Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.02.2016)
 
          МИЛКА ВАСИЛЕВА: В ЗДРАВНАТА КАРТА ИМА ЗАЛОЖЕНО УВЕЛИЧАВАНЕ НА БРОЯ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ
        Не бих казала, че в проекта за Национална здравна карта има съкращения на легла, лични лекари или професионалисти по здравни грижи. Това каза за БНР председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Тя бе част от съвета, одобрил карата, която се очаква днес да бъде публикувана за обществено обсъждане. Василева отбеляза, че здравната карта е инструмент, чрез който се определят потребностите на българското население от медицински и здравни грижи. По думите й картата ще идентифицира лечебните заведения, в които най-добре могат да се осъществят тези грижи. "В този смисъл ние видяхме, че се обръща особено голямо внимание да се увеличи броят на професионалистите по здравни грижи, така че необходимите здравни грижи за българското население да бъдат извършвани качествено и в срок", каза тя. Според нея това няма как да се случи за един ден затова трябва да има дългосрочен визия. Василева заяви, че трябва да бъде увеличен броят на студените по здравни грижи и да бъде променен спешно начинът на заплащане, за да имат мотивация да останат и да работят в България.
 
        Д-Р ТОТЕВ: ЗДРАВНАТА КАРТА Е ИНСТРУМЕНТ ЗА ЗАКРИВАНЕ НА БОЛНИЦИ
        Националната здравна карта ще доведе до закриването на общински болници. Това прогнозира в интервю отново по БНР председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. "Представете си скалпел, като инструмент, медицински. В ръцете на един хирург би могъл да извърши чудеса, в ръцете на един недобронамерен елемент би могъл да служи за смърт, да усмърти човек. Така че и в случая, ако Здравната карта се използва като инструмент за закриване на лечебни заведения, за което твърдим, че е така от нашето сдружение, тя се явява като един от финалните акорди на реквиема на общинското здравеопазването, т. е. на реквиема за една предизвестена смърт", заяви той. Д-р Тотев отбеляза, че до момента общинските болници са се справяли със ситуацията и са щели да продължат да се справят, ако през последната една година тотално не са се променили правилата на работа. "Всички дейности се качиха на второ и нагоре нива, при условие че досега винаги са се вършили на първо ниво. Нито патологията се е изменила, нито лекарите са оглупели - тия, които работят в общинската база - че да има нужда да вдигаме нивата. В това действие виждаме само насоченост към общинското здравеопазване с цел да му се създадат такива условия, на които то да не отговори. Е, като не отговори, то ще се самозакрие", каза той.
Според д-р Тотев преди да влезе в сила здравната карта е необходимо да се изготви един икономически анализ за последиците за търговските дружества, до които ще доведе тя. По думите ми, картата ще доведе до дефицит на легла.
 
        Д-Р ЧАЧЕВА: РЕШИХМЕ, ЧЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА ГО НАПРАВИМ...
        Успешна операция на още неродено бебе са извършили две млади български лекарки. Операцията се прави за първи път у нас, а детето вече се е родило живо и здраво и е при родителите си. При редовен преглед лекарите установяват, че бебето събира вода в белия дроб. Прогнозата е, че няма да оцелее, а семейството е чакало детето 10 години.        "В България може би ще има едно-две-три такива деца на година, ако не им помогнем, защото искаме пари, ще бъдем доста жалки". Това каза д-р Кристина Чачева, направила операцията на бебето още в утробата на майка му, информира "БТВ" . Чачева се отказва от хонорара си за операцията, защото цената била непосилна за семейството. Тя допълни, че никога не е имала съмнение, че ще се справят с операцията. "Решихме, че е възможно да го направим", каза тя. По думите й тази операция е толкова рядка, че няма цена. "Това е високотехнологична процедура и само един дрен струва 600 лева". Чачева е специализирала медицина в Германия, но казва, че вкъщи човек тежи най-добре на мястото си. "Със сигурност в Германия няма толкова неуредици в здравеопазването и заплащането, но и тук трябва да се случват такива неща", смята тя.
 
