Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.01.2016)
 
        БОЙКО ПЕНКОВ: ГОТОВИ СА ОБЛАСТНИТЕ ЗДРАВНИ КАРТИ
        Готови са областните здравни карти, които са част от Националната здравна карта, каза за "БНР" заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Националната карта ще регулира здравните потребности по региони. 583 лекарства ще бъдат засегнати от Наредбата за регулиране на лекарствата, каза още д-р Пенков. Той декларира, че са осигурени парите за реимбурсация на клиничната пътека за радиохирургия в четирите болници в страната, които очакват разрешителни за дейността си: "Тя отдавна има финансиране, още през 2015-а беше предвидено. Радвам се, че имаме вече три апарата, които могат да правят радиохирургия, има и един кибернож в Пловдив, така че хората ще имат най-после достъп до подходящо лечение, за да не ходят навън и да се чудят къде да го получават." До този момент купената миналата година апаратура за онкоболните работи с договор със Здравната каса само в Университетската болница "Свети Иван Рилски" в София. Другите четири места би трябвало да получат съответните разрешителни. Д-р Пенков каза още, че работна група подготвя указания за аптекарите за случаите, когато пациенти искат да си доплатят за медикамента, който ползват и който не се поема от Здравната каса. Той обясни, че няма опасност Касата да покрива само най-евтините лекарства от всяка група лекарства: "Един пример от живия живот, за да стане ясно за какво става дума. Има лекарства от една лекарствена група, знаете те са по групи, препаратите, които се очаква да бъдат засегнати от тази разпоредба, са 583. Те би трябвало да направят допълнително отстъпки, за да могат да влязат в ценовия коридор. 40% от тях са основно лекарства, които касаят кардиологични заболявания, но почти всички лекарства не са сами в група и имат алтернатива. Примерно, какво се случва - имаме лекарство в една група, което струва 24 лева, в същата група има и лекарство, което струва 53 лева същото лекарство, има лекарство, което струва 66, 104 и 211 лева. Идеята е хората да не плащат от 24 до 211 лева, ако някой си позволи да му предпише това лекарство. Има една максимална надценка и при цена 24, ако тогава някой ти предпише за 211 лева лекарство, няма да платиш 187 лева, а ще платиш само 38 лева. Има други мерки, които са предприети за намаляване на разходите на публичния фонд и подобряване на снабдяването с лекарства на хората. Това е пряка мярка върху човека. Тези неща трябва да бъдат коригирани, не може в една група, разберете. Това е ненормална работа - от 24 лева до 211 лева станаха цените на лекарства, става дума за една и съща молекула."
       
        ВМА СТОПИ ОКОЛО 2/3 ОТ ДЪЛГОВЕТЕ СИ, КОИТО ИМАШЕ     
        Военномедицинска академия стопи около 2/3 от дълговете, които имаше. От 106 млн. лв. в края на декември 2014 г. , дълговете на ВМА към момента са 31 800 000 лв. Това каза пред "БГНЕС" началникът на болницата генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров.
Генералът пое управлението на военна болница през май 2014 г. и още при встъпването си като началник на ВМА завари дългове за около 130 млн. лв. и запори за над 11 млн. лв., което беше направило ВМА най-задлъжнялото здравно заведение. Към онзи момент те работят с 306 фирми и по 806 договора. Ръководството предоговаря договори, за да намалява разходи. За 2015 година разходите на ВМА са по-малко в сравнение с 2014 г. с 24 млн. лв. при същия обем дейност. "Това е уникален резултат. Всичко това ни дава шанса 2016 г. да я обявим за по-добра година. Предприехме доста неща, които ще облекчат работата на ВМА и на екипите, ще бъдат решени доста несправедливости, които имаше спрямо нас през годините. Постигнатите резултати са със съдействието на премиера, на военния министър, на здравния министър, на министъра на финансите. Изключително добър контрол от страна на Министерството на финансите, защото ние получихме подкрепа и помощ на база на това, че те видяха резултатите, приеха нашата реформа ", каза началникът на ВМА. Като пример той припомни, че след като през 2015 години спестиха толкова много пари като разходи, правителството им отпусна 20 млн. лв. С тези пари от ВМА разплащат 22 - 23 млн. лв. на база отстъпки и преговори.
       
        БЕБЕТА НАРКОМАНИ СЕ БОРЯТ ЗА ЖИВОТ В СТОЛИЧНАТА ПЪРВА ГРАДСКА БОЛНИЦА...
        "Телеграф" се спира на бебетата, родени със заболяване, предадено от майката и изоставяни в болниците. "Бебета наркомани се борят за живот в столичната Първа градска болница. Тя поема основния поток от новородени, чийто майки са зависими от дрогата", пише изданието. "Има много такива случаи. Само тук годишно минават по 60-70 бебета на жени, употребяващи наркотици", съобщи д-р Велимир Симов, неонатолог и педиатър, завеждащ Отделението за недоносени деца към болницата. В лечебното заведение се грижат и за няколко деца, родени от ХИВ позитивни майки", информира публикацията. "Майките на много от тези бебета ги изоставят още в родилния дом. Някои от децата се дават на роднини или на приемни родители. Ако обаче такива не се намерят, съдбата на бебето е т.нар. дом за медико-социални грижи. Официалната статистика на здравните власти показва, че родените бебета от включените в метадонови програми жени са 35. Шест от тях са проплакали в София, а 29 извън столицата. Реалният брой на пеленачетата, родени със зависимост към наркотици, обаче е в пъти по-голям, защото не всички жени с подобен проблем са проследявани, разкриха лекари пред "Телеграф", четем във вестника.
 
        ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА ЕКИПИТЕ НА СПЕШНА ПОМОЩ С ПРИДВИЖВАНЕТО
        "Монитор" се спира на проблемите на екипите на Спешна помощ с придвижването. Ежедневникът цитира ситуацията във Варна, но тя важи за всички големи градове в страната. "Придвижването на линейките по варненските улици и булеварди понякога е доста трудна мисия, защото не всички участници в движението осигуряват предимство, което са длъжни да правят по закон. Черните скъпи баровски джипове и лимузини по-трудно се отместват от пътя, независимо от воя на сирените и светлината на въртящите се сигнални буркани. Това твърди дългогодишният шофьор на линейка Любен Лефтеров пред "Дарик" - Варна", пише вестникът. "Мъжът има зад гърба си 15-годишен стаж и се е нагледал на умиращи хора, разбити глави и много кръв. Според него недобросъвестните водачи, които не дават път на линейките, създават проблеми при придвижването на спешните автомобили във Варна и често стават причини и за катастрофи. Уличните ремонти в града и задръстванията в час пик също забавят специализираните коли, които често возят борещи се за живота си пациенти", допълва ежедневникът. "За ориентирането си в плетениците от нови улици на Варна повечето шофьори в ЦСМП - Варна, разчитат на дългогодишния си опит и познаването на града, като ползват собствени навигационни системи. В някои случаи обаче и новите технологии не помагат. "Легналите полицаи" и повдигнатите пешеходни пътеки не забавят линейките, но създават дискомфорт за пациентите, които понякога подскачат до тавана. В такива макар и редки случаи ядосаните им близки и придружители псуват и нападат шофьорите на линейката. Стигало се и до заплахи с размахване на огнестрелно оръжие", четем още във вестника.
 
        ПРОМЕНЯТ НИВАТА НА КОМПЕТЕНТНОСТ НА БОЛНИЦИ СЛЕД ПРОВЕРКИ
        Голяма част от инспекциите в болниците се правят по критерия изпълнение на приетите медицински стандарти. По този показател през 2013 г. са извършени 55 проверки, през 2014-а са били 72, а през м.г. са били близо 7 пъти повече или 516. Това казва зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков в интервю за "Труд". Проверките по жалби и сигнали през 2013-а са били 403, през 2014-а - 294, а миналата година - 434, информира още той. В момента се извършват проверки в над 10 болници в страната, става ясно още от думите му. "Вече има констатации, че нивото на компетентност в някои лечебни заведения, което е определено в издадените им разрешителни за дейност, всъщност не отговаря на медицинските стандарти. Затова ще бъдат подготвени заповеди за промяна в разрешителните им", казва той. По отношение на нарушенията в лечебните заведения д-р Шарков информира: "Сред вече установените нарушения имаме извършване на операция заради подкожно образувание на главата, отчетено пред НЗОК като тумор на мозъка. Лекар, който работи по основен трудов договор в едно лечебно заведение, в същото време е отчитал прегледи като специализирана практика в другия край на страната. Пациент пък отваря своето здравно досие и вижда, че е лекуван в болница, в която никога не е стъпвал, и то по времето, когато е бил хоспитализиран в друго лечебно заведение." От думите му става ясно още, че ще има промени в наредбата за достъпа до медицински грижи. "Най-абсурдното доплащане, което категорично ще бъде спряно с промените още в края на месеца, е задължението на майките да плащат такса "придружител", докато се лекуват болните им деца. Мнението на министър д-р Петър Москов и екипа на МЗ е, че има малки пациенти, които не могат да се обслужват сами и затова е недопустимо родителят да бъде принуждаван да плаща за присъствието си", коментира зам.-министърът. "Последната поправка в наредбата е от 2011 г. и текстът в нея гласи, че може да се доплаща за допълнителни медицински услуги и за подобрени битови условия, свързани с престоя на пациента в лечебното заведение, извън оказваната медицинска помощ като самостоятелна стая, телефон, телевизор, меню за хранене по избор, избор на лекар и на екип от медицински специалисти. Точно тук в текста е допуснато да има терминология "и други", което е отворило вратата за какви ли не доплащания. Просто казано, само за това, което ще се разпише в наредбата, ще може да се доплаща и няма да се позволят интерпретации", обяснява той.
 
        МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ МАСОВО НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ
        Младите лекари масово напускат България, научихме от БТВ. Днес 315 бъдещи специалисти на най-големия медицински университет ще положат Хипократова клетва, повечето обаче виждат реализацията си в чужбина. В България биха се реализирали само една четвърт от новозавършилите, докато 75% от тях ще търсят реализация зад граница. Това са заявили те в анкета, направена от медицинския факултет. Над половината запитани са отговорили, че състоянието на здравната система у нас е лошо. 21% от анкетираните са посочили като водеща причина за намерението им да се реализират в чужбина по-доброто заплащане там. Други 21 на сто пък са поставили на първо място по-добрата организация на здравната система, а за 19% основната причина за напускане на страната е трудното развитие на кадрите у нас. Припомняме, вчера от здравното министерство заявиха, че броят на заминаващите за чужбина лекари намалява, като представиха и статистика за издадените удостоверения на български лекари за придобита професионална квалификация, според която през 2015 г. те са с 47 по-малко от издадените разрешения през 2014 г.