Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.01.2016)
 
        Д-Р МОСКОВ ИСКА ПРОМЯНА ВЪВ ФИНАНСИРАНЕТО ЧРЕЗ "СРЕДНА ПРЕТЕГЛЕНА СТОЙНОСТ НА ПАЦИЕНТ"
        Заплащането на болниците ще се определя от "средна претеглена стойност на пациента" заедно с коефициент. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов по време на последното заседание на парламентарната здравна комисия. Той уточни, че новата философия на финансиране на лечебните заведения все още е в процес на разработка, информира "Zdrave.net". По думите му, в момента тя се обсъжда с експертите на БЛС, като от страна на съсловната организация среща разбиране. "Не казвам съгласие", уточни министърът. Д-р Москов обясни, че за получаването на "средната претеглена стойност на пациента" ще се взимат под внимание няколко фактора. На първо място това е цената на всяка клинична пътека, по която работи дадена болница и броя на преминалите по нея пациенти. "Всичко това е разделено по общия прием на пациентите в болницата. Да кажем има 100 000 преминали пациента през тази болница. Това дава средната стойност на един пациент, който болницата е приела", каза той. Според него в случая няма да има значение каква е конкретната цена на една пътека - 300 лв. дете с пневмония или 1000 лв., за човек с ортопедично заболяване, защото след изчисленията "средната претеглена стойност на пациента" за дадената болница може да бъде условно 1000 лв. "Това трябва да има обаче към себе си и своя коефициент. Тази средно претеглена стойност трябва да бъде умножена по коефициент, положителен и отрицателен. Там където тези средно претеглени разходи на пациента са по-високи обективно, защото 20 човека дежурят нощно време и ме посрещат, когато имам нужда, има консумативи, има апаратура, има кръвен център, има хиляди неща, с които лекарите са запознати, там коефициентът от тези 1000 лв. средно претеглена стойност става 1100 или 1200 лв.", обясни министърът. Той обаче добави, че на други места, където част от изброените фактори липсват, стойността ще бъде под условно зададените 1000 лв. По думите му това е начинът структуроопределящите болници да престанат да гълтат вода за сметка на малки бутикови места, които в момента са много печеливши.
 
        НАПРЕЖЕНИЕ В БЛС ЗАРАДИ ВАКСИНИТЕ
        Липсата на обща позиция на БЛС за проблема с ваксините е мотив да бъде поискана оставката на председателя на организацията д-р Венцислав Грозев. Тя бе поискана от зам.-председателя на Контролната комисия на съюза д-р Георги Тодоров в събота. Странно е оглушителното мълчание на БЛС в най-големия скандал в здравеопазването. Изведнъж се оказахме патерица чрез подкрепа, дадена на министъра без решение от УС на Лекарския съюз, пише в писмо до медиите д-р Тодоров. По-рано министърът Петър Москов подчерта, че председателят на УС на БЛС е изразил подкрепата си към него, допълва "Дума". Още преди месец поисках оставката на председателя на УС на БЛС заради противоуставното му поведение, подвеждането на властите в страната и действия, които противоречат на устава и имат негативни последствия за организацията ни, а и може би за практикуването на медицина, коментира д-р Тодоров. Според него има опасност д-р Грозев да породи с бездействие и колаборация с властта   заплаха и за доверието в БЛС, и за състоянието на колегията, която по закон има важна роля в обществото. Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Емил Райнов бе категоричен вчера, че крахът в здравеопазването през последната година при това ръководство на министерството е тотален. Според него доказателство е затрудненият достъп на българите до здравеопазването, наличието на листи за чакащи и невъзможността на хората да доплатят за необходимите лекарства или здравни услуги. Според Райнов провалът е още по-видим с промените в законите за здравното осигуряване и за лечебните заведения. Всеки българин, който има нужда да се лекува, заделя 55% лични средства, изтъкна депутатът. Емил Райнов добави, че казусът за ваксините не е основен и водещ за внасянето на вота на недоверие, а това, че нещата са съвпаднали, е по вина на министерството.
 
