Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА ЗА БОРБА С РАКА НА  МАТОЧНАТА ШИЙКА
24.01 - 30.01

 
 
 
 
        Ракът на маточната шийка е четвъртото по честота раково заболяване сред жените между 20 и 45 години в целия свят. На всеки 2 минути в света една жена умира от РМШ. В Европа това се случва на всеки 18 минути. Всяка година у нас се разболяват над 1000 жени. В световен мащаб 530 000 нови случаи се диагностицират годишно и ако няма сериозни усилия, насочени към предотвратяването на РМШ, тази цифра би достигнала 1 милион нови случая на година през 2050 г. Всяка година от РМШ умират над 270 000 жени по света.
        Ракът на маточната шийка е второто най-разпространено онкологично заболяване сред жените. В България, според статистиката, всеки ден от рак на маточната шийка умира една жена. Страната ни е на едно от челните места по заболеваемост и смъртност от този вид рак в Европа. Това се дължи на късното диагностициране и подценяване на профилактиката. Специалистите напомнят, че за ранното откриване на заболяването са важни и редовните профилактични прегледи.
        В 99.7% от случаите РМШ се причинява от HPV вирус.         Той се предава чрез сексуален контакт и е често срещан. Над 75 % от сексуално активните мъже и жени се срещат с него на някакъв етап от живота си. При повечето хора имунната система успява да потисне или преодолее инфекцията, но понякога вирусът се задържа в продължение на години, предизвиква промени и може да доведе до рак.
        От около 70 години цитонамазката е метод, използван за скрининг на рак на шийката, благодарение на който смъртността от това заболяване е намаляла. Цитонамазката (Pap тест) търси абнормални клетки по повърхността на шийката, които могат да се превърнат в ракови или предракови. Тези изменения могат да се проследяват и лекуват своевременно.
        От няколко години HPV тестът се използва в комбинация с цитонамазката, но наскоро беше одобрен от FDA като изследване, което може да се използва самостоятелно. HPV тестовете откриват ДНК от човешкия папиломен вирус. Препоръките от две професионални медицински организации категорично показват, че ДНК тестът за HPV може да се използва самостоятелно за скрининг на рак на шийката, като алтернатива на стандартните цитонамазки .
        Новите препоръки на Дружеството по гинекологична онкология (SGO) и Американското дружество по колпоскопия и цервикална патология (ASCCP) са за включване на HPV теста при жени над 25 години, като алтернатива на Pap теста. Членовете на комисията от дружествата стигат до заключението, че HPV тестът е по-ефективен от цитонамазката при установяване на наличието или липсата на ракови и предракови състояния.
        Първа САГБАЛ "Св. София" ще отбележи Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка  - 25-29 януари с профилактична кампания. От 10:00 до 12:00 часа на всеки работен ден от седмицата ще бъдат извършвани по 10 безплатни цитонамазки.
        За девета поредна година "Сдружение за онкоболни и приятели" в Пазарджик се присъединява към Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка- от 25-и до 31-ви януари т.г., съобщи председателят на Сдружението Мария Чергарова.
В Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в гр. Пазарджик на ул. "Александър Стамболийски" № 16 на 26.01.2016 г. от 14:00 часа Д-р Прокопи Копев ще извършва безплатни профилактични прегледи за рак на млечната жлеза.