Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.01.2016)
 
        Д-Р МИРОСЛАВ НЕНКОВ: СКАНДАЛЪТ С ВАКСИНИТЕ Е ЧИСТО ПОЛИТИЧЕСКИ
        Скандалът с ваксините е чисто политически и налива вода в мелниците на тази секта родители, които не си ваксинират децата. Това каза в предаване по БТВ бившият служебен министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Това е ужасно, защото ваксинирането е от изключително значение за здравето не на конкретното дете, а за здравето на цялото общество за много опасни болести, коментира той. Две фирми произвеждат тези ваксини, те планират производството за 4-5 години напред. В техните планове нас ни няма, защото нашият Закон за обществените поръчки забранява да се обяви обществена поръчка за 2017, 2018 и 2019-а. Има някакъв вариант в сегашното ни законодателство да се сключи рамково споразумение, което е напълно законно, но не е дефинирано съвсем ясно, допълни той. Нашите народни избраници трябва да намерят начин за ваксините с която и да е от двете фирми да се сключи рамково споразумение за следващите 3 години, каза още Ненков. Той изтъкна, че другите държави си планират разходи за ваксини за години напред. Фирмите могат да правят каквото си искат, защото са само две, заяви Ненков. Той препоръча на родителите, на които им предстои ваксиниране на дете, да го направят задължително. Има вариант да се намери друга ваксина, да не е притеснителната турска ваксина, дори ако трябва да се плати от джоба, обясни той, като отбеляза, че сумата не е непосилна. Когато е такъв залогът, парите нямат никакво значение, защото полиомиелитът много по-скъпо се лекува, посочи Ненков.
 
        ЩЕ ИМА ЛИ КАЧЕСТВЕНА ЗДРАВНА РЕФОРМА
        Внасянето на вот на недоверие е добър повод да можем да разкажем за всичко онова, което беше направено в рамките на изминалата година. Това каза в интервю за БНТ зам.- министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той отбеляза, че МЗ са премахнали платените специализации и начина, по който бяха гонени младите лекари от България. "Като минем през това, че премахнахме тавана който беше ограничен при плащането на трансплантациите и вдигнахме парите за костно-мозъчните трансплантации при децата. Като минем през това, което направихме в системата на спешната помощ и ще продължим да го правим и тази година. Като минем през това, че бяха върнати благодарение на Наредба 10 46 млн. лв. от фармацевтичния бизнес обратно в НЗОК", заяви д-р Шарков. По думите му сегашният екип на МЗ е на финалната права на изготвянето на националната здравна карта. В министерството са готови и с промени в Закона за здравето, които ще облекчат работата на ТЕЛК и достъпа на пациентите до комисиите, отбеляза той. Според него след като бъдат посочени всички тези неща ще стане ясно колко несъстоятелни са доводите на опозицията за вот на недоверие в сферата на здравеопазването. В отговор депутатът на БСП д-р Емил Райнов каза, че лекарите са притеснени от това, което правят в министерството. "Те са притеснени от прословутото разделяне на пакетите на два. Защото именно при колегите ще падне най-огромното натоварване, защото те ще бъдат на предния фронт и те ще бъдат тези, които ще понесат отговорността да кажат на пациента - ти влизаш в здравната система сега, а ти ще чакаш", зави той. По думите разделянето ще доведе до листи на чакащите. Д-р Шарков отбеляза, че има само три клинични пътеки в допълнителния пакет. Според него няма проблем около създаването на листи на чакащите в следствие на разделянето на пакета, защото те са въведени още през 2007 г. "Ние даваме възможност на лечебните заведения да планират своята дейност и когато здравното състояние на пациента позволява неговото лечение да бъде планувано във времето, няма да има никакъв проблем", каза той. По думите му не е коректно да се говори, че ще се получи проблем, след като има гласувани 130 млн. лв. повече в бюджета на НЗОК. Той добави, че има осигурено финансиране за 2016 г. и системата ще работи спокойно.
 
        ОТ 38 000 БОЛНИЧНИ ЛЕГЛА 3555 СТАВАТ ЗА ДОЛЕКУВАНЕ
        Няма да се закриват легла, а Националната здравна карта ще преструктурира 3555 от всичките 38 хил. болнични легла за активно болнично лечение в легла за долекуване и продължително лечение. Това съобщи здравният министър Петър Москов по време на дискусия на тема "Лекарите, на които вярваме". Той обясни, че става въпрос за клинични пътеки, които изискват продължително лечение след острата фаза, например инсулт, травматологични операции и пр, допълва "Дума". По думите му въвеждането на здравната карта ще промени финансирането на болниците и структурата на хоспитализациите, прогнозира министърът.  Нова идея на Москов ще въведе т.нар. средна претеглена стойност за преминал пациент, както и коефициент според наличието на денонощна спешност. В момента идеята се обсъждала с експертите на БЛС. По думите на Москов цената на клиничната пътека за дадено заболяване ще е различна в различните по натовареност болници. Да се създаде обективна система за оценяване на качеството на болниците поиска по време на дискусията директорът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов.
 

