Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.01.2016)
 
        БЛИЗНАЧЕТА СЕ РОДИХА НА БАБИНДЕН В СЛИВЕН
        С раждане на двойка близнаци посрещнаха в Сливен Бабинден, както още се нарича Деня на родилната помощ. От началото на годината в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" са родени 66 бебета, уточни началникът на отделението по неонатология д-р Таня Праматарова. Тя направи уточнението, че Сливенска област е на едно от водещите места в страната за недоносени деца - 15,83% за 2015 година при родени м.г. 1297 бебета. За празника Бабинден родените през миналата година се сдобиха със свой календар. От представените 97 фотоса на новородени момченца и момиченца жури от МБАЛ "Д-р Иван Селимински"- Сливен отся 12, по един за всеки от месеците, с който се представят отделенията по неонатология и акушер-гинекология.
 
        СОФТУЕРЪТ ЗА ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ В БОЛНИЦИТЕ ЩЕ Е ГОТОВ ДО АПРИЛ
        Софтуерът за въвеждането на персоналния идентификатор ще бъде готов в началото на април, обяви пред журналисти здравният министър Петър Москов. С него щяла да се отключи възможността всеки гражданин да има електронно досие, както и да получава електронно направление и електронна рецепта, съобщава "Дума". Москов обяви, че вече са готови на експертно ниво и с изработването на Националната здравна карта. Той обясни, че е насрочено заседание за валидиране и ще тръгне публично обсъждане. Разговорите за здравната карта са завършили на експертно ниво във всички 6 региона на планиране на страната, а публичното обсъждане щяло да започне идната седмица. Целта е болничната и доболничната инфраструктура да бъде в нормалните за една европейска държава размери. Цели се да се гарантира на хората, че има къде да отидат, ако са болни, както и че там ще получат необходимото лечение, а не съобразно икономическите интереси на една или друга структура, обясни Москов.
 
        ХАСАН АДЕМОВ: РЕФОРМАТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е БУТАФОРНА И ПОПУЛИСТИЧНА
        Реформата в здравеопазването е бутафорна и популистична. Това каза в сутрешен блок на Радио "Фокус" Хасан Адемов, депутат от ДПС и член на здравната комисия в парламента. По думите му, вотът на недоверие цели да покаже слабите места в политиката на управляващите и конкретно в политиката на здравеопазването. Хасан Адемов обясни, че част от текстовете на Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения са внесени в Конституционния съд, но ако той ги отмени, това ще означава, че всички приказки на управляващите, че се провежда здравна реформа, ще бъдат опровергани. "Ползата за българските граждани, в рамките на тази година и половина, всъщност никой не е усетил още. Предстоят и промени в лекарствената политика, във връзка с т.нар. "ценови коридор". Една голяма част от лекарствените продукти, около 400, между тях и лекарства за онкоболни, на практика ще изчезнат от българския пазар. Това означава, че проблемите в сектора вместо да се решават се задълбочават", категоричен бе Адемов.
Относно ваксините, той коментира че от ДПС имат желание не да засилват страховете на българските майки, а тъкмо обратното. "Искаме да се опитаме да затворим темата с повече яснота, прозрачност и повече аргументи в подкрепа на това, че нищо страшно не се е случило, а има проблеми само с администрирането на процеса на внасяне", каза той.
 
