Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.01.2016)
 
        22-ГОДИШНА БЕЖАНКА ПОЧИНА ОТ ОСТРА ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В ХАСКОВО
        Причината за смъртта на 22-годишната иракчанка, която почина вчера по пътя към Спешна помощ, е остра вирусна инфекция, която при нея е протекла много бързо, съобщи изпълнителният директор на Хасковската областна болница д-р Георги Гелов за БТВ. Той допълни, че това се случва при пациенти в силно стресово състояние, каквито например са бежанците. Не е установен специфичен инфекциозен причинител. При аутопсията са взети всички биохимични, микробиологични и хистологични изследвания, но резултатите от тях ще са готови след няколко дни. 22-годишна иракчанка почина на път за Спешното, шестима са в Хасковското инфекциозно "Състоянието на роднините й, които са настанени в Инфекциозно отделение на болницата със същата диагноза, е стабилно и няма опасност за живота им. Лечението обаче е трудно, защото те отказват всякакви манипулации", обясни Гелов. "Към момента в Хасковска област няма опасност от епидемии, хората могат да бъдат спокойни", заяви още директорът на хасковската МБАЛ.
 
        БОЛНИЦАТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРОДАВА 8-ЕТАЖЕН ХИРУРГИЧЕН БЛОК
        "Труд" информира, че болницата във Велико Търново продава стърчащ от над 30 г. и недостроен 8-етажен хирургичен блок. Теренът е с площ 18,907 дка. Върху него се намира и планираната за болница недовършена сграда. "Намеренията на ръководството на лечебницата са със средствата от продажбата да се вдигне нова сграда и на едно място да се съберат базите на новата и старата болница. В момента те са на разстояние от около 3 км и ежегодно загубите от транспорта и логистиката между двете звена надхвърлят 600 000 лв.", информира ежедневникът.
 
        ШЕФОВЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОПИТАХА ДА ОСУЕТЯТ ПРОТЕСТА НА МЛАДШИТЕ ЛЕКАРИ
        "Новинар" се спира на вчерашната лекарска стачка във Великобритания. "Шефове на здравната каса във Великобритания (NHS) опитаха да осуетят протеста на младшите лекари и специализантите в британските медицински заведения, като ги принудят да се завърнат по работните си места заради "сериозни инциденти", пише изданието. "Въпреки това от медицинския синдикат на BMA насърчиха белите престилки да продължат стачката, която се оказа най-големият протест от 40 години насам. Шефовете на някои регионални подразделения на NHS обявиха, че има прекалено много пациенти, с които трябва да се занимаят лекарите, в опит да саботират стачката. Хиляди пациенти се оплакаха, че лечението им е било забавено или отложено, защото специализантите са излезли на 24-часов протест. В отложените процедури се включват планирани операции, прегледи и изследвания", информира публикацията и отбелязва: "Това е първата от двете планирани стачки през идните седмици. Лекарите са несъгласни с резултатите от преговорите между профсъюза BMA и правителството относно заплащането на дежурствата през почивните дни, кариерното развитие и претоварването."
 
        НОВ АПАРАТ В МУ-ПЛОВДИВ ПОМАГА ЗА ДИАГНОСТИКА НА АЛЦХАЙМЕР, МОЗЪЧЕН ИНСУЛТ И ПАРКИНСОНОВА БОЛЕСТ
        Единственият в България апарат за функционално магнитно-резонансно изобразяване е в Пловдив. Той е една от последните придобивки на Медицински университет - Пловдив, похвалиха се от там. "Апаратът помага за ранната диагностика на неврологични заболявания и за предоперативна и следоперативната им оценка", обясни професорът по психология д-р Дроздстой Стоянов и допълни, че уредът помага и за оптимизацията на лечението и на избора на медикаменти в психиатрията. Благодарение на апарата могат да се диагностицират някои от най-разпространените болести на мозъка и нервната система - болест на Алцхаймер, мозъчен инсулт, Паркинсонова болест, както и да се помогне за лечението на шизофрения и депресивни разстройства, допълва "Zdrave.net". Уредът работи от няколко месеца, като продължава обучението на персонала, за да може той да бъде вграден още по-ползотворно в клиничната практика, неврологията, психиатрията и неврохирургията в България. Именно обучението на персонала за работа с апарата е една от целите на сътрудничеството с Университета в Лозана, Швейцария. Един от най-изявените преподаватели на висшето учебно заведение бе гост в МУ-Пловдив.
 
