Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.01.2016)
 
        ДЕПУТАТИ ОТ БСП И ПФ ВЛЯЗОХА В СПОР КАКВО Е СВЪРШИЛ ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР
        Това не е вот на недоверие срещу здравния министър д-р Петър Москов, това е вот на недоверие срещу цялата политика на кабинета в областта на здравеопазването - това подчерта депутатът от БСП Жельо Бойчев в студиото на "БТВ". По думите му шефът на МЗ може да е внасял нормативните документи за спорни промени, но те са били приети вътре в правителството. БСП и ДПС вече обсъждат вота, като след дебат за скандала с ваксините в НС, той ще бъде внесен. "Много е трудно да се коментира дейността на министър Москов, защото то е едно хаотично управление през тази година", отбеляза той. Като основен проблем социалистът посочи, че се "детронира едно голямо завоевание, универсалното покритие на медицинската помощ" с разделянето на клиничните пътеки на основен и допълнителен пакети. "Ако не спрем тези законови промени, българските граждани ще бъдат дискриминирани на база диагноза", подчерта Бойчев.
 

       ИЗБРАХА ПРОФ. ПЕРЕНОВСКА ЗА МЕДИК НА 2015 Г.
        Националният консултант по педиатрия и началник на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ "Александровска" проф. Пенка Переновска бе определена за "Медик на годината'2015". Номинацията и бе определена от Редакционната колегия и Общественият съвет на вестник "Форум Медикус". Наградата се връчва за значим принос в развитието на науката и практиката в сферата на детските болести у нас, за упорит труд в утвърждаването на добрата медицинска практика в областта на детската пневмология и фтизиатрия, на алергологията, на ваксинопрофилактиката, информира "Zdrave.net". Призът се дава и за ролята й на изследовател и практик с национално и европейско признание, представящ българската педиатрична школа в много проекти и работни групи в различни точки на света. Проф. Переновска е учен с над 250 публикации у нас и в чужбина, с принос в изследване за пръв път в Европа на петте класа имуноглобулини и имуноглобулин съдържащи клетки на кръвта и в бронхиалния секрет при деца с различни хронични белодробни болести. Тя е сред лекарите въвели в практиката бронхоалвеоларния лаваж в детска възраст и активно е участвала в създаване на интердисциплинарна група за проследяване на дихателната функция и обучение на деца с болестта на Дюшен. Званието "Медик на годината 2015" се присъжда на проф. Переновска и за изключителна народополезна работа чрез участие в дейността на Обществения фонд за лечение на деца, на експертния съвет към инициативата "Българската Коледа", в национални комисии по майчино и детско здравеопазване, по имунопрофилактика и много други към Министерството на здравеопазването. В. "Форум медикус" е наследник на изданието "Здравен фронт" и има 70-годишна история. Наградите "Медик на годината" са учредени от изданието преди 25 години. От 2004 г. редакционната колегия връчва и годишна награда "За принос в управление на здравеопазването" на изтъкнати мениджъри на лечебни заведения или на личности, допринесли за усъвършенстване на организацията на здравеопазването у нас.
 
        ЗДРАВНАТА КАРТА Е ГОТОВА...
        Националната комисия е одобрила по принцип проекта за Национална здравна карта. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. От там информират, че проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане на 1 февруари с подробни мотиви, принципи и начин на изготвяне. В състава на националната комисия, която единодушно одобри картата, влизат министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, който е неин председател и заместниците му д-р Ваньо Шарков и д-р Бойко Пенков. Членове на комисията са д-р Ивелина Георгиева, д-р Глинка Комитов, д-р Венцислав Грозев, д-р Иван Маджаров, д-р Борислав Миланов, д-р Станимир Хасърджиев, д-р Христо Хинков, проф. Златица Петрова, Даниела Ушатова и Милка Василева. Националната здравна карта определя потребностите на населението от болнична и извънболнична медицинска помощ. Тя е разработена по методика, утвърдена от министъра на здравеопазването след анализ и обобщение на предложенията на областните здравни комисии. Преди дни д-р Москов отбеляза, че няма да бъдат закривани легла. По думите му в болничната помощ при 38 000 легла за активно лечение, които в момента съществуват, 3555 трябва да бъдат преструктурирани за продължително лечение и рехабилитация.