        МЗ ОБЯВЯВА ИМА ЛИ ИЗЛИШНИ БОЛНИЦИ У НАС
        Проектът на национална здравна карта е готов и би трябвало да бъде публикуван за обществено обсъждане днес, съобщиха от здравното министерство. Миналата седмица окончателният вариант на картата е бил приет от националната комисия в МЗ. В нея има представители на министерството начело с министър Петър Москов, шефа на здравната каса Глинка Комитов, хора от съсловните организации на лекари и зъболекари и от пациентските структури. Националната здравна карта определя потребностите на населението от болнична и извънболнична медицинска помощ, припомнят от МЗ. Тя е разработена по методика, утвърдена от министъра на здравеопазването след анализ и обобщение на предложенията на областните здравни комисии. Според последните законови промени в регионите, където леглата по специалности надвишават определените в картата потребности, НЗОК ще може да подбира с кои болници да работи по съответните специалности, а не както сега - да сключва договори с всички, допълва "Сега". Там, където има повече болници от нужното, предимство за финансиране от НЗОК ще имат големите многопрофилни лечебни заведения с големи спешни отделения и поемащи тежки случаи. Също така нови болници в местата с повече лечебни заведения няма да бъдат включвани в картата и няма да могат да получават пари от НЗОК. Преди дни министър Москов обяви, че според проекта за здравна карта в болничната помощ в цялата страна при 38 000 легла за активно лечение 3555 са в повече и трябва да бъдат преструктурирани за продължително лечение и рехабилитация.
 
        НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА КАРТА ПРЕДВИЖДА БРОЯТ НА БОЛНИЧНИТЕ ЛЕГЛА ДА БЪДЕ УВЕЛИЧЕН
        Националната здравна карта предвижда броят на болничните легла да бъде увеличен с 2699 и така той да достигне 53 655. Това пише в. "Капитал Daily". Изданието обаче отбелязва, че в големите градове ще има съкращаване на легла за активно лечение в хирургията, ортопедията, реанимацията, акушерството и гинекология и др. Според информацията най-драстично е свиването в столицата - общо с 1089. Следващото много голямо намаление на легла е в Пловдив, където здравната каса няма да плаща за 690 легла за активно лечение. Учудващо, но във Варна леглата за операции и активно болнично лечение са със 100 по-малко от нуждите и там няма да се налагат големи съкращения. В Бургас също ще трябва да се открият осем нови легла, но ще има съкращения на хирургични, ортопедични и педиатрични клиники. "В същото време картата предвижда да бъдат открити множество легла в градове, в които по традиция няма лекари", се казва в статията. Изданието също така отбелязва, че според здравната карта в София има излишък на лични лекари и те трябва да намалеят с 436. Сегашният им брой е 1314. Лични лекари в повече има и в Кюстендил, Монтана и Плевен. В същото време в останалите градове на страната не достигат лични лекари. Най-голям е дефицитът спрямо населението в Бургаско -139, следват областите Варна и Благоевград.
 
        НАЦИОНАЛНАТА АПТЕЧНА КАРТA ЩЕ РАЗРЕШИ ПРОБЛЕМА С ЛИПСАТА НА АПТЕКИ, СМЯТА БФС
        За откриването на аптеки в неатрактивните райони на страната е необходима както държавна политика, така и активност от страна на местната власт. Това каза за БТА зам.-председателят на Българския фармацевтичен съюз Тодор Найденов. По думите му трябва да има стимули за разкриването на аптеки в неатрактивните райони. Той напомни, че преди няколко години държавата намали таксата за разкриване на обект в такива райони, но това не е достатъчно. Найденов заяви, че в тези райони няма достатъчно хора и е трудно аптеката да бъде рентабилна. Той все пак отчете, че има добри примери в страната - общините дават помещения с преференциален наем, опитват се да разкриват обекти със собствени сили и др. Според него първо трябва да бъде установено какви са характеристиките на тези области - колко хора живеят там, на каква възраст, каква е инфраструктурата и т.н. Тогава могат да бъдат набелязани и конкретни стъпки за решаване на проблемите. От съсловната организация смятат, че въвеждането на национална аптечна карата ще реши проблема с липсата на аптеки в цели общини и затова настояват за нейното бързо въвеждане. Найденов отбеляза, че тя ще покаже колко са аптеките, къде са и какви услуги предоставя всяка от тях на пациентите. Найденов също така съобщи, че от БФС разчитат най-късно през 2017 година да влязат в сила електронните рецепти, защото това ще подобри организацията при търговията с лекарства. Той отбеляза, че пътят към електронната рецепта е свързан с изграждането на лекарствени досиета, като информацията ще е достъпна и за лекуващия лекар, и за фармацевта, а данните ще се натрупват с години. По думите му това дава възможности за по-голяма сигурност и по-добро лечение.
 