        НАМАЛЯВА БРОЯТ НА ЛЕКАРИТЕ, ЗАМИНАВАЩИ ЗА ЧУЖБИНА
        От влизането в сила на Наредба № 1 в края на януари 2015 г. до края на годината специализантите по нея са 1204. От тях 857 са новозавършили и неспециализиращи до момента по реда на Наредба № 1, а 347 са прехвърлени от отменената вече Наредба № 34, информират от здравното министерство. През 2015 г. базите за обучение в страната са обявили 923 места за специализанти по клинични специалности по реда на Наредба № 1, а висшите училища са обявили над 200 места по неклинични специалности. За цялата 2015 г. Министерството на здравеопазването е издало общо 364 удостоверения на български лекари за придобита професионална квалификация, които да послужат за работа в друга държава-членка на ЕС. За сравнение - издадените през 2014 г. удостоверения са 411. Това показва, че промените в наредбата за специализациите са успешна стъпка по посока задържането в страната на младите лекари, смятат от ведомството. Промените в Наредба № 1 от 22.01.2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването бяха направени с цел създаване на привлекателни условия за специализация и за професионално развитие на медицинските специалисти. Като резултат беше облекчен достъпът до специализация чрез отпадане на платената специализация, а започването на самата специализация стана възможно целогодишно, припомнят от МЗ. Определянето на местата за специализанти от самите бази за обучение освен че значително съкрати сроковете за започване на обучението, отговори и на текущите потребности на базите от човешки ресурси, посочват още от министерството. Специализацията по клинични специалности вече се осъществява въз основа на трудов договор, което гарантира на специализантите правото да получават адекватно трудово възнаграждение, твърдят също така от там.
 
        ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ ГОДИНИ НАСАМ НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА ЗАВЪРШИ ГОДИНАТА НА ПРАКТИКА БЕЗ БЮДЖЕТЕН ДЕФИЦИТ
        "За първи път от години насам Националната здравноосигурителна каса завърши годината на практика без бюджетен дефицит." В ролята на приносител на тази "добра вест" този път влезе председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. На каква цена е постигната липсата на дефицит Цветанов не отбеляза. Фактът, че касата започна да генерира дефицит от 2011 г., по време на първото управление на ГЕРБ, и от тогава не може да приключи годината на нула, също бе спестен от него. Всъщност твърдението беше и единственото изречение от декларацията за приоритетите на управляващата партия през новия политически сезон, свързано със здравния сектор. При това не пряко - липсата на дефицит в бюджета на касата бе едно от изредените в декларацията доказателства за финансовата стабилност, към която, по думите на Цветанов, кабинетът върнал страната. В изказванията на лидерите на другите парламентарно представени партии здравната система също не бе акцент. Конкретика имаше в представянето на приоритетите на Реформаторския блок от страна на Найден Зеленогорски, подчерта, че през втората година в управлението формацията ще работи за въвеждането на "електронния здравен паспорт и здравната карта и за създаването на механизъм за обвързване на финансирането с оценката на качеството на медицинските дейности и удовлетвореността на пациента". Критики към досега свършеното в сектора пък отправи проф. Борислав Борисов от името на парламентарната група на АБВ. Той заяви, че партията ще работи приоритетно по законодателни промени в сферата и отбеляза: "В областта на промените в здравното законодателство обаче работата през изминалата година ни дава сериозно основание да изразим съмнение, че в тази система ще бъде извършена една успешна реформа. Най-сериозната слабост ние виждаме в това, че към системата здравеопазване не се подхожда системно, а се работи разпокъсано, на парче, сместват се първостепенни въпроси с такива от оперативен характер, внасят се крайни и професионално неиздържани по своя характер предложения, и най-важното - води се целенасочена политика за силното редуциране на социалните параметри на здравната система - нещо, с което ние няма как да се съгласим."