        БОЙКО БОРИСОВ: РАЗГОВАРЯХ С ТУРСКИЯ ПРЕМИЕР ПРЕДИ ДА БЪДАТ ВНЕСЕНИ ВАКСИНИТЕ
        Проблемът с ваксините е абсолютно изкуствен и е абсолютно извън ГЕРБ, заяви премиерът Бойко Борисов по време на Третата политическа академия на Жени - ГЕРБ, която се проведе през уикенда във Велико Търново, предадоха информационните агенции от старата столица. "Има някакви внушения отвън, че едва ли не ние го правим това на Москов. Трябва да знаем, че с Москов така сме се сработили, а и от години се познаваме още от Столична община", посочи премиерът и заяви, че за ваксините е говорил с турския премиер преди те да бъдат внесени у нас. Той увери, че ваксините са били доставени, за да може държавата да има готовност да реагира в екстремната ситуация, допълва "Zdrave.net". Бойко Борисов допълни още, че се доверява на сестра си д-р Красимира Иванова, която е лекар педиатър и е ваксинирала внука си с такава ваксина. Премиерът също така сподели, че тя му се обадила и е казала, че заради Петър Москов не е станала шеф на общинска болница, защото тогава той е заявил пред Столичния общински съвет, че има конфликт на интереси. Въпреки това обаче д-р Иванова подкрепяла здравният министър. В изказването си пред форума на Жени - ГЕРБ премиерът призова за пълно присъствие на депутатите от ГЕРБ в пленарна зала при обсъждането и гласуването на бъдещия вот на недоверие на БСП по темата "здравеопазване".
 
        НАД 600 СА ВАКАНТНИТЕ МЕСТА ЗА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ В СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
        Над 600 са вакантните места за медицински сестри в здравните заведения на Североизточна България. Това пише в статия на "Монитор". Изданието се позовава на изследване на Русенския университет, в който от няколко години се обучават акушерки и медсестри. В същия регион незаетите места за акушерки пък са към 200, сочат данните на Факултета по обществено здраве и здравни грижи във висшето училище. Специално в многопрофилната болница в Русе в различните отделения има между две и пет вакантни места за медицински сестри. "Рекорд по напуснали медсестри бе поставен преди няколко години, когато само за 12 месеца 56 жени в бели престилки прекратиха трудовите си договори", се казва в статията.
 
