Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.01.2016)
 
        НАДЗОРЪТ НА НЗОК СЕ ПОХВАЛИ СЪС "СТАБИЛНА" 2015 Г.      
        Посланията, които обобщават работата на НЗОК през 2015 г., са стабилност, предвидимост и прогнозируемост, заяви Кирил Ананиев, председател на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на финансите. "Ръстът на икономиката ни дава шанс да използваме тази макроикономическа среда, пречупена през дейностите на НЗОК, и да увеличим бюджета. Успяхме да завършим 2015 година, без да имаме просрочени плащания към изпълнителите на медицинска помощ", каза Ананиев. Сред факторите, повлияли върху работата на НЗОК, той припомни намаления с около 80 млн. лв. бюджет. Останали неплатени лекарства за домашно лечение в периода от 1 до 15 ноември. Въпреки това били заплатени всички онкологични лекарства. Ананиев се похвали, че в края на 2015 г. НЗОК е успяла да се разплати частично към другите европейски здравноосигурителни каси, като е заплатила извънредно 14 млн. лв. Остават още 122 млн. лв., които да бъдат изплатени.
НАП събрала над 50 млн. лв. като допълнителен приход за НЗОК през 2015 г. По думите на Ананиев допълнителните средства, заделени за разходи за 2015 г., били от оперативния резерв на касата, който бе 302 млн. лв. Бяха направени и определени икономии в бюджета на НЗОК, заяви председателят на надзора. По думите му от капиталовата програмата за били спестени 4 млн. лв., толкова били спестени и от административни разходи. Тома Томов от Надзорния съвет поясни, че НЗОК спестила 10 млн. лв. след въвеждането на електроните четци за лични карти. Той припомни, че предстои въвеждането на пръстовите идентификатори. "Трябва да намерим воля да не допуснем преразходи, които да преминат като тежест в бюджета за 2017 г.", каза Ананиев при представянето на работата на НЗОК през т.г. По думите му с 2% са намалени направленията за първото тримесечие на 2016 г., тъй като средствата за тях са по-малко. "ДУМА" припомня, че миналата седмица от БЛС обявиха, че са направили експертен анализ на данните от НЗОК и установили, че с около 16% по-малко са за първото тримесечие на т.г. направленията за специалист и медико-диагностични дейности.
 
        СКОРО ТЪРГОВЦИТЕ НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА МОЖЕ ДА ДЕЙСТВАТ И ПРИ ОБВИНЕНИЕ
        Хората, осъществяващи дейност с наркотични вещества и лекарствени продукти, да няма нужда да показват документ за липса на повдигнати обвинения за умишлени престъпления от общ характер, информира "actualno.com.". Единствено ще се представя свидетелство за съдимост т.е. гледа се само дали има влязла в сила присъда. Това предвижда законопроект за изменение на Закона за контрол върху наркотичните вещества. Като аргументи за промяната правителството, което е вносител на законопроекта, посочва презумпцията за невинност и намаляване на административната тежест за бизнеса. Прави впечатление, че с промените се прави голямо улеснение за хората, осъществяващи дейност с наркотични вещества и лекарствени продукти. Предвижда се при издаване, промяна и подновяване на лицензии за дейности с наркотични вещества и лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, да отпадне изискването за предоставяне на документи, свързани с обстоятелства, вписани в Търговския регистър - копие от съдебното решение за регистрация и удостоверение за актуално съдебно състояние, данъчна регистрация, регистрация по БУЛСТАТ, документ, издаден от Агенцията по вписванията или от съда по регистрация на заявителя-търговец, че той не е обявен в несъстоятелност или че не е в производство за обявяване в несъстоятелност; документ, издаден от Агенцията по вписванията или от съда по регистрация на заявителя-юридическо лице, че той не се намира в ликвидация. Проектът предвижда в заявлението да се посочва единствено ЕИК на физическото или юридическото лице. Все пак, като мярка за единен контрол, се предвижда да има публични регистри за издадените лицензии и разрешения за този вид дейност. Интересен момент е и разрешението да се ползват, закупуват и съхраняват лекарства с наркотични вещества от болница без аптека, но само в количества, необходими за оказване на спешна помощ. Отпада и урегулирането на отглеждането на опиев мак като земеделска култура. Отглеждането на растения от рода на конопа (канабис), предназначени за влакно, семена за фураж и храна и семена за посев, със съдържание под 0,2 тегловни процента на тетрахидроканабинол, определено в листната маса, цветните и плодните връхчета, се извършва само след издадено разрешение от министъра на земеделието и храните.
       
        НЗОК Е ДАЛА ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ НА ПРОКУРОР
        Здравната каса е дала болници на прокурор, тъй като при проверки са открити копия на лични карти на пациенти, както и празни бланки с подписи на пациенти. Това пише в днешния си брой "Стандарт", позовавайки се на информация, подадена от Страшимир Генев, директор на дирекция "Болнична медицинска помощ" в НЗОК. По думите му, при проверките са открити и дублирани хоспитализации. Страшимир Генев обясни, че електронната система на НЗОК е отчитала хоспитализацията на едно и също лице в един и същ момент в две различни болници. "От здравната каса призоваха болните да подават сигнали, ако лечебните заведения искат от тях да плащат за лечението си", пише още изданието. Пациенти - призраци смучат 5% от парите на НЗОК. Това пък пише в. "Труд" по същата тема. Според изданието икономии средно от 5% се очакват в болничната помощ и от средствата за медикаменти в бюджета на НЗОК за 2016 г, след като се въведе пръстов идентификатор за болните българи. "Това означава, че досега тези пари са източвани от пациенти призраци", се казва в статията. Изданието цитира изказване на представителя на КТ "Подкрепа" в Надзорния съвет на НЗОК Тома Томов, според когото въвеждането на идентификатора ще намали измамите, злоупотребите и отчитането на фалшиви болни. Според представителя на БСК в надзора - Григор Димитров, ще е много добър резултат, ако от разходите на болниците годишно се спестят 75 млн. лв. След като от 1 април 2015 г. бе въведено изискването за влизане и изписване от лечебно заведение само с лична карта, до края на 2015-а са икономисани 10 млн. лв., става ясно още от статията.
 