        БДЦ НЯМА ДА ПОДКРЕПИ ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ
        Аргументите на вносителите на вота на недоверие в сферата на здравеопазването не са убедителни. Това казва в интервю за в. "Стандарт" депутатът от БДЦ д-р Красимира Ковачка. По думите й от БСП и ДПС посочват действителни проблеми, но не формулират техните решения. "От друга страна, много здравни закони бяха приети в последните месеци и резултатите от тяхното приложение се очакват в близко време. Освен с БСП ние проведохме консултация и с министъра на здравеопазването, която имаше конструктивен характер и сме доволни от ангажиментите, които пое относно наши предложения. Всичко това ни прави скептични и БДЦ няма да подкрепи този вот на недоверие. Ние обаче не сме безкритични към здравната политика на това министерство и ще посочим слабостите, ще предложим и решения за тяхното преодоляване. Ще продължим да търсим позицията на конструктивна опозиция, ще се опитаме да бъдем опонент в комисиите в НС и при създаването на закони, а в скоро време ще предложим наши законопроекти в здравеопазването", заявява тя. Като един от проблемите, които тревожи БДЦ, д-р Ковачка посочва критичното състояние на общинското здравеопазване. "Особено внимание изисква общинското здравеопазване. Тук се сблъскваме с редица проблеми като нарастващото очакване на хората за неговото качество и едновременно сериозните финансови трудности, липса на апаратура и преди всичко на лекари и сестри. Липсата на достатъчно финансиране е свързано и със законови ограничения на възможностите на общините да финансират болниците. Това според нас е сериозно недомислие, което ощетява пациентите и намалява качеството на обслужване. Ние сме за промяна в законодателството за решаване на този проблем, имаме и разбирането на ръководството на министерството на здравеопазването и искаме да изработим обща позиция и да уточним стъпките за решаването на въпроса и общините да могат да финансират общинските болници", казва тя. Депутатът също така отбелязва, че има недопустимите различия в заплащането на лекарския труд в отделни клиники и специалности.

       МЗ НАЛАГА ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ВИРУСА ЗИКА
        В момента рискът от разпространение на вируса "Зика" на територията на страната е нисък. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на Министерството на здравеопазването. От там се позовават на доклад и на анализ, публикуван от Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм, както и на доклад от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според информацията ниската степен на риска в момента се дължи на зимния сезон, през който на европейския континент няма наличие на комари. Същевременно връзките на страните от Европейския съюз с Латинска Америка, където заболяването е най-интензивно в момента, предполагат възможност за пренасяне на заболяването, отчитат от министерството. Ето защо от МЗ въвеждат чрез регионалните здравни инспекции няколко превантивни мерки, съобщава "Zdrave.net". От ведомството информират, че ще проследяват внимателното ситуацията в Латинска Америка и ще взимат активно участие в дискусиите и евентуалните общи мерки със страните от ЕС и Европейския офис на СЗО. Инструктират се здравните власти да подават на населението точна и навременна информация, като се избягва създаването на паника и страхове. Планира се организирането на срещи с общопрактикуващите лекари и лечебната мрежа за поддържане на добра информираност и готовност за активно доказване на случаи, особено при лица с клиника и епидемиологична анамнеза за престои в засегнатите страни. От МЗ смятат на изготвят писмо-указание до Сдружението на общините в България за нуждата от навременно провеждане на обществените поръчки за организиране на дезинсекция на тяхната територия, като се работи под контрола на специалисти-биолози от РЗИ и НЦЗПБ. От там отбелязват, че такова писмо се изпраща регулярно от МЗ в периода февруари - март, но тази година следва да е с насоченост към ефективни дезинсекционни и деразакаризационни мерки. Отчита се и нуждата от укрепване капацитета на системата за Трансфузионна хематология за диагностика на дарената кръв с NAT тест - nucleic-amplification test. Според МЗ това ще има ефект не само за Зика вируса, но и намаляване на риска от трансмисия на причинителите на Западно Нилската треска, треска Чикунгуня и др.