       НЗОК ЩЕ ПРАВИ ДОПЪЛНИТЕЛНО ДОГОВАРЯНЕ ЗА ОНКОЛЕКАРСТВА
        На последното си заседание Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса реши да възложи на управителя на институцията да проведе допълнително договаряне на отстъпки за обезпечаване на лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания с лекарствените продукти  Ciyclophosphamide, Mitomycin, Ifosfamid, както и Antithrombin ІІІ, който е за лечение на рядко заболяване. Това съобщиха от пресцентъра на институцията. След провеждане на процедурата по допълнителното договаряне, НС на НЗОК възложи на управителя да сключи договори/допълнителни споразумения за отстъпка според изискванията на Наредба 10 на Министерството на здравеопазването, допълва "Zdrave.net". Цитираните медикаменти са отпаднали от Позитивния лекарски списък по различни причини. "Решението на НС е продиктувано от желанието да се осигури безпроблемно терапията на пациентите и да се избегне стресът от евентуална промяна в лечението им", пишат от касата.
 
        Д-Р ХРИСТО ДИМИТРОВ: ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ПЛАНИРАТ ПРОТЕСТ ПО ПОВОД НАМАЛЕНИЯ БЮДЖЕТ НА НРД ЗА 2016 Г
        Общопрактикуващите лекари подготвят протест заради намаления бюджет на Националния рамков договор за 2016 година, съобщи пред радио "Фокус" д-р Христо Димитров, председател на областното сдружение на общопрактикуващите лекари във Велико Търново и зам.-председател на РК на БЛС. В момента се провежда проучване за нагласите на медиците относно Рамковия договор. Предложенията на лекарите за промени в здравната система са внесени в МЗ и Народното събрание, но до този момент няма отговор. "Участваме формално в работни групи, които уж трябва да изработват тези нови наредби, но нашите предложения просто потъват някъде в камарата с документация в Министерството и няма никакъв отговор на нашите предложения", обясни д-р Димитров. Той твърди, че евентуални протести може да се организират след 1 април, когато промените, заложени в Националния рамков договор влязат в сила. "Не можем да продължим да работим по този безумен начин, защото колкото сме по затруднени с безумни правила, толкова по-трудно се чувстваме полезни за своите пациенти. Не може да ти вържат ръцете и да ти кажат "хвърли малка топка" или "с вързани крака прескочи 10 метра". Няма как да стане.", заяви д-р Димитров и продължи: "Така че очакваме да видим как ще се развият нещата, но мрачната ни прогноза е, че за нашите пациенти ще бъде все по-трудно да получат качествена помощ не поради наша вина, не поради нашето нежелание. Напротив ние имаме огромното желание да си свършим добре работата, но нямаме тази възможност." "С всичките обяснения, че сме длъжни, включително и вече да викаме за профилактичен преглед, ние нямаме тази възможност. Средствата, които са планирани за профилактика са половината от необходимите, а ние сме задължени да ги направим на 100%", допълни той.
 
        ЛЕКАРИ ОТ АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА ЩЕ ПРЕГЛЕЖДАТ ВЪЗРАСТНИ ХОРА В ОБЩИНА САТОВЧА
         Екип от лекари-специалисти от Александровска болница, състоящ се от  кардиолог, ендокринолог, уролог и ортопед,ще преглеждат безплатно възрастни хора в няколко села от община Сатовча в периода от 26 до 29 януари. Инициативата за специализирани медицински прегледи за възрастните жители на общината е част от Програмата "Забавно лято, грижовна зима", която се осъществява от Фондация "Помощ за благотворителността в България" в сътрудничество с Филип Морис България, като в нея пряко са ангажирани лекари от Университетска болница "Александровска" и местната общинска администрация. За започващите утре прегледи в община Сатовча подборът на специалистите е уточнен предварително съвместно с общопрактикуващите лекари от общината и местната администрация. Графикът за посещенията и прегледите по места са както следва: в с. Сатовча и с. Плетена на 26 януари, в с. Кочан на 27 януари, в с. Вълкосел на 27 и 28 януари и в с. Слащен на 29 януари. През юни 2015 г.стартира този вид дарителска инициатива, в която за първи път лекари-специалисти от УМБАЛ "Александровска" прегледаха  400 възрастни хора от северозападна България. Посещенията и прегледите бяха осъществени чрез дарителския Фонд "Нашите родители" на ФПББ, а УМБАЛ "Александровска" пое дългосрочен ангажимент към инициативата. Прегледите показаха, че голяма част от хората няколко десетилетия не са посещавали специалисти, бяха открити заболявания, които влошават драстично качеството на живот и за които възрастните хора не подозират, включително вродени аномалии, за които хората също нямат представа.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        На 20 януари изтече крайният срок за подаване на документи за участие в открита процедура по Закона за обществените поръчки с предмет "Регистрационна система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ чрез биометрични идентификатори на пациентите", съобщиха от пресцентъра на здравната каса. В рамките на законоустановения срок документи за участие подадоха две фирми - "Консорциум Стемо Гама Консулт" и  "Контракс АД". Фирмите са цитирани по реда на постъпване на офертите в деловодната система на Централното управление на Националната здравноосигурителна каса. На 22 януари, комисия в петчленен състав, с участието на двама външни експерти от списъка на Агенцията за обществени поръчки (АОП), пристъпи към отваряне и разглеждане на постъпилите документи. Този първи етап от провеждане на процедурата за избор на изпълнител по ЗОП е открит за представители на медиите, напомнят още от касата.