        В ДВАНАДЕСЕТ ОБЛАСТИ НА БЪЛГАРИЯ НЯМА МЕДИЦИНСКИ ОНКОЛОЗИ И КАРДИОЛОЗИ
        В дванадесет области на България няма медицински онколози и кардиолози, независимо че нашата страна е в първата петица на болните от рак и на второ място в Европа по сърдечносъдови заболявания. Това пише още в днешния си брой в. "Монитор", позовавайки се на справка на Българския лекарски съюз. Според изданието при всяко съмнение за рак джипитата в Разградско и Търговищко изпращат пациентите си във Варна. За да си направи онкологични изследвания или за туморни маркери, пак заради дефицита на специалисти по рака пациентите от Смолянско, Кърджалийско, Хасковско и Ямболско отиват в Многопрофилната болница в Бургас или до университетската в Пловдив. Тези пък във Видинско, Ловешко, Врачанско и Монтанско ходят направо в София или отиват на преглед при онколог в Университетската болница в Плевен. Истинска криза има за лъчетерапевти. С изключение на университетските центрове София, Плевен, Варна, Пловдив и Стара Загора в останалите областни градове такива специалисти няма. "Независимо че инвазивната кардиология в последните години е една от най-предпочитаните специалности в цял свят заради високите технологии и модерни практики, у нас тези също са предимно в университетските центрове, а в останалите областни градове са не повече от един-двама", пише още изданието. В статията се отбелязва, че няма нито един инвазивен кардиолог във Видин и Смолян. В Благоевградско пък липсват нефролози и затова пациентите с бъбречни заболявания ходят в Пловдив. Без бъбречни специалисти са още във Видин, Враца, Ямбол и Разград. "В половината страна няма специалисти по обща медицина, 58 на сто от всички тях са в предпенсионна възраст. Освен за кардиолози и онколози истински глад има за лекари от основните специалности - хирургия, неонатология, педиатрия, детска хирургия, съдебна медицина и анестезиология. Нито един неонатолог няма във Видинско, Врачанско и Търговищко. По един лекар, специалист за грижите за новородените до 20-я ден, има в Ямболско, Монтанско, Разградско и Смолянско", се казва в материала.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        През февруари фасадата на Националният дворец на културата ще бъде осветена в символични цветове в знак на съпричастност към каузата на боледуващите от епилепсия и на онкологично болните деца, съобщиха от културната институция. На 8 февруари, понеделник от 17 ч. най-големия фестивален и конгресен център в Югоизточна Европа за един час ще засвети в лилаво. По този начин ще бъде изразена солидарност към болните от епилепсия. По приблизителни данни у нас има около 80 000 епилептици, близо 30 000 от тях са деца. На 15 февруари, също понеделник и отново от 17 ч. фасадата на двореца ще грейне в златисто. Поводът е Международният ден на децата с рак. Според медицинската статистика, всяка година в света 200 000 деца заболяват от онкологични заболявания, а около 100 000 умират от коварната болест.
        Гинеколози от МБАЛ Бургас оперираха 54-годишна пациентка с огромен тумор на яйчниците. Това съобщи Burgas24.bg. Операцията е извършена по спешност. Туморът тежи повече от 8 кг, а диаметърът му надхвърля 40 см. Жената постъпва в болницата миналия петък, със силни болки. Коремът й изглежда като на бременна в деветия месец. Ехографът показва образувание с яйчников произход. Туморът притиска вътрешни органи и застрашава живота на жената. По време на операция в оптимален обем туморът е премахнат много внимателно, за да не се наруши целостта му. "Това е много важно, защото ако се спука, а впоследствие се установи злокачествен процес, това може да доведе до разсейки в корема и да влоши прогнозата", обясни началникът на Гинекологично отделение д-р Радослав Горанов. Срастванията в корема допълнително усложняват интервенцията, но екипът, съставен от гинеколозите д-р Радослав Горанов, д-р Златин Трепечов, д-р Ивон Ангелова и анестезиолога д-р Таня Ганчева се справя перфектно. Пациентката е в стабилно общо състояние и се възстановява под грижите на персонала на Отделението по гинекология.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов се закани да атакува с вот на недоверие правителството, ако турска фирма прави скенерите за пръстов идентификатор. Това съобщава "24 часа". Според изданието Симоенов имал непотвърдена информация, че се водят преговори за изработка и доставка на такива апаратура. Това е крайно смущаващо - стане ли факт, означава, че биометричните данни автоматично попадат в турското разузнаване, заявява той пред "24 часа". "Знаем коя е фирмата и че се водят консултации с нея, но ако това се потвърди, авторите на тази идея ще се сблъскат с товарния влак", предупреждава Симеонов. Той повтори - стигне ли се до това, може да инициира нов вот на недоверие, отделно от подготвяния от БСП и ДПС заради политиката на кабинета в областта на здравеопазването.
        Информация по темата дава и в. "Земя". "От турска страна фирмата, с която са осъществени контакти още лятото, се казва "Те алп билоги технолоджилер" , представителят се казва "Али Пирзада"", казва Симеонов. "Имам непотвърдена информация, че даже са подготвили техническите изисквания за търга, така че да може да го спечели съответната фирма. Работи се с капитали на Държавния турски фонд за Балканите, което е доста притеснително. Тук има пряка намеса на държавата, така че в никакъв случай не може да се говори за частна фирма от независим тип", заявява лидерът на НФСБ. Намерението на БСП и ДПС да внесат вот на недоверие заради провал на правителство в сектора здравеопазване буксува, тъй като партиите събират в най-добрия случай 68 гласа, които са далеч от необходимите поне 121. Това съобщава в. "Сега". Проверка на изданието показа, че от коалиционните партньори на ГЕРБ само Националният фронт за спасение на България (НФСБ) в рамките на Патриотичния фронт има решение да гласува против искането. "Не виждаме основание за махането на министър Петър Москов, а по скандала с ваксините сме на мнение, че той е действал правилно и че обществото става свидетел на голяма доза популизъм и заблуждаващи изказвания. Не искам да предрешавам решението на колегите от ВМРО отсега, но смятам, че тяхното мнение е сходно и че до голяма степен говоря от името и на двете партии", казва Симеонов. Шефът на групата на АБВ Борислав Борисов заяви, че изпълнителният съвет на партията ще заседава във вторник. Но според Борисов много вероятно е БСП и ДПС да се откажат от внасянето на вота. "Нека да видим дали ще го внесат и какви ще са мотивите и тогава ще мислим по-сериозно. В здравеопазването има сериозни проблеми, но едва ли точно сега е моментът за оставка на министъра", отбелязва той.