        ДЕВЕТИМА ЛЕКАРИ НАПУСКАТ БИВШИЯ ОНКОДИСПАНСЕР В ПЛОВДИВ
        Девет специалисти напускат лъчетерапията на бившия онкодиспансер, пише "Марица". Причините за напускане били лични, допълва "news.bg". Те са подали предизвестия с едномесечен срок, който съвсем скоро изтича. Не е ясно кой ще замести напускащите, защото в сектора отдавна има недостиг за медицински кадри. "Притеснително е особено когато става дума за лечение на хора с най-страшната диагноза", коментира вчера Тодор Петров, регионален представител на Центъра за защита правата в здравеопазването. Той допълни, че е притеснително случващото се в Комплексен онкологичен център и изрази опасания да не би то да се отрази на диагностичнно-лечебния процес. "Инвестирани са много пари по европейски проект в сграден фонд и свръхмодерна апаратура във Втора база. Всичко това се обезсмисля без кадри, каза още Петров. Той изрази надежда лекарите да размислят и да останат в КОЦ - Пловдив. Управителят на бившия онкодиспансер д-р Красимир Вальов не бе открит за коментар, пише изданието. Предишният случай, когато в лечебното заведение имаше напрежение, бе свързан именно с неговото назначение. В гилдията се говори, че лекарите напускат заради оферти от частните онкологии, където специалистите са много по-добре заплатени. В Пловдив вече има две такива. Допълнителна конкуренция в бранша идва от модернизираната болница в Панагюрище, където се очаква да заработи най-големият онкоцентър на Балканите.
 

       ПЪРВИЯТ ЦЕНТЪР ПО УРОГИНЕКОЛОГИЯ И СТАТИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ЖЕНИТЕ ПРЕДСТОИ ДА ЗАРАБОТИ В РУСЕ
        Първият в страната и засега единствен център по урогинекология и статични заболявания на жените предстои да заработи в Русе, съобщи началникът на АГ- комплекса д-р Георги Хубчев. По думите му, това ще стане в началото на пролетта, четем в "RUSEUTRE.bg". Предстои до месец-два да бъде закупена специализирана апаратура - апарат за цистометрия, след което центърът ще отвори врати. операция продължи около 40 минути, а 62-годишната жена беше изписана след 24 часа. Имплантираният консуматив за 10 000 лв. беше платен от общината. До половин година в Русе ще заработи и Ин витро център, който ще ползва базата на комплекса или на Центъра за асистирана репродукция "Щерев" в града.
 
        МИНИСТЪР МОСКОВ ДАВА ОБЯСНЕНИЯ ЗА СКАНДАЛА С ВАКСИНИТЕ
        В парламента се очаква продължение на темата с вота на недоверие към кабинета "Борисов". Депутатите викат спешно здравния министър Петър Москов, който да обясни скандала с ваксините, информира "Нова ТВ". Още вчера народните представители от БСП и ДПС заявиха, че ще инициират вот на недоверие срещу правителството заради цялостната политика на Москов в сферата на здравеопазването. Москов от своя страна заяви, че не го интересува планирания вот, но се надява спекулациите с ваксините да престанат, защото всяват паника сред родителите. Очаква се да стане ясно и дали други партии от опозицията ще подкрепят вота.
        Децата Са Жертва Не На Отровни Ваксини, А На Отровна Спекулация
        Децата са жертва не на отровни ваксини, а на отровна спекулация. Това се казва в статия на в. "Сега". Според изданието вместо да опита да спести истерията, прокуратурата я утрои - нарочно или от некомпетентност. "Опасно и отвратително е това, което магистратите успяха да предизвикат с непремерените си действия. Защото има и по-елегантни и щадящи начини да се направи дадена проверка, да се издадат препоръки по нея и дори да се съобщи за това. Но вместо да опита да спести истерията, ВАП на практика я утрои. И времето ще покаже има ли изобщо някакво нарушение, какво, и съответно значимостта и размерът му заслужавали ли са цената, която цялото общество ще плати с поколение неваксинирани деца", пише вестникът.
 
        МЗ СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ПАНИКАТА ОКОЛО ВАКСИНИТЕ
        Министерството на здравеопазването ще сезира Прокуратурата заради създадената около ваксините паника. Това намираме днес в. "Стандарт" и в. "Монитор". "Стандарт" се позовава на изказване на зам.- министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. По думите му срещу МЗ има политически атаки и добре да бъде направена проверка на Прокуратурата, за да бъдат изчистени всички съмнения около казуса с внесените от Турция препарати. Според него смесването на въпроса за сигурността на българските деца с политиката е заплаха за общественото здраве. В. "Монитор" пък цитира изказване на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, който обяви, че група юристи вече "издирват кой стои зад тази мръсна атака спрямо министерството".
 

       ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЗА ПАНИКАТА ОКОЛО ВАКСИНИТЕ
        По въпроса с паниката около ваксините пише и в. "Телеграф". Изданието съобщава, че майки хукнаха да изследват бебетата си заради турските ваксини. В статията се казва, че неофициално от две столични лаборатории са признали пред "Телеграф", че родители са напирали да си плащат за кръв и урина на невръстни хлапета, които неотдавна са преминали през имунизация. Експертите обаче обяснявали на родителите, че тези изследвания не са показател. "Всъщност, ако няма странични ефекти, единственото доказателство за ефекта на ваксината или липсата на такъв, е дали детето ще се разболее от някоя от петте зарази, включени в серума - дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце", се отбелязва в материала. "Заедно с истерията около "Пентаксим" обаче ескалира и скандалът с "Еувакс", който вече дори е стигнал до Брюксел, научи "Телеграф" от дипломати. По думите им Европейската комисия иска да разбере дали е нарушено правото на общността, тъй като вносът на лекарства от трета страна без разрешение на съответната агенция по лекарствата е забранен", пише още изданието.
 
        ТРИТЕ ОСНОВНИ ПРОБЛЕМА НА НАШЕТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ СПОРЕД  НЯКОЛКО ИЗВЕСТНИ БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРИ
        "24 часа" се спира обстойно на проблемите около здравната реформа. Изданието публикува мнението на няколко известни български лекари за това кои са трите основни проблема на нашето здравеопазване.
        Доц. Стайко Спиридонов, директор на частна болница отбелязва, че крайно време да се направи остойностяване на медицинската услуга. По думите му това ще даде база за реалната себестойност на медицинската дейност, извършвана за диагностика и лечение на пациента, съответно и на необходимите средства за здравеопазване. Той също та препоръчва да се върви към обездържавяване на НЗОК и постепенна демонополизация. Според него в момента здравната каса е държавен придатък към министерство на финансите с изключително неясно финансиране на медицинските дейности. "Задължително трябва да се надгради с допълнителни здравноосигурителни фондове, което ще доведе и до по-голям контрол при разходване на средствата за пациентите и либерализация в здравеопазването - повече държава в контрола и регулацията и повече пазар при услугите. В медицината това означава по-свободен пазар и достъп до медицинските услуги, с държавна, а не с административна регулация", казва той. Доц. Спиридонов също така отбелязва, че е нужна промяна в Закона за съсловните организации в посока регулация и саморегулация.
        Директорът на ВМА проф. Николай Петров заявява, че основният проблем е контролът. По думите му трябва да има контрол от страна на държавата и здравната каса на всички нива в здравната система - и върху дейността на всички видове лечебни заведения и лекари, и върху разходите. Нужен е и контрол върху качеството на медицинската дейност. Според него на второ място трябва да има правила, които да се спазват от всички при всякакви обстоятелства. "Те трябва да имат ранг на догма, да са над нас. Имам предвид правила в работата - от джипито през специалиста в извънболничната помощ до болниците. Всички сме чували за болници, в които има нарушения, но не сме чували за последици от това. На трето място поставям финансирането, защото, преди да се въведе ред, парите никога няма да стигат", казва той.
        Директорът на МБАЛНП "Св. Наум" акад. Иван Миланов заявява, че много сериозен е проблемът с медицинските кадри. Според него ние все още го подценяваме, защото в големите градове не се усеща толкова остро, но в общинските и областните болници вече е налице. "Този проблем е свързан с втория: ниското заплащане на медицинските професионалисти. Зная, че не е лесно да се реши такъв основен проблем. Трябва да си поставим обаче въпроса: купуваме толкова много съвременна апаратура, правим такива инвестиции в модернизация на оборудването и базата, но кой ще работи с всичко това", пита той. Акад. Миланов отбелязва като трети проблем състоянието на лекарското съсловие. "Сред лекарите цари усещането, че няма справедливост по отношение на нормативните актове. Говори се, че едни болници са толерирани за сметка на други - не знаем дали е вярно, но се създава напрежение", казва той.