 38 хиляди са нищо. Ние казваме, че 300 болници са много, а сега, ако трябва да се притесняваме за 3500 легла, още повече, че никой не казва, че те ще бъдат ликвидирани, те просто ще бъдат трансформирани от легла за активно лечение в легла за продължително лечение", заяви той. По думите на проф. Начев 75% от болничните леглата в страната са за активно лечение. Според него тази цифра е прекалено голяма и никъде по света няма толкова висок процент. "Крайно време е да обърнем внимание на продължителното лечение, а всъщност сега продължителното лечение се извършва върху леглата за активно лечение, което е много, много по-скъпо. Всъщност с тази карта индиректно като вторичен ефект би трябвало да се очаква и по-ефективното използване на и без това малкото средства, които се отделят за здравеопазване", заяви той. Проф. Начев отбеляза, че са неоснователни притесненията на колегите му от общинските и частните болници за настъпване на хаос, защото по-голям от сегашния не може да съществува. По думите му от картата може да се притесняват единствено тези хора, които са направили болница с цел да печелят, а не да лекуват хората.
 
      ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Хирурзите и ортопедите от болница "Софиямед" спасиха 65-годишна жена с огромен тумор в областта на малкия таз. Това съобщиха от лечебното заведение. Пациентката постъпва в болницата по повод болки в областта на долната част на корема и тазовите кости, които специалистите доказват, че са предизвикани от изместване и притискане на съседните органи от значителна по размери формация.  "Преди 25г. дамата е претърпяла операция по повод на доброкачествено новообразувание в областта на дясната тазова половина, което се оказа, че е рецидивирало и предизвиква силните й болки. Поради локализацията на формацията в малкия таз и непосредствената близост на тумора с пикочен мехур и право черво, както и притискането на тези органи и големи нервни стволове се наложи да я оперираме в условия на относителна спешност", коментира участвалия в операцията проф. д-р Любен Стоков, ортопед в УМБАЛ "Софиямед". Случаят е истинско клинично предизвикателство, както поради специфичното разположение на туморната формация, така и заради тежките сраствания, дължащи се на предходната операция. След интердисциплинално клинично обсъждане, лекарите предприемат нетрадиционен подход. Взето е решение операцията да се извърши от екип, съставен от хирурзи и ортопеди, като за освобождаването на тумора от съседните органи е използвана авангардна ендоскопска методика само през три миниатюрни отвора. Новообразуванието е премахнато успешно през малък разрез в долната част на корема. Сложната операция проф. Стоков извършва в екип с коремни хирурзи, които казват, че подобни операции са животоспасяващи за пациентите, тъй като при образувания, дори доброкачествени, с подобни размери се получават сериозни сраствания с важни органи, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        Няма да бъде намаляван броя на личните лекари, които имат договор със здравната каса, в нито един град, нито пък договорите с докторите специалисти от специализираната извънболнична помощ. Това пише в. "Капитал Daily". Изданието цитира думи на здравния министър, че напротив - техният брой ще се увеличи. "Миналата седмица бе разгледана предпоследната редакция на картата, според която в София има 1313 лични лекари със специалност обща медицина, а изглеждаше, че трябва да останат една трета. Министерството обаче разпространи справка, според която само 834 от тях имат договор с НЗОК, а е необходимо да станат общо 878. Според тази справка излишък на лични лекари има само в Стара Загора", се казва в статията.
        У нас има излишък на легла в болниците, които работят по скъпи клинични пътеки. Но има сериозен недостиг на лични лекари и възможности за лечение в по-бедните и отдалечени региони. Това съобщава "Сега" по темата. "В едни региони има дефицит на лекари от базови специалности, а в други - свръхпредлагане на медицински услуги с финансови, а не медицински цели", обобщава здравният министър Петър Москов, цитиран от изданието. "Тежкото, което следва от здравната карта, не са тези 3000 излишни легла за активно лечение. Голяма част от тях ще бъдат пренасочени към клинични пътеки за продължително лечение. Това, че някъде нечий минимален бизнес интерес ще бъде засегнат, нека не е предмет на публична дискусия. Важният въпрос е да се преодолеят дефицитите", казва той.
        България вече разполага с малко над средното количество структури за модерна онкологична терапия. Това коментира "24 часа", позовавайки се на думи на д-р Москов. Според него насищането с повече модерни онкоцентрове може да привлече пациенти от чужбина, както съвсем доскоро наши пациенти ходеха на лечение в съседни страни. "Високотехнологичните методи в онкологията, както и в други специалности, ще се планират само на регионално и национално ниво, предвижда още проектът за здравна карта. Допълнителните мощности в онкологията влизат в регионалната карта, а не в областната, на чиято територия са. Въпреки че в някои специалности има повече структури от необходимото, здравната каса ще сключва договори с тях, но с новосъздадените оттук нататък вече няма да е така", се казва в материала.