        КИРИЛ АНАНИЕВ: ОТЛАГАНЕТО НА НОЕМВРИЙСКИТЕ ПЛАЩАНИЯ КЪМ АПТЕКИТЕ Е ЗАРАДИ ЛИПСА НА ТЕХНОЛОГИЧНО ВРЕМЕ
        Близо 50 млн. лв. допълнително са събрани от здравни осигуровки през 2015 г. Това обяви вчера председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев по време на пресконференция. Той отбеляза, че изминалата година е била трудна за касата, заради няколко фактора, допълва "Zdrave.net". На първо място касата е разполагала с по-малък бюджет от това, което е поискал надзора. По думите му става въпрос за 80 млн. лв. по-малко. Освен това голяма част от оперативния резерв на НЗОК е бил разпределен още в началото на 2015 г., посочи той. По думите му касата е била принудена да работи и няколко месеца без да може да упражнява ефективен контрол. Ананиев добави, че все пак касата е успяла да завърши годината без да има просрочия към изпълнителите на медицинска помощ. Той отбеляза, че НЗОК не е успяла да се разплати единствено за ноември за период от 15 дни с аптеките. "Това не беше защото нямахме необходимия ресурс да изплатим тази сума, а защото много малко беше технологичното време, в което да съберем необходимите разходно-оправдателни документи за 2300 аптеки", каза надзорникът. Той също така каза, че НЗОК не е имало как да плати надлимитната дейност на болниците, дори и при най-добро желание, защото нормативната уредба го забранява. Председателят на надзора заяви, че касата е направила допълнително здравноосигурителни плащания в размер на 364 млн. лв., като по-голямата част от тях са дошли от резерва на НЗОК, а останалите от насъбраните вноски.
 
        ЛОВЕШКАТА БОЛНИЦА МОЖЕ ДА ОСТАНЕ БЕЗ БЕЛОДРОБНО ОТДЕЛЕНИЕ
        Трима лекари от отделението по пневмология и фтизиатрия на МБАЛ"Д-р Параскев Стоянов" в Ловеч са подали молби за напускане, съобщи БНР. Има опасност отделението да затвори врати, ако специалистите не променят намерението и не бъдат осигурени техни заместници. Болницата е в тежко финансово състояние и този проблем е поставен за обсъждане на извънредно заседание на Комисията по здравеопазване при общинския съвет. Сред подалите молба за напускане е и началникът на отделението д-р Михаил Киров. Той информира, че се водят разговори с ръководството на болницата, на които заедно с колегите му са поставили условията си. Коментирайки ситуацията, прокуристът на болницата д-р Снежина Митова потвърди, че ръководството на лечебното заведение преговаря със специалистите, за да не се стигне до затваряне на отделението. По думите на д-р Митова пулмолозите настояват при предстоящото преструктуриране на болницата отделението да остане в същия вид, в който функционира в момента. Тя увери още, че ръководството на МБАЛ търси едновременно и други варианти то да не бъде закрито, дори и ако подалите молба специалисти напуснат. В края на миналата година стана ясно, че служителите на лечебното заведение не са получавали около 30% от заплатите си за няколко месеца. Тогава те заплашиха с напускане.
 
        ОЩЕ ОТ МЕДИИТЕ
        БСП предпочита опозицията да поиска вот на недоверие за секторна политика, отколкото за цялостна, както предлага ДПС. Това коментира. "Сега", позовавайки се на думите на червения депутат Георги Търновалийски. Той напомня, че ако се поеме в предлаганата от ДПС посока и процедурата завърши с неуспех, следващата възможност за опозицията ще е чак след 6 месеца. "Процесите в държавата са твърде динамични, за да се лишим от този механизъм на парламентарната практика", посочи депутатът. Миналата седмица БСП откроиха три проблемни области, заради които може да се поиска оставката на кабинета - здравеопазването, демографската криза и ескалацията на престъпността. Хирурзите от варненската МБАЛ "Св. Анна" оперират с дрелки, които сами си купуват от строителни хипермаркети. Това съобщават почти всички печатни издания днес. Вестниците се позовават на изказване на общинския съветник от Варна д-р Ивайло Митковски. "Апаратурата е изключително амортизирана и непригодна за работа в медицински условия. Дрелките се подменят, тъй като са евтини, а в същото време вършат работа. Все пак не е нормално в една страна член на Европейския съюз, и то в 21-ви век, да се работи по този начин", коментира той. Д-р Митовски е входирал искане за отпускането на 2,5 млн. лв., с които да се купи належащо необходима техника за болницата.
        Управителният съвет на Сдружението на частните болници избра за председател д-р Николай Болтаджиев, собственик и медицински директор на МБАЛ "Св. Богородица". Той заема председателския пост на организацията след като директорът на МБАЛ "Токуда" д-р Явор Дренски подаде оставка. Пред Zdrave.net лекарят каза, че официално ще встъпи в длъжност след около месец, след като изборът му бъде потвърден и от Общото събрание на сдружението. Д-р Болтаджиев е хирург, има квалификации по съдова хирургия и артроскопска хирургия. Преминал е обучителни курсове по системи и организация на здравеопазването в Париж и по управление на болниците в Националния университет в Рен, Франция. Работил е в няколко реномирани хирургични клиники във Франция и в